20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

POLITIKA: Trumfy má v ruce parlament

Prezident zatím vůbec neporušil Ústavu; jeho kroky jsou zatím plně ústavní. Dělá, na co má právo. Koleduje si ale o vážnou politickou porážku. Parlament, pokud by chtěl, může v našem ústavním systému prezidenta nejen politicky porazit, ale i drsně pokořit a ponížit. Pokud by chtěl. Udělá to? Pochybuji.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 16.7.2013 23:33

Kdyby...

Kdyby parlament použil své trumfy (o něž v žádném případě nemůže přijít) dřív než bude na "tahu", dřív než své karty odhalí úplně pan prezident, byl by ještě "hloupější" než by se dalo čekat. Proč by proboha měla "pravice" bránit rozkladu EU-hujerské ČSSD?

Z. Sohorova 16.7.2013 9:28

Re: Joch, nemůže přenést přes srdce, že láskopravdový gang již

 Dovolte abych se te  Vasi slatanine prispevku zasmala..:):) Zeman jiz v minulosti toho dokazal snad jen vypit a pokadit.. to ano  Ted k tomu pridava to, co zanebal a zacina uplne silet Alkohol je zkaza a u Zemana konkretne schne mu mozek

L. Novák 15.7.2013 0:11

Re: Výborně zpracovaná

On taky předem vyhlašoval, že ji nechce. :-D

J. Urban 14.7.2013 22:36

Parlament má v ruce všechny nástroje

jimiž může presidenta omezit v jeho pravomocech, nebo ho aspoň donutit, aby si nemohl vykládat Ústavu jako pasiáns. Namísto toho ovšem poslanci kdákají o podpoře - nepodpoře toho zemanovského ansámblu či o seberozpouštění. DebiIové.

J. Klepal 14.7.2013 21:20

Re: Výborně zpracovaná

Nevím, co je zduřelost, ale pokud si vzpomínám na minulý politický chaos, Paroubek žádnou příležitost k sestavení vlády po prvé Topolánkově vládě nedostal.

K. Luboš 14.7.2013 21:03

Bu, bu, bu. bu!!!...

Kdybych byl prezidentem Zemanem, tak bych si po přečtení článku pana Jocha fakt asi začal úplně zoufat :) A už se docela těším na to, jak bude při třetím pokusu předsedkyně vlády nosit na Hrad ty své seznamy a jak ji je bude prezident házet na hlavu. A jak pak zažalujete Zemana za nečinnost, to fakt nevím.

M. Hanko 14.7.2013 20:41

nádherný článek

Moc pěkný článek pane Jochu! A skvělá je i ta myšlenka, že si lidé neumí vládnout, a tací si nezaslouží ani politicky existovat. Opravdu, když takto popíšete co všechno by bylo možné, a člověk vidí, jak se ti naši břídilové v parlamentu pinoží... je to fakt tristní.

J. Sládeček 14.7.2013 18:28

Re: Joch, nemůže přenést přes srdce, že láskopravdový gang již

Má Zeman na rukou krev jako Havel?

F. Navrátil 14.7.2013 18:08

Re: Předčasné volby, ale k čemu?

  Pozorně jsem si přečetl každý příspěvek a mám smíšené pocity. Pokud je to průřez mezi názory většiny voličů, tak by asi pro tento národ byla lepší monarchie než demokracie. Mám na mysli tu novou monarchii, která je aplikována třeba v Severní Korei na Kubě a p. Jakákoliv strana která vyhraje volby, musí přivést zemi buď k bankrotu, aby se zavděčila většině voličů, nebo pokud bude respektovat skutečné ekonomické zákony skončí výpraskem. Lidé kteří jsou solí země, jako byl na příklad Tomáš Baťa, byli označeni za zločince a ten který se na tomto podílel ( pres. Beneš) je oslavován. V této zemi byly zničeny rody sedláků a živnostníků a nemálo těch, kteří byli elitou tohoto národa zmizelo v emigraci. Demokracii, která je skutečně tím nejlepším systémem, který vyrostl z židovské a křesťanské kultury, nám předvádí politici z nichž nezanedbatelný počet se podílel na zločineckém systému, který zde fungoval do roku 1989. Axiom, který říká, že každý národ má takovou vládu jakou si zaslouží je asi platný. Proto zde nastoupí vláda Zemanovo přátel v čele s panem Rusnokem. Budiž nám Bůh milostiv.

