3.6.2024 | Svátek má Tamara


Diskuse k článku

POLITIKA: Včera není dnes aneb Trump není Reagan

Je rozdíl, osočí-li někoho z něčeho prezident republiky nebo Pepa z hospody U Tří blbů po deseti pivech. I v demokracii má slovo hlavy státu větší váhu než úsudek občana s mozkem ponořeným do alkoholu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
E. Erat 23.9.2016 11:49

Re: chyba systému

Taktéž.

E. Erat 23.9.2016 11:48

Re: Je cosi shnilého v státě americkém

Ale, to není problém jenom USA. Nemusíme chodit tak daleko, v SRN je kancléřkou bývalá svazačka z NDR, a president je také enderák, ten asi svazák nebyl.Také paradox, že.

J. Kanioková 23.9.2016 11:47

I já taky

variantu - nejít volit beru jako alibismus..

S. Blazkova 23.9.2016 11:47

Re: Zemanova úvaha je zbytečná,

Ruský agent dostal v USA deset let vězení, vyvážel vojenskou techniku

Fišenko má ruské i americké občanství. V Texasu vlastnil společnost Arc Electronics Inc., pod jejímž krytím vyvezl do Ruska v letech 2002-12 komponenty zbraní v hodnotě 50 milionů dolarů. Podle soudu šlo hlavně o součástky raketových naváděcích systémů, detonátory a radary.

Zdroj: http://zahranicni.eurozpravy.cz/amerika/163081-rusky-agent-dostal-v-usa-deset-let-vezeni-vyvazel-vojenskou-techniku/

Zdroj: http://zahranicni.eurozpravy.cz/amerika/163081-rusky-agent-dostal-v-usa-deset-let-vezeni-vyvazel-vojenskou-techniku/

R. Tesařík 23.9.2016 11:42

Re: chyba systému

Pro mě.

M. Valenta 23.9.2016 11:38

Re: Trochu zmatek

Např. já byl tenkrát pro Regana všemi deseti a dnes musím, ač nerad, stranit menšímu zlu, tedy Hilary.

J. Chaloupka 23.9.2016 11:12

Také jste měl možnost ta jména škrtnout.

Jako jsme to dělali my. Ostatně mám takový dojem, že povinné volby jsou také v Belgii, nebo ne?

V. Novák 23.9.2016 11:04

Re: chyba systému

Už to, že projdou volbami - s nejkepším výsledkem, ač jsou "nevolitelní", je tak trochu paradox.

Asi jak pro koho jsou nevolitelní... Trump je rpzhodně nevolitelný pro ty, pro něž byl i Reagan. Pro koho je nevolitelná HC... těžko říct... Kromě Ulče, samozřejmě.

V. Novák 23.9.2016 11:02

Re: Neplatný hlas je něco jiného než neúčast ve volbách.

Bílý lístek měl smysl ve "volbách" z jednotné kandidátky NF - tedy volbách "rajských". Jako když přived Hospodin Adamovi Evu a "Vyber si!"...

Co jinak vypovídá lístek s "Nikým", když je výběr?

Mý být zvolen "Nikdo"? Parlament má být složen z Nikoho? Prezidentem má být Nikdo?

V. Novák 23.9.2016 10:58

Povinnost volby je povinnost jako každá druhá.

Omezuje. V demokracii by taové omezení být nemělo - i nevolič volil. Ale za První republiky, byly volby, pokud vím, též povinné. Pod pokutou.

Ale přenosné urny, aby mohli volit i nemocní a nepohybliví - a nemusel se riskovat malér s nezkonrolovatelnými korespondenčními hlasy jako v Rakousku - je dobrý nápad.

V. Novák 23.9.2016 10:52

Ty posměšky si dělali na Západě z Reagana titíž,

kteří se vysmívají Trumpovi. Tedy (nejen) americké "elity" - washingtonská věrchuška, novináři a vysokoškolsky vzdělaní humanitáři. Jo - a Hollywood...

Do sedla ho dostaly modré límečky a redneci. Rovnou dvakrát - a ještě v jeho závěsu zvolili Bushe st.

Posměšky na Východě zůstaly na Východě a neovlivnily ničehož nic.

S. Donát 23.9.2016 10:51

Re: Trochu zmatek

Ano, vidím to také tak.

