5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pavel 29.9.2008 22:55

Miloši Čermáku.

Městská policie byla zřízena pro udržování pořádku a ochranu občanů, nikoliv jako dopravní policie. To, že se z nich stali botičkáři a výběrčí u radarů je ostudné. Teno kšeft je ovšem natolik výnosný, že se vyplatí jej mediálně obhajovat před veřejností známými výroky o vrazích malých dětí, žen a kmetů. Pan Čermák to jistě dělá zdarma z lásky k vlasti, starostům (třeba Českých i Moravských Budějovic) i společnosti Czech radar a.s.

jezevec 29.9.2008 17:07

jednoduché řešení. jenže se nechce.

1) policajt nemá dávat pokutu, ale předovlání ke správnímu řízení. vě správním řízení se člověk jednak může obhajovat, a jednak policajt musí prokázat naléhavý zájem na tom měřit třicítku u školy ve tři ráno, což by ne vždy zvládl. 

2) policajt nemá kasírovat peníze ale dávat složenky. peníze pak má přijímat někdo jiný. neboli v okamžiku kdy policajt bere peníze je to stejně špatně jako když má z pokuty užitek zaměstnance. obojí se nesmí.

jednoduché řešení. jenže se nechce.

Minutus 29.9.2008 18:27

Re: jednoduché řešení. jenže se nechce.

Automaty s kamerami měří v jakoukoli dobu a pořizují záznamy. Tyhle systémy nemohou být nijak fatálně drahé a předat jejich záznamy jménem starosty státní policii není problém. Pak se tím bude státní MUSET zabývat a ještě ráda to měšťákům přenechá.

kopr 1.10.2008 20:22

Re: jednoduché řešení. jenže se nechce.

Každý občan má právo blokovou pokutu omítnout a nechat věc vyřídit správním orgánem.

Pamětník starejch dob 29.9.2008 15:42

Ještě k přejezdu - přes pravý "kapitalistický přejezd" v Německu nebo

ve Francii se dá jet klidně 80 a člověk to ani nepozná. A také tam žádná omezení rychlosti nejsou, nebo alespoň nebyla. Už dlouho jsem tam nejel.

Pamětník starejch dob 29.9.2008 15:34

Jedna vzpomínka

Před 30 lety jsem jsem poprvé do Jugoslávie a ptal se kolegy, který tam byl rok předtím co a jak. Dodnes mi utkvělo v paměti, že považoval za nutné mě upozornit, že na rozdíl od nás tam nejsou omezení rychlosti pro nic za nic a při nerespektování omezení hrozí opravdu nebezpečí, že se vybourám.

To autor neví, že není a nebyl problém, když o omezení rychlosti rozhodují obce umístit omezení rychlosti naprosto nesmyslně daleko před i za obec a poté inkasovat. Zvláště, když páteřní síť silnic 1. třídy vede nesmyslně přes desítky obcí tak, že jedna skoro navazuje na druhou. Toto třeba v Maďarsku není, do obcí jsou odbočky.

Jinak je mi známo, že za komunistů obdržel "dopravák" na měsíc X pokutových bloků, které musel "udat." Když byli ve skluzu vybírali, i když bylo špatné počasí, jínak se rojili hlavně když bylo slunečno, aby se jim dobře sloužilo.

 

Bubik 29.9.2008 15:19

V téhle zemi prý v současné době těžko najdeme skupinu lidí

 s horší pověstí, než jsou poslanci parlamentu. Ale jo pane Čermáku. Jsou to městští policajti. Alespoň ti v Praze jsou na kandidátce hodně vysoko.

Tady se zapomíná na to, že městská policie byla původně zřízena jako policie pořádková, tedy aby hlídala, zda psi neznečišťují chodníky, zloději nelezou do sklepů a do zahrádek, odklízeči šrotu nešrotují víka kanálů a tatry s pískem ho nerozhazují po ulici.

Jenže to není lukrativní že, stojí to peníze a vůbec. Takže se nejdříve nakoupily odtahové vozy a začalo se odtahovat.  Pak se nakoupily radary a začalo se měřit. Pak se vyrobily parkovací zóny, teď se všichni těší až bude mýto a MP bude vybírat za nezaplacené mýto. Je to velmi lukrativní činost, dokonce tak lukrativní, že některé obce si zřídily MP a měří či odtahují i na kšeft pro sousedy. A vydělávají, obecní rozpočet kyne.........

