10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

POLITIKA: Tahle vláda je dobrá

Jistě, mohl bych si taky zanadávat. Ledacos bych dělal jinak. Mnohé jsem už vládě vyčetl. Pokud by mělo jít o absolutní hodnocení, tak je samozřejmě ten nadpis nesmyslný. Ale zkusme se na to podívat relativně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Ondys 30.4.2012 9:35

Pravicová vláda?

:)))))) Docela srandovní tvrzení pro partu lidí s neskrývanou i zoufale podezřelou potřebou byrokratického státu a s jejich nejpokrokovější snahou o socialistické blaho státního sektoru na úkor soukromého. Jeden se už ničemu nediví, když naši vzdělanci mají nacionální socialisty za extrémní pravičáky, aby se nedejbože nešetrně nedotkli jemnocitu soudruhů...

J. Štrobl 30.4.2012 9:22

Tahle vláda není dobrá,

patrně je lepší, než by byla ta socialistická, ale dobrá vláda by přijala účinné zákony proti rozkrádání. Nevadí mi, že se musíme uskrovnit, vadí mi, politici z povalování, kteří nemají žádnou vizi a jsou neschopní čehokoliv mimo hamounění peněz, které by si slušným způsobem nikdy nemohli vydělat. A tito neschopní dosazují stejné neschopné trafikanty do státní správy a tím se kolotoč devastace naší země uzavírá.

J. Blažek 30.4.2012 5:56

Dobří lháři ....

Právo nedávno již upozornilo, že kvůli úsporám učitelé v těchto týdnech přišli v odměnách až o tisíc korun, ale jak vidět, v mateřských školách nebo v družinách je situace ještě horší. ...

Doslova z programového prohlášení vlády: ... Za tímto účelem vláda v roce 2011 a v následujících letech posílí objem platových prostředků pro pedagogické pracovníky resortu o 2,1 mld. Kč. V roce 2012 vláda posílí objem platových prostředků pro pedagogické pracovníky v resortu o další 4 mld. Kč a poté toto navýšení zachová a zmrazí až do roku 2015 v návaznosti na celkovou veřejnou správu, kdy platy zmrazí na 3 roky. .... Kontrolní otázka: Lidé, kteří nedodržují to, co slíbili, jsou lidé čestní nebo bezcharakterní?

P. Lenc 30.4.2012 8:05

Re: Dobří lháři ....

Pane Blažku,či soudruhu?Jsme i s manželkou spokojení důchodci,já bývalý dělník,manželka pedagogická pracovnice.Samozřejmně se nám některé věci nelíbý,ale to bylo,je a bude.To,jak se zvedla životní úroveň,jak se dnes lidé mají nevidí pouze různí Blažci.A to,že tuto zem totálně zadlužili především socialisté a nyní jako zloději volají chyťte zloděje již není úsměvné,ale tragické.Z článkem plně souhlasím a kontrolní otázka:Jste opravdu tak hloupý,nebo to jen hrajete?

V. Váňa 30.4.2012 8:28

Re: Dobří lháři ....

Moc nerozumím Vašemu příspěvku. Reagujete na něco, co přispěvatel před Vámi vůbec neřekl. Nazýváte ho soudruhem, ačkoli jen připomněl sliby této vlády. Proč by proboha kvůli tomu měl být soudruh? Nechtěl jste tím doufám naznačit, že v naší zemi už jen komunisté trvají na plnění slibů?

Věřím, že se Vám ledacos nelibí (nikoli nelíbý), tak tomu zákonitě bude u každé vlády.

Jenže Váš předchůdce nehovořil ani o tom, kdo zemi zadlužil, ani o tom, že s snížila úroveň. Nic z toho. Jen zopakoval sliby.

Jste-li tedy tak loajální k vládě, jak by vyplývalo z Vašeho příspěvku, věřím, že se Vám takový příspěvek moc dobře nečte, že?!

J. Hanzal 30.4.2012 8:49

Re: Dobří lháři ....

Pravdu máte p.Váňo, musíte je brát s rezervou. Asi to jsou ti přemluveni bába s dědkem. A jěště něco, Nečas uděla lpředevší velkou chybu v tom, že je premiérem ( spíš hraje si na premiéra) a zjevně na to nemá.

M. Šejna 30.4.2012 8:45

soudruhu důchodče Lenci

Sice jako důchodce ovládáte internet, ale nepoužíváte ho na získávání informací. Proto Vám připomínám, že tuto zemi zadlužili převážně poslední dvě vlády vedené ODS. Tyhle vlády od roku 2007 do letoška zadlužili stát částkou 798 miliard. Socani zadlužili tento stát částkou 603 milard. Narozdíl od posledních dvou pravicových vlád na to ale socani potřebovali 8 let, zatímco poslední dvě vlády to zvládly za pět a půl roku.

P. Schuster 30.4.2012 9:15

Re: soudruhu důchodče Lenci

Vy asi taky ovládáte internet, ale ne ekonomiku. Sociální demokracie vládla díky bohu jenom od roku 1998 do 2006. Při 6-ti procentním nárůstu HDP (cca + 60 miliard Kč ročně)měla 90 miliardové schodky. Pak přišla recese a HDP byl -4%, tj. výnos z +60 miliard klesl na mínus 40 miliard - čili o 100 miliard minus ročně. A k tomu ta sekera 90 miliard schodku a máme suma sumárum 190 miliard Kč. Pane Šejno srovnáváte nesrovnatelné. Takže těch 798 miliard by nebylo, kdyby socani vládly tak jak je to popsáno v bibli (7 tučných 7 hubených let). Ovšem po socanech chtít znalosti z bible je naivní.

M. Šejna 30.4.2012 10:24

pane Schuster

asi tu ekonomiku ovládám lépe, než Vy. narozdíl od Vás totiž rozlišuji mez rozpočtem a dluhem. Takže naučte se nejprve odlišovat schodek rozpočtu od státního dluhu. Rozpočet můžete mít klidně přebytkový a přitom můžete zvýšit státní dluh. O tom by Vám mohli vyprávět Maďaři, kteří loni měli rozpočet přebytkový, ale dluh se jim zvýšil. Stačilo jim znárodnit soukromé penzijní fondy a rozpočet měli v plusu. A Kalousek by také mohl vyprávět, jak v roce 2008 vytvořil schodek rozpočtu 19 mld., ale zvýšil přitom státní dluh o 100 mld.

O růstu HDP za socanů vyprávějte svým vnukům. Také jim nezapomeňte vysvětlit, jak je možné, že za socanů HDP rostlo, zatímco za modráků jde HDP vždy do hajzlu. Však si to už uvědomil i modrý svazák Nečas a včera na ideologické konferenci ODS sdělil, že šetřením, škrtáním a zvyšováním daní růst HDP neobnovíme. Na tohle socani