P. Lenc 23.9.2016 10:11

Re: „pokud bych byl americkým občanem, volil bych Trumpa“

Ona ta levice vždy mluví "za všechny".A je jedno, jestli jsou fángle rudé, oranžové nebo zelené.A mnoho novinářů, především těch mladých, jsou vícebarevní chameleoni.

P. Lenc 23.9.2016 10:07

Re: Trochu zmatek

Dík, přesně tak uvažuji i já.

T. Kohout 23.9.2016 9:48

chyba systému

Asi nějaká systémová chyba: oba kandidáti jsou "nevolitelní". V mnoha variantách. Jak je to, pěkně prosím, možné, že systémem až nahoru probublají 2 špatní ("nevolitelní") kandidáti. Ať na to někdo napíše disertační práci.

J. Síbek 23.9.2016 9:47

souhlasím

neboť pokud půjdeme do extrému,když bude volit 10% a zbytek se na volby vykašle,tak jakou podporu vlastně taková vláda dostane?

V. Heidlerová 23.9.2016 9:44

Re: Aktuálně.cz - Martin Fendrych dnes perlí

Asi tak nějak. Háááááááááááá

Š. Hašek 23.9.2016 9:40

Re: Neplatný hlas je něco jiného než neúčast ve volbách.

Pouze zbývá určit, co s těmi protestními (bílými) hlasy - ty lístky vyjadřují "nesouhlas se vším". Nějak mi to neštymuje. A nevidím z nesouhlasu konkrétní variantu.

Já potřebuji od voličů souhlas s akcí. Bílý lístek znamená nakonec totéž, co žádný. Uznávám, že nejsem ústavní právník, ale hlasy "je to všechno banda prolhaná" moc neberu.

Jaký program je nesouhlas? Jeden nesouhlasí s ČSSD, druhý s ANO, třetí nesouhlasí "už jen ze sportu". I takové znám - jejich profil je (zjednodušeně) anarchističtí levičáci, kteří ale rozumí všemu nejlíp.

Š. Hašek 23.9.2016 9:30

Re: „pokud bych byl americkým občanem, volil bych Trumpa“

Asi tak.

Začíná být jasné, že president republiky nesmí nic říci (ani naznačit). Ale představitel nějaké "lidskoeurovnobrusel aktivity" dostane pět minut v TV (veřejnoprávní) a 28letý manekýn se může zbláznit "koho, že dostal před kamery". Pan Fendrych určuje mínění kolika občanů? Já myslel, že má jen to svoje!

Š. Hašek 23.9.2016 9:25

Re: Aktuálně.cz - Martin Fendrych dnes perlí

Chtěla jste napsat, že Vy sama (též kamarádky u kávy) presidenta republiky neberete vážně?!

Nemluvte prosím za okolí. Nejste, doufám, Dienstbier nebo Šiklová.

Š. Hašek 23.9.2016 9:23

Re: Povinnost volby

Paní Heidlerová, zapomněla jste na gruntovní maličkost - za komunistů volby nebyly. Do urny jste vhodila předem stanovená jména.

Stran povinných voleb (skutečných voleb mezi variantami) se domnívám, že věc by byla na delší diskusi. Vzhledem k mojí volební účasti po roce 1989 bych neměl žádný problém s jakoukoliv "kontrolovanou docházkou". Zkráceno.

V. Heidlerová 23.9.2016 9:13

Re: Aktuálně.cz - Martin Fendrych dnes perlí

Pokud to tak pan Fendrych vyjádřil, má pravdu. Zeman se svým žvanilstvím a velkohubostí proslavil natolik, že ho partneři mnohem výše postavení než on sám, nemohou brát vůbec vážně. Je to asi jen akt protokolu a zdvořilosti, že ho tam nechali žvanit, obsahu se už dneska věnuje málokdo. To jen u málo rozumově a inteligenčně vyspělého místního publika, ochmelků a kuřáků a sprosťáků může bodovat. Ostatně - o tom svědčí i Vaše závěrečná věta.