Jen ten pořádek se nějak nekoná. Alespoň u nás na okraji Prahy v kolonii RD se vykrádá a loupí o stošest. Jak by ne, když tudy MP neprošla ani neprojela dlouhé měsíce......

Minutus 29.9.2008 15:44

Nevím, zda jste zkusil

stěžovat si u vašich komunálních politiků. Zvláště pokud to vadí více lidem, taková menší petice může udělat dojem. A zabránit kšeftíkům mohou především poslanci svými zákony. Jenže - proč by třeba namísto u městské policie nemohli dotyční pracovat u státní - a služebna být na každé vesnici? Pak by Městská policie postrádala smysl. 

mladý.k. 29.9.2008 16:28

Re: Nevím, zda jste zkusil

Jestli se nemílím tak městké policie byla zřízena aby se starala o pořádek v v obcích tuto základní povinost většinou neplní.Pokuty jsou zřejmě ta nejviditelnější činost  u nás jichmáme víc jak  40 ale kde je nepořádek problémy s romy tam je neuvidíte jsou to miliony vyhozene do vzduchu,občas ještě něco spronevěří třeba ty pokuty za rychlost nebo botičky myslím že to bude všude stejné .

Minutus 29.9.2008 18:24

Re: Re: Nevím, zda jste zkusil

Myslím, že toho mají hodně co zlepšovat. Ale odebrání pravomocí jim to neulehčí. Je to i věc komunálních politiků, aby naslouchali svým voličům, například co kde měšťáci zvorali, nebo neudělali. Mimochodem i skvělá příležitost pro opozici ukázat, jak je rada, či starosta neschopný uřídit si městskou policii.

Rafan 29.9.2008 14:36

Potíž je v tom, že státní policie nekoná.

Newdělá, to co by měla. Když měří, tak tam, kde vybere víc - nikdy tam, kde dochází k nehodám (no, kdo by tam taky chtěl riskovat kejhák, že...). A nejen to: ať ukážou statistiky, kolik % aut a motorkářů? Protože motorky jezdí po městech mnohem rychleji než auta, řekl bych skoro žádná nejezdí předepsanou rychlostí. A jaké je rozložení pokut podle rychlosti? Protože synáčkové papalášů, ty jezdí po městě 150 bez problémů. JEnže jejich záznamy policie odloží a nežeší.

hudry 29.9.2008 13:32

Jak u blbejch

Jako obvykle se dělá problém tam, kde vůbec žádný není. Pokud je někde omezená rychlost, tak to (asi) má nějaký zákonný důvod. Pokud ten zákonný důvod je nesmyslný, nereálný a/nebo chabý, tak ať se tam to omezení rychlosti zruší!!! V demokratické společnosti je pro to dostatek nástrojů. Jedině totální DEBIL ale bude vykřikovat, že tady je sice omezená rychlost, ale MĚŘIT SE TO NESMÍ, protože MNĚ se to zdá býti nevhodným/nemorálním! Proč tam tedy je ta rychlost omezená ?!?

A než se to omezení zruší, tak jednoduchá kardinální rada: Frajeři, jezděte podle předpisů ("jak zákony káží vám") a ti blbí policajti (ať už TI nebo ti) ani rejžovací obce od vás nedostanou ani haléř !!!

xtl 29.9.2008 13:45

Re: Jak u blbejch

Také nerozumím argumentu, že i slušní řidiči dobržďují až za značkou začátek obce. Pokud je značka z dálky viditelná, není důvod dobržďovat, stačí včas vyřadit nebo ubírat plyn - co je výhodnější pro konkrétní auto z hlediska co nejnižší spotřeby.

Olin 29.9.2008 14:13

Re: Jak u blbejch

Blbej je tady jedině Hudry. Tak ať TOBĚ někdo vymyslí hromadu zákazů a omezení, co všechno v práci smíš a nesmíš, a systém drakonických pokut za každé porušení. a když ti to nebude stačit, tak ať vymyslí obec hromadu dalších omezení a trestů co všechno musíš a nesmíš doma. Pak už ti třeba i dojde: Mnoho předpisů + mnoho lidí = mnoho chyb.

