10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

POLITIKA: Tomu nezabráníte

Sledujete s blížícími se volbami preference stran a koalic? Nedává to smysl. Stačí poslouchat Miloše Zemana. Vrchní velitel už řekl, koho na podzim jmenuje premiérem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ganaur 25.2.2021 9:08

Jen váhá, jestli si dát Bechera nebo zakouřit pohanku!;-D;-D;-D;-D

A. Jaroš 25.2.2021 13:18

Je to fakt smutný, když největší z Čechu musel tak dlouho úpět a to ani neví jak strašně dnes úpí občané z krásné a malebné Úpice pod jhem AB, který si na nás zaklekl a dosud nevyměkl

D. Černá 25.2.2021 17:08

Tak vy jste dobrej pomatenec. Kde se vy gumy pořád berete, vy snad tady máte hnízdo?

M. Kanda 25.2.2021 8:28

Zeman možná opravdu jmenuje premiérem Babiše. Na rozdíl od vás si nemyslím, že se mu povede sestavit většinovou koalici. Budeme pak mít vládu, která sice bude krást jako vzteklá, ale parlamentem neprotlačí ani rozpočet.

Chaos dostoupí vrcholu a možná se začne ozývat i nespokojený lid. Třeba se i naváže na naší krásnou tradici defenestrací. Máme se na co těšit.

P. Čech 25.2.2021 8:41

Ono jde o to, aby prezident nebyl zbabělec a jmenoval přesedou vlády někoho, koho občané budou brát. Tady mám na mysli většinu občanů. Která politická strana či hnutí vyhraje volby zde vůbec není důležité. Důležitý je význam českého textu čl. 62, odst a ústavy, který říká "

Prezident republiky

a) jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády a přijímá jejich demisi, odvolává vládu a přijímá její demisi, ".

Je to jediný článek v ústavě, který se zabývá jmenováním předsedy vlády a není zde jediné slovo, které by jakkoli mluvilo o výsledku voleb či jakýchkoliv jiných okolnostech, které by snad mohly toto jmenování provázet. Jde tak o výhradní pravomoc prezidenta republiky.

I. Pávek 25.2.2021 8:51

Potvrzuji.R^

J. Ganaur 25.2.2021 9:11

A o tom, koho bude většina občanů brát, se rozhoduje ve volbách do PS.Jak prosté milý Čechu!;-D;-D;-D

P. Čech 25.2.2021 9:31

Výsledkem našich voleb je vše možné, jen ne vítězství a názor demokratické většiny občanů. Pominu-li skutečnost, že cca 40% voličů se voleb neúčastní, potom ani 35% vítězství nějakého politického subjektu nepředstavuje názor a vůli většiny občanů. Špatný a prohnilý je celý náš politický systém, vycházející z neméně špatné ústavy, která ve svém článku 5 zakotvuje vedoucí úlohu politických stran a ne občanů. Volby nerozhodují o ničem. Dokonce ani vítěz voleb nemusí vládnout. Prostě a jednoduše v našem státě vládne chaos a zmatek - anarchie. Toto je jednoduché a prosté, milý pane Ganaure.

J. Ganaur 25.2.2021 9:45

Neúčastní.....Možnost mají, takže jim je to jedno.Mlčení je souhlas se vším, takže jsou spokojení s kýmkoliv.A lepší tenhle chaos než ten váš "pořádek", který už tu dvakrát byl!:-P:-P:-P

P. Čech 25.2.2021 10:09

Pořádek v našem státě podle mne nebyl nikdy. Ani za t.zv. první republiky., ani za protektorátu, ani po válce, ani po roce 1948. O jakých takýs pořádek se snažil Václav Havel, nicméně po vlastizrádném konání Václava Klause v roli předsedy OF toho zanechal. Celé pole působnosti přepustil "bývalým" komunstům a podle toho to také v roce 1992 dopadlo. Celý stát ovládly sice volené ale přece jen politické strany, které se iniciativně jaly vládnout občanům. Za 28 let takové vlády ovšem jednoznačně prokázaly, že stát řídit neumí a tudíž by ani neměly. To Pochopilo 40,28% volících voličů a politickým stranám a hnutí STAN dali jasně najevo, kam patří. A nejinak to dopadne i ve volbách příštích, ovšem s tím, že občanská hnutí získají hlasů ještě více. Možná se do PS volně prosoutěží i hnutí Trikolŕa a Přísaha. Potom by občanská hnutí mohla disponovat dokonce ústavní většinou. Jen tak dál!

J. Ganaur 25.2.2021 12:24

Jaký je rozdíl mezi hnutím a stranou.Prakticky, teorie mě nezajímá!8-o

K. Zelený 25.2.2021 9:48

O to, aby prezident nebyl zbabělec vůbec nejde. On zbabělec je a to už dlouho, možná i odjakživa. Nebo si myslíte, že člověk, který nepřizná chyby, lže, pomlouvá a odmítá se za lži a pomluvy omluvit je něco jiného, než zbabělá sketa?

