19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

POLITIKA: Tragicky SPOLU do nového nouzového stavu

Není lepšího důkazu bezradnosti české demokratické opozice než rozhodnutí sněmovny o tom, aby vláda vyhlásila „nový nouzový stav“. Je to opět typické vítězství ducha nad hmotou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kalina 1.3.2021 16:17

Jenom takovou ukázku, jak se dnes dělá bordel: ministr - uvažujeme o některých opatřeních (uvolnit, neuvolnit, zpřísnit a co?) a budeme o tom pozítří ve vládě (tedy ve sboru) rokovat, moderátorka: - mohl by jste ta opatření, která přijmete, vyjmenovat? Nejlépe přesně v šesti bodech? A tak pořád dokola.

To co předvedla opozice od onoho bájného čtvrtka s hejtmanskou vsuvkou, "konstruktivním" schválením Pandemického zákona a nyní novým Nouzovým stavem, to je jedna obrovská bota s pokusem to zamáznout (napravit) po faktické stránce a pro mne nemožnost volit takové morální ubožáky a pleticháře. A protože vládní strany jsem nevolil a nebudu, tak jsem v háji a budu muset snad Okamuru, se kterým sice moc nesouhlasím, ale aspoň říká své postoje na plnou hubu a moc v tom nekličkuje.

Hlavní důvod proč se u nás nepoužívá Sputnik je ten, že čínský virus a britská mutace opravdu těžce nesnášejí RUSKÝ SPUTNIK

V. Halašta 1.3.2021 15:00

Klasická agropropaganda - postavit věci na hlavu a tvářit se, že to je tak normální.

Ne, opozice není odpovědná za to, že vláda přišla o většinu. Ten, kdo náhle začal hlasovat jinak, byli komunisté, ne opozice. Tak si to, Bartoni, nejdříve proberte uvnitř své populisticko-levicovo-ultralevicové koalice.

Z. Bureš 1.3.2021 14:07

Zhrzený "pravičak" Bartoň ...... už zase zvrací .....

V. Halašta 1.3.2021 15:36

Už jsem chtěl protestovat ale rychle jsem si uvědomil ty uvozovky.

Ano, ta snaha agropropagandy ještě občas přiřazovat Babiše k střední pravici je hodně úsměvná. Úplně chucpe je pak Babišovo natírání socialistů ohledně utrácení peněz těch druhých. Sám to totiž umí perfektně a nejen v roli premiéra.

L. Severa 1.3.2021 14:00

Nikdo to nemá lehké, on ten virus se občas trochu stáhne a v zápětí udeří. Když parlament neodsouhlasil nouzový stav, tak situace nevypadala tak zle. Když nabrala pandemie na síle, tak se toho zalekla i opozice. Myslím, že proto zmatkují i rozhodnutí vlády, nejen u nás, je to tak trochu brzda-plyn. Asi to chtělo rozumě přibrzďovat, ovšem najít tu míru !

P. Hatina 1.3.2021 9:48

Bohužel, kdybych to vzal odzadu. I když přijmeme argument že nic jiného než vyhlášení nouzového stavu dnes není možné. tak současně je nezpochybnitelný fakt, že právě vláda svými chaotickým jednáním k tomuto stavu maxiálně přispěla a plně za něj zodpovídá. Tedy rozuměno, společně se svými politicky dosazenými lidmi v čele centrálních úřadů.

Tedy, to je právě to co, měla opozice udělat, podmínit vyhlášení nouzového stavu demisí současné vládě, a požadavkem, aby byla rychle zformovaná nová, apolitická, pod plnou kontrolou parlamentu, kterému by musela zdůvodnovat svá všechna rozhodnutí..

Jenomže, pokud opozice neudělala ani to, fakticky se tím vzdala své politické zodpovědnosti v této zemi. A skutečně ani nemá smysl, aby jí dávali důvěru ve volbách na podzim. Nakonec, v případě prof. Fialy, je víceméně zřejmé, že jemu ta pohodlná "pozice v opozici", kde může rétoricky kritizovat vládu, ale nezodpovídá za nic, vyhovuje. A pokud to vyhovuje i zbytku vedení ODS?

P. Neubauer 1.3.2021 11:11

Jen 2 věci. Nikdo nezpochybňuje odpovědnost vlády, ani vláda sama se jí nezříká. Není kdo by to po demisi vzal. Tato vaše podmínka je nesplnitelná, možná v řádu týdnů, nám jde o hodiny.

