3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Vánoce ateistů a jejich prezidenta

Proslov prezidenta Miloše Zemana z 26. prosince vzbudil jednu zásadní otázku, která zní: Proč se tomu vlastně říká vánoční poselství?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 30.12.2018 17:48

Re: Myslím, že většina ateistů - mně a rozumným křest'anům

No jo, nesmíte jim zpochybňovat dogmata a utkvělé představy ... ostatně s rozvraceči víry, kacíři, pohany a neznabohy se laskavé a tolerantní křesťanství dokud mohlo nijak extra nemazlilo ...

R. Langer 29.12.2018 21:11

Re: Myslím, že většina ateistů - mně a rozumným křest'anům vůbec

No, vám říkali vaši faráři něco jiného, já vím. A určitě si myslíte, že s tím vystačíte celý život, že? :-D

M. Jandáková 30.12.2018 2:40

Re: Myslím, že většina ateistů - mně a rozumným křest'anům vůbec

To je módní věta. Ale když si odmyslíte církev (mocenskou organiizaci) a zamyslíte se nad přínosem křesťanství, jako slova, pak nás ovlivnilo naprosto fatálním způsobem.

"Evropská civilizace" má(me) také duši, vědomí sebe sama, vyrůstající z historické paměti. A toto vědomí neovlivňovala slova (a skutky) Mohameda, ale slova (a skutky) Krista, prvního živého humanisty, který "tupou" nelidskost (kamenování) a "tupá" dogmata odmítl, a to 17 století před příchodem osvícenství.

Tak prosím s tím hodnocením "tuposti" zkuste naložit rozumněji. )

J. Sova 30.12.2018 11:34

Re: Myslím, že většina ateistů - mně a rozumným křest'anům vůbec

Ja by mohl Ježíš odmítnout tupou nelidskost a tupá dogmata, když je ustanovil jeho Otec, na kterého se odvolává?

Není nakonec Bůh Otec a Bůh jedna a tatáž osoba? Pak by byl Ježíš zároveň tím, který tyto tuposti zavedl.

Na jakých základech judaismu tedy stojí naše "židokřesťanská civilizace"?

M. Jandáková 30.12.2018 17:43

Re: Myslím, že většina ateistů - mně a rozumným křest'anům vůbec

Není Vaše. Vám osobně není žádná jiná (než židokřesťanská), civilizace, cizejší. ) Ale není Vám lhostejná. Nenecháte ji na pokoji: VADÍ VÁM!-)

A. Nový 29.12.2018 14:09

Co jižní Amerika

a křesťanství? To vám asi vůbec nic neříká.

P. Boublíková 29.12.2018 6:46

Inu, zdá se,

že se Vánoce opět posouvají zpět ke svému původnímu významu, bez dodatečného křesťanského nátěru: několik dní po zimním slunovratu si naši dávní pohanští předkové všimli, že den se přestává zkracovat a opět se začíná blížit vláda světla nad tmou. Z radosti pustili nějaký ten chlup ze svých úzkostlivě střežených potravinových zásob vidouce, že s nimi nebudou muset vydržet donekonečna, ale budou mít možnost nadělat si zásoby nové.

Mimochodem nevšimla jsem si, že by křesťané slavili Vánoce pouze křesťansky oslavami příchodu Mesiáše. Nezříkají se ani čistě pohanských symbolů Vánoc ve formě jmelí, chvojí, stromečků a konečně i nezřízeného obžerství. Někdy i různými triky věští budoucnost!

Takže si s těmi křesťanskými Vánocemi jděte na klouzačku, pokud nějakou máte :-)

R. Langer 29.12.2018 7:23

Re: Inu, zdá se,

Tak tak, my pohani si prostě slavíme po svém, i když nás ti pošahaní pámbíčkáři pořád uráží jakýmsi jimi vymyšleným ateismem, kterým označují prakticky všechny, kdo nebečí v tom jejich stádečku a bejsou to zrovna muslimové. :-D

Š. Hašek 29.12.2018 11:08

Re: Inu, zdá se,

Já bych to křesťanství/pánbíčkáře tak nezatracoval. Možná se to bude hodit ...... Myslím to vážně.

Platí i jako reakce na příspěvek paní Boublíkové.

R. Langer 29.12.2018 21:17

Re: Inu, zdá se,

Pokud chcete vyhánět čerta ďáblem, tak se to hodit může. ;-)

P. Grigar 29.12.2018 12:57

Re: Inu, zdá se,

.. inu, já nejčastěji slavím, bez ohledu na tradici, když se mi něco povede, nějaká vydařená práce - tu pokosená louka, naložené zelí v kamenáči, onde připravené dřevo na zimu, krásná jablka v bedničkách, vykvašené a vydestilované švestky... to si potom dopřeju příjemnou sprchu, něco dobrého k zakousnutí a nechám po jazyku klouzat tu mošt, jindy dobře vychlazený veltlín či zahřeju žaludek slivovicí. Když to odrásám až na dřeň, tak já vlastně několikrát do roka slavím svátek práce!! Jak by řekl nadporučík Mazurek... tož co já vlastně su, že by pracujici intelektual?!

R. Langer 29.12.2018 21:20

Re: Inu, zdá se,

No právě, vtip je tom že podle křesťanů prostě "něco" být musíte, a pokud ne, tak vám něco vyberou, nejčastěji "marxistického ateistu". Tady jich máte taky dost. ;-)

P. Grigar 30.12.2018 17:51

Re: Inu, zdá se,

.. v boha žádného nevěřím, ale nikomu věřit nezapovídám, pokud nemá v oumyslu mě obracet na víru tu kterou pravou. Moje manželka se za mě(snad..) v kostele pomodlí, doma to s tím nepřehání, no uznejte, je mi zle? A že naše civilizace stojí na více základních kamenech, z nichž jedním je i křesťanství? No a co, hlavně že stojí.. ta civilizace!