3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Tvrdý střet s realitou

Asi žádná vláda v české polistopadové historii nenastupovala k moci za tak obtížných podmínek. Pandemie se vleče už skoro dva roky a očekávaným světlem na konci tunelu se má stát čtvrtá, ne-li rovnou pátá posilující očkovací dávka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Stehlik 29.12.2021 10:23

Asi bych za tím hledal jejich energetický mix a nezávislost . Pravděpodobně nejsou napojeni na německo a tudíž drahé energie jako elektřina a plyn je netrápí. Ale spotřební zboží běžně dovážejí a tam bych viděl , že zdražení bude obdobné .

P. Hatina 29.12.2021 11:16

Ale jistě že to tak je. Ta důchodová reforma je přece o tom, že si lidé budou muset spořit více ale ze svých příjmů- Žádné jiné peníze "navíc" se tam nevykouzlí. Ten zmíněný polštář na straně státu by řešil jen mezidobí, než dojedou staré důchody.

No a jak jsem taky psal, pokud tu s námi bude "covid natrvalo ", jak nám odborníci slibují, tak to taky znamená že řada oborů (ať pohostinství, hotely, lázně, řada služeb, maloprodej, atd. pojede ve střídavě nouzovém režimu s řadou omezení dál. A to snad pochopíte, že si tihle lidé nevydělají ani na živobytí (a spíše opět budou část roku na kompenzacích od státu), než aby si ještě spořili větší měrou na důchod za desítky let..

A pak je taky dost záhadná otázka, do čeho asi budou ty důchodové fondy ty uložené peníze investovat, když řada těhle oblastí bude ztrátová? Že by snad do státních dluhopisů ;-D

J. Janotová 29.12.2021 11:43

Když si bude stát počínat tak jako dosud nebudou nejen peníze na polštář na mezidobí než doběhnou staré důchody, ale nebudou ani na penze pro současné důchodce a bohužel ani na investice, což odnesou zase ti mladí (nebudou ani v budoucnosti mít z čeho spořit, protože staneme neproduktivním skanzenem)

Důchodové fondy budou investovat do těch oblastí které jsou momentálně ziskové

P. Hatina 29.12.2021 16:48

Jo jasně, a jak zpívala Lynn Anderson, I never promised you a rose garden.

Čili je mi jasný že stát může (a nejen díky tomu) časem zkrachovat. Btw - ony se ty státní důchody teď budou muset navyšovat, kvůli enormní inflaci.

Jenomže tohle se právě nevyřeší tím že si budou muset ty lidi spořit (kdyby měli co) do privátních fondů, který můžou za podobných špatných ekonomických podmínek zkrachovat ještě rychleji než ten stát. Mimochodem ta rada " investovat do těch oblastí které jsou momentálně ziskové" je dobrá, Jenomže ono jde spíše o to, aby taky zůstaly ziskové po celé desítky let, až se budou z nich ty privátní důchody vyplácet. A to bude horší :-/