17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

POLITIKA: Trump a odtržené elity

Triumf Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách se často vysvětluje jako další z řady vzpour lidu proti elitám. Ty stávající jsou prý neschopné, lidu nerozumí, neboť s ním ztratily kontakt a izolovaly se od něj. Frustrovaný lid se tedy hlásí o slovo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Portwyn 22.11.2016 10:57

Re: Nepřijde vám, že jsme (většinou) přijali nesmyslné

Jo, přijde. Ale prostě se to vžilo a nic s tím neuděláme.

O tom jsem několikrát debatoval s rodiči - pro ně ještě "intelektuál" znamená prostě "vzdělaný člověk". Nikdy nechápali, proč to není lichotka...

Š. Hašek 20.11.2016 23:26

Re: Nepřijde vám, že jsme (většinou) přijali nesmyslné

Přesně!!

Ony se tak nazvaly a zatím není dost síly jim to z těch jejich staro/neokomunistických makoviček trošku dostat!

Pihart/komunista, Dienstbier/lidskoprávista, Halík/multiknězkomentátor - pravda a láska?? Sprosté nadávky a pláč "nás nikdo nevolí", to je poněkud málo na volební program, milí pravdoláskovci!!

Š. Hašek 20.11.2016 23:14

Re: Není to o elitách

Je a není.

Elitou jest knězrádobypolitik (bez voličů) Halík? Elitou jest antihusákovská komunistka Šiklová? Elitou jest herec Kraus, který si tu sešlost pozve?

Přestaňme je nazývat elitou! Elitou přece nejsou tím, že se tak nazvou, jsou v televizi a voliče jiných politiků nazývají rakovinou/póvlem.

Vzpomínám si, že Václav Klaus se vždy s radostí smál nějakému nevzdělanci, který s ním hodlal debatovat.

Ale nikdy se nesmál voličům (!!!!!!! nikdy) jiných stran!!!!! Dnes je to naopak. Komunistka Šiklová a Dienstbier jest pravda a láska??? No tak tedy mě podrž!

J. Jurax 20.11.2016 21:43

Re: Nepřijde vám, že jsme (většinou) přijali nesmyslné

A "intelektuál" je pomalu žalovatelné hanlivé označení, zejména ve spojení s adjektivem "humanitní" ... :-)

P. Portwyn 20.11.2016 21:04

Re: Nepřijde vám, že jsme (většinou) přijali nesmyslné

To už je osud slov. Z hezkého slova "soudruh" je nadávka... o Pravdě a Lásce se už mluví jen v souvislosti se zájmovým spolkem. A jak ironicky dnes zní slovo "nezisková"...

J. Kanioková 20.11.2016 17:45

:)))))

J. Kulheim 20.11.2016 10:10

Re: Znovu:

Za elitu národa považuji ty občany, kteří jsou schopni obohatit ostatní spoluobčany o nějaké hodnoty ať už duševní nebo materiální.

Myslím, že se tady jedná o elity v uvozovkách tj. elitáře. Lidi, kteří si o sobě myslí, že jsou to oni kdo ví, jak se mají lidé chovat, co si mají myslet, co je ně dobré a co špatné. Co chtějí změnit svět a vytvořit ráj na zemi. Ti co chovají, jednají, myslí jinak, nemají vzdělání, jsou pro ně nevzdělaný póvl ap. Chybí jim pokora před názorem jiných.

Za takové považuji jako Halík, Hnízdil, Pehe, Kocáb, Stirský, Clinton, atd. Většinou jsou to lidé vzdělaní napojení na státní finance tj. "póvl", který platí daně o oni si je rozebírají.

T. Pansky 19.11.2016 23:33

Re: Co tedy chtel autor rici? Vi to sam? Popletl toho hodne ..

Velmi presne, dekuji.

B. Rybák 19.11.2016 23:15

Není to o elitách

Ale o tom, že nová "zelená" "levice" vnucuje západním občanům své politicko-korektní, s občanskými svobodami naprosto neslučitelné "náboženství", jehož pomstychtivé "inkvizice" se zatím nemusí bát pouze na ní zcela nezávislý miliardář D. Trump (ten se proto stal symbolem zápasu o tyto svobody)!

V. Novák 19.11.2016 23:10

Nepřijde vám, že jsme (většinou) přijali nesmyslné

sebeoznačení jisté části společnosti za "elity"? Přičemž je to jen a jen jiný název pro "hochy (a dvčiny) co spolu mluvíme" a dodal bych "se navzájem ujišťujeme svou elitností".

