6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ráž 4.2.2011 18:38

Jako levicový intelektuál jste mne nezklamal

Ti pánové, o kterých se zmiňujete v kontextu jejich názorů na nutnost evropské integrace, až na zanedbatelné vyjímky měli v plánu pouze ekonomickou a celní unii a tak z první etapy sjednocování vzešla unie uhlí a železa, a konečnou etapou mělo Evropské Hospodářské Společenství. Rozhodně neměli v úmyslu omezit suverenitu národních parlamentů nějakou nadnárodní celoevropskou vládou se společnou měnou. Vaš zmínka o Winstonu Churchillovi v této souvislosti je....jen úlet?

Za prvé: Dosah jejich úvah na téma společné měny se tehdy zastavil na jednotné měnové převoditelné jednotce, která měla vyšachovat dolar, jako směnnou měnovou konstantu..hodně ekonomů i politiků, kteří stáli u zrodu jednotné Evropy s nostalgií vzpomíná na ECU.

Za druhé: Jeden z hlavních architektů moderního sociální státu byl Ludwig Erhard. Jeho idea sociálního státu vychází z téze, že stát nesmí dopustit aby ten o kom se nedá objektivně předpokládat, že se o sebe dokáže postarat sám, zůstal bez prostředků. Rozhodně nespojoval moderní sociální stát s rozhazovačnou sociální politikou "moderních"(?) socialistů, kterých se tak vehementně zastáváte.

Za třetí: Omezením zákonodárné moci suverénního státu, čehož jsme rozhodnutími z Bruselu dnes a denně svědci, přestávají být i jeho občané suverénními, tedy svobodnými občany svého vlastního státu.

Za čtvrté: Jako eurooptimista přesvědčený, že většina obyvatel Evropy je pro EU v současné podobě si tipněte: Jak by dopadlo v jednotlivých státech referendum kde by byly dvě naprosto srozumitelné otázky: 1) Chcete návrat k své národní měně? - ANO/NE 2) Chcete aby i nadále byla z Bruselu postupně omezována suverenita vašeho Parlamentu ve vydávání zcela autonomních zákonů v oblasti trestního, obchodního a občanského práva,popřípadě autonomní daňové a cenové politice? ANO/NE.

Š. Hašek 4.2.2011 19:40

Re: Jako levicový intelektuál jste mne nezklamal

Asi tak.

D. Švik 4.2.2011 18:26

Zase ty socialistické tlachy

Kapitalismus? Co to vlastně je? Nikdo ho  nevymyslel a nikde nenastolil. Je to naprostá přirozenost lidského jednání- já umím vyrobit brambory a ty zase rýč, kterým zorám.Pytel brambor za tvůj rýč, bereš? To je ve skutečnosti kapitalismus, ať o něm marxisti žvaní co chtějí. Kdežto socialismus je "vynikající" výplod lidského uvažování- dej mi část svých brambor a já se postarám, aby ses měl dobře. Budu ti určovat kdy a jak sadit, kolik brambor dáš za nový rýč atd. Budeš moc spokojený a nebudeš muset moct přemýšlet...Tak jednoduché to je a ani Hvížďalovy kydy na tom nic nezmění

P. Kylchap 4.2.2011 18:40

Člověče nešťastná,

co to melete?

"Pytel brambor za tvůj rýč, bereš?"

Tohle je prvobytně pospolná společnost. A daně si nevymysleli socialisté, ale někdo úplně jiný.

Kdyby blbost nadnášela....

D. Švik 4.2.2011 18:45

Re: Člověče nešťastná,

To byl samozřejmě zjednodušený příklad, aby to pochopili i lidé jako vy. Pochopitelně, že máme peníze a banky. Jde o princip, že můj výrobek a práce má nějakou hodnotu a to jaká je určí stávající podmínky, nikoli stát, nebo nějaký ouřad. To je to co jsem chtěl vysvětlit.