Teoreticky by se to co píšeš, dalo vztáhnout na profesionály, ale většina účastníků silničního provozu profesionálové nejsou. Zamlada jsem byl tramvaják a dobře si pamatuji, jak někteří moji kolegové zneužívali hmotnosti tramvaje: Já jsem jel podle předpisů, já ano. A že došlo k nehodě...a ke zranění...moje vina to neni...a nemůže se mi nic stát. To bys ale viděl ty voči, když se jeden můj kolega potkal na křižovatce s autojeřábem. Jeho vina to nebyla, ale...

Důležitější než předpisy je zdravý rozum. Řidiči, zejména ti vyspělí, mají arci dodržovati předpisy, ale HLAVNĚ mají jezdit s citem. Pak bude na silnicích o něco bezpečněji. Pokud ale je dnešní stát tak hloupej, že začíná dupat hlavně na předpisech, a trvat na masivním trestání padni komu padni, vyslouží si akorát vzdor. Když pak ještě řidiče šíkanuje úřední šiml, místo jakžtakž tolerované dopravní policie, může být jen hůř. Výsledky toho vidíme na silnicích denně. 

hudry 29.9.2008 16:11

Re: Re: Jak u blbejch

Psal jsem o totálních idiotech a vida už se jeden ozval. Takže dík za názorný příklad, který tvrdí, že:

"Důležitější než předpisy je zdravý rozum".

OK, je to názor odborníka na slovo vzatého. Takže řiďme se jeho super objevem a zrušme předpisy. Ubude dopravních nehod, bude méně mrtvých na silnicích a přechodech, méně krádeží, méně vražd, zkrátka bude tu zcela pohodový ráj! Že to nikoho nenapadlo před Olinem ...

Olin 29.9.2008 16:47

Re: Re: Re: Jak u blbejch

Není třeba rušit  anitak předpisy, ale jejich slepé vynucování, hudro. To ví každej, kdo myslí ´předním mozkem, zatímco kdekterý výběrčí čehokoli si vystačí s míchou.

Každej, kdo byl na vojně, dobře ví, že nepřítelem nejsou samy vojenské řády, ale guma, kterej si myslí, že natíráním kamení na bílo vyhraje nějakou válku. ...že bezduchý dril až do určitého stupně vede ke kázni a bojeschopnosti, a od určitého momentu, který musí velení NAJÍT, ano najít, likviduje samu armádu. Dobře to poznala na počátku druhé světové Rudá armáda, nadaná tak děsivou "kázní", že Němcům stačilo zastřelit velitele a komisaře, a do zajetí padla celá jednotka. Dobře to poznali za téže války i Japonci, kteří měli předpisy a plány na všechno, jen ne na to, co se pak opravdu stalo.

To ví každej. Méně se ví, že za Císařpána se pustili do pasivní rezistence za české zájmy čeští železničáři. Čím? Prostě dodržovali předpisy bez ohledu na vlaky.

Provoz na pozemních komunikacích je tak složitý proces s tolika neopakovatelnými situacemi každou sekundu, že jen úřední šiml sám si může myslet, že jeho problémy postihne jedna vyhláška (dnes zákon). A dokonce - podle nebetyčné ignorance některých - samo dodržování omezených rychlostí.

To co jsem napsal, vůbec není proti předpisům, které jsou v tomto případě stejně nutné jako předpisy pro letecký provoz, ale proti PŘÍSTUPU k těmto předpisům, který v zájmu bezpečnosti musí být jiný, než u leteckého provozu. Základem potřebného přístupu je zásada, že kompetentní tyto předpisy vykládat a vynucovat je POUZE jedna jediná instituce, a sice dopravní policie. A ta sama to bude dělat (tedy teoreticky) s tím, aby měla co nejméně problémů, v důsledku čehož budeme mít minimálně možně problémů i my řidiči.

hudry 29.9.2008 17:29

Re: Re: Re: Re: Jak u blbejch

"... kompetentní(???) tyto předpisy vykládat a vynucovat je POUZE ... dopravní policie."