Prezident Zeman používá výraz "pražská kavárna" - a k původnímu významu to má stejně daleko jako "elita". Účastníci Krausova "zábavného" (ovšem svrchovaně politického - a samozřejmě jednostranného) pořadu k 28. říjnu tvoří výborný vzorek.

Volba Trumpa skutečně byla vzpoura - vzpoura těch, které samozvané (sebeoznačené) "elity" považují za plebs, ulici, wurmajzly v prachu u jejich nohou se hemžící, lůzu ((C) D.Kroupa, ODA), jíž by nemělo být svěřeno žádné rozhodování. Vzpoura outsiderů proti matadorům politiky - a že ji vedl miliardář? Nikdo jiný k tomu neměl prostředky. Miliardář - ale outsider, jak správně pochopili američtí outsideři - modré límečky, rudokrci, vidláci... Bez rasového rozlišení, ač se jim "elita" pokoušela nakecat, že Trump je rasista a oni by měli tedy volit elitní Hillary.

Ś. Svobodová 19.11.2016 19:32

Ať si triumf Trumpa vysvětlují jak chtějí.

Myslím, že tady platí na 100% heslo: podle sebe soudím tebe. Zklamaný elitář vidí vzpouru neelitních, byť Trumpa NEVOLILO téměř 60 milionů lidí. Mají snad USA 60 milionů elit?

D. Stirský 19.11.2016 17:10

Znovu:

V každém příspěvku se to elitami jen hemží. Může mně někdo vysvětlit, či definovat tento pojem? A uvést asi 20 konkrétních jmen? Samozřejmě, nemyslím tím definici opsanou z wiki. Ostatně, Gottwald by měl také problém, měl-li by vyjmenovat 20 zlých imperialistů a ani Hitler by rovněž neuměl z fleku jmenovat 20 mezinárodních Židů.

K. Křivan 19.11.2016 15:05

Mluví se o selhání elit, ale selhala samozvaná vrchnost,

která má k elitě dál než k měsíci. Jsou to samozvané pseudoelity, které se zmocnily moci, politické moci, informační moci a části hospodářské moci. Nejvyšší čas, tuhle verbež odstranit.

P. Vaníček 19.11.2016 13:39

Jenom mě zajímá,kdo těm dobroserům

řekl,že elity jsou zrovna oni.Je to podobné s různými bulváry,kde do omrzení melou o celebritách,umělcích a všelijakých aktivistech a v drtivé většině to jsou jen troubové.Pak vylezou sjetí nebo pod vlivem na podium a vykřikují své nehynoucí "pravdy!"

P. Vaňura 19.11.2016 13:20

Volba miliardáře má z hlediska státu jisté výhody

Např. není snadné ho uplatit, protože tolik peněz, aby mu to stálo za to, má málokdo...

P. Vaňura 19.11.2016 13:17

Mýlíte se, či spíše LŽETE

Část elit prostě vidí to, co jejich zbytek nechce vidět. Byl to např. velmi bohatý burzián a zakladatel moderní ekonomie David Ricardo (od kterého mohutně opisoval K. Marx, který na jeho ekonomii namontoval svou ideologii), který se vyjádřil ve smyslu "to je takový nesmysl, že tomu může věřit jen nějaký profesor."

P. Portwyn 19.11.2016 12:59

Elity evidentně mají pocit,

že lid hlasuje hloupě a měl by se nahradit.

Lid má pocit, že jej elity chtějí nahradit jiným lidem. Využívá tedy poslední šanci zabránit výměně.

Obě strany se chovají naprosto logicky, elity však jen z krátkodobého hlediska. Protože s novým lidem by přišly i nové elity, a zatímco při výměně elit v čele říše (Řím, Byzanc...) bývá lid jen poroben, elity jsou fyzicky likvidovány.

P. Portwyn 19.11.2016 12:56

Jo tak kampaň...

"...nebýt probrexitové kampaně, do níž se zapojila významná část vládnoucí konzervativní strany, řada miliardářů a například též bulvární deník The Sun (...), lid by možná nadával na poměry po hospodách, ale referendum by pravděpodobně dopadlo pro setrvání Velké Británie v Evropské unii."

Zajímavé. A že pan autor neprotestoval proti kampani na podporu setrvání, do níž se zapojila řada miliardářů, významná část vládnoucí konzervativní strany včetně premiéra a taky spousta deníků?

Ale vlastně to je něco jiného, to byla ta správná kampaň.

Takže nesprávné kampaně zakážeme, správné povolíme, a to by bylo, abychom tu jednotnou Evropu nevybudovali, kupředu modrá s hvězdičkama!

