26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Vakcína a důvěra

Rozdíly v efektivitě očkování budí podiv a také politické vášně. Předáci Evropské unie nás i sebe utěšují, že je na tom Unie líp než většina zemí světa, ale co naplat, z Unie vystrnaděná Británie má se svými 47 procenty občany naočkovanými aspoň jednou dávkou hodně víc než dvojnásobek úhrnu Unie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Bok 19.4.2021 22:13

Souvislost tu u určité skupiny lidí asi je, ale nebezpečí je opravdu velice malé a dá se mu předejít. Horší je nízká účinnost na novější mutace.

V. Bok 19.4.2021 22:11

A proč ne? Proto ho přece čteme, i když souhlasit vždy nemusíme, že. A tak by to mělo být.On je totiž novinář, jeden z mála co tu zůstali.

J. Vala 19.4.2021 21:43

zavisi na tom, na kolik si cenite jednoho mrtveho....

J. Vala 19.4.2021 21:42

,,,,,,,v j ednom případě z jednoho milionu se vyskytly krevní sraženiny. Souvislost není prokázána..... Zajimave. Drzim v ruce varovny dopis Spolkoveho uradu pro leciva a lekarske produkty ( tzv. Rote-Hand-Brief neboli uredni varovani ), kde se pise, ze souvislost prokazana je. Jinak jinde se psalo, ze vyskyt krevnich srazenin u ockovanych mladych zen je statisticky vyssi nez kontrolni neockovane skupiny. A pro ty same priciny ma stopku i Johnson&Johnson.

Ale Aston vi vic .......a prozradi nam to ;-D Nicmene je fakt, ze riziko umrit pri dopravni nehode je u bezne populace mnohem vyssi, ze riziko dostat trombozu sinu po ockovani. Presto lide stale jezdi dopravnimi prostredky..........

P. Szirotný 19.4.2021 21:15

Jakýsi epidemiolog nedávno řekl, že nejlepší vakcína je ta aplikovaná. A podle toho je asi nejlepší se řídit. Šance na nebezpečné komplikace po podání AstryZeneky se statisticky blíží nebezpečí, že na vás spadne kus letadla.

J. David 19.4.2021 17:22

Koutecký, na Tebe a EMA kálím, diskuse je mi u řiti.

J. David 19.4.2021 17:16

Ad absurdum, co se na to nevyprdnout? Co bude lacinější, očkovaní či promoření? Rád se nechám poučit.

J. David 19.4.2021 17:11

Pane Neffe, neřešte politické záležitosti. Hlavě že Nora a Gari mají správnou peristaltiku, holkám přeji klidné "bobkování" ve stylu klokana.

P. Vychodil 19.4.2021 15:35

anyway, téma covid a vakcíny uř nejsou coooool, teď tu máme 2 agenty GRU/FSB, kteří nezvládají jednu operaci za druhou...jsou to čučkaři...jiným čučkařům to trvalo 7 let, než tyto zpackané operace (náhodou, dle jejich vyjádření) prohlédli (tedy pokud věříte oficiálním prohlášením)...

takže jásejme, covid na ústupu, ukrajina na postupu (tedy na Krym)...co více si může zamindrákovaný čecháček přát ? hlavně že nemusí přemýšlet, do jakého řitního otvoru lézti se mu přísluší...soudruzi ve vládě mu to již patřičně vysvětlili, a protože tento jedinec věří vládě tak pevně, jako věřil rudému Právu, máme jistotu, že vše půjde tím správným směrem ke světlým zítřkům...

P. Vychodil 19.4.2021 15:21

přesně...i mnohé krásné filmy byly natočeny na toto téma...

Z. Koutecký 19.4.2021 15:06

To je stejný problém u vakcín jako při jakékoliv snaze vymoci nějaké odškodnění od státu nebo silné instituce. Přesto toto martyrium řada lidí absolvuje. Jde o to sehnat si advokáta, který nebude pracovat za honorář, nýbrž za podíl na zisku. V USA je specializace advokátů na spory o poškození zdraví dost rozšířený a lukratovní obor. Takoví jsou i u nás, a když vidí spor nadějně, tak to vezmou.

V. Církva 19.4.2021 11:19

Tak Aston má pravdu. Jsme v p. tak očkování určitě ano a dnes i Astra Zeneca může pomoct, přestože se sraženinami je těch případů víc a vážnější.

Sputnik V nebo AZ od Dánska měli brát třeba před měsícem. Dnes už bych se pomalu zaměřoval na dodání více Pfizerů a Moderny, protože z 2..3 měsíce bude všechno jinak. Buď bude třeba vakcínu na nové mutace, nebo už si budeme vybírat a hodně lidí vakcinaci odmítá i teď.

Šetřit na vakcínách se pak ukázalo jako největší pitomost. Zpočítal si někdo kolik peněz na občana stojí zastavení obchodů, zpomalení ekonomiky...? Takže klidně 4 miiony Pfizerů za 1000Kc nez Astru Zeneca zadarmo.

Pokud AZ z Dánska tak jen jako že ji odečteme od pozdějšíc dodávek. Za 2 měsíce ji potřeba nebude, jedině vylepšenou verzi.

P. Černý 19.4.2021 11:12

Pane Neffe. Nebuďte dítě. Na neschválený SPUTNIK V můžete zapomenout. V této situaci už působite jako malý harant s hysterickým zachvatem. Pokud budeme ruské vakciny nakupovat, tak výhradně na komerční bázi, až na nás přijde řada, a to z některé země EU.

P. Vychodil 19.4.2021 9:59

současné covid vakcíny nejsou vakcínami, nezabraňují přenosu, nakažení, pouze u některých jedinců zmírňují příznaky...tudíž nic takového jako kolektivní imunita nemůže existovat...

i když budou všichni na celém světě očkovaní, virus se bude šířit dále, a mutovat do stále více rezistentních variant...proti kterým nebude očkování pomáhat...

IFR je u covidu nižší než u sezonní chřipky, pro populaci pod 70 let 0,05%...

každý si na základě svých znalostí zváží pro a proti tomuto očkování sám...

jedna studie z Izraele ukázala, k nakažení jihoafrickou mutací dochází 8x častěji u lidí vakcinovaných proti lidem nevakcinovaným

jiná studie prokázala, že vakcína Pfizer je 6,8x méně účinna proti jhoafrické mutaci

P. Vychodil 19.4.2021 9:35

věříte že když se pokusíte vymáhat odškodnění, přičemž jste dobrovolně požádal o aplikaci vakcíny, byvše seznámen se všemi riziky, s upozorněním i na rizika dosud neznámá a vážná, se s vámi někdo vůbec bude bavit ? Navíc se domnívám, že důkazní břemeno by bylo na vás...už vás vidím, jak sháníte odborné posudky, platíte si právníky...

D. Mach 19.4.2021 9:19

Není nic divného, když AstraZenecu nechtějí používat státy, které si jsou schopny zajistit dostatek jiných vakcín, jako je třeba to Dánsko. Ale proč náš premiér odmítl 750.000 dávek, to dodnes nikdo neví. Nebo snad ano?

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/denik-n-babis-odmitl-pri-jednani-v-eu-nabidku-750-000-vakcin-od-astrazeneky/2018098

V. Církva 19.4.2021 8:54

No na Sputnik odborník nejsem. s Astrou Zeneca je to ale horší než se nám snaží tvrdit

"Váhání a v tomto případě dokonce stopka je založeno na tom, že zhruba v jednom případě z jednoho milionu se vyskytly krevní sraženiny. Souvislost není prokázána."

Z lidí co nějak z okolí znám je ca 5 naočkováno Astra Zeneca. Z toho jeden případ měl skutečně krevní sraženiny. Na Slovensku zemřela mladá zdravá učitelka rovněž na sraženiny po Astra Zeneca. Korelace není jednoznačně náhodná jak se někde píše. Tím netvrdím že komplikace jsou až tak časté, ale je to víc než 1 z milionu a zdá se spíš u mladších lidí se silnější imunitní reakcí.

Proto by benefit očkování Astrou Zeneca dával smysl u lidí nad 60 let. I kdyby řekněme 1 ze 100tisíc zemřel, na Covid zemře ca 1 ze sta.

J. Nevrkla 19.4.2021 8:28

Ocenil bych, kdybychom místo hloupých politických řeči dostali informací, kolik nepříznivých jevů po očkování u každé z těch vakcín nastává, každá už má za sebou miliony naočkovaných. To je daleko užitečnější než schválení byrokratickým úřadem, který už mnoha svá schválení léčiv odvolal.

K. Machala 19.4.2021 3:21

70% imunita ale neznamená 70% proockovanost, muze znamenat napr. 30% proockovanost plus 40% promorenost aktivním onemocněním.

Z. Koutecký 19.4.2021 2:31

Vážený pane Neffe, rád bych Vám znovu připomněl, že, pokud je mi známo, tak v žádném státě neaplikují vakcínu, která by nebyla na základě příslušné dokumentace schválena k tomu oprávněnou lékovou agenturou. V EU to nemusí být vždy EMA, každý stát tu má svoji agenturu podobnou našemu SÚKL.

Jinak, myslím, stojí za povšimnutí, že vakcíny Vaxzevria (dříve AstraZeneca) a Covid-19 Vaccine Janssen (u nás známá jako Johnson a Johnson) sice agentura EMA schválila, ale v USA má AstraZeneca s agenturou FAD již delší dobu velké problémy, Vaxzevria nebyla dosud schválena agenturou FAD, dokonce tam padlo obvinění z předložení falešných údajů. Očkování vakcínou Janssen bylo v USA agenturou FAD pozastaveno a firma Johnson a Johnson zatím objednanou vakcínu do EU nedodá. Takže s uvedenými vakcínami asi něco v pořádku není, i když je EMA schválila bez problémů. Takže trocha opatrnosti místo slepé důvěry je i dneska namístě. Nezapomínejme, že všechny současné vakcíny proti covidu nebyly schváleny standardním způsobem, jsou určeny jen na nouzové použití a v případě vakcín schválených EMA tato výjimka končí ve stanoveném termínu, např. u vakcíny Johnson a Johnson 30. června 2021, pokud držitelé prozatímní registrace nedodají předepsané doplňující údaje.

P. Labaj 19.4.2021 2:15

Tedy tamtéž, kdy by to vymáhali po případně ministerstvem zdravotnictví schváleném Sputniku.

Přesto u jiných vakcín to nikdo neřeší, ale každý článek zpochybňující Sputnik vždy končí tím "... a koho budou žalovat ...".

Sputnikem je naočkováno už pěkných pár milionů lidí, takže to není nic neznámého.

No ale vzhledem k okolnostem a k eskalaci problému stylem re/flek/tuty/... je to teď asi stejně jedno. Obětí téhle kauzu bude mimo jiné nedostupnost Sputniku (a tedy díky pozdější vakcinaci statisticky několik mrtvých navíc). A také z hlediska technicko-ekonomického asi nejlepší nabídka pro jaderky. A protože je vyřadíme předem, tak ostatní můžou namáznout své ceny výš. Myslím, že zbývající 3 potenciální kandidáti dneska bouchli šáňo.

J. Prikner 19.4.2021 2:03

Jestli bude poškozený žalovat pokladnu po postižení zdraví zdraví je jeho věc. To platí po jakémkoliv očkování. Po posledním vývoji ale jednoznačně zvítězila ideologie před zdravím a uvažovat o Sputniku a pod čínské produkci nemá smysl.

Z. Koutecký 19.4.2021 1:51

Ti, kteří budou mít po očkování případně nějaké poškození zdraví způsobené prokazatelně vakcínou povolenou v ČR, budou vymáhat odškodnění pochopitelně od ČR, na to máme příslušné ustanovení v zákoně.

P. Labaj 19.4.2021 0:22

To jsou velké obavy, koho budou postižení žalovat po případném problému se Sputnikem...

No a koho budou žalovat po případném problému třeba po té Astře nebo jiné vakcíně? A co to změní na osudu toho postiženého?

J. Vintr 19.4.2021 0:07

Vakcinace je podvod. Je jedno jestli funguje nebo nefunguje. V každém případě to nepovede k tomu, co politici lidem původně slibovali, ke zrušení všech omezení. A dá se prakticky s jistotou čekat, že přijdou s nějakými "novými mutacemi", na které údajně dosavadní vakcíny nezabírají a začne to celé nanovo. Třeba i víckrát.