8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

POLITIKA: Totalita a EET

Bývaly ideály, kdy demokracie byla chápána jako vztah mezi občany a státem ve smyslu „já pán, ty pán“. Kdo by kdy pomyslel, že nastanou časy, že stát řekne občanovi: „Pokud si za své pořídíš hospodu, splníš všechna nařízení, nebudeš mi tam ani kouřit, ani v náladě zpívat, pak ti milostivě povolím ji provozovat, ale budeš mi hlásit okamžitě veškerou tržbu, aby mi ani korunka neutekla.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. David 30.12.2016 22:18

Bylo, jest a bude....

Na ty velké Babiš nemá, a tak prohání ty maličké.

Takže kontrolní otázka pane Babiši: Jak zabráníte tomu, aby nezdaněný zisk cca 300 miliard ročně nemohly nadnárodní korporace vyvést odsud z ČR do daňových ráju???

Těším se na vaši odpověď!

Váš "obdivovatel".

J. Vintr 30.12.2016 20:02

Nejhroznější na EET je

že většině lidí nepřijde ani divné, do čeho všeho už stát strká rypák. A půjde li to tak dál, bude ještě mnohem hůř.

M. Prokop 30.12.2016 21:12

Re: Nejhroznější na EET je

U EET ani tak nejde o to do čeho, daně jsou věcí státu, jako spíš jak.

Do čeho jde u kouření v hospodách, tam se stát sere kam nemá.

J. Jurax 30.12.2016 23:59

Re: Nejhroznější na EET je

Souhlas.

F. Kusák 30.12.2016 19:54

Ne, že bych byl z EET odvázaný,

ale také nemám rád, když o tom mluví někdo, kdo si plete příjem a náklady. A jen tak na okraj, předevčírem jsem četl v rakouském Die Presse článek o podobném tamním systému. Kritika spočívala zejména v tom, že daňový výběr nebude tak velký, s jakým počítalo jejich ministerstvo financí. Diskuze pod tímto článkem byla obdobně kritická, jen se mně zdálo, že byla méně emotivní a přeci jen více odborná.

J. Kyselková 30.12.2016 17:23

Stát by neměl dělat podrazy.

EET systém, Babišem nastavený je velice brutální, bez znalosti problémů podnikání. Práce, zodpovědnost podnikatele a užitku pro všechny je znevažována, dokonce je zostuzen jako "zloděj". (Příživník, parazit, šizunk až šmejd). To je silná degradace aktivních, kreativních lidí na které je spolehnutí. Pokroku vůbec.

Je možná dobré připomenout, že i šikovnému českému řemeslníkovi přibývají léta a mladým technické obory, natož řemesla, zásadně nevoní, neziskovky jsou v poho ! Výhledově budem zase kutit podomácku.

Podrazy státu jsou TABU, prý doženeme západ.

F. Kusák 30.12.2016 20:08

Re: Stát by neměl dělat podrazy.

Já se domnívám, že fatální úbytek řemeslníků je dán úplně něčím jiným než EET, např. neochotou lidí manuálně pracovat a ještě se neustále učit nové technologie a pracovní postupy. Dobrý řemeslník má práce tolik, že nestíhá a není problém, aby si zaplatil účetní. Problémy s vedením účetnictví a dalšími administrativními činnostmi spočívají fakt zcela jinde. Rád bych viděl toho blázna, který má slušně fungující firmu a nemá připojení na internet včetně dobrých a třeba i interaktivních stránek. Já EET sice považuji za šmírování, ale současně musím uznat, že dost tzv. řemeslníků se ani nenamáhá vystavit fakturu. Nebo snad máte jinou zkušenost.

J. Kyselková 30.12.2016 21:16

Re: Stát by neměl dělat podrazy.

Já uznávám, že se elektrifikaci nevyhneme, ale takto nenávistou kampaní a fízlováním nás STBák vychovávat nemusí.

Proč si o účtenku neřeknete ? A proč si tu práci neuděláte sám ? Prachy Vám zůstanou v kapse všechny. Práce řemeslníka má svou cenu. Nevěřím, že žádné účetnictví nevede a daně je nutno drasticky vydírat. Lepší je nabrat stovky úředníků s doživotním zajištěním, aby ho hlídali a pokutovali.

J. Jurax 31.12.2016 0:03

Re: Stát by neměl dělat podrazy.

Jo kdyby jen řemeslníků - zubařka mi udělala bílou plombu a žádala 1080 s papírem nebo 930 bez papíru. Přiznám, vzal jsem tu bez papíru.

P. Rudolf 30.12.2016 17:19

Podle autorovy logiky

by stát musel všechny hospody rovnou zavřít, neb jejich návštěva bohatému udělá v peněžence zcela jistě daleko menší průvan, než tomu chudému. Není on autor od někud z Centra českého žvástu IVK?

A. Nový 30.12.2016 21:55

Re: Podle autorovy logiky

840

Soudruhu Rudáčku/Hofnane, Vy ste hlaváá! Větší cypovinu snad ani nelze vymyslet.

J. Macků 30.12.2016 15:44

EET je jako jít na vrabce kanonem.

Je nepochybné, že EET je nákladná, šikanózní pitomost prosazovaná nebývale agresivním způsobem, která šikanuje hlavně drobné podnikatele, kteří po státu nic nechtějí, metodou tisíckrát nic umořilo v průpovídce osla, může to být i podnikatel. Nedomnívám se, že všichni platí úplně všechny daně, ale ty neplatí nikde na světě a dle dostupných zdrojů Česko nijak nevybočuje z průměru dobrých zemí. EET neřeší hlavní problém státních financí a to daňové optimalizace velkých firem nejrůznějšími způsoby a ten vůbec největší je plýtvání vlád prostředky daňových poplatníků.

K. Vyšata 30.12.2016 15:06

Je až s podivem, kdo ví jak vybírat daně.

Jedna věta autora je hloupá, na kontrolu daní existují spravedlivější, rovnoprávnější metody. Jaksi zapoměl uvést nějaký příklad, příklad lepší metody než EET. Stav a poctivost dost velkého množství podnikatelů ve všech oborech vykazuje znaky úmyslného krácení daní. Je to staletý boj a nikdy neskončí. Je pochopitelné, že podnikatel používá volného prostoru k prosazení svého zájmu, tak jak mu to prochází. Dokonce se projevila schopnost pružně převzít metody našich asijských přátel. Zákonitě došla trpělivost státních orgánů a výsledek je na světě. EET je jen jedním opatřením zužujícím prostor pro podvádění. Zákon zní jasně, daně se platí....se svobodou to nemá co dělat.

J. Schwarz 30.12.2016 16:18

Re: Je až s podivem, kdo ví jak vybírat daně.

Česko zdaleka není rekordmanem v daňových únicích takže je s podivem, že zrovna českým orgánům "došla trpělivost"... Jsem zvědav, kdy občanům "dojde trpělivost" s "orgány", s neustále narůstajícím počtem úředníků a jejich dobroserstvím zkoncentrovaným v tisících zbytečných regulací a předpisů...Stát by měl dát lidem na výběr - nemusíte platit, ale potom ode mne čekejte jen základní servis. Plaťte, a dostanete "all inclusive". Jsem zvědav, kdo by si dobrovolně zbytné služby u státu objednal.

K. Vyšata 30.12.2016 16:53

Re: Je až s podivem, kdo ví jak vybírat daně.

Kolik je kde podvodníků je trochu argument mimo. Jinak vaše teorie je dost legrační, ....nemusíte platit a nárok na základní servis? Kdopak asi ten základní servis bude platit, to vám nedochází? A co takhle ten základní servis definovat? Bezpečnost? Vojsko? Školství? Zdravotnictví? Silnice?

K. Janyška 30.12.2016 13:43

K EET je nutno zavést jen protikus, tedy povinné

elektronické peněženky a zrušit hotovost a je hotovo. Kam se hrabe Marx. Orwell se může smíchy potrhat v hrobě... Dzp.

J. Macků 30.12.2016 16:28

Re: K EET je nutno zavést jen protikus, tedy povinné

Pane, můžete klidně iniciativně posílat denně hlášení Velkému bratrovi o to co jste minutu po minutě dělal, co jste dostal, či utratil, klidně můžete používat i elektronickou peněženku. Já považuji za své svaté právo tyto informace nikomu nesdělovat (státu ani Velkému bratrovi do toho nic není) a do smrti se budu bít za právo platit hotovými penězi.

K. Janyška 30.12.2016 17:00

Re: K EET je nutno zavést jen protikus, tedy povinné

Souhlasím s vámi, nevím proč vy ne se mnou... Dzp.

J. Pospíšil 30.12.2016 20:25

Re: K EET je nutno zavést jen protikus, tedy povinné

Čím dále jsme od totáče, tím méně lidé umí z psaného vyčíst ironii, sarkasmus a nadsázku.

A tím méně lidé chápou význam slova soukromí a necíti tolik totalitární prvky všemožné kontroly a regulace. Na rozdíl od mnohých nevidím nějaký neomarxismus, vidím nárust korporativismu, který vždy byl "sociální". A stát nepotřebuje víc daní, potřebuje méně kontolorů, méně vyběrčích, méně úředníků a méně NGO.

Dotace jsou jiné jméno pro korupcí.

J. Vintr 30.12.2016 19:58

Re: K EET je nutno zavést jen protikus, tedy povinné

Protikusem k EET by bylo zavedení portálu, kde by musel stát do poslední koruny on line zveřejnit každý výdaj z peněz, vybraných od daňových poplatníků ...

J. Jurax 31.12.2016 0:13

Re: K EET je nutno zavést jen protikus, tedy povinné

Ale houby - lid do toho nemá co kecat, na to si zvolil zastupiče, aby se na správném přesměrování peněz domluvili ... a taky nemůžete frustrovat sprostný lid tím, na jaké krávoviny se jeho prachy vyhazují, měl by z toho dílem deprese a dílem nezvladatelné záchvaty zuřivosti - a z těch bývají defenestrace na sudlice a píky nasraného davu pod okny ...

M. Starý 30.12.2016 13:41

Bouře ve sklenici vody

EET běží, zatím bez větších problémů, ve "své" venkovské hospůdce jsem si nevšiml žádného problému. A ani nezdražili - patrně hostinský ani před tím neměl potřebu příliš krátit tržby... A internet tam již měl - free wifi je snad standardní službou pro zákazníky. Takže povyk ohledně EET považuji za účelový.

S autorem souhlasím v jiné věci. Tou je hospodaření státu a poskytování všelijakých daňových prázdnin a investičních pobídek pro zahraniční firmy. Jak může český živnostník konkurovat pobočce zahraniční matky, když ona dostane na milion na "vytvoření" jednoho pracovního místa - a on na to musí přispět i ze svých daní? Česko má nejnižší nezaměstnanost v EÚ (a to zde ještě pracují "nabílo i načerno" statisíce Slováků a Ukrajinců a dokonce zbývá i 150.000 neobsazených míst), nebylo by proto načase už přestat s těmito nesmyslnými pobídkami? A propos, zajímavá by byla "návratnost" těchto pobídek.

V. Halašta 30.12.2016 15:16

Re: Bouře ve sklenici vody to rozhodně není.

Za prvé nebyla zdůvodněna než obecnými frázemi o narovnání konkurenčního prostředí a prý vyšším daňovém výběru. Přitom EET přináší jen další nerovnosti (velký malý, plátce neplátce u piva, poctivec nepoctivec aj.) a vyšší výběr není dohledatelný v žádné zemi. Teda je, Švédsko ve výši 1% daní, na Slovensku nějaké promile. Proklamované zvýšení dělá i u nás něco přes 1%. Kdo to prokáže, že bylo nebo nebylo vybráno? Jo, Babiš to prokáže tak, že to prohlásí. A basta.

V. Halašta 30.12.2016 15:17

Re: Bouře ve sklenici vody to rozhodně není.

PS: A dává za to stát něco podnikatelům? Proč jim na základě KH a EET nepřijde do konce února předvyplněné daňové přiznání, které jen podepíši (nebo opraví) a mají hotovo?

M. Starý 30.12.2016 15:32

Re: Bouře ve sklenici vody to rozhodně není.

Už jste někdy slyšel pojem "Účetnictví"?

V. Halašta 30.12.2016 17:48

Re: Bouře ve sklenici vody to rozhodně není.

Už jste někdy slyšel pojem "Žebříček Doing Business"?

M. Starý 30.12.2016 15:38

Re: Bouře ve sklenici vody to rozhodně není.

Nelze zjistit co je za růstem výběru daní, zda růst ekonomiky nebo lepší výběr daní - takže je lepší se na všechno vykašlat a jen v hospodě u piva brblat jak ten podnikatel v sousedství je už tři roky ve ztrátě a přitom přestavěl barák a koupil si nové auto...

V. Halašta 30.12.2016 17:52

Re: Bouře ve sklenici vody to rozhodně není.

Barák, auto... jen pomlouvat a útočit na nejsprostší lidskou vlastnost. Moje paní hospodská, co byla v práci 6 dní v týdnu žádné nové baráky ani auta nemá. Kde jsou? Tyhlety výmysly a pomluvy mě štvou ještě víc, než obyčejná omezenost, nerozlišující mezi státem a ekonomikou.

J. David 30.12.2016 13:22

Nic proti EET

Ale proti protikuřáckému zákonu. Podnikatelnský záměr, co mi do toho žvaní goverment, když plním EET. Je mým zákonným a ústavním právem, zdali ve své putyce si povolím kouřit, či nikoliv, ve smyslu hygienických pravidel. Můj dům, můj hrad. Bolševizace na pochodu, kontrola "šporhéltů" magistrátníkem (přetáhnu ho latí, nakopu do řiti, pošlu psa na svém pozemku, a na pokutu se odvolám k soudu, furt snad platí daná subsidiarita zákonů). U nás máme Osvěžovnu. Sdružení přátel osvěžení, EET nám může být u řiti. Podrobnosti nebudu rozvádět. Kouření také.

O. Mayer 30.12.2016 13:52

je to swinstvo, co se dneska děje...

.. chtěl bych si do svého hradu podnikatelsky postavit takový docela malý atomový reaktor (aby se hosti a sousedi mohli koupat v romantických paprscích Čerenkovova záření)- a představte si, ono to taky nejde!!