R. Brzák 25.2.2021 9:55

jste poněkud nekonzistentní - první větu popíráte zbytkem svého textu...

K. Zelený 25.2.2021 10:00

Prosím podrobnější zdůvodnění, děkuji.

P. Čech 25.2.2021 11:21

Zbabělá sketa je podle mne ten, kdo se bojí využít svých pravomocí k vykonání dobra pro občany. Tady hovořím o zbabělosti v úřadu prezidenta nikoliv obecně. Jesli někdo před diktátem cizích států zbaběle uprchne do ciziny a jako vrchní velitel ozbrojené moci nechá své občany napospas těmto, nebo jestli tentýž člověk pod diktátem někoho jiného (SSSR) jmenuje premiérem někoho s kým osobně nesouhlasí a nebo předá moc do rukou komunistům ikdyž existují jiná řešení je u mne zbabělec. Jestli někdo jiný z mocichtivých důvodů rozbije utvářející se občanské hnutí, jestli ve spolupráci s jinými mocichtivými jedinci rozbije svou vlast a následně v roli prezidenta podepíše Lisabonskou smlouvu ikdyž nemusí je u mne rovněž zbabělec a vlastizrádce.

K. Zelený 25.2.2021 11:59

Aha, takže věříte, že kdo je povahou zbabělá sketa - nepřizná chyby, lže, pomlouvá a odmítá se za lži a pomluvy omluvit - dokáže nebýt zbabělá sketa v úřadu prezidenta? Wellmi zvláštní. Připomíná mi to víru těch, kteří volí do čela státu člověka, který si nakradl, s tím, že už má nakradeno a v čele státu krást nebude. Nebo ty, kteří volí do čela státu člověka, který myslí jen na sebe a ostatní jsou mu ukradení s tím, že v čelné funkci na ně začne myslet a starat se o ně.

V. Podracký 25.2.2021 16:47

Zeman není zbabělec, je jen ješitný. Jeho ego mu nedovolí se omluvit. Ale zbabělý není, postavil se migrantům, řekl jim, že nejsou vítáni a to se postavil celému liberálnímu a univerzalistickému světu. I svoje cest do Ruska a Číny volil statečně, byť šlo o podporu jeho kamarádů podnikatelů. Ale postavit se takto jen tak někdo neumí. Většinou jsou to zbabělci a pr....lezci.

M. Kanda 25.2.2021 17:10

Zeman je zbabělec. Od začátku epidemie je zalezlý ve svém doupěti. A nechal se očkovat i když mu ještě nebylo 80 let a ani není zdravotník. Takže zneužití moci.

A doporučuje vakcínu Sputnik, ale sám si nechal píchnout Pfizer. Káže vodu a pije víno. Je to křivák.

K. Zelený 25.2.2021 18:55

To už chce notnou dávku zaslepenosti vydávat zbabělcovu ješitnost za nějakou polehčující okolnost. Když někdo nemá odvahu nést odpovědnost za své činy a svá slova, je prostě zbabělec a můžete jeho podlézání mocným Rusům a Číňanům vydávat za statečnost ad libitum.

A. Pakosta 25.2.2021 8:23

Jakže to říkal kdysi náš velemoudrý a velevtipný prezident Zeman? "...a pak existuje neústavní způsob, jak ho odstranit, a ten se nazývá Kalašnikov, ha ha ha..." Snad si na to někdo schopný vzpomene.

J. Kalina 25.2.2021 8:07

Předesílám, že nejsem voličem ANO. Ale bych se vsadil, že největší můrou současné opozice je možnost, že se situace v ČR na jaře zlepší "vinou" jara samotného, působením nějakých drastických omezení kolem velikonoc a hlavně větší proočkovaností. Viz jak si včera lebedil nějaký šéf nemocnice, že pop proočkování personálu má najednou lidí na péči skoro dost. Také bych připomněl jev na který se zapomíná: postupně dojdou staří lidé co na kovid umřou nebo mají těžký průběh. Ti co přežijí, budou nějakou dobu imunní. Takže zlepšení by mohlo přijít tak akorát před volbami, kterým bude předcházet uvolněnější léto. Otázkou tedy je, jak se podaří vývoj využít a v čí prospěch.

Co bych tedy nechtěl: mít vládu složenou ze zástupců 5 a více stran. To by bylo k zbláznění to množství tiskovek před a po každém zasedání vlády a parlamentu, aby se ozřejmily pozice a stanoviska.

P. Hatina 25.2.2021 8:32

No, kdyby tohle bylo !největší můrou" koalice, tak by pro ně bylo nejlepší odvolat Babišovu vládu hned, a na to dočasné období do zlepšení zvolit nějakou "vládu odborníků", nebo tak něco.

