Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

POLITIKA: Václav Klaus vyznamenaný

Jakmile se objeví návrh na vyznamenání prezidenta Václava Klause, hned je z toho velký humbuk a vyplavou na povrch atavismy a velká nenávist k tomuto politikovi živená po dlouhá léta zejména intelektuálními kruhy a mnohými žurnalisty. Václav Klaus je rozhodně nejvýznamnější politik období od roku 1990 a na tom dle mého názoru není co zpochybňovat. Byl strůjcem přechodu k tržnímu hospodářství, velmi správně odhadl tendence slovenské veřejnosti a slovenské politické reprezentace k secesi a na rozdíl od zpovykaných milovníků v té době již obtížné a nijak rozumně řiditelné federace velmi správně dohodl a perfektně provedl kvalitní a bezbolestně rozdělení (včetně ukázkové měnové odluky). Za to mu čest a sláva a kdo dnes tvrdí, že to byla škoda, pak s ohledem na to, jak si oba nástupnické státy vedou, je raněn slepotou. Bylo a je to dobré řešení.

Václav Klaus také, a to bez ohledu na mnohé chyby a omyly, spolu se svými velmi pracovitými kolegy provedl privatizaci a koneckonců i tolik zatracovaná kuponová privatizace byla nakonec řešením spíše dobrým než špatným. Snění o manažerské privatizaci jako všeléku bylo jen sněním a neproveditelným řešením, pokud mělo mít přednost. V několika málo případech se skutečně povedlo, avšak většinou vedlo k tragickým koncům. Je jisté, že při často divoké privatizaci nebyly všechny postupy zcela košer, je ale také jisté, že tak je to vždy při obrovských majetkových přesunech vykonávaných (nutně) v relativně krátkém čase několik roků.

Přes vše, co mu lze vytýkat, např. přehlíživý přístup k supím poměrům v politice, rozsáhlému korupčnímu prostředí, které spolu s nynějším prezidentem vlastně pokryli opoziční smlouvou, mu naopak nelze upřít konzistentnost názoru pokud jde o EU, unijní instituce, špatný vývoj EU od Lisabonské smlouvy, a to přesto, že to byl paradoxně on, kdo podepsal náš přístup do EU. Kdo si ještě vzpomene na drzého ničemu, jakým je europoslanec D. Cohn-Bendit, když mistroval Klause na Hradčanech a rázný způsob, jakým věc Klaus vyřídil. Klidně, důstojně a způsobem, který odpovídal pitomosti Cohn-Benditem vedené skupinky eurohujerů. A opoziční smlouva - s odstupem, když ji porovnáme s velkou koalicí v Německu - nebyla ničím jiným než pragmatickým spojením dvou politických protivníků. Takže žádná výjimka v Evropě či světě.

Ani jeho pragmatický přístup k Rusku či Číně mu nakonec netřeba vytýkat, a to zvláště když se podíváme, jaký pragmatický přístup k Rusku např. drží Německo nebo k Číně Velká Británie nebo USA. Bylo by možno uvést množství příkladů, nicméně jedna věc jsou gesta v politice a druhá věc jsou obchodní a finanční vztahy, které si jedou po svém. A nakonec, na rozdíl od nynějšího prezidenta, nikomu prezident Klaus nelezl do zadnice jen proto, aby si vytesal pomník ledoborce ekonomických zájmů českého byznysu (i když v čem je Kellnerovo impérium české, to bych rád věděl). Václav Kalus vykonával svoje prezidentské pravomoci uměřeně a konzervativně a velmi důstojně. A nakonec (a toto rýpnutí si neodpustím) ani pro jeho amnestii bych ho nekritizoval. Já osobně tvrdím, že to byl správný krok a orgány činné v trestním řízení by z ní měly vyvodit jediné, a sice že trestní řízení táhnoucí se osm a více let je šílenství a velká nezodpovědnost. Že si z toho mnohý takové ponaučení nevzal, je věc jiná. A vytýkat mu, že tím nahrál jistým osobám, k tomu není co dodat. Amnestie je dána jistými parametry a měří se pak všem stejně v jejím rámci. První amnestie prezidenta Havla byla velmi špatná a velmi naivní a měla mnohé tragické následky. Václavu Havlovi se však nic nevytýká, protože je modlou.

Václav Klaus je sice mnohdy arogantní, i když to není třeba, a lze mu vytýkat ještě mnohé, ale to je nad cíle tohoto příspěvku. Vykonal však pro tuto republiku a náš národ více, než jsou mu mnozí zastánci svatých pravd - a Václava Havla především - ochotni přiznat. Každá velká politická osobnost má své slabiny a své tvrdé odpůrce. O tom by M. Thatcherová mohla vyprávět, ale dnes už její význam popírá ve Velké Británii jen málokdo a když, pak již jen se shovívavou kritikou.

Proto Václavu Klausovi plným právem vysoké státní vyznamenání náleží. Historie pak jednou ukáže, že byl mnohem lepším prezidentem, než se dnes mnohým jeví.

Aston Ondřej Neff
27. 7. 2024

Jako zlověstné předznamenání byl teroristický útok na francouzskou železniční dopravu. Sabotáž...

Jakub Michálek
27. 7. 2024

Autoritáři mají jedno společné: odpudivý a nenávistný jazyk, který uměle vyrobila mašinérie...

Marian Kechlibar
27. 7. 2024

Základní příčinu shrnul architekt Jan Kasl slovy „systém tvoří stavebním řízením nepolíbení...

Jan Ziegler
27. 7. 2024

Pro některé jedince v Česku je národovecký maďarský premiér velkým vzorem. Ve skutečnosti však...

Aston Ondřej Neff
25. 7. 2024

Kolik by stálo přemalování červených pruhů sanitek na zelené? Jak se asi přemýšlelo? Představuji si...

Aston Ondřej Neff
24. 7. 2024

Ani komunisté v dalším režimu se neodvážili odstranit červenomodrobílý symbol z věží tanků, křídel...

Aston Ondřej Neff
26. 7. 2024

Jako uchazeče o post eurokomisaře navrhuje vláda Josefa Síkelu.

přečetl Panikář
25. 7. 2024

Že mají dámské plavky předvádět muži, považovali diskutující, včetně řady ženských sportovkyň, za...

Milan Smutný
26. 7. 2024

Co je vlastně ten dnes již jedněmi (spotřebiteli a podnikateli) proklínaný systém, druhými...

Tomáš Kazda
26. 7. 2024

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Lidovky.cz
26. 7. 2024

Zatímco se na řece Seině v Paříži plavily desítky lodí se sportovci během oficiálního zahájení...

Stanislav Kučera
26. 7. 2024

Roli čestného vůdce výpravy zažil už při hrách v Riu, kde slavnostní zahájení probíhalo na...

Jaroslav Veis
26. 7. 2024

Fotbal nemá logiku, zněl počátkem léta co chvíli z televize oblíbený citát slavného fotbalisty a...

Luboš Jirsa
26. 7. 2024

V Paříži v pátek oficiálně začaly 33. letní olympijské hry. Zúčastnit se jich má pod neutrální...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz