29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Tunel z lithia?

Copak by to bylo za volby, kdy se pár dnů před nimi nerozhořela taková pěkná a typicky česká kauzička?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Kusák 23.10.2017 11:14

Re: Tunel z lithia ??

Herr Kindl, mluvte za sebe a tvrzení doložte důkazy. Už jste se někdy seznámil s podmínkami kotace na burze. Asi nevíte, o co se jedná, tak si zjistěte nějaké informace.

F. Kusák 23.10.2017 11:11

Re: Ševče, drž se slého kopyta

Souhlas

F. Kusák 23.10.2017 11:07

Paní Šichtářová

dlouze a ze široka a laicky popsala stav věci. Totiž nejde o to, kdo je vlastníkem, ale jaká je jeho vlastnická struktura, proč bylo s touto firmou vůbec jednáno s výsledkem "závazného nezávazného memoranda, a to pár dní před volbami, nota bene, nejsou-li známé výsledky těžebního průzkumu, které by se také měly zpracovat do nějaké studie proveditelnosti, aby bylo zřejmé, zda se má vůbec těžit. A také nechápu, proč byly prodlouženy smluvní podmínky s Geometem, když vlastnictví přešlo na zmíněnou "australskou firmu", čímž se ta původní smlouva stala neplatnou (to měl udělat údajně Tomáš Chalupa za ODS, R. Brabec pak jen musel ze zákona smlouvu prodloužit).

Není těch proč až příliš?!

P. Lenc 23.10.2017 11:03

Re: Autorka se mýlí hned několikrát

Pane Pražáku, ale autorka na tato rizika, sice nepřímo, upozorńuje.Osobně se domnívám, že článek je, jako takřka vždy, velice rozumný.

J. Pražák 23.10.2017 10:57

Re: Tunel z lithia ??

Nešiřte nesmysly.

J. Pražák 23.10.2017 10:55

Autorka se mýlí hned několikrát

Zpracování nerostů se většinou děje na území státu, kde se těží. Nelze totiž převážet rudu s nízkým obsahem kovu na velké vzdálenosti.

Při zpracování vzniká spousta velmi škodlivých vedlejších produktů. Firma z Panenských ostrovů nebude mít zájem na velkých investicích do bezpečné likvidace těchto škodlivin.

V Norsku nerosty patří státu, který je nechává těžit najatou firmou, ale ve státní režii. Sám nerosty, např. ropu prodává. Výsledkem je bohatnutí státu (Norské fondy). U nás stát dostane pár promile z ceny nerostů, které jsou jako vyhrazené určeny v Báňském zákoně. Většina zisku jde těžaři a stát dostane almužnu. Někdy ještě musí sanovat ekologické škody z těžby.

F. Navrátil 23.10.2017 10:07

Príma, podvodník je našinec!

Fakt, že firma zřejmě patří utajeným českým politickým podvodníkům mne nijak neuklidňuje.

M. Prokop 23.10.2017 10:05

K žádnému posunu nedošlo, sedí to jak ten Jandák na hrnec.

Těžby a zpracování státním podnikem bych se bál co čert kříže.

M. Pivoda 23.10.2017 10:04

Souhlas s ekologickými kritériemi a optimismus do budoucna

"... je potřeba chránit vzácného tetřívka žijícího v lesích kolem Cínovce." Souhlas.

Proč? Při současném tempu technologického rozvoje (i přes zpoždění vývoje v oboru nanotechnologie) je vysoce pravděpodobné, že do 10 let bude již nalezena technologická náhrada kovu litia pro skladování elektrické energie. Předpokládám, že za návštěvu regionu vzácného tetřívka zahraničními turisty Česko vydělá více peněz, než za prodej nerostů.

A další dobrá zpráva spočívá v tom, že se o technologickém vývoji již dozvěděli i pohrobci bankovního úředníka Klause.

J. Kavalír 23.10.2017 9:23

Ševče, drž se slého kopyta

..." budiž řečeno, že my jako stát nemáme technologii, nevíme, zda za deset let bude lithium stále ještě finančně zajímavé, a navíc lithium se u nás bude těžit poměrně drahou technologií přímo z rudy"

Tak to je opravdu hláška od člověka, který píše o něčem o čem nic neví.

Ta technologie je opravdu "složitá". Horninu stačí podrtit na správnou ztnitost a většinu cinvalditu oddělíte kombinací čtvercového (obyčejného) a štěrbinového síta. Zbytek se pomele na flotační jemnost o jednotlivé užitnové složky (cinvaldit, kassiterit a wolframit) se oddělí flotací. Tady úkol těžaře končí a cinvaldit se musí chemicky rozložit a lithium oddělit v prodejné formě (karbonát??), což bude opravdu náročné. Nevím, jak si paní Šichtařová představuje těžbu jinde, kde se lithium nezískává "přímo z rudy". Že by se tam vyskytovalo třeba v "nugetech", jako zlato? :-)))

Největší problém nyní vidím v tom, že se firma prohlašuje za vlastníka lithia a snaží se shromáždit kapitál od investorů. To mi zavání obyčejným investičním podvodem, kdy firma zanikne i s nashromážděným kapitálem aniž se kopne do země. Tady by měla zasáhnout vláda a informovat potenciální investory prostřednictvém tiskových agentůr o skutečném stavu, že totiž firma má pouze přednostní právo požádat po ukončení průzkumu o povolení těžby. Nic víc, nic míň.

