5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Tak se nám zbláznil ministr

A přitom vypadal dlouhou dobu tak solidně. Na českého minstra dokonce neuvěřitelně solidně. Zároveň neuvěřitelně dlouho ve funkci. Ofšem, jak se zdá, česká vláda není mezi běžnými vládami žádnou výjimkou, a tak osobami od počátku "alternativně myslícími" či postupně zešílevšími někdy přímo překypuje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Plocek 3.1.2013 12:57

Metanol v pití.

Celkově je článek legrační, typický produkt české mentality. Když nevíme jak, tak pomluvíme, Ale v jednom má autor setsakrametskou pravdu. Proč je legalizováno používání metanolu v pití??    Sice se tvrdí, že v malém množství neškodí, ale v principu je to škodlivá látka, tak proč ji používat.  Toto je první článek, kde se jde ke kořenu věci. Legalizace  metanolu. A je mi jedno jestli v EU nebo jen  v ČR. A v tom by měl ministr zdravotnictví sehrát rozhodující úlohu, což nevidíme.

J. Jurax 3.1.2013 0:07

Když nebudeme kouřit a chlastat,

zachmuří se bílé čelo Kalouskovo nad okamžitým výpadkem spotřební daně i DPH, kdežto kladné dopady tabákové i špiritusové šikany - budou-li jaké - se projeví až za dost dlouho ...

J. Heincl 2.1.2013 18:47

Spotřeba alkoholu na hlavu

Podle zprávy OECD byla průměrná spotřeba alkoholu v 34 zemích OECD na hlavu ve věku nad 15 let v roce 2010 9,4 litru. V těchto zemích se nejvíc chlastá v Lucembursku - 15,3 litru, 2. místo Rakousko - 12,2; 3. Francie - 12,0; dále 4. Irsko - 119; 5. Německo - 11,7; 6. - Maďarsko - 11,5; 7. ČR - 11,4. Za námi je k mému podivu až 17. Polsko - 10,1. Daleko za námi na konci tabulky jsou 32. Mexiko - 5,9; 33. Izrael - 2,4 a 34. Turecko - 1,5.

Myslím, že měkký návrh pro omezení prodeje alkoholu pana Pavlovského stojí za zamyšlení. Ovšem český pivovarský průmysl něco takového těžko připustí.¨Já osobně považuji reklamu na alkohol v televizi před 22. hodinou za skandální a pobuřující.

J. Jurax 3.1.2013 0:10

Re: Spotřeba alkoholu na hlavu

No, mně spíš vadí reklama na tampóny a vložky, na špiritus ne ... i když je na něco reklama, kupovat si to přece nemusím ...

J. Heincl 3.1.2013 6:43

Re: Spotřeba alkoholu na hlavu

Vy nemusíte, já nemusím a i další lidé, nemající hlavu jen na čepici, nemusí. Spousta lidí ale musí. A o ně se jedná v mé úvaze o reklamě na alkohol.

J. Jurax 3.1.2013 23:29

Re: Spotřeba alkoholu na hlavu

Ti, kdož musí, nejsou cílovou skupinou reklamy na alkohol; musí-li, budou jej konzumovat i kdyby reklama na něj zcela vymizela.

P. Hlosta 2.1.2013 18:26

Levnější než nealko je i piksla toluenu!

Cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly, jak praví lidové moudro. Převychovávat dospělé jedince je ukázkové naplnění toho moudra. Nelze očekávat úspěšnost v odnaučování zlozvyků, které navíc při mírném, až opatrném užívání nejsou škodlivé zdravotně, tedy ne určitě okamžitě. Starost vlád by měla směřovat k těm nastávajícím generacím, kde se ještě dá bránit v návyku formou zákazů a nařízení s následnými tresty. Při dosáhnutí věku patnácti let už jen symbolicky a posléze už vůbec.