Jenomže, se obávám a situace k tomu spěje, že ta situace se nezlepší ani do podzimu, nebo že právě na podzim příjde další vlna. Takže potom by stejně tu krizi "zdědila" jejich nová vláda, a ta by to musela řešit, a sami neví jak.

Protože jak je bohužel vidno, s pomocí proočkovanosti se to řešit urychleně nedá.. Do jara, ani do léta nebude dostatek vakcín pro většinu populace. K čemuž ještě propočtěte pomalou organizaci očkování (a za to už nemůže vláda, ale státní správa celá). V tom se prostě zvolila jiná strategie. Nikoliv špatná, ale jiná. Dala se přednost seniorům, což je samozřejmě dobře a ti jí potřebuji . Jenomže právě za tu cenu, že ta aktivní a mobilní, část společnosti bude naočkována až s velkým zpožděním, takže ta to šíření viru a nutná tvrdá opatření bude trvat o to déle. Třeba i na podzim i po těch volbách..Nebo i příští rok...

L. Polehla 25.2.2021 7:57

A Zeman přece neřekl, že pověří Babiše! Pověří vítěznou stranu.

J. Moravec 25.2.2021 7:53

Babiš po podzimním referendu o Babišovi vládnout nebude. Corona odrovnala i jiné politiky. ÚS také přiložil ruku k dílu a fakticky povolil a motivoval předvolební koalice. To je dosti sporný prvek voleb, zvláště, když se po volbách stanou nezávislými na partnerech. Předvolební koalice jsou totéž co po volbách bonus vítězi. Ten mi však připadá férovější. Volební program trojkoalice jako průnik bude téměř prázdnou množinou. Proto to nebudou volby ale plebiscit. Že bude dnešní opozice, především Piráti zvládat pandemii (vládnout se určitě nebude) lépe si dovoluji pochybovat. Např. momentálně si vykřičeli pandemický zákon s tím, že jej měli k dispozici už na jaře 2020. Došel do senátu a už v něm jsou základní nedostatky. Takže zase tak dobrý nebyl. Nikdy nepochopím jaké nové praktické prostředky v boji s pandemií přinese. Právní čistota pod dozorem aktivistického ÚS mě zase tak nezajímá.

R. Langer 25.2.2021 8:52

Vsadíte si na to? ;-)

P. Hatina 25.2.2021 9:06

Mimochodem, sám jste to napsal "..zvláště, když se po volbách stanou nezávislými na partnerech". Což tedy značí, že ty předvolební koalice nebudou v parlamentu znamenat vůbec nic - takto zvolení poslanci se tam "rozejdou" podle svých rodných stran do samostatných klubů, A až podle těchto počtů v jednotlivých stranách se bude jednat o jmenování premiéra a vlády.

A jak to zatím vypadá, bude Babiš a ANO patřit k těm nejsilnějším stranám - těch 20-a výše procent určitě udělá. Ale jde o to, zda složí většinovou vládu. Skoro určitě ne-

Ta chyba je naprosto jinde. Totiž, v poměrně dlouhých lhůtách (řady měsíců), kdy smí ta nezvolená vláda dále vládnout. Kdyby platilo pravidlo, "okamžitě po vyslovení nedůvěry vládě parlamentem", vláda končí a ven ze Strakovky, situace by vypadala a musela se řešit úplně jinak. I dejme tomu třeba v tom (a to už se tuším navrhovalo za Klause), že by ta opozice která by jí odvolala, musela okamžitě sestavit a navrhnout svou vlastní vládu..

I. Pávek 25.2.2021 7:53

Když pan Babiš vstupoval do politiky, nebylo po viru ani stopy. Dobu jeho působení do začátku pandemie hodnotím kladně a pod jeho vedením jsme prosperovali. Epidemie zastihla všechny vlády ze zpuštěnými kalhotami a dosud žádná vláda si ty ,,kalhoty" nenatáhla výše než nad kolena. A ta směšná EU, ta ještě se spuštěnými kalhoty dřepí. Asi tak. Co se týče posledního roku - ono to v hen tej našej rozvinutej demokrácii ani jinak dopadnout nemohlo. Za plíživého působení další infekce, narůstající lidské blbosti vláda nemá žádné páky k prosazení účinných opatření k alespoň výhledovému potlačení nákazy. Je to jako chtít po bezrukým aby kopal kanál. A do toho klaunovská a klausovská opozice zpochybňuje vše, co se směru a hloubky kanálu týče. Divím se panu Babišovi, že s tím za tohoto stavu nesekne. Roky má, je zajištěný, není mu to třeba. Cheche, je to žalostný pohled na českou zahrádku a ještě žalostnější na chlív EU, ke které někteří tak vzhlíželi. ;-D

J. Ganaur 25.2.2021 8:10

:-P:-P:-P

I. Pávek 25.2.2021 8:24

Co chceš gaunere, neumíš pozdravit?

J. Ganaur 25.2.2021 9:13

Polib si (_!_) vlastizrádný bolševický xindle!:-P:-P:-P