Středa 21. srpna 2024, svátek má Johana
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

POLITIKA: U Klause nejde o princip, ale o zámeček

V rozhovoru pro Novinky (zde) řekl Václav Klaus st. o cestě předsedy senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan, že jde o klukovinu nedospělého politika. Je-li Vystrčilova cesta na Tchaj-wan klukovina nedospělého politika, pak by Klausova kritika mohla být analogicky označena za projev senility cynického politika. Ale skutečnost je jiná, velice banální a nejde o senilitu. Jak to u politiků většinou bývá, nejde o nic jiného než o jejich peníze. Penzistovi Klausovi se líbí sedět v luxusním zámečku na pražské Hanspaulce, který nazval Institut Václava Klause (IVK). IVK je neziskovka, která má zkoumat dílo a myšlenky bývalého prezidenta (zde); o finanční podporu IVK se stará miliardář Petr Kellner. Štáb IVK má třináct lidí, takže Kellnera stojí zámeček se štábem ročně deset miliónů (zde). Kellner dělá obrovské obchody s komunistickou Čínou a samozřejmě neposkytuje Klausovi zámeček pro legraci.

Hlavním úkolem štábu IVK (vedle studia života VK) je směrovat veřejné mínění tak, aby Kellnerovy obchody neutrpěly, to znamená diskreditovat všechny snahy o spravedlivý vztah k Tchaj-wanu (zde). Štábu IVK, honosně nazývanému „liberálně-konzervativní think tank“, nečiní velké potíže lichocení Číně a Rusku, neboť jádro think tanku se skládá ze skupinky bývalých komunistů a alespoň jednoho agenta StB (krycím jménem Kadet). Ne že by si Tchaj-wan podle Klause nezasloužil být nezávislou zemí, ale panu Vystrčilovi prý jde o to zahrát si na bojovníka proti komunismu a získat na tom nějaké domácí politické body, přičemž je mu úplně jedno, co jeho návštěva způsobí (jde o možnou pomstu čínské komunistické mafie proti Kellnerovi a tím ztrátu 10 miliónů ročně pro Klause).

V rozhovoru pro Lidovky se pan Klaus v rozčílení trochu zakoktal (zde): „nepřevádějme to na ekonomické téma, je to téma navýsost politické... kontinentální Čína je největší světová ekonomická velmoc a jakýkoli konflikt s ní je z naší strany hloupostí a provokací“; takže čtenář neví, zda to je či není ekonomické téma, a Klaus též naznačuje, že Čína se může mstít i jinak. Ve vzteku z eventuální ztráty zámečku Klaus trochu přehnaně laje předsedovi senátu: „škodit Číně je hloupostí zbabělou, nikoli hrdinstvím“; Klaus zde nevědomky prozradil svůj životní postoj o dvou bodech: 1) neprodělat peníze (nenaštvat boháče) je chytrost – chytrost je jen jedna, 2) prodělat peníze je hloupost a ta je dvou druhů, statečná a zbabělá. Jestliže předpokládáme, že statečná hloupost je postavit se proti silnému boháči a zbabělá hloupost proti slabému boháči, tak by zbabělá hloupost byla dobrou zprávou, jelikož by znamenala, že Čína je relativně slabším boháčem a kromě prskání a poškození Kellnera (a nepřímo Klause) snad nemůže Česku moc uškodit.

Podle Klause se jen neekonomicky myslící hlupák stará o prkotiny, jakými je zotročení miliardy lidí a zničení země velké jako je Evropa čínskou komunistickou stranou. Ale faktem je, že vývoz do Číny představuje sotva 1,5 % českého vývozu; dovoz z Číny je sice větší (asi 12 % celého importu), ale mohl by se nahradit dovozem z méně zločinných zemí. Možná, že je logické se bát Německa, protože je sousední zemí, a trochu Ruska, protože se může po obsazení dvou zemí stát zase sousedem, ale bát se Číny už je opravdu trochu preventivní, musela by obsadit Rusko a dvě země, aby se stala sousedem.

Jestliže Čína ještě nestojí na hranicích, lze se snad ještě beztrestně zmínit o několika znepokojujících faktech. Po porážce nekomunistických sil, jejichž jádro se stáhlo v roce 1949 na Tchaj-wan, komunisté začali terorizovat největší národ světa, systematicky ničili památky, změnili význam slov, zavedli náboženství, v němž Bohem se stal marxistický rolník Mao, úplným diletantstvím zničili zemědělství a způsobili hladomory, kdy jen v období „velkého skoku“ v letech 1958-1960 zemřelo hladem kolem 40 miliónů. Během „kulturní revoluce“ (1966-1976) bylo v „kulturních“ a „převýchovných“ akcích ubito nepočitatelně miliónů lidí; zemřeli na bití, useknutí hlavy, pohřbení, ukamenování, utopení, uvaření, vykuchání, vyříznutí srdce, vytržení jater, useknutí přirození, odříznutí svalů, a roztrhání dynamitem (zde).

Když hrůzné násilí a dokonce kanibalismus k ekonomickému rozvoji nevedly, rozhodli se komunisté po smrti boha Maa přimíchat do svého komunismu něco z kapitalismu. V tradicích appeasementu předal ochotný Západ Číně své technologie, aniž by Čína pro své občany zajistila nejzákladnější lidská práva a aniž by Čína omezila vývoj zbraní hromadného ničení. Jednou se budou učitelé a žáci ve školách ptát: „kde byl svět, když se to vše dělo?“ a pseudofilozofové se budou ptát: „kde byl Bůh?“. O některých zvěrstvech se svět postupně alespoň částečně dozvěděl. V roce 1989 byly snahy o demokratizaci v Číně potlačeny pomocí tanků, přičemž 10 000 studentů bylo zavražděno (zde); v roce 1999 vláda rozprášila budhistické hnutí Falun Gong, které mělo 70 miliónů stoupenců, půl milionu bylo uvězněno a asi 65 000 členů bylo zabito a rozebráno na orgány pro transplantace (zde); v roce 2001 zavraždili maoističtí agenti celou královskou rodinu v Nepálu a zajistili podřízení této obrovské země Číně; kolem roku 2005 bylo 40 miliónů rolníků vyhnáno z půdy, což vedlo k 100 000 demonstracím ročně (zde a zde); kolem roku 2013 se objevují práce čínských vědců o koronaviru (zde), v roce 2015 se oznamuje, že virus může přejít na člověka (zde) a v roce 2017 západní vědci varují před laboratoří ve Wuchanu (zde); v roce 2018 se, proti všem morálním pravidlům a mezinárodním dohodám, narodili v Číně první naklonovaní lidé (zde).

Západ ustoupil Číně i v tom, že poslední ostrůvek svobody v Číně, statečný ostrov Tchaj-wan, byl vyhnán z OSN i dalších organizací (včetně WHO). Když přes otevřené výhružky čínských komunistů chce český politik jet na Tchaj-wan, nazve jej Klaus zbabělcem. Vystrčilův předchůdce během výhružné kampaně Číny zemřel; jestliže si přes všechny hrozby troufá předseda senátu na Tchaj-wan jet, je hrdinou, a zbabělcem je spíše ten, kdo spolu se světovou teroristickou mocnosti číslo jedna hrdinovi spílá. Miloš Vystrčil ke své cestě řekl skromně a taky jasně: „Buď budeme držet své hodnoty a principy, nebo budeme počítat groše.“ (zde) Václav Klaus bohužel raději počítá groše.

http://www.hegaion.cz

Aston Ondřej Neff
21. 8. 2024

Nečumte ženám do výstřihu, víc se koukejte, co dělají nevládky, aby nám nepřerostly přes hlavu.

Ondřej Neff
21. 8. 2024

Ukrajina se postarala o překvapení v poslední době dvakrát.

Jan Bartoň
21. 8. 2024

Prezident Petr Pavel prohlásil, že by se Ukrajina mohla stát členem NATO i v případě, že by byla...

SÝR ZDARMA
21. 8. 2024

Některé věci stát rád dělá, ale ničemu a nikomu nepomohou.

Ivo Fencl
21. 8. 2024

Bytosti odjinud jsou zatím prvním počinem v plánované řadě Antologií hororové fantastiky.

Aston Ondřej Neff
19. 8. 2024

Univerzity udělaly kříž nad vidinou ráje na zemi

Aston Ondřej Neff
20. 8. 2024

Televizní aféra vyvolává vzpomínku na stařičký židovský vtip.

Aston Ondřej Neff
21. 8. 2024

Nečumte ženám do výstřihu, víc se koukejte, co dělají nevládky, aby nám nepřerostly přes hlavu.

Jan Bartoň
20. 8. 2024

Média zcela jednoznačně nakloněná vládě se rozhodla potopit tu část vlády, na které není de facto...

Petr Kolman
19. 8. 2024

Jenom letos v červenci a srpnu mne třikrát málem porazila elektrokoloběžka na chodníku.

Lidovky.cz, ČTK
21. 8. 2024

Markéta Vondroušová se podrobila operaci levého ramene, s nímž měla delší dobu problémy. Loňská...

Lidovky.cz, ČTK
21. 8. 2024

Ukrajinští fotbalisté odehrají úvodní domácí zápas nového ročníku Ligy národů 7. září proti Albánii...

Lidovky.cz, ČTK
21. 8. 2024

Ve Švédsku ve středu i přes kritiku ochránců zvířat začala lovná sezona medvědů. Úřady letos vydaly...

Iveta Křížová
21. 8. 2024

Současný ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) aby pomalu začal balit do Bruselu. Ve...

Lidovky.cz, ČTK
21. 8. 2024

Veřejná sbírka na nákup klimatizací do brněnské Dětské nemocnice je plném proudu. Založil ji...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz