29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

POLITIKA: U nás v Orwellově

Prezidenta republiky trápí starosti o stav naší demokracie. Znepokojila ho veřejná pitva Věcí veřejných, zaživa probíhající pod rouškou soudního řízení proti Vítu Bártovi a Jaroslavu Škárkovi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 8.4.2012 9:03

Náš stát je velký, slabý a nesamostatný

A to je pravý opak toho co potřebujeme, pravý opak toho, co vždy požadoval V. Klaus.

J. Urban 6.4.2012 16:15

Dost dobré a dost přesné! Díky!

M. Roesel 6.4.2012 11:03

Děkuji

Musíme se smířit s tím, že člověk, který by to změnil, nepřijde. Nakonec se budeme muset změnit my. Nebo se změní ty tolikrát do úst brané "naše děti". Nebo jejich děti. Nebo jejich děti. A když se nezmění, čekají je další hrozné věci.

Spasitel ale nepřijde. Už tu byl.

R. Langer 6.4.2012 12:40

Re: Děkuji

Řekl bych, že ani ten spasitel do moc do rychtiku nedal...

I. Hlaváček 6.4.2012 13:21

Re: Děkuji

Spasitel přišel dát možnost ke změně lidských srdcí, ale nebyl to toužebně očekávaný diktátor...

M. Kosejk 6.4.2012 10:14

nedemokratickými metodami za demokracii

Bojovat nezákonnými a nedemokratickými metodami za demokracii a právní stát - to mi trochu připadá jako se řídit heslem: Šukat za panenství.

A něčím podobným se dnes řídí  významná část novinářů a významná část lidí. Je to výraz nedospělé společnosti. Heslem dneška je boj proti korupci. A ve jménu tohoto boje novináři pošlapávají vše, co dělá právní stát právním státem - a výsledkem má prý být právní stát. A 3/4 tupých občaný nadšeně hýkají. Si asi myslí, že ti, kteří disponují kradenými materiály z bezpečnostních složek, a ti, kteří protiprávě nahrávají své konkurenty, jsou čestní hrdinové. I když opak je pravdu - Nemůžeme si myslet, že zločinnost vyřeší ti, kteří se zabývají získáváním materiálů pomocí trestných činů.  A když se dopuštějí trestných činů, tak lze předpokládat, že ani jejich motivace nejsou nejčestnějším. Na Lidovkách zase dneska lidi hýkají nadšením nad psychiatrem, který porušil lékařské tajemství. A je jim jedno, že oni by také nebyli rádi, kdyby onemocněli - a nebyli si jistí, jestli jejich hovor s psychiatrem nebude soukromý.... 

P. Schuh 6.4.2012 10:25

Re: nedemokratickými metodami za demokracii

Trestných činů (dle tehdejších zákonů) se dopouštěli i bojovníci proti totalitě. Budeme tedy proklínat i je, že svrhli režim nedemokratickými prostředky (v Rumunsko se zcela nedemokraticky i střílelo).

M. Kosejk 6.4.2012 10:39

Re: nedemokratickými metodami za demokracii

Nemáme tady totalitu, tak si tuhle levnou demogogii můžete odustit. A prosím - s takovými pitomostmi na mě ani nereagujte, díky.

P. Schuh 6.4.2012 12:07

Re: nedemokratickými metodami za demokracii

Totalita zde opravdu není. Jenom vládne mafie.

J. Boleslav 6.4.2012 13:53

Re: nedemokratickými metodami za demokracii

Situace ve státě je taková, jakou jsme si tady vytvořili. V porovnání se státy s podobnou minulostí a geografickou polohou (Slovensko, Maďarsko, Polsko) na tom ještě rozhodně nejsme nejhůř. Kromě toho - nadáváním po hospodách a na Psu se nic nevyřeší. Máte nějaký návrh, jak by se mohla situace zlepšit, když lidé nejenom že odmítají vstoupit do politiky, ale i chodit k volbám a jediné, čeho jsou schopni, je nadávat na realitu?

P. Schuh 6.4.2012 10:05

Lidi, lidi...

Je srandovní jak všichni dokáží pojmenovat špatnosti v tomto státě, ale jakmile se někdo odhodlá a jde do ulic nebo jinak proti těmto špatnostem protestovat, je ihned všemi napadán tu z amatérismu, tady z bolševismu, támhle z naivismu.

Čím více lidí bude aktivně proti současnému stavu protestovat, tím je větší šance, že se něco změní. 

I. Hanuška 6.4.2012 6:02

Je mi z toho smutno

Tentokrát s panem Jemelíkem souhlasím v míře plné. Pro tuto zemi, zdá se, není záchrany a určitě zatím není znám člověk, který by mohl vést ostatní k nějakému smysluplnému řešení. Je mi z toho opravdu smutno.

I. Hlaváček 6.4.2012 13:31

Re: Je mi z toho smutno

Je tu nová KDU -ČSL očištěná od přeběhlíků, bez financí, bez lákavého vlivu a s novými lidmi se starými, dobrými trochu opovrhovanými hodnotami i s reálnou šancí se vrátit...

T. Pansky 6.4.2012 0:56

A jak jsme se tam dostali ? V prvni rade je nutne rici, ze si za to muzeme ...

... sami. Po euforii v roce 89 jsme se nezacali starat o sve verejne veci. Jak se to dela, to starani o veci verejne? 1) V prvni rade je nutne si udrzet svobodu slova. Tu jsme uz ovsem zacali ztracet (viz. nahubkovy zakona, na kterem se podepsalo predevsim duo ODS-CSSD). 2) Dale je nutne prosazovat prime volby do vicera statnich struktur, nez doposud. Ono to vice stoji, ale nakonec nejvice usetri obcane, kterym neni ukradena puda pod zadnici. Je nutne prosadit: primou volbu prezidenta, volbu soudcu a policejnich reditelu. 3) Je nutne zrovnopravneni senatu s poslaneckou snemovnou, aby stranicka politika nebyla schopna naprosto jednoduse odkopnout politiku vychazejici z primo volenych obcanskych zastupcu (v soucasnosti stranicka oligarchie spojena s ekonomickymi skupinami naprosto ovladla cesky politicky prostor a z lidi se udelala novodobe otroky na placeni predhozenych uctu za naproste nesmysly). ... Dokud si tohle neuvedomime a nebudeme vyzadovat napravu, budeme temi ovcemi a budeme platit. top0625top@live.com

J. Boleslav 6.4.2012 13:59

Re: A jak jsme se tam dostali ? V prvni rade je nutne rici, ze si za to muzeme ...

V mnoha věcech s Vámi souhlasím. Místo zrovnoprávnění senátu bych ale navrhoval většinový volební systém do PS a senát bych zrušil. Dle mého názoru je ale třeba postupovat legální cestou, což je samozřejmě mnohem těžší, než pomocí pár populistických hesel zblbnout lidi.