Ministr zdravotnictví sice prohlásil, že pivo je mládeži finančně dostupnější v hospodách než nealko nápoje, nějak ale opomněl fakt, že nalévání alkoholu mladistvým je u nás prakticky beztrestné, protože jen sporadicky to kdo kontroluje. Existence diskoték, kde už dvanáctileté dívky a o nic moc starší hoši řádí jak pominutí, lze nazvat mozkovou paralýzou vlád. V patnáctiletých už je zafixovaný pocit práva na bezuzdnou zábavu se všemi znaky možností dospělých. Návštěva všech typů hospod u mládeže není žádné tabu a jen zoufalá číšnice se snaží odolávat tlaku mladistvých toužících se opít maje peněz pro to dostatek. Zoufalého personálu v hospodách rapidně ubylo a co obsluhuje, je odolné pocitu potřeby omezovat mládež a sebe vystavovat jejich útokům.

Neschopnost ministrů zdravotnictví u nás už je pověstná a tak namísto skutečných reforem vymýšlí jen úspornosti k radosti ministrů financí a zástupné problémy stvořené pro vyšší výběr v daních. KDE JE REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ ??  Má být snad v snížení počtu lůžek, nápisech na krabičkách, zvýšení cen u návykových látek a podobných pochybnostech? Pořád ještě čekáme, kdy ministr zdravotnictví předloží ucelenou reformu svého resortu. Premiér to asi ani nevymáhá po ministru. V tomto ohledu má vláda dost času, neb na prvním a posledním místě jsou vytažené peníze z kapes občanů, aby děrami mohly ze státní kasy utíkat mnoha proudy ve stech miliard.

Jestli ministr zdravotnictví ví, že levnější než nealko je i piksla toluenu?!

F. Matousek 2.1.2013 17:57

ofsem fsecko

Ofsem vsecko co pan Vlk píse nemusí byt gramaticky správne. Mozná si delá legraci?

J. Hejna 2.1.2013 18:05

Re: ofsem fsecko

Jak ste nato pšišel?

V. Ondys 2.1.2013 14:09

:))))))) Současní evropští mírustrůjci asi všem chtějí podobně vyhnat z hlavy

vzpomínky na kurážného ožralu a kuřáka Winstona Churchilla za to, že na několik desítek let uchránil západní Evropu od pokrokového přístupu inženýrů lidských duší s budováním nejúžasnějšího socialismu.

P. Urban 2.1.2013 12:16

Pán bůh nebude rozhodovat za nás, co smíme a co nesmíme

Jak ale potom po něm chtít, aby zarazil výrobu metanolu ?

J. Anděl 2.1.2013 17:19

Re: Pán bůh nebude rozhodovat za nás, co smíme a co nesmíme

Nevím, chybí mi k tomu potřebné znalosti, ale není nějakými politiky schválenými normami a nařízeními výroba etanolu složitější, dražší či vůbec nemožná? Pokud ano, stačilo by zrušit ty normy a nařízení, alespoň technicky vzato, ne? Když mi to objasníte, budu rád. Děkuji.

M. Prokop 2.1.2013 12:10

Heger se skutečně zbláznil,

s kouřením i s pitím, hodlá páchat dobro. Vstoupí-li jeho fantasmagorie v platnost před volbami, je to poslední hřebíček do rakve TOP.

Jiná věc je Kalousek, který mu minimálně našeptává. Za tím vším se skrývá hlavně zdražování zvyšováním daní. A vysvětlujete tomu blbovi, že vrchol Lafferovy křivky už byl překročen.

P. Čech 2.1.2013 12:32

Re: Heger se skutečně zbláznil,

Blbovi není možno nic vysvětlit. Politikům (všem) konajícím pouze v zájmu vlastního prospěchu, zejména odmítajícím provádět skutečné reformy (reformy státní správy), těm politikům, kteří nic neumějí (opět skoro všichni), jen "šetřit" způsobem zvyšování nepřímých daní není možno nic reálného vysvětlit. Oni sice žijí také v ČR, ale v úplně jiné dimenzi. Těm nic nevysvětlíte. Jedině příkladem, to zn. např. dát panu Kalouskovi příjem cca 12 000 Kč měsíčně (běžná mzda) či 9000Kč/měs. (běžný důchod) a současně na něm vyžadovat min. 8 hod nepřetržité práce denně. Aspoň na rok, aby poznal, co tady vyvádí. Potom by snad prozřel.A nebo jinak. Stanovit všem poslancům, senátorům a členům vlády základní odměnu ve výši průměrné mzdy svázanou s vyrovnaným státním rozpočtem. V případě přebytkového rozpočtu by jim odměna rostla, v případě schodkového rozpočtu klesala.To bychom se všichni asi rychle divili, jak opět rychle by byl státní rozpočet nejméně vyrovnaný a to i bez zvyšování daní. Pouze by radikálně přibylo lidí, nic neumějících - státních úředníků.