A. Reček 14.7.2013 18:06

Pan Joch pouze poukázal na možnosti sněmovny v tomto čase

Je na politických stranách, zda jsou nějak schopny se dohodnout tak, jak autor nastínil. Níc víc a nic míň.  Nevrčme tady na sebe jen proto, že někdo fandí tomu a druhý onomu. Uvažovat můžeme zda např. ODS s TOP 09 podpoří socdem v hlasování o rozpustění sněmovny v tento týden. Pokud nedojde k tomu, bude síla oněch 101 poslanců bývalé koalice stále stejná k neschválení Rusnokovy vlády v srpnu? Neodskočí skupina LIDEM někam jinam?  Jak se budou chovat ti ostatní z VV a ti nezařazeni?  To stojí za úvahu a ne nějaká hrubá napadání tady mezi sebou.

Krátce řečeno, máme se nač těšit, opona se zvedá a představení začíná!

J. Matuška 14.7.2013 15:02

Re: Joch, nemůže přenést přes srdce, že láskopravdový gang již

Den, kdy Schwarzenberg opustil Černínský palác, jsem si označil za památný den. Joch, který se ukázal jako kovaný havlovec jenom ukazuje, jak je "naštvaný" /vrozená slušnost mi brání použít toho zemitějšího slova/. Prezident Zeman už v minulosti dokázal, že ctí paragrafy naší Ústavy. Náš systém je založený na svobodné soutěži politických strana a hnutí... /O Bilderbergu aj. tam není ani slova!/

V. Košacký 14.7.2013 14:29

Re: Joch, nemůže přenést přes srdce, že láskopravdový gang již

Popleto Sládečku, kam se hrabe láskopravdový gang na zemanovský gang ?!?!?!

L. Novák 14.7.2013 12:23

Re: Výborně zpracovaná

Nesmysl. Těsně po volbách a díky zduřelosti Paroubka a jeho neschopnosti získat do koalice kohokoliv šlo o typickou patovou situaci. Když pak vláda získala většinu ve sněmovně, Paroubek se ji pokoušel opakovaně shodit, až se mu to nakonec podařilo. A - a odmítl převzít vládu. :-) Podobně jako Sobotka nedávno.

J. Sládeček 14.7.2013 11:39

Joch, nemůže přenést přes srdce, že láskopravdový gang již

nevládne a lidí se již nedají tak lehce oblbnout.

P. Pavlovský 14.7.2013 10:31

Re: toš

Odpor proti Zemanovi musí ve vlastním zájmu vést poslanci pravice.

Demokraté v jiných stranách by se k nim měli ve vlastním zájmu připojit.

IMHO v poslaneckém klubu ČSSD  je jich sotva mandel.

O. Prochazka 14.7.2013 10:22

Re: Koho se zastáváš Jochu, zločinecké ODSS?

Nabídni něco jiného lepšího troubo. tento systém ti zařizuje svobodu slova, hojnost všeho.

R. Sikora 14.7.2013 9:05

toš

Asi nikoho nenapadlo,že alespoň určitá ůstavní kontinuita,bude takto odkloněna ze svých mantinelů/nepsaných/,proto zavládl chaos v čssd,stený jaký mají chaos tito poslanci ve vztahu k Zemanovi,neví čí jsou,kam patří,co chtějí/krom toho,že by chtěli vyhrát volby/,proto bych nečekal nějaké zásadní kroky na obranu parlamentních pravomocí-dopadne to jako princezna trochu oblečená,trochu svlečená,jak je v čechách zvykem...

J. Klepal 14.7.2013 8:55

Re: Výborně zpracovaná

Pan Joch měl navrhovat poslancům podání ústavní žaloby na prezidenta pro nečinnost v době první Topolánkovy vlády, kterou vzniknul onen vychvalovaný ústavní zvyk vládnout po mnoho měsíců bez důvěry parlamenty. Protože se již dávno nedivím, dovedu si představit i vyslovení důvěry Rusnokově vládě i její vládnutí do voleb bez této důvěry. Účelový návrat k nepřímé volbě prezidenta a jiné podobné fantasmagorie pana Jocha jsou možné, ale ukazují pouze na zoufalost těch, kteří jsou postupně odstavováni od zdrojů lehkého živobytí a jejich činy nazývány pravým jménem.

