2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Václav Klaus vyznamenaný

Jakmile se objeví návrh na vyznamenání prezidenta Václava Klause, hned je z toho velký humbuk a vyplavou na povrch atavismy a velká nenávist k tomuto politikovi živená po dlouhá léta zejména intelektuálními kruhy a mnohými žurnalisty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Matuška 4.4.2016 21:31

Východní, stále jiné Německo LN 25.9.09 Luboš Palata

"... Neukončení "procesu německé jednoty" také znamená, že ze západní části Německa tečou v rámci "příspěvku solidarity" dál desítky a desítky miliard ročně - v současnosti 75 miliard eur ročně /asi 1,8 bilionu korun/. Celkem už západní část Německa do té východní investovala 1,2 bilionu eur."

Bývalá NDR zatím stála Německo 55 bilionu korun Týden, 5.5.2014

Kvůli Palatovi jsem kdysi odhlásil LN. Přesto jsem mu vděčný za článek, který jsem si vystřihl a z něhož jsem nyní citoval. Vždycky si něj vzpomenu, když se kritizuje naše transformace po Listopadu. Nejen Václavu Klausovi, ale všem, kteří se podíleli na obrovském díle, děkuji. A když za nic, tak za pokojné rozdělení Československa, by si Václav Klaus vyznamenání zasloužil.

K. Janyška 4.4.2016 21:01

Václav Klaus si zaslouží obdiv a úctu. Za všechno, co dělá

pro český národ a Českou republiku. Jako její zakladatel si zaslouží nejvyšší státní vyznamenání...Dzp.

J. Matuška 4.4.2016 21:33

Re: Václav Klaus si zaslouží obdiv a úctu. Za všechno, co dělá

Kajane, jsem rád, že se aspoň v tomhle shodneme...

G. Kovář 4.4.2016 19:51

RE:

Apropos, s ostatním zněním čláku plně souhlasím

A. Sedláčková 4.4.2016 19:42

Pan Klaus

je mimořádná osobnost a vyznamenání si zaslouží. Článek je

výstižný.

G. Kovář 4.4.2016 19:40

Nesouhlasím

s tezí ve 3. odstavci, kde se negativně hodnotí opoziční smlouva. Naopak já ji považuji za oceněníhodný státnický čin. Obdobných smluv existuje ve světové politice více. Jako tehdejší volič ODS jsem zklamán nebyl, naopak by mě otrávilo vytvoření koalice s lidovci a US. S tím už byly zkušenosti z minulosti, kdy koaliční "partneři" blokovali, co se dalo. "Velká koalice" by opět ODS svazovala v plnění volebního programu. Opoziční smlouva umožnila stabilizaci stavu politiky, ale ODS v parlamentu hlasovala podle svého programu, zpravidla i proti vládě. Naproti tomu Její potenciální koaliční partneři vládu často proti ODS podpořili. Takže všichni mohli uplatňovat svojí politiku.

Nejsem natolik informovaný, abych mohl provést fundovanější analýzu, proto doporučuji článek pana Žáka "www.listy.cz › Archiv › 2009 › Číslo 4"

M. Prokop 4.4.2016 21:01

Re: Nesouhlasím

Opoziční smlouva byla prakticky menšinová vláda, v takovém Dánsku snad častější než většinová.

ODS mne taky nasrala až později, za Topolánka.

F. Houžňák 4.4.2016 19:35

Blbý je, že ten zpropadený Klaus

má skoro vždycky pravdu. EU je spolek prolhaných zlodějských pokrytců snažících se o zničení Evropy skrze dušení jakékoliv hospodářské iniciativy a skrze její islamisaci, oteplovači, větrníci a solárníci jsou banda lupičů a lhářů, kupónová privatizace byla zjevně - po zhodnocení s odstupem času - za daných podmínek to nejlepší řešení (to je na rozdíl od těch dvou předchozích věcí do jisté míry věc názoru, ale nikde jsem ještě nečetl střízlivý a věcný rozbor, proč by tomu tak nemělo být, jenom různé výkřiky a nadávky), jeho amnestie byla přiměřená (to říká můj přítel právník, autor několika zákonů, který by tam jenom nedal tu abolici - v tom ovšem asi hraje roli jeho osobní angažovanost na straně žalobců v jednom onom amnestovaném desetiletém případu, kde on tvrdí, že by dotyčný byl odsouzen - já dodávám, ale teprve v první instanci a kdoví za jak dlouho), a tak by se dalo pokračovat. Bylo by skvělé, kdyby Klaus tu pravdu neměl, ale bohužel ji má a my to právě začínáme odsír.t.