No asi jsem hodně tupej, ale přesto vaše mhohaslovné argumenty si státe myslím, že jestli je někde povolená maximální rychlost 50 km/hod, tak to, že tam někdo jede suverénně výrazně rychleji, tak jednoznačně porušuje zákon a měla by vždy následovat odpovídající represe. A to, jak jel kdo rychle může s využitím moderní, úředně cejchované techniky, snadno zjistit kdejaký hejhula (na to nemusí mít žádnou Vyšší policejní dopravně kontrolní akademii). Je to v podstatě velmi jednoduchý problém. Váš přístup jej ale tendenčně zamlžuje. Aby předpis k něčemu byl, tak musí být stručný a jednoznačný. Viz Desatero: "NEPOKRADEŠ!". Analogicky: "ZDE NEPOJEDEŠ RYCHLEJI NEŽ PADESÁTKOU!". Vy se ale snažíte do toho zavést další zmateční a zamlžující podmínky: " ... než padesátkou, ale pokud tě bude kontrolovat strážník (kterému se evidentně potí nohy), tak jej můžeš poslat někam a v pohodě uhánět dále osmdesátkou ...!

Olin 29.9.2008 18:19

Re: Re: Re: Re: Re: Jak u blbejch

Na takových lidech jako je hudry jsou postaveny všechny režimy. Teroristický i vodpočinkový. Celá předlouhá čtyřicetiletá komunistická minulost byla postavena na poučeních typu "mlč a sekej latinu". Když je někde něco napsáno, tak to udělej a hlavně dál nemysli.

Počátek potíží je již v tom, že to není předpis, ale zákon. Takový prkotiny nemají řešit zákony, ale podzákonné vyhlášky. Ale budiž. Je to zákon. Předmětem sporů v této zemi ale není to, že když je někde 50km, tak tam nesmí jet "syverénně výrazně rychleji" - na tom se shodnou všichni - ale represe, vole, REPRESE: CO NASTANE, když to nařízení někdo nějak poruší. KDO smí přestupek zjistit a hlásit, kdo smí represi vykonat a hlavně jakou v jakém případě a za jakých okolností.

Nehrozí mi, ani nikomu jinému z nás, stokrát, tisíckrát denně porušení přikázání NEPOKRADEŠ, ještěktomu z pouhé nepozornosti.  Přestoupení zákazu nebo příkazu daného značkou mi ale denodenně v tomto rozsahu hrozí. Podle toho by mělo ukazňování provozu taky vypadat. Ale to nepíšu tobě, vole, to píšu ostatním, protože pro tebe je slov škoda. Ty umíš nejspíš hlavně pochodovat.

Je zjevné, že za zmatky a sekundárně nehody na našich silnicích mohou zejména individua s hudrovým přístupem, kterých je zřejmě na ministerstvu dopravy dost, a kterým je všechno jedno, jen když se měří a pokutuje. Evidentně si myslí, že když budou řidiče trvale zastrašovat, statistiky se jim zlepší.  

hudry 29.9.2008 18:39

Jak u blbejch a navíc ještě ulhanejch

Napsal jsem jednoznačně:

"Pokud ten zákonný důvod je nesmyslný, nereálný a/nebo chabý, tak ať se tam to omezení rychlosti zruší!!! V demokratické společnosti je pro to dostatek nástrojů."

Vy jste si buď nepřečetl (lepší případ), nebo neumíte číst(horší případ) nebo jste jaksi mešuge (nejspíš). Takže se mi nablble snažíte vložit do klávesnice váš vlastní debilní argument:

"Když je někde něco napsáno, tak to udělej a hlavně dál nemysli."

Ulhanej pane, až se naučíte číst a přestanete puberťácky lhát, tak eventuálně můžeme v diskuzi pokračovat ...

Pavel 29.9.2008 23:00

Re: Re: Re: Jak u blbejch

Váš přístup k věci je ryze komunistický. Vy se bez předpisu ani nevystolicujete. Těžko Vám vysvětlit, že zdravý rozum za volantem je důležitější než tupé dodržování předpisů.

hudry 30.9.2008 7:34

Těžko Vám vysvětlit ...

Nic nemusíte vysvětlovat. Stačí, když jednoduše uvedete příslušný § a zákon, kde je tento vás genitální právní názor zakotven. Ono je to totiž někdy u soudu docela užitečné to použít, protože vám to zaručí beztrestnost. Jinak vás ryze "kapitalisticko/komunisticky" zavřou a pak můžete svobodně stolicovat v ajnclíku ...

Minutus 29.9.2008 11:32

Naprostý souhlas, je to rozumný příspěvek

Pocit, že zákony se mohou obcházet je jaksi běžný. A pokud ho podporují sami zákonodárci, vzniká otázka, proč tam vlastně jsou, když své zákony nechtějí vymáhat.

Karel 29.9.2008 11:02

Městští strážníci

Pane ČERMÁKU městská policie nebyla zřízena proto aby měřila rychlost!!!Poslání této policie je  úplně jiné,nikoliv jako obsluhy radarů!!!Pravdu má pan poslanec Klas a další,když tvrdí,že si z toho města ,městečka udělala dobrý byznys!!Starosta městečka na plzeňsku se třemi tisíci   obyvatel prohlásil když zdůvodňoval cenu nakoupeného radarutím, že do roka se zaplatí z pokut!Toto městečko má dva strážníky a tak jistě i pan Čermák musí uznat,že kromě měření rychlost už toho asi mnoho jiného nestihnou.Mám na mysli  dohled nad dodržováním pořádku,atd,atd........

vladimír314 29.9.2008 11:09

Re: Městští strážníci

No víte on provoz na obecní silnici je jedním z klíčových faktorů bezpečnosti v obci. A když všichni pojedou 50, tak policie nic nevyinkasuje, tak nevím nad čím pláčete?? Ode mně nedostanou ani floka. Ať si klidně měří dál.

Minutus 29.9.2008 11:30

Nesmyslný argument

Městská policie je tu proto, aby dohlížela na dodržování zákonů v obci. A k těm zákonům patří i ty, které se týkají omesené rychlosti. Mimochodem - v Holandsku jsou v obcíxh už před cedulí umísťovány retardéry, značky snižující rychlost už PŘED obcí na 50 a rychlost v CELÉ obci na 30 km/h. A představte si - řidiči to dodržují. Vyjímečně jedou v obci 40 nebo 50.

Pokud je tady obava z "rýžování", mohly by obce mít právo nechat si jen tolik, aby se jim zaplatily radary. U nás jsou cedule, které oznamují řidiči z dálky viditelně rychlost a dokáží taky fotogafovat. Ale pokud vím, není to český ani čínský vynález. Takže to asi bude ve vyspělém světě běžné.

honzak 29.9.2008 12:42

Re: Nesmyslný argument

"a rychlost v CELÉ obci na 30 km/h" - a k čemu ta auta Holanďani mají? Když šikovně foukne, tak tu třicítku překonají i na kole....

Jo, jezdit bezbečněji než bezpečně je celoevropský trend. Patrně se dožiju ideálu všech dopravních odborníků - tzv. DOPRAVA V KLIDU. Navíc se ta rychlost tak krásně a pohodlně měří!

vladimír314 29.9.2008 13:21

Re: Re: Nesmyslný argument

no mají je v podstatě na to samé jaky my, na nic, protože jak NL tak CZ se dá přejet na šlapacím piciklu za chvilku, tak proč pořád dupat na plyn?? Frustrovaní jedinci ať si najdou jiné odreagování než jet 60 po dědině.

Minutus 29.9.2008 15:33

K čemu je mají?

Ne pro zábavu, ale pro přepravu. Už vidím, jak by kamiónům přes takové obce přešla chuť jezdit. Možná i přes celé Holandsko. Na dálnici je tam 120. Dá se na to zvyknout. 

jezevec 29.9.2008 17:13

Re: Nesmyslný argument

Zapomněl jste ovšem řící - že v tom civilizovaném zahraničí mají obchvaty a dálnice. Takže když jedu odněkud někam - jedu první a poslední kilometr trasy třicítkou, do deseti kilometrů vzdálenosti najedu na rychlostní komunikaci vedoucí mimo města a svištim plynule devadesátkou, a na ještě delší vzdálenosti jedu po dálnici. Ovšem u nás kde máte tranzitní komunikace mezistátní imatrikulace vedené ze 40% vzdálenosti centry vesnic, se to nedá řešit třicítkou!!!!

Pavel Urban 29.9.2008 11:00

Naprosto souhlasím