Z. Švrček 23.9.2016 9:11

Trochu zmatek

Předně, Zeman nesrovnává Trumpa s Reganem, ale srovnává tehdejší a dnešní situaci - proti Trumpovi křičí stejná sorta lidí, jako tehdy proti Reganovi. To je zásadní rozdíl. Je fajn, že by autor společně s Trumpem nevolil ani Clintonovou. Já bych takové dilema neměl. HC pro mne znamená jen pokračování marasmu, do kterého dle mého názoru zatáhl USA za svá dvě volební období Barack Hussein Obama. Je s ním ze stejné líhně. Ano, Trump mnohdy působí až přehnaně, velkohubě, ale to přičítám barnumskému stylu amerických kampaní. Pokud si pozorně promyslím, co vlastně Trump říká, nebyl bych s tím v takovém konfliktu, v jakém jsem s názory(nenázory H.Clintonové.

Naše česká paralela s tím dnešním americkým " jít, či nejít volit" - tou byly presidentské volby a asi i znova budou. Volil jsem v prvém kole, avšak poté, co se dostal do druhého kola Zeman s Schwarzenbergem, nešel jsem k druhému kolu. Něměl jsem koho vybrat. Nyní bych se snad zachoval jinak. Prostě člověk má vždy na výběr. Bude-li v druhém kole proti Zemanovi nějaký nýmand, jeden z těch, co dosud vyskakují jak čertíci z krabičky, či někdo podobný Schwarcíkovi, budu řešit stejné dilema. Zemana nemám rád, znám jej dlouho a dokonce i osobně a jeho levicovou orientaci i způsoby odmítám. Ale za svého presidentování ukázal na mnoha případech, že má zdravý názor. Za všechny třeba podpora Izraele, odpor k islamizaci Evropy a tedy i k přijímání uprchlíků, což souvisí, nebo názor, že nejvíc pro lidská práva v Číně, či kdekoliv jinde uděláme ne hloupými kecy, či demonstracemi, ale tím, že s nimi budeme obchodovat. Nakonec i jeho hláška, že by volil Trumpa, mi nebyla proti srsti. Přesto doufám, že nakonec bude mít důstojného protikandidáta a nebude nutno vybírat menší zlo.

P. Maleček 23.9.2016 9:11

Je cosi shnilého v státě americkém

Je stejně paradoxní, že tak obrovská země s 300 miliony obyvatel a kvanty špičkových osobností i demokratickou tradicí, vyprodukuje na prezidenta takové kreatury jako jsou Trump či Clinton, o Obamovi nemluvě.

Jasně to říká, že je cosi shnilého v státě americkém. Typnul bych to, stejně jako v Česku, na korupcí prožrané prý demokratické partaje, které z té demokracie mají jen název.

V. Heidlerová 23.9.2016 9:08

Re: Povinnost volby

Záleží na tradicích, na vyspělosti veřejnosti, na síle demokracie v té které zemi, na úrovni společnosti, na kázni občanů, na statečnosti a hrdosti národa atd., které u nás jsou nesrovnatelně na nižším stupni, než ve zmiňovaném státě. V nás stále resonují zbytky totalitního myšlení, nalomení charakteru národa, a to bude trvat dlouhé časy, než se něco zlepší v našem myšlení, jestli vůbec něco. Vždyť to vidíte, jaké plebejce a šejdíře národ "bere za svoje" lidi. Húúúúúúúú

E. Vašátko 23.9.2016 9:02

Re: Povinnost volby

Mám pocit, že povinné volby mají např. i v Austrálii a neslyšel jsem, že by si někdo stěžoval. Tím samozřejmě nechci chválit nedej Bože Ovara za nápad.

M. Krátký 23.9.2016 8:45

Aktuálně.cz - Martin Fendrych dnes perlí

Zeman je mezinárodní nula. Spojeným národům může navrhnout cokoli, třeba let na Mars

Ty blbe Fendrychu co tam máš dál - děkuji předem i zadem

K. Křivan 23.9.2016 8:43

„pokud bych byl americkým občanem, volil bych Trumpa“

Já taky. Proti Reaganovi brojili stejní bllbci, kteří dnes řvou proti Trumpovi. Oni si ti hlupáci myslí, že budou vypadat jako "intelektuálové" ! :-))))))))

M. Valenta 23.9.2016 8:11

Zemanova úvaha je zbytečná,

jelikož ruským agentům se ve Státech občanství zásadně nedává.

V. Heidlerová 23.9.2016 8:04

Re: Neplatný hlas je něco jiného než neúčast ve volbách.

Naprostý souhlas - tzv. bílé lístky, dalo se vypočítat procento nesouhlasících, u neúčastníků voleb jsou to jen různé dohady a hypotézy.