P. Hatina 1.3.2021 11:23

Což není tak úplně pravda, i nyní už se přiznává že ministr Blatný bude velmi rychle nahražen jiným, stejně jako (a to už je politický handl) i ministr Petříček na zahraničí. A ani tito nově jmenovaní ministři nebudou mít několik týdnů na rozkoukání, ale budou muset začít "makat" během několika hodin..

Tudíž, možnost, že by se nahradila celá vláda tu je.

Ale jestli, jak píšete, opoziční strany nemají patřičné lidi, kteří by byli ochotni a schopni do toho jít, tak je to jejich vizitka.. Ono totiž si musíme říct, že do říjnových voleb se ta situace úplně nevyřeší, takže ani ta nová vláda nebude mít luxus se sto dní rozkoukávat a teprve pak něco začít navrhovat.

S. Rádl 1.3.2021 12:12

Kde jste žil posledních pár desítek let? Opravdu si myslíte, že něco pod plnou kontrolou parlamentu může fungovat? Přečtěte si něco o krizovém řízení, pak si posypte hlavu popelem a pokud budete mít co sdělit, tak pokračujte v psaní...

F. Kusák 1.3.2021 12:28

No, máte pravdu, ale přečíst si něco nestačí, chtělo by to, vlastní zkušenost. Ale tu tito lidé mít nemohou, protože jen magor by jim něco takového svěřil.

P. Hatina 1.3.2021 12:41

V tom se asi mýlite, On i ten krizový top managenent, nasazený ve firmě oznámí předem dozorčí radě, která kritická opatření navrhuje - a patřičně zdůvodní proč. Protože to je ta dozorčí rada, kdo za ten podnik zodpovídá i státu, bankám a akcionářům . Jestli tomu krizovému managenentu ta krizová opatření neschválí je jiná věc, pak je zase zodpovědnost na nich.

Ovšem, co je podstatné, napřed by tady ten kvalitní management ve vládě - schopný hluboké analýzy a nacházet právě ta efektivní opatření musel být. A až teprve, podle jeho kvality se můžeme bavit, o tom, jak tvrdou kontrolu parlamentu by nad sebou potřeboval...

J. Jurax 1.3.2021 15:35

"Tedy, to je právě to co, měla opozice udělat, podmínit vyhlášení nouzového stavu demisí současné vládě, a požadavkem, aby byla rychle zformovaná nová, apolitická, pod plnou kontrolou parlamentu, kterému by musela zdůvodnovat svá všechna rozhodnutí."

Dovedete si představit, že opozici jde o novou, výkonnou apolitickou vládu? Opozici jde jistě o vládu novou, ale ryze politickou - ovšem její! A ještě aby vládnouce museli zdůvodňovat své činy! Absurdní!

P. Hatina 1.3.2021 15:52

Pokud mají politici opozice alespoň trochu rozumu v hlavě, tak dobře vědí, že by tu souča snou krizi svou "politickou vládou" nezvládli rovněž, ale navíc by se tím zkompromitovali před podzimními volbami. O to samozřejmě nestojí.

Takže jakási apolitická vláda z lidí mimo parlamentní strany by bylo to nejlepší řešení pro všechny. Ale raději opravdu nezávislí, než kdyby si tam najmenoval svoje lidi Zeman jako prezident.

J. Jurax 1.3.2021 18:33

Pokud mají politici opozice alespoň trochu rozumu v hlavě - to je moc silný předpoklad; dění posledního roku něčemu takovému rozhodně nenasvědčuje.

L. Netolická 1.3.2021 19:37

Novou vládu by rychle zformoval prezident a dal by si záležet, aby Dukovany dostavělo Rusko. To demokrat. opozice nechce, je to nebezpečné.

J. Jurax 1.3.2021 20:21

No, specielně proti Rusku v Dukovanech bych nebyl; dva 440 MW VVER ruské, ba dokonce sovětské reaktory tam běží drahně let ke všeobecné spokojenosti.

Ono dnes není moc zemí, co jaderné reaktory opravdu umí a ideově přijatelných zemi, co to (ještě) umí, je ještě míň, jsou-li vůbec ... a plést politiku do kšeftu je pošetilé.

V. Podracký 1.3.2021 15:37

To, co tvrdíte pane Hatimo je cesta k chaosu. Vy pouze nechcete Babiše, ať to stojí cokoliv.

P. Hatina 1.3.2021 15:46

Vy snad máte dojem, že to co tahle vláda dělá doposud ještě není chaos? ;-D

Ale samozřejmě, že vycházím z předpokladu , že pokud by opozice tu vládu "shodila" měla by mít už plán jak a z koho navrhnout a sestavit nějakou novou vládu "odborníků" (nazvěme to jakkoliv).