P. Sulc 14.7.2013 4:16

Re: Koho se zastáváš Jochu, zločinecké ODSS?

On ale o komunistech nikde nemluvi, neztratil o nich ani slovo, to mu je jen hlupaci vrazili do huby. Oni totiz neargumentuji, jen nadavaji, to vy ale ne, jakpak by. On si stezuje na nesvary dnesni doby. Nebo ze by se nic nerozkradlo / nevytunelovalo? Ze by si to Sladecek vsechno, vsecicko vymyslel? No to je ale lump vidte, oni se u vas nic nerozkradlo a Sladecek pomlouva takovou bajecno vladu a jeste bajecnejsi stat. A nebo si nevidite na spicku nosu. Znam jej z diskusi uz dost dlouho a vim, ze to je vul, a poradny. Ale to neznamena ze nema nikdy pravdu. Dnes ji ma a nema smysl si nalhavat, jaka ze je v CR bajecna demolracie. Kulove ! Policie svami zacvici, z vladou i s nespokojenymi lidmi. Vsak maji agenty provokatery v mnozstvi, o kterem se bolsevikum ani nezdalo.

P. Sulc 14.7.2013 4:06

Re: Koho se zastáváš Jochu, zločinecké ODSS?

Funguje? spise jen existuje nez funguje. Dsl vzniknou rade zbohatliku-zlodeju. pamatuju ze pred lety to trvalo dlouhe mesice, nez se ustanovilA vlada, predsednictvi Unie byla jedna velka ostuda, ato se zrovna ted opakuje ;policie porazi vladu, aby si president-opilec delal co chtel Prestante si, sakra, nalhavat, jakou ze mate demokracii.Mate kulovy, hrstaka potentatu si pomoci medii dela s blbym lidem co chce. Volte zlodeje A nebo B, bude to furt zlodej, ale blbeckove si budou pochvalovat, jaka ze to pekna demokracie.

Z. Rychlý 14.7.2013 3:42

Výborně zpracovaná

teorie o možnostech.

L. Novák 13.7.2013 23:57

Re: Parlament musí vytvořit ústavní většinu

Rozum do hrsti můžou vzít jen ti, co ho mají. Tejc, Hašek a Sobotka se Zaorálkem sotva. :-)

L. Novák 13.7.2013 23:54

Re: Autor má v řadě věcí pravdu

No a hlavně jsou to všechno komunisti. :-)

L. Novák 13.7.2013 23:53

Re: Formální demokracie

Tehdy taky byl prezidentem starý a nemocný Beneš, od  něhož se sotva daly čekat rozhodné kroky k zastavení komunistického násilného převzetí moci. Ale on byl pasívní, zatímco ten dnešní je sice taky starý a nemocný, ale v krvi má ještě zastydlé revolucionářské rudé krvinky. :-P

L. Novák 13.7.2013 23:50

Re: Pryč s kořalou! Nové prezidentské volby!

No a proč by  měla / neměla každá ze stran ve Sněmově podporovat její předčasné rozpuštění?

Pro polovinu to výhodné je a pro tu větší to výhodné není. Takže prosazovat rozpuštění je pro tu větší polovinu holým nesmyslem. :-) Jednotná Národní fronta už je pryč dávno. :-P

M. Prokop 13.7.2013 22:26

Re: Koho se zastáváš Jochu, zločinecké ODSS?

Nejspíš je obé, hlupák i provokatér.

M. Prokop 13.7.2013 22:25

Re: Koho se zastáváš Jochu, zločinecké ODSS?

Ovšemže kecá, plete dohromady dvě věci.

Systém a lidi.

Zločinný systém zde byl za komunistů

Teď je zde systém (tak, jako jinde), který někdy umožňuje zneužití některými lidmi.

Je nutno pečovat o to, aby to bylo co neméně časté, ale volba mezi oběma systémy je pro mne naprosto jasná. Já ten zločinný dost pamatuji.

J. Sládeček 13.7.2013 21:25

Re: Nepochybuji o tom, že

Zalez do nory, ty modrý odpade.

J. Sládeček 13.7.2013 21:23

Re: Koho se zastáváš Jochu, zločinecké ODSS?

Bóže, ty jsi blbej, jak jsi modrej.

J. Sládeček 13.7.2013 21:22

Re: Koho se zastáváš Jochu, zločinecké ODSS?

Co to meleš, kde to žiješ????????????????