M. Kodeš 2.1.2013 21:18

Re: Heger se skutečně zbláznil,

Tady je jeden problém. Toto by mohl učinit  pouze osvícený mocnář. No a  naše ústava s tím ,ku podivu, nějak nepočítá a přitom by to fungovalo. I těch poslanců by se podařilo sehnat méně...

J. Jurax 3.1.2013 0:17

Re: Heger se skutečně zbláznil,

A jak byste pana Kalouska přesvědčil, aby za ty prachy ministroval? Že by Arbeit macht Frei a nucené práce?

A kdo vůbec by Vám za ty prachy poslancoval a vládnul? Buď by se na to všichni schopní vyprdli, protože jinde by si vydělají násobně víc, nebo by začali přesměrovávat státní penězotoky a brát úplatky ta vydatně, že bychom se nestačili divit ....

J. Anděl 2.1.2013 17:21

Re: Heger se skutečně zbláznil,

Taky jsem měl ten dojem, že se zbláznil, když jsem tu zprávu prvně slyšel v televizi.

Zdražování zvyšováním daní - no, nic nového a není to nezbytně blbé, i když si o takových daních taky myslím své, ale zákon, že v hospodě musí být alespoň jeden nealko nápoj levnější než alko, to mě teda taky neokouzlilo.

M. Prokop 2.1.2013 18:24

Re: Heger se skutečně zbláznil,

V době vydání, pod úvodníkem NP, nad tím kdekdo chrochtal nadšením, sem tam i někdo dříve či jinak rozumný.

J. Jehlík 2.1.2013 11:51

Omluvitelné.

To nic,jen se mu v deliriu vybavil plakát se soudruhem Stalinem a jeho nesmrtelné vyhlášení-»Soudruzi je čas skoncovat s alkoholismem«.

Z. Švrček 2.1.2013 11:31

Jsem rád!

Pane Vlku, jsem rád, že jste mi potvrdil moji utkvělou myšlenku, která mi ohledně ministra Hégra již nějaký ten měsíc tanula v mysli a  přesně s jeho vyhlášením ohledně piva se probourala na povrch a nabyla jasných obrysů (o zbytku vlády  raději nemluvě). Vždy si rád své dojmy ověřuji :-))

Navrhuji tedy nápis na všechny ty škodliviny hromadně:

"Ministerstvo zdravotnictví varuje" na přední stranu a "Ministerstvo financí děkuje" na stranu zadní (u láhví možno umístit nahoru a dolu).

V. Ondys 2.1.2013 11:12

:)))))))))))))) Otázkou je, kde vemou muský, když bude potřeba Evropu bránit,

v tý záplavě ustrašenejch volů po příkladném soptění všech, kteří by asi osobně nepřežili svou touhu po luxusu bez přerozdělování peněz daňovejch poplatníků?

J. Ištok 2.1.2013 10:41

tož to jo

dobrý....

M. Hoblík 2.1.2013 10:26

Až na ty pravopisné chyby docela dobrý článek!

Takový nevlčí...

T. Czernin 2.1.2013 10:05

Já bych se na pana ministra

tak zle neobořoval. Zvláště v souvislosti s výrokem prezidentského kandidáta pana Miloše Zemana, který na základě statistiky dokládá, že třetina obyvatelstva této republiky jsou naprostí idioti. A těm je nezbytné občas připomenout, že chlast a cigára opravdu k jejich zdraví valně nepřispívají...