Ale taky píšu, že pokud to opozice neumí a nechce, pak je sama tak neschopná, že není důvod jí na podzim volit. Tak si vyberte,

L. Netolická 1.3.2021 19:40

Nemáme dosud volební zákon podle kterého by se volilo. Takže by nastoupil prezident a výsledek by byl jak píšu výše.

F. Navrátil 1.3.2021 9:43

Trapné je, že poslanci a senátoři opobloku zapojili do své kampaně Rychetského ústavní partu a další soudce, kteří jim mají pomoci v jejich politickém boji o moc. Epidemie, životy a zdraví občanů, jim v tom hrají jen úlohu klacku. Čím hůře, tím lépe pro výsledky podzimních voleb.

P. Selinger 1.3.2021 11:06

Navštivte psychiatra, a očaře. Vidíte přízraky.

F. Kusák 1.3.2021 12:36

Jestli považujete za vrchol státopravnosti zrušit volební zákon v předvolebním období a vynechat při výběru politiků právo občanů, mít na to svůj názor, pak se spíš vy zamyslete sám nad sebou. Že je to evidentně politické rozhodnutí komunistického experta na ústavní právo Jana Filipa, je vám zřejmě jedno.

F. Navrátil 1.3.2021 18:25

Diskuze je od toho, aby se v prezentovaly i rozdílné názory. Pokud můj názor nesdílíte, pak byste měl podle pravidel diskuze předložit vlastní. Chápu, že pokud někdo není schopen nějaký názor zformulovat, propadne frustraci a napadá osobu oponenta.

P. Hatina 1.3.2021 11:33

Mimochodem, potíž je v tom, že Rychetského ústavní parta v tom příliš nepomohla opobloku, spíše ve všem udělala ještě větší bordel.

Jestli předtím opoblok po poměrně dlouhých jednáních došel ke strategii velkých volebních koalic proti Babišovi, tak ted zjištují, že tím neřeší nic - a může stejně prohrát.

A bude trvat ještě dlouho, než se podaří odhlasovat potřebné změny ve volebním zákonu - a až potom i ty opostrany budou moci zanalyzovat jak velké koalice by byly maximálně efektivní - a ty si pak dohadovat, a ještě potom dohadovat rozložení na konkrétních kandidátkách. To se nedá stihnout...

J. Kalina 1.3.2021 15:54

1) udělaly se 2 velké koalice, aby shrábly ty bonusy při přidělování mandátů 2) pak jim ÚS opožděně vyhověl a zrušil zvýhodnění pro strany s vyšším volebním výsledkem 3) aby se vzápětí zjistilo, že by jim to vlastně nyní proti Babišovi hodilo. Takže nyní se bude nejspíš přemýšlet nad hranicí pro vstup do sněmovny pro koalice ve smyslu: 5= hranice pro všechny možní koalice nemůžeme dopustit, protože by se trikolóra mohla spojit s jinými pidi stranami a 5% překonat. Dáme tam aspoň 7%. On to ÚS soud do voleb už nestačí zrušit. A nějaké to zvýhodnění těch silnějších stran při přidělování mandátů by se také mohlo ponechat.

M. Burešová 1.3.2021 9:09

... protože situace vyžaduje zásadní omezení pohybu obyvatel ...

NE - NE - NE

S tímhle předpokladem pracuje kde kdo. Jenže omezení pohybu obyvatel nutně znamená omezení imunity - lidé netrénují "likvidaci" cizích bacilů, ztrácí obranyschopnost, imunita odumírá. Takže pak potkají Covid a imunita nezafunge. Roušky a respirátory tenhle princip zesilují tím, že "špatné" bacily, kterých se imunitní systém zbavil výdechem, vrátí do organismu.

J. Moravec 1.3.2021 9:27

Bože, do čehos to duši dal?!

S. Rádl 1.3.2021 12:14

Opravdu příspěvek za Nobelovu cenu za imunologii (kdyby se udělovala), ale alespoň Bludný balvan by si zasloužil.

M. Burešová 1.3.2021 12:45

Tuhle teorii potvrzují rodiče malých dětí při nástupu do školky. A antirouškař, pan Klaus, jí dodává pikantní šmrnc. Člověk, který nenosí roušku, zdolá Covid razdava.

V. Novák 1.3.2021 14:59

Malé děti při nástupu do školky ještě nemají imunitu dovyvinutou, aplikovat poznatky zjištěné na nich a dospělou populaci je hodně mimo.