19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

POLITIKA: Ústava se musí ctít, i kdyby trakaře padaly

Babišova vláda zná při potírání koronaviru dvě polohy. Buď nařizuje, aniž by vysvětlovala, a pak nezřídka svoje kroky revokuje, upravuje, prostě mění. Slovy Williama Shakespeara: „Když máme lepší, dobrý důvod padá“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Černý 25.2.2021 13:54

Zajímavé, že Ústavní soud nezrušil jízdu vpravo. Vždyť to dosud nikdo nezdůvodníl a nevysvětlil, pouze to nařídili německá okupační správa.

J. Černý 25.2.2021 13:50

Je třeba poslat ty zlodědky z Ústavního soudu do prdele.

Š. Hašek 25.2.2021 14:20

Viděl bych to podobně.

M. Grundmann 25.2.2021 13:40

Český ústavní systém má jako pojistku prezidenta. Veškerý současný chaos jenom posiluje Miloše Zemana. Nemyslím, že to bylo cílem opozice.

Š. Hašek 25.2.2021 14:23

Velká část opozice jsou političtí učedníci. President není učedníkem.

Tedy se opozičníci mohou trefit i do vlastních zad.

M. Grundmann 25.2.2021 12:29

Požadavek ústavního soudu zdůvodňovat svá rozhodnutí jinak než právně je zcela nesmyslný. Jiné než právní zdůvodnění nemůže být přezkoumáváno žádným soudem, soud se může zabývat pouze právními záležitostmi a ničím jiným.

Téměř každé rozhodnutí každého člověka každý den nějak omezuje ostatní lidi. Pokud bychom pořád po každém chtěli různá zdůvodnění, např. proč parkuje na daném místě a proč tím blokuje toto místo někomu jinému, jakákoliv společnost by se zhroutila. Místo toho požadujeme maximálně pouze právní zdůvodnění nároku na daném místě parkovat a to je velmi jednoduché podat. Podobně policista nemusí zdůvodňovat, proč měří rychlost v daném okamžiku na daném místě, ale pouze sdělí, že má na tuto kontrolu právo podle určitého zákona.

Zákony jsou tu od toho, aby se formalizovali vztahy mezi lidmi a tím se umožnilo fungování moderní lidské společnosti. Extrémním případem je armáda, kde nikdo nikomu nic nezdůvodňuje a ani se o to nesnaží. Ústavní soudci šlápli úplně vedle, když šli opačným směrem a vnesli do vzájemných vztahů chaos.

P. Havel 25.2.2021 13:02

Kompletní souhlas.. až na tu poslední větu. Jde o to, že stát nemůže činit rozhodnutí jen tak z plezíru a zdůvodnění rozhodování je součástí veřejné kontroly. Nemluvě o neprávních věcech jako společenský konsenzus apod. V absolutistických monarchiích nebo RF nebo ČLR to chodí jinak.

M. Grundmann 25.2.2021 13:18

Asi jsem se špatně vyjádřil. Stát samozřejmě musí zdůvodňovat své kroky, hledat společenský konsenzus apod. Chtěl jsem pouze říci, že tyto věci nesmějí spadat do kompetence soudů a ústavní soud by neměl do toho nijak zasahovat. Nedostatky v této oblasti by měl kritizovat parlament, novináři apod.

P. Havel 25.2.2021 14:51

A když selžou standardní postupy (parlament, novináři), když si z toho aktuální moc nic nedělá? Mám dojem, že jako záchranná brzda před zvůlí nejsou soudy špatná volba - o jiných lepších variantách nevím. Někdo tu volal, aby soudy rovnou říkaly jak to má být správně. Podle mě to by ok nebylo, nejsou součástí vykonné moci. Postačí když odůvodní, že "tudy cesta nevede".

J. Černý 25.2.2021 13:50

Tak tak..

P. Havel 25.2.2021 10:06

Přesně to by ÚS (máte-li ho na mysli) dělat neměl. Je velmi správné, že to nemá v popisu práce.

P. Havel 25.2.2021 10:07

To k F.Navratil 9:50.

F. Navrátil 25.2.2021 9:50

Soud by měl požádat o vysvětlení a přesně specifikovat, co vlastně požaduje a v jakém rozsahu. Ovšem pak by mohlo hrozit nebezpečí, že vy požadované vysvětlující informace dostal. Ale pochybuji, že by byl soud schopen nějaký odborný požadavek formulovat. To by vyžadovalo práci a znalosti. Ani jedním soud nedisponuje.

Š. Hašek 25.2.2021 9:46

Ten chlapec píše "o autoritativním chování vlády", opětovně.

Tak by ještě měl napsat "o snaze být ještě přísnější, resp jiný", což provádí opozice. Pokud vláda přitvrdí, opozice chce uvolnit. Pokud vláda uvolní, opozice se rozječí. A pokud to nejde jinak, tak to opozice hodí na hejtmany, a nebo na kontrolory prkýnek v kuchyních letních táborů.

Stran ústavy, resp. Ústavního soudu ČR - najde se ještě někdo, kdo nezjistil, že ústavní soud je další, (najmenovaná) politická strana, takřka všemocná??? Co s tím?

Jelínkovo mlácení prázdné slámy. Opět.

P. Havel 25.2.2021 12:22

Autoritativní nebo arogantní, oboje je použitelné. Opozice je.. prostě opozice, ta nemá výkonnou moc, ani nedělá z ústavy kus papíru, proč jí do toho tahat?? A mantru o ÚS coby "třetí komoře" opakuje jen jistá, určitě menší, část veřejnosti.

Š. Hašek 25.2.2021 13:46

To není mantra, to je holý fakt. A měl byste vědět, že objektivita faktu se neměří počtem souhlasících.

Je snad jasné, že se jedná o můj názor, názor voliče. Ten názor kdys byl posvátný, než Halík začal názory třídit.

P. Havel 25.2.2021 14:06

Ach ti intelektuálové.. Z dnešního webu citát U. Eca: "Davy idiotů, kteří své názory dříve rozhlašovali v baru po skleničce vína, teď mají stejné právo na vyjádření jako nositelé Nobelovy ceny." To je holt taky názor.

Š. Hašek 25.2.2021 14:24

Považuji to za velice trefnou poznámku k věci.

P. Havel 25.2.2021 15:31

Myšleno jako další podklad pro vaší tradiční nenávist k intelektuálům (jako zmiňovaný T. Halík). I když Eco měl na mysli určitě jen jejich italské poměry.

Š. Hašek 25.2.2021 18:13

Docela by mě zajímalo:

1. Jak jste přišel na "moji tradiční nenávist k intelektuálům"?

2. Nesmí se kritizovat intelektuál Halík? Mimpchodem je to zajímavý týpek, montuje se do politiky a přitom se jí bojí, jak čert kříže. Toho pána jsem zaslechl mimo mikrofony, láska zmizela, nastoupil škleb inkvizitora.

3. Co všechno si lze představit pod pojmem intelektuál? Doufám, že nemáte na mysli ty houfy absolventů jednoročních přípravek současných intošškol.

Uznávám, že jsem opakovaně (jako i jiní) zde naznačil, že andragogička pšenici nevypěstuje, ani Vám neodoperuje apendix. Stačí takto?

J. Ticháček 25.2.2021 19:06

K bodu 3:

Jako intelektuála lze označit jakoukoli veřejnosti alespoň částečně známou osobnost, která nenosí montérky, overal nebo něco, co evokuje práci rukou. Takže jím je zpěvák s průmyslovou, ale už ne jeho kytarista s JAMU. Intelektuálem není absolvent vysoké školy technického směru, protože jako takový obsluhuje stroje, přístroje, běhá po stavbách. O lesnických a zemědělských inženýrech se ani nemusím zmiňovat. I když výše zmínění se jimi mohou stát okamžikem, kdy zaujmou vedoucí místo v nějakém vyšším úřadu, za podmínky že tento úřad berou na vědomí média. Intelektuálem je také každý herec, který se objevil ve filmu, nebo v TV. Ti neznámí z oblastních divadel ne. Problém je s vědci. Někteří se věnují oborům obskurním, jako je matematika, teoretická fyzika, jiní se hrabou ve svinstvo, používají kleště, pájky, kyseliny, takže patří někam mezi venkovany a dělnictvo, ale někdy se stane, že mluví s novinářem, který jim nerozumí ani zbla, takže se jich zeptá i na něco že života. Pak, vyhoví li jejich odpověď moderním požadavkům, stávají se intelektuály. Tuto podmínku musí splnit i vzdělanci humanitní, kteří se dělí na intelektuály a fašisty. Intelektuálem je i člověk, který používá dlouhá souvětí, nedělá si legraci z jiných intelektuálů a dodržuje generován pravidla. Chtěl jsem to napsat ještě za použití rodu ženského všude kde by to šlo a pak ještě několikrát pro jiné identity a na závěr vše odvolat, ale zbyla jen ta souvětí. Neprošel jsem vlastními kritérií.

P. Čech 25.2.2021 9:22

" Nákaza se naopak šíří všude možně"

To je sice pravda, ale zejména se šíří v zaměstnání a cestováním přes hranice. ve školách,v restauracích, divadlech, kinech a obchodech se šíří málo.

R. Langer 25.2.2021 20:55

A já jsem myslel, že nejvíc se šíří v hospodách, a proto je zavřeli... ;-D

J. Moravec 25.2.2021 8:29

Autore. Já jsem si poslech celé vyjádření soudce. Výrok o nedostatečném vysvětlení je tak košatý termín, který postrádá jakoukoliv metriku. Vy umíte snad říci u tak komplexního problému, jakým je pandemie, kdy už bylo vysvětlení dost a kdy ještě chybí. Vážně myslíte, že matematici neumějí a nedávají politikům k dispozici grafy? Bude důchodce potřebovat stejné vysvětlení jako např. majitel cestovky? Navíc se soudce dopustil hloupého výroku o výjimkách jako je telefonní seznam o 31 položkách. Tak krátký telefonní seznam se moc nevyskytuje. Navíc jakékoliv omezení musí mít výjimky. Umíte zastavit např. nevhodnou dopravu. Tak ji zakážete, ale co v tu chvíli hasiči, lékaři, policisté doprava lidí do elektráren, tepláren, pekáren...... Naše opatření jsou všechna k nalezení i v jiných státech. Čím se lišíme je počet umírajících a to je zásadní problém. Nadějí je snad urychlená vakcinace. Jediné co bych já vyčetl vládě je neodvaha dát se Maďarskou cestou. V čekání na předem zaplacený (i námi) vývoj vakcín zhoršuje výslednou bilanci pandemie.

P. Havel 25.2.2021 9:12

Vysvětlení musí být součástí výkonu veřejné moci, shodneme se? Musí být adekvátní okolnostem, žádnou další, specifickou metriku tento požadavek nepotřebuje - předpokládá se, že státu jednajícímu v dobré víře se může nechat volnost ve způsobu jak konkrétně to adekvátní vysvětlení pojme..

J. Černý 25.2.2021 7:54

Co je řádné vysvětlení ? Kdo to posoudí ? Zase Ústavní soud ? A maji na to ti justiční Mičurinové dost obecné inteligence. Nebo bude stačit vyjádření opozice, že ale opravdu nerozumí ?

L. Polehla 25.2.2021 8:03

R^

P. Havel 25.2.2021 8:14

Posoudí to případně ÚS, přesně jak píšete. Nejsme rusko.

J. Černý 25.2.2021 13:52

Vždyť na to odborně a mentálně nemá a nepatří to do jeho kompetentce

P. Havel 25.2.2021 14:19

Z vašich příspěvků ta vaše kompetentnost přímo sálá :-D Ztrapňujete se, ne nesouhlasem, ale neznalostí.