Z. Švrček 2.1.2013 11:34

Re: Já bych se na pana ministra

Já jim pane Czernin raději vždy přispěji třeba dvacetikorunou před supermerketem, kde většinou pobývají, aby mohli více holdovat své vášni pro cigarety a akohol, dřív se tak uchlastali a tak i dříve přestali otravovat slušné lidi, kteří si spořádaně chlastají za své a doma.

P. Lenc 2.1.2013 8:53

Pana ministra

jsem si přestal vážit v okamžiku, kdy ustoupil lékařské mafii.A po té, co jsem si vyslechl představu páně ministra o které pan Vlk tak krásně píše, tak mohu pouze citovat pány Skoumala a Vodňanského: "Dědeček senilní, nekrade, nesmilní, nezabije".

L. Vaněk 2.1.2013 8:47

Národní fenomén - zviditelňování ...

Děsím se už všeho, co tady zase nějaký posvátný bůvol v roli ministra, poslance nebo vysokého papaláše, vymyslí ... Je až neuvěřitelné, že to nikdy není to, co tato země právě naléhavě potřebuje. Jako by nám tady všichni ti "nepostradatelní"soudruzi chtěli ukázat, co se v KSČ naučili. Jejich neschopnost současné problémy správně analyzovat a učinit racionální opatření, patří do čítanek. Ale - jako by se tady všichni pomátli, všichni se potřebují zviditelnit. Zviditelnit i za cenu toho, že to obecně přímo škodí nebo nic neřeší. Když se zamyslím nad tím, že by tady měli tyto  "Wanastovi vjecy" páchat ještě dva roky - bere mne děs !

M. Prokop 2.1.2013 15:16

Re: Národní fenomén - zviditelňování ...

A ještě větší děs mne bere, představím-li si co přijde na jejich místa.

P. Čech 2.1.2013 7:37

Přesně tak, jak je napsáno v pátém odstavci.

Takové si představují politici "své" občany. Nemyslící, nesvéprávné a hloupé, hýkající tak, jak jim někdo (rozuměj oni politici) předříkávají, toužící po tom, aby pokud možno vše bylo řešeno opět někým za ně, ochotné se zříci své svobody ve prospěch někoho jiného (zde mám opět na mysli politiky). Oni ale takoví ti "jejich" občané jsou. Nazývám je zde "ovčané". A není jich zrovna málo. Jsou to lidé, neochotní řešit své problémy sami, ikdyž takovýto způsob řešení je vždy nejefektivnější, lidé zralí vyměnit své malicherné "jistoty" za svou svobodu. Toho jsou si politici a jejich politické strany velmi dobře vědomi a bohapustě toho zneužívají, zejména v politickém systému,   p o d o b a j í c í m   se zastupitelské demokracii. Zdůrazňuji, podobajícím se, protože takový systém nemusí zastupitelskou demokracií být a obvykle také není. Tak je tomu i v případě ČR.Občané zde mají jen jedno právo a to, jednou za 4 roky odsouhlasit v nesvobodném divadélku, nazývaném drze "svobodné volby" k moci kandidáty politických stran. Tímto divadélkem jejich práva končí a nastává absolutní moc politických stran v tomto divadélku "zvítězivších". Tomu je také uzpůsoben volební systém, jehož výsledkem   n i k d y   nemůže být vítězství většinové vůle občanů (žádný t.zv. "vítěz" nikdy nemůže disponovat nadpolovičním - většinovým počtem hlasů voličů)Důsledkem takovéhoto počínání je   v  ž  d  y    vláda a moc naprosté menšiny obyvatel, představované členy a voliči jednotlivých politických stran, které jsou tak celkovým systémem pasovány na vůdce (chcete-li zástupce) občanů. To je ovšem obrovský omyl a lež, na kterém nikdy nelze postavit demokracii jako demos krates, vládu a moc občanů, rozuměj jejich většiny. Protože demokracie na vládě a moci většiny občanů stojí a vládou a mocí většiny občanů je. Cokoliv jiného je vším možným jiným, jen ne demokracií. A v tom to všechno vězí.

P. Jansky 2.1.2013 7:08

opravte si to ofsem

kazi to dojem