P. Götze 19.11.2016 12:41

To co se deje, je jednoznacne selhani elit. Bezny obcan neni filosof. Ale ma obycejne pudy a selsky rozum. Elity tvori kulturua elita, ktera nechape, odkud vzesla, dopadne, jako ludvik a jeho elity v revolucni francii. Uci se to kazde decko v dejepise zakladni skoly.

F. Navrátil 19.11.2016 11:58

Stále fňuká, stále fňuká

Tak už se smiřte s tím, že se prezidentem první mocnosti světa stal Donald Trum, který odhodil korektnost a dokázal zvolat, že král je nahý. To budete štvát proti prezidentovi USA, nesmíříte se s výsledkem demokratických voleb? Upozorňuji vás, že pokud se vaše parta pokusí házet vejce na Trumpa, ochranka vás promptně dodá za mříže a odtud nejaký čas nevylezete. Pokud se nějací hovnaři vypraví na střechu Bílého domu strhnout vlajku, jistotně sletí ze střechy s několika uncemi olova v těle.

M. Malovec 19.11.2016 11:11

Re: A zase ty elity.

A ingredience.

M. Malovec 19.11.2016 11:09

Pane Mlejnku jr.,

Vy si myslíte, že v Americe jsou lidé závistiví jako u nás, Vy si myslíte, že nebudou volit Trumpa jenom proto, že má miliardy. Tak to nefunguje. Nakonec i u nás chudý lid volí miliardáře Babiše.

O. Zuckerová 19.11.2016 10:55

Ať ten Mlejnek

porát nemele!

J. Schwarz 19.11.2016 10:55

Re: Co tedy chtel autor rici? Vi to sam? Popletl toho hodne ..

Trump rozhodně by rád svět, ve kterém by tvrdě pracující člověk / samozřejmě že musí mít i štěstí / měl šanci dostat se nahoru a zbohatnout. Současné neomarxistické "elity" nikomu šanci na vzestup vlastním úsilím nedávají - plebsu nabízejí podpory, dávky, dotace, sociální stát zatímco vzestup umožňují jen těm, co zpívají jejich píseň a koho přijmou mezi sebe. Hrají si na demokracii a přitom budují jakousi švihlou teokracii s kastou velekněží a jejich ministrantů a podržtašků.

R. Jonák 19.11.2016 10:54

Bývaly doby kdy se prispevky

Autora článku daly číst a s jejich obsahem celkem souhlasit, bohužel ty doby jsou pryč.

J. Schwarz 19.11.2016 10:46

Obyvatelstvo je vystresované

hlavně ze směru, kterým je "elity" které už definitevně zešílely vedou. Zaplať Pámbu za miliardáře, který je alespoň trochu normální a nehlásá moudra hodná extrémního levičáka.

D. Stirský 19.11.2016 10:45

A zase ty elity.

Elita, elity, elitě, ilitu, elito, elitě, elitou. Vzor jelito. Už by s tím mohli na NP skončit, jde o další z mnohých floskulí dnešní doby - převzato opět z módní angličtiny. Stále ovšem nikdo nevysvětlil, co či koho si pod tím představuje. Je to ze stejné kuchyně jako výrazy projekt, produkt, příběh, vzkaz, poselství, vize...

K. Potoček 19.11.2016 10:18

moudrý lid?

Lid není moudrý. Lid pouze používá zdravý selský rozum, o který již vládnoucí elity EU dávno přišly. A jelikož to s námi pitomečky myslí dobře, tak nám ten multikulturní, politicko korektní socialismus s lidskou tváří natlačí násilím, abychom se pak měli všichni dobře.

Děkuji, já nechci!

P. Lenc 19.11.2016 10:17

Víte Mlejnuku jr.,

napsat takový článek a používat takové "perly" marxistického slovníku jak Trumpův "lidový domek" nebo "výklad svým způsobem marxistický" může napsat pouze člověk plný nenávisti, extrémní levičák.Nakonec co jste zač ukazuje celé vyznění článku.Občan volič, pokud nevolí dle vašich neomarxistických představ je přece "zmanipulovaný" póvl a je třeba ho usměrnit.Dát moc Mlejnkům jr. je dát moc totalitě.

J. Chaloupka 19.11.2016 10:02

Naopak je to důkaz, že demokracie funguje.

To jen levá část politického spektra vládla tak dlouho, že si myslela, že je to navždy. No a teď vidí, že není. Ostatně prý i při zvolení Reagana a Bushe byly demonstrace. Takže to se rychle uklidní. Ostatně i u nás jsou neklidní jen dva herci a možná pár prodavačů emocí, dříve novinářů.