3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Trump a odtržené elity

Triumf Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách se často vysvětluje jako další z řady vzpour lidu proti elitám. Ty stávající jsou prý neschopné, lidu nerozumí, neboť s ním ztratily kontakt a izolovaly se od něj. Frustrovaný lid se tedy hlásí o slovo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novák 19.11.2016 23:10

Nepřijde vám, že jsme (většinou) přijali nesmyslné

sebeoznačení jisté části společnosti za "elity"? Přičemž je to jen a jen jiný název pro "hochy (a dvčiny) co spolu mluvíme" a dodal bych "se navzájem ujišťujeme svou elitností".

Prezident Zeman používá výraz "pražská kavárna" - a k původnímu významu to má stejně daleko jako "elita". Účastníci Krausova "zábavného" (ovšem svrchovaně politického - a samozřejmě jednostranného) pořadu k 28. říjnu tvoří výborný vzorek.

Volba Trumpa skutečně byla vzpoura - vzpoura těch, které samozvané (sebeoznačené) "elity" považují za plebs, ulici, wurmajzly v prachu u jejich nohou se hemžící, lůzu ((C) D.Kroupa, ODA), jíž by nemělo být svěřeno žádné rozhodování. Vzpoura outsiderů proti matadorům politiky - a že ji vedl miliardář? Nikdo jiný k tomu neměl prostředky. Miliardář - ale outsider, jak správně pochopili američtí outsideři - modré límečky, rudokrci, vidláci... Bez rasového rozlišení, ač se jim "elita" pokoušela nakecat, že Trump je rasista a oni by měli tedy volit elitní Hillary.

P. Portwyn 20.11.2016 21:04

Re: Nepřijde vám, že jsme (většinou) přijali nesmyslné

To už je osud slov. Z hezkého slova "soudruh" je nadávka... o Pravdě a Lásce se už mluví jen v souvislosti se zájmovým spolkem. A jak ironicky dnes zní slovo "nezisková"...

J. Jurax 20.11.2016 21:43

Re: Nepřijde vám, že jsme (většinou) přijali nesmyslné

A "intelektuál" je pomalu žalovatelné hanlivé označení, zejména ve spojení s adjektivem "humanitní" ... :-)

P. Portwyn 22.11.2016 10:57

Re: Nepřijde vám, že jsme (většinou) přijali nesmyslné

Jo, přijde. Ale prostě se to vžilo a nic s tím neuděláme.

O tom jsem několikrát debatoval s rodiči - pro ně ještě "intelektuál" znamená prostě "vzdělaný člověk". Nikdy nechápali, proč to není lichotka...

Š. Hašek 20.11.2016 23:26

Re: Nepřijde vám, že jsme (většinou) přijali nesmyslné

Přesně!!

Ony se tak nazvaly a zatím není dost síly jim to z těch jejich staro/neokomunistických makoviček trošku dostat!

Pihart/komunista, Dienstbier/lidskoprávista, Halík/multiknězkomentátor - pravda a láska?? Sprosté nadávky a pláč "nás nikdo nevolí", to je poněkud málo na volební program, milí pravdoláskovci!!