4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: V BalVíně je pravda

Dneska jeden pán v Albertu říkal, že poslanci mají strach ze Zemana a jeho nové vlády, bo jim znemožní krást... Sancta simplicitas!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 25.7.2013 9:36

Úplně mimo

Nevidím žádný důvod, proč by EU-zkorumpovanost pana Fischera měla být důležitější než EU-zkorumpovanost těch, kteří ho v ní jasně překonali (Sobotka, Špidla,...). Porážka EU-hujerů je naprosto nejdůležitější podmínkou pro naši budoucnost i pro obnovu naší politiky.

Autor očividně nepochopil, že politika je uměním výběru mezi "zly" a že tím nejmenším zlem by teď byla vláda paní Němcové (která pravděpodobně nevznikne) Největším dobrem by bylo rozštěpení Sobotkovi ČSSD (k němuž to zatím směřuje).

J. Blažek 23.7.2013 13:46

Ale, ale .....

..... autora vůbec n ezajímá, jak to bylo s prachy na volební kampaň u Karla, jen se pořád trápí Jendou! Není nějaký posedlý ?

Z. Švrček 23.7.2013 9:56

Pane Kolmane

To jistě máte pravdu, je to jediný způsob, jak učinit mandát Poslanecké sněmovny čerstvým a přinejmenším stejně silným, jako má Zeman, ale pochybuji, že se poslanci ztopoří. Mnozí mají příliš mnoho důvodů vydržet a to nejen jako strany, ale i jako ososby. Mnohé důvody také, včetně toho Zemanova, proč volby až na jaře 2014, jsou navýsost racionální.

J. Jurax 23.7.2013 2:18

Volby v tomhle státě

za stávajícího volebního systému nevyřeší nic kromě rekorytarizace - oč by byl mandát nově zvolených zastupičů et item ministrů silnější než mandát těch zvolených před třemi lety, jimž ještě nevypršel? Oba přece vzešly ze svrchované vůle lidu, již a jímž se všichni tak ohání, ve skutečnosti na ni (tu vůli) i na něj (ten lid) zvysoka kašlajíce?

Nové volby by samozřejmě reflektovaly aktuální vůli lidu; ta se ovšem mění, takže abychom reflektovali tu nejaktuálnější vůli, museli bychom volit nejméně každý měsíc, což je absurdní hovadina.

Navíc podstatnou podmínkou nových voleb je, že s nimi budou souhlasit stávající zastupiči, potažmo jejich rodné strany. A jak figura ukazuje, žádné straně se to moc nehodí do krámu - stranám stávající koalice tuplem - protože by nebylo dost času na připravu masového oblbovaní voličů, případně korupce voličů nesplnitelnými přísliby ... a Zemanovi by se to nejspíš nehodilo taky ...

K. Machala 23.7.2013 1:00

proč pořád všichni počítají s tím, co není reálné?

Nejen tento článek, ale většina mediálních příspěvků, které jsem četl nebo viděl, pro mne trochu nepochopitelně nepočítá hlasy a mluví o tom, že vláda projde důvěrou, jako o jedné z možností a třeba před tím varuje, nebo si to naopak někteří přejí a považují to (obě strany sporu) za reálné.

Ale přece se stačí podívat na ty počty: 101 hlasů nedá dohromady ani komplet ČSSD plus KSČM plus VV, takže proč to autoři článků nezdůrazňují, že je to v podstatě velmi nereálné? Ono je úplně jedno, jestli všichni nebo polovina ČSSD dá vládě důvěru. Protože ani tak nebude mít 101, to jsou prostě ty základní počty, které by se měly vždy diskutovat.

Prezident u nás nemá téměř žádnou moc, což říkám od doby, kdy se vášnivě bojovalo pro jednoho či druhého kandidáta, tak vášnivě, jak to ani u voleb do sněmovny nebývá, a to v podstatě kvůli kladeči věnců. Jako bychom si volili všemocného krále. A dodnes to pořád v lidech přetrvává. Takže znovu: tahle vláda (ať už je pro někoho špatná a pro jiného dobrá) nemá 101 a víc hlasů, je to jen krátkodobé PR pro SPOZ. Stará koalice se nejpozději ve třetím pokusu vrátí k postům bez ohledu na přání prezidenta, bez ohledu na momentální preference či budoucí výsledek voleb. Karty jsou rozdány takto a nemá smysl to ohýbat do polohy, že by ta vláda mohla projít a neříct, kdo by ji jako měl nechat projít. Přidá se snad k ČSSD a KSČM a VV taky LIDEM? A proč by to dělali, dostanou zase ministerské posty nejpozději na podzim. ODS TOP jakbysmet. Takže o čem se pořád diskutuje mimo ty počty, nevím... Navíc ani celá ČSSD důvěru nedá, to je asi taky celkem jasné. Nebo snad nevidím něco podstatného?

P. Vaňura 23.7.2013 12:56

Nevidíte něco podstatného

Vládě stačí projít většinou přítomných poslanců. Pokud se utvoří koalice ČSSD+KSČM+VV (ač je nepravděpodobná), stačí zmanipulovat pár poslanců PODPORUJÍCÍCH současnou koalici (a tu její 101 tvoří i někteří nezařazení), aby se hlasování nezůčastnili. Jistě, je možné vyhlásit vládě nedůvěru, ale to znamená hledat novou "101." 

I když je toto nepravděpodobné, možné to je.