P. Kylchap 4.2.2011 18:50

Re: Člověče nešťastná,

Tak než začnete něco vysvětlovat tak si v tom udělejte pořádek! O mých schopnostech chápání nemusíte mít obavy, Vaše bláboly jsem pochopil dobře. Pochybnosti hledejte u sebe.

J. Dlouhy 4.2.2011 22:18

Re: pane Svik,

J. Dlouhy 4.2.2011 22:21

Re: Člověče nešťastná,

pane Svik, dosvedcuji vam, ze to bylo vic nez jasne, tak receno polopate. Nechapu, ze tomu nekdo nemuze rozumnet.

J. Ráž 4.2.2011 18:52

Re: Člověče nešťastná,

Vytrhnout něco z kontextu je znakem demagogů! Průměrně inteligentní člověk pochopí, co tím příměrem rýč/brambor chtěl autor říci.

P. Kylchap 4.2.2011 19:34

Re: Člověče nešťastná,

Rýč/brambor je fundamentálním atributem prvobytně pospolné společnosti, nikoliv kapitalismu.

To pochopí i průměrně inteligentní člověk pokud ve škole dával pozor.

J. Ráž 4.2.2011 19:40

Re: Člověče nešťastná,

Takže jsem vaši inteligenci přecenil Omlouvám se!

P. Kylchap 4.2.2011 19:42

Re: Člověče nešťastná,

O moji inteligenci nemusíte mít obavy, starejte se o svoji. A ve škole jste skutečně měl dávat pozor.

J. Vasiljev 4.2.2011 15:23

"Obamův" zákon o zdravotním pojištění

Především se omlouvám za ten otazník, nevím, jak ho odstranit.

Článek je podle mne velmi dobrý a naprosto souhlasím s názory autora. Jediné, co mi vadí, je naprosto zbytečná a nepřesná zmínka o zdravotním pojištění v USA, což je velice komplexní a ještě ne zcela vyřešený problém.

J. Krásenský 4.2.2011 12:16

No jo Hvížďala...

Nejdříve by asj bylo třeba vyjasnit si některé pojmy. Co třeba "moderní"? Jaký má asi význam ve společnosti, která si prožila "postmodernu"?

P. Vaníček 4.2.2011 10:01

Pane pisálku Hvížďalo,

kopnutí do p.prezidenta Klause zabalujete do rádoby filozofických řečí,ale ta Vaše nenávist k němu z toho stejně trčí jak svého času neon nad Hradem. Utřete si bradu,už jste jako miloš Zeman. 

E. Kůrka 4.2.2011 14:50

Re: Pane Vaníčku,

naprosto s Vámi souhlasím. Hvížd´ala se liší od normálního hospodského kecala jen tím, že se tím dokáže živit (u nás není divu).

K. Křivan 4.2.2011 9:52

EU ano, ale jiná.

Ne socialistická, vedená maoistou, agentkou KGB a absolventy moskevských elitních komunistických škol. Ne EU zasviněná islámem k nepoznání !

P. Fiala 4.2.2011 9:09

"Demokracie"

"""Právě proto mnozí politici, včetně našeho prvního prezidenta Masaryka, považují moderní demokracii za odpověď na otázku sociální. """

Toto bylo vysloveno na základě stavu polického a sociálního a ekonomicého, který byl T.G.M. znám z předchozího vědění a zkušeností lidí na zemi (před asi tak 100 lety). Jenže jaký je stav politický a sociální a ekonomický dnes? A hlavně, jaký je stav vědy a aplikace jejich výsledků a stav vzdělanosti na předchozí oblasti? Současnému stavu lidí by se T.G.M. určitě podivil a upravil by pojem "moderní demokracii". Přívlastkem naznačuje, že se podstata pojmu v průběhu času obměňuje, ostatně jako vše co může člověk ovlivnit.

