30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Turów nemá řešit Evropská unie

Česká historie je plná příkladů, proč si máme své problémy řešit sami. Zdá se však, že minimálně část politiků si z dějin příklad (opět) brát nehodlá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Písařík 30.6.2021 13:34

Přivedl jste mě na myšlenku, jestli zrovna tam nebyl počátek EU. Díky.

P. Urban 30.6.2021 12:27

Ten film se promítal kde?

Pravda je, že někdy druhý nebo třetí den války zaútočila polská jízdní jednotka s kopími na týlovou kolonu jedné tankové divize. Následujícího dne ukázali Němci italským novinářům polské hulány padlé při útoku na příslušnou divizi. Podorobnosti vynechali, stejně jako to, že tu kolonu se Polákům podařilo zničit. Zbyutek už si Italové domysleli sami. A tak vznikla barvitá legenda o tom, jak o kombinaci polské statečnosti a blbosti. Skutečná blbost je v tomto případě tam, kde se této legendě věří.

P. Urban 30.6.2021 12:23

Přesněji řečeno ke Svaté říši římské, jejíž jsme byli součástí. Někdy to opravdu bylo levnější, než válčit.

P. Urban 30.6.2021 12:19

Řekl bych, že tohle je poněkud komplikovanější problém, než schvalováni aspirinu. Jinak Sputnik si klidně schválit můžeme, pokud budeme chtít. Jen to očkování pak nemusí být uznáno v zahraničí.

P. Urban 30.6.2021 12:14

Polabské kmeny mívaly asi víc problémů se sousedy než s Teutony. Opakující se spojectví Sasové plus Veleti kontra Franská říše plus Obodriti na přelomu tisíciletí kollárovskému mýtu moc neodpovídají. Je to podobný mýstus, jako že Cortéz při dobývání Mexika válčil s Indiány. Ve skutečnosti většina bojovníků na jeho straně byli Indiáni. Kteří měli k válce s Aztéky zatraceně pádné důvody.

Spolehlivou ochranu pod křídly EU jistě nezískáme. Ale nespolehlivá ochrana je lepší, než žádná. Nezapomínejme, že bez protektorů v Británii a Francii by nějaká obdoba Protektorátu vznikla možná už po první světové válce. Udělat po svém pořádek v českých zemích, na to by Freikorpsy jistě stačily.

P. Urban 30.6.2021 12:05

Ona to ta naše vláda nezkoušela vyřešit s Polskem dvoustranně? Agrofert je jen věcí ČR (pokud nepobírá dotace EU), Turow jen polskou věcí není. Pokud autor požaduje vystoupení z EU, ať to napíše přímo. Jinak platí, že jakákoli politický spolek (ať už má formu konfederace, unie atd.) řeši spory mezi svými členy musí. Vedle hájení společných zájmů navenek legitimnější agenda neexistuje.

I. Mertl 30.6.2021 12:03

Jistě, spory o Turow by měla vyřešit redakce listu Uhlí, tam jsou na to plně kompetentní. Rozšířením dolu na české území by bylo jistě dokonalé řešení, Frýdlantsko je beztak takové odstrčené.

P. Urban 30.6.2021 11:54

Unie je speciálním případem spolku.

M. Valenta 30.6.2021 9:55

Chce to alespoň občas překročit vlastní stín pane Hraji.

T. Hraj 30.6.2021 9:47

Ano, obecně řečeno. Zde to ale jednak není spolek nýbrž unie (není nepodstatné, že se ES změnilo na EU) a druhak neřeší jen daný spor, ale využívá příležitosti ohřát si svou Polsko-není-právní-stát polívčičku.

L. Beneš 30.6.2021 9:38

Severočeské dediny si mali vspomenúť na severočeské špecifiká a vyhlásiť samostatnosť. A dostaly by mnohem víc, než očekávají. Vzory existují.

L. Beneš 30.6.2021 9:35

Myslíte, že by proti těm českým tankům opět vyrazila polská jízda s kopími, jak byla nafilmována na polských pláních v útoku na valící se německé pancéře?

L. Beneš 30.6.2021 9:33

Snaha řešit vzájemné spory slovanských kmenů mediací se zapojením německých knížat je mnohem starší. Polabské kmeny se navzájem denunciovaly u sousedních Teutonů tak úspěšně, že Ján Kollár lkal o rakvi slovanských kmenů pokrývající plochu tisíců kilometrů čtverečních v dnešním východním Německu a Slezsku. Hledání protektorů v Británii a Francii vedlo k ustanovení Protektorátu Čechy a Morava. Jen naivka může věřit, že spolehlivou ochranu - protekci - získáme pod křídly EU, jejíž západní členové myslí vždy a především na sebe. A ochrana pod křídly orla bělohlavého? Ten je snad ještě sobečtější a na nás zapomene v okamžiku, kdy nebudeme užiteční pro jeho strategické plány.

M. Valenta 30.6.2021 9:10

To je normální, že se spolek pokouší řešit spory členů, když oboustranná jednání selhala a to zcela.

M. Šejna 30.6.2021 8:40

Ty obce na české straně už o vodu přišly. Takze autor kecá, když tvrdí, že by možná mohly přijít.

A česká strana musela do těch obcí vybudovat vodovod za peníze českých daňových poplatníků, tedy i za penize autora. Poláci nedali ani korunu.

V severních Čechách se taky devastovala krajina. Ale těžari museli financovat infrastrukturu a rekultivace.

J. Nevrkla 30.6.2021 8:19

Bez EU už bychom nebyli schopni ani schválit aspirin. Někdy to tak vypadá...

L. Písařík 30.6.2021 8:18

Ten postup, použitý v případu Turow není neobvyklý, již ve středověku, když došlo ke sporům, obracela se naše vrchnost k Němcům, aby rozhodli.

V. Novák 30.6.2021 8:14

Co takhle zprovoznit těch několik dosud nesešrotovaných tanků a vyrazit "Na Varšavu! Na Varšavu!'?

Jinou alternativu nevidím.

Ale Poláci, ať jsou jací jsou, bojovat nezapomněli...

L. Novák 30.6.2021 7:22

Pretože uhlie je fuj! :-P

D. Rajninec 30.6.2021 7:15

Možno sa vyjednávalo neúčinným spôsobom . Mali pozvať poľské soudruhy do severných Čiech a ukázať im tú hrôzu a spýtať sa ich , že či toto chcete ?

Skrývať sa za pár dedín , že prídu o vodu . Poliaci im určite radi postavia nový vodovod a kohútikmi na pivo a coca-colu. Pri tom sa chválime , že akí sme europskí a pritom dediny nemajú vodovod , kanalizáciu a čističku .

Keď je uhlie pár metrov od hranice z Poľskom , prečo plynule nepokračujú české firmy v ťažbe ? Ako na to skúsenosti majú.

P. Jirkovský 30.6.2021 7:08

Správně! Když nemám nic, začnu u Němců, s těma se vždycky u těch "našich" chytím. A když není schopná protistrana chápat, o co jde, tak s tím půjdu na Macháčkův palouk, to je jasný.

S. Sedlák 30.6.2021 4:14

Dost hloupé plkat o něčem, o čem nic nevím.

Na soud jsme se obrátili po letech neúspššného vyjednávání.