J. Kindl 23.10.2017 8:51

Re: Takováto memoranda

Společnost má pouze a jenom oprávnění k průzkumu ložiska. Průzkum se provádí od roku 2010. Pokud se prokáže, že těžba je ekonomicky nevýhodná, těžit se nebude společnost odepíše 206

milionů korun. Stát společnosti nic platit nebude, protože průzkum je riziko společnosti.Pokud se prokáže, že se vyplatí těžit je logické, že by těžbu měla provádět ta společnost, která prováděla průzkum.

J. Kindl 23.10.2017 8:45

Tunel z lithia ??

European Metals Holdings nemá sídlo na Panenských ostrovech. To je lež, kterou používal Bureš. Je to společnost, která obchoduje na burze a lze přesně zjistit, kde sídlí a kdo jsou její akcionáři. Memorandum má ochránt zájem státu na těžbě. Společnost dala státu návrh, že se může podílet a nebo jinak na těžbě participoval, aby měl stát o této těžbě přehled. O případné těžbě rozhodne až správní řízení ne memorandum. Je zajímavé tři roky jedná společnost o těžbě s městem Dubí a do do doby, než se z toho stalo politikum to nikoho nezajímalo. Obyvatelé těžbu vítají, protože Cínovec bylo od 12 století do roku 1992 hornickým městem

J. Lepka 23.10.2017 8:25

A není a hlubinná těžba lithia takové pěkné plácnutí do vody

Ono to vypadá, že politici (ale i média) spolkli pěkného hada. Ono docela možná ani k hlubinné těžbě nedojde, až světové trhy zjistí, že sázka na elektromobilitu je sázka na outsidera. Takhle to dopadne, když světové dění ovládají politici bez skrupulí, ale hlavně bez základních fyzikálních znalostí. Ony lithiové baterky mohou skvěle fungovat v malých spotřebičích, ale spalovací motory v dopravních prostředcích nahradit nemohou - nejsou autonomní, prostě se ta elektřina musí někde vyrobit a někam ( do dobíjecí stanice) dopravit. A stačí znát Ohmův zákon (učivo základní školy), aby bylo soudnému člověku jasné, že jen připojením řádově stovek elektromobilů do rychlonabíječek způsobí zhroucení distribuce.

P.S. Nemluvě o posledním postřehu, o nedostatku dalšího nezbytného prvku do akumulátorů - kobaltu.

P. Švejnoch 23.10.2017 8:13

Re: Takováto memoranda

Je-li to, co se podepsalo skutečně "memorandum", pak Vaše teorie nemá opodstatnění.

"Memorandum" je jen shrnutí současného stavu, ev. příštích záměrů, a NENÍ právně závazné, tedy z něj neplynou žádné závazky a povinnosti.

Z. Rychlý 23.10.2017 7:45

No toto !!

Místo, aby socani prosadili normu, že stát se bude každé firmy s nejasným vlastnictvím štítit jako hadů, či pavouků - oni s ní podepíší smlouvu !!!

Vodu kážou, víno pijí. Morální giganti, co pracují pro lidi. Zakopaný pes asi bude v té definici, kdo jsou to ti lidi.

P. Dvořák 23.10.2017 5:52

Re: Takováto memoranda

Není to trochu překonstruované? Spíš taková teorie spiknutí?

V. Kotas 23.10.2017 5:36

Re: Takováto memoranda

A co by na tom bylo divného ? Takhle se " dojí " stát i menšími kauzami, než je Diag Human a tv NOVA.

P. Dvořák 23.10.2017 4:38

Re: Takováto memoranda

Tedy jste to obrátil z nohy na hlavu.

Nějaký CITUJI: "český politik, který si založil firmu na Panenských ostrovech a jejím prostřednictvím prázdnou schránku v Austrálii... Anebo možná ne politik, ale nějaký český podnikatel s pochybnou historií, který ví, že by se kvůli různým škraloupům k lithiu napřímo nedostal." si podle vás firmu založil ne proto, aby těžil, ale proto, že předpokládal nebo dokonce zinscenoval memorandum proti těžbě. A potom vytříská možná miliardy na tom, že se těžit nebude.

Aha.

J. Pospíšil 23.10.2017 3:20

Takováto memoranda

se přece nesepisují kvůli těžbě, ale kvůli netěžbě. Tam se čeká na zmaření a neochranu investic a pak se vydělává na arbitrážích.

Stačí se podívat na Human Diag a jeho právníky.

Velké peníze se nevydělaly na krvi, ale právě na tom, že to nebylo.