Po francozské revoluci se hodnota "demokracií" na planetě Zemi zvyšovala skokově také po 1.světové válce a ještě více po 2.světové válce a po ukončení "studené války" také. Hodnotou míním "kvantitu" i "kvalitu". Avšak stále nejsou úrovně demokracií ve všech státech stejné: kde se "demokracie" v pravém slova smyslu uplatňuje?, co vlastně "demokracie" je a co už není?, můžeme uplatňovat všechny svobody, které má "demokracie" zaručovat?, i velké  "demoracie" na mezinárodní scéně dělají nepěkné věci dokonce je inicijují, jsou nerozborně spjaty s ekonomikami v nihž existují, je již v Číně demokracie uplatňována? , je to ta ve Švýcarsku, díky bankovním byznysům?, atd.

"Otázka vzdělávání" (poznávání světa a poznávání jak funguje myšlení a následná jednání lidí ve všech možných sférách jejich) začíná, dle mne, nahrazovat "otázku sociální", neboť ekonomiky v demokracii již vytvářejí dostatečné bohatství pro všechny a tak "otázku sociální" vytlačují na okraj jejich vnímání, pokud není politickou ménědemokratickou konkurencí přes odbory a média rozdmýchávána jako "otázka sociální", na kterou méně vzdělaní reagují pudově, neb jim chybí mechanismy hodnocení, získané při vzdělávání.

K. Janyška 4.2.2011 9:08

Václav Klaus jako jediný politik v Evropě, tak se to jeví, rozpoznal zločinnost socialistické Evropské unie ! Socialismus je vždy zločinem a socialisté, jak například Hvížďala... Dzp.

P. Jášek 4.2.2011 6:21

Moderní Evropa?

Ta Žužu Manuelovská s Káťou Aštonovnou v zádech a van Rompuyem jako zástěrkou? Dneska píšete úplně jako nějaký levicový "filozof"! Píšete pouze o dojmech, tato Neomarxistická stvůra dávno není liberální, natož křesťanská Evropa! A VK, protože je špičkový intrikán a manipulátor,  to dokonale využívá!

P. Hofman 4.2.2011 11:00

Re: Moderní Evropa?

Vaše hodnocení V.K. jako špičkového intrikána a manipulátora je to nejpřesnější, které jsem v poslední době slyšel. Jednoduché, kontroverzní ale přesné.

B. Rybák 4.2.2011 11:37

Re: Moderní Evropa?

Krátce řečeno: VK umí "uhodit hřebík na hlavičku" tak přesně, že intrikáni a manipulátoři u nás i v EU prskají vzteky a někdy se jim bohužel ještě dnes podaří někoho přesvědčit, že manipulátorem a intrikánem je on.

J. Václavíková 4.2.2011 12:27

Re: Moderní Evropa?

Věřte dál!

J. Ráž 4.2.2011 18:47

Re: Moderní Evropa?

Kdyby každý politik dospěl do stavu, že by si mohl dovolit přepych mluvit otevřeně, tak by V.K. nezůstal ve svých názorech sám. Bůh opatruj V.K. a všechny kdo si vidí dál jak na špičku nosu!

M. Trhlík 4.2.2011 18:50

Re: Moderní Evropa?

Pane Rybáku,Váš názor není ani celorepublikový,ani EU.Pokud se týká intrikánů v EU,tak nevím,kdo prská vzteky.Klaus je pro EU,něco jako já,nebo Vy pro naši republiku.A nevím proč říkáte bohužel,že se ještě dnes podaří někoho přesvědčit,že intrikánem je on.Je prostě mazanější než ti,kteří ho vyznávají.Jinak patří zrovna tak mezi chybující lidi jako ostatní.Oproti jiným,to nedává najevo.Podepsal vstup do EU?Kde byla jeho předvídavost a moudrost? Nějaký takyargument,že musel,je hloupost.Podepsal to protože věděl,že se zase může projevovat a být obdivován.