V. Křepelka 4.4.2016 18:50

Amnestie Václavů Havla a Klause - proč jsem pravdoláskař

Na závěr uvedu že jsem pravdoláskař. Ale nikoliv z bezmezného obdivu k Václavu Havlovi, ale proto, že jsem na rozdíl od VK pocítil nejhlubší obsah tohoto hesla. Mezi svým čtvrtým a jedenáctým rokem jsem byl bez tatínka, protože ten byl v roce 1949 odsouzen na třináct let (nutno říci, že byl v té skupině spíš na chvostu, byly tam i rozsudky smrti). Souhrou šťastných okolností se v polovině v roce 1956 dostal domů, aby potom byl v roce 1967 nikoliv rehabilitován, ale zproštěn všech obvinění v plném rozsahu, protože celá skupina byla revidována jako produkt provokace StB. Život popravenému pplk. gšt., dnes generálmajoru in memoriam Josefu Robotkovi to již však vrátit nemohlo. Takže, já, který jsem v dětském věku poznal příšerné návštěvní místnosti na dvacet či patnáct minut na Borech, na Jáchymovsku či Bytízu zatraceně dobře vím, co to je lež a nenávist. A mne samotného se to dotklo jenom tím, že jsem se na školy nesměl dostat přímočaře. Tuto zkušenost Václav Klaus na rozdíl od Václava Havla i mojí maličkosti neudělal.

F. Houžňák 4.4.2016 19:13

No, to je důvod pěkný, ale slabý,

takže bolševik Gustáv Husák, co seděl tuším osm let coby buržoazní nacionalista nebo co mu to tenkrát předhazovali, je u vás OK, ale Václav Klaus ne, protože nebyl zavřen. Divná logika.

V. Křepelka 4.4.2016 19:52

Re: No, to je důvod pěkný, ale slabý,

Gustáva Husáka se toto týkat nemůže. Ten svým tažením za mocí byl s to obětovat cokoliv a nenávist se lží neřešil. Na rozdíl od tisíců jiných.

V. Křepelka 4.4.2016 19:52

Re: No, to je důvod pěkný, ale slabý,

Gustáva Husáka se toto týkat nemůže. Ten svým tažením za mocí byl s to obětovat cokoliv a nenávist se lží neřešil. Na rozdíl od tisíců jiných.

F. Houžňák 4.4.2016 20:20

Ale seděl za bolševika, a jak já vás čtu,

kdo za bolševika z politických důvodů seděl (třeba Gustáv Husák), ten má nárok, a kdo neseděl (třeba ten zpropadený Klaus, nebo já), ten nárok nemá. Ať to čtu jak to čtu, máte to tam.

V. Křepelka 4.4.2016 18:50

Amnestie Václavů Havla a Klause srovnatelné nejsou

Vážený pane Holásku,

Za největší kladné počiny exprezidenta VK považuji jeho činnost jako federálního ministra financí, posun k volné směnitelnosti koruny, startu ekonomické reformy. Za to si dle mne vyznamená zasluhuje, ale obávám se, že už zdaleka ne tolik za jeho další počiny.

Mezi amnestiemi Václava Havla k novému roku 1990 a Václava Klause na jeho odchodnou v roce 2013 je naprosto zásadní rozdíl a srovnatelné nejsou. Ta první byla činem naivního a nadšeného presidenta-začátečníka v euforii. Navíc muže s vlastní vězeňskou a to vlastně velice čerstvou zkušeností. Že nebyla zrovna nejšťastnější, to uznával nepochybně i on. Amnestie Václava Klause promiňte byla zcela nemorální, navíc s jeho desetiletou prezidentskou a obecně čtyřiadvacetiletou politickou zkušeností. Ta nemorálnost spočívá v tom, že pod rouškou amnestování nevím už přesně 3500 „čórkařů“ a uvolnění věznic bylo amnestováno zhruba osmdesátka velkých ryb typu Františka Chvalovského nebo konkursního soudce Berky. Procesy těchto lidí byly protahovány nikoliv justicí, ale právě těmito obžalovanými.

Jestli pobočník VK tuším Ladislav Jakl utrousil, že VK profackoval justici, tak je vidět, že zde je obecně největší deficit pojímání demokracie ze strany Václava Klause. Podívám-li se na USA, UK, Francii, Itálii či Německo, zdůrazňuji i Polsko, kde za celou dobu komunistické vlády nedošlo ani vzdáleně k takové devastaci právního státu jako u nás, jde o výroky z úst hlavy státu naprosto nepřijatelné stejně jako „soudcokracie“. Mám pocit že VK nikdy nevzal za své tři pilíře demokratického státu, tedy exekutivu, legislativu a jurisdikci a občas bylo vidět, že by mu vyhovovala obměna soudní moci s každými volbami a je to jeho neomluvitelný deficit.

F. Houžňák 4.4.2016 19:17

Protahovat vlastní proces je nezadatelným

právem každého sprostého obžalovaného, stejně jako jeho právo obhajovat se jakýmkoli jiným způsobem. Úkolem justice je dokázat mu vinu či nevinu v přiměřené době, nebo ho pustit pro nedostatek důkazů. Chtěl bych vás vidět, kdyby vás osmnáct let tahali po soudech za něco, co vám nejsou schopni dokázat a co jste možná ani neudělal.

V. Křepelka 4.4.2016 19:49

Re: Protahovat vlastní proces je nezadatelným

Tak to se té zmíněné zhruba osmdesátky ani náhodou netýká

F. Houžňák 4.4.2016 20:24

No ale to vy nejspíš nemůžete vědět, vy jste se všemi z nich

při těch jejich kšeftech byl, nebo jste s nimi byl se všemi tak intimní, že se vám se vším svěřovali? Tomu lze jen velmi těžko uvěřit.

Č. Punčochář 4.4.2016 18:31

Nemám Klause moc rád,

ale s tímto se více méně ztotožňuji.

J. Kyselková 4.4.2016 17:30

Vyznamenání

si Václav Klaus zalouží nejvíc z nás a ještě - velké díky !!!

Jen bych si ráda přečetla jeho názor na ODS. Určitě by nebyl zaujatý, ani laciný a možná, že ani tragický.

J. Novotny 4.4.2016 16:24

Přes všechny výhrady, které k panu Klausovi mohu mít

byl a je, podle mého názoru, demokrat. Což se od současném technologovi moci říci nedá. Jestli to stačí na vyznamenání váhy, kterou by nepovažoval pan Klaus za osobní urážku, to nevím.

J. Novotny 4.4.2016 15:56

A sochu na Malostranském náměstí

jak shora shlíží na Radeckého, nebo na Letné v nadživotní velikosti s rudoarmějcem.

J. Urban 4.4.2016 16:16

Re: A sochu na Malostranském náměstí

To by asi bylo lepší. Protože při tom připínání medajle hrozí, že ho Ovar pobleje.

J. Kanioková 4.4.2016 15:48

Zas chvilka orgasmu pro Klausofoby..

I. Hil 4.4.2016 15:35

Alelujá

Václav Klaus je rozhodně nejvýznamnější politik období od roku 1990. Víc nic.

J. Hejmala 4.4.2016 14:37

S. Donát alias Jiři Vyvadil

Netovej hlupák si plete hovinko s mydlem :):)

M. Valenta 4.4.2016 13:49

Jsem pro i když Klaus,

který řečnil na pohřbu svého předchůdce, aby ho za pár týdnů protáhl žumpou pomluv a nepravd si žádné státní vyznamenání nezaslouží. Ale jelikož vyznamenání od Zemana je vlastně urážka, tak jsem pro.

J. Hejmala 4.4.2016 14:31

Re: Jsem pro i když Klaus,

Přesně !! Zeman by ho měl vyznamenat nebo ješte lépe Putin tam přesně VK patří

M. Rastislav 4.4.2016 13:46

Pár poznámek k navržení VK

K „privatizaci“: Do r. 1991 jsme byli „průmyslová velmoc“, která 75 procent výroby dodávala do RVHP. Pak jsme vystoupili z RVHP a přešli ze „směnitelného rublu“ na tvrdou měnu a export na západ. Výroba neklesla jen o pár procent, ale klekla na kolena a podniky si začaly půjčovat na výplaty a zadlužovat se. Po tolik kritizované Klausově „privatizaci“ přišlo transformační oživení - růst HDP o 5 procent, nezaměstnanost pod 3 procenta. V r.1997 padla Klausova vláda, když začaly útoky spekulantů na naší měnu, banky přestaly půjčovat podnikům, a vláda balíčky úsporných opatření omezila růst platů státních zaměstnanců, sociálních výdajů. Na konci r. 1997 veřejný dluh dosáhl 12 procent HDP - 192 mld. Kč. Jestli něco VK vytýkám, tak je to způsob privatizace strategických podniků.

K „amnestii“: Neodsuzuji VK za amnestii, kterou též chápu jako kritiku trestní politiky státu tj. více než dvojnásobek vězňů ve věznicích ve srovnání se sousedními státy, vysoká recidiva, neúnosně dlouhá trestní řízení, která často buď nedospějí k odsuzujícím výrokům, nebo vedou pozdním přiznáním nároků na náhradu škody k jejich nedobytnosti.

K „globálnímu oteplování“: Souhlasím s VK i Heidelbegskou výzvou, odsuzující iracionální ideologii, která se na úsvitu 21. století staví proti vědeckému a průmyslovému pokroku a brzdí hospodářský a sociální rozvoj." Tuto výzvu následně podepsalo cca 4000 vědců včetně 72 nositelů Nobelovy ceny..

K „EU“: Souhlasím, že zdrojem většiny problému světa je nacionalismus a že EU je nejen projektem podporujícím mír mezi evropskými národy, ale i pokusem o sjednocení Evropy, aby obstála v globální konkurenci 21. století. Pokud občané EU budou vidět za sjednocením vyšší cíl a smysl, tak se to podaří. I když s VK souhlasím s kritikou řady kroků EU, věřím ve sjednocení Evropanů bez ohledů na stávající hranice států.

Závěr: Díky za článek a s návrhem pro vyznamenání VK bych souhlasil

P. Princ 4.4.2016 23:26

K "EU" :

1. EU není podnikatel a proto není vystavena konkurenci. Konkurenci jsou vystaveny firmy a podnikatelé - a firmám a podnikatelům žádných 80 000 unijních úředníků nepomůže - spíše naopak (Ecodesign, OZE...).

2. Pokud by se měly evropské národy sjednotit bez ohledů na stávající hranice a vytvořit jakési hypotetické Evropany, musely by patrně rezignovat na svůj jazyk, území a svébytnou kulturu, neboť tyto tři faktory činí národ národem. Ještě předtím by musely rezignovat na svou hrdost. A pak se rozplynout v té nové Evropě.

No, netvrdím že je to nemožné - budoucí generace si to tak mohou zařídit. Je to jejich byznys.

Profesor Václav Klaus si zaslouží vyznamenání mimo jiné také proto, že zcela neguje Váš poslední odstavec.

J. Hanzal 4.4.2016 13:10

Průsery vs. zásluhy

Myslím si, že průsery za jeho vládnutí a prezidentování převážily zásluhy. Ovšem vyznamenání byli i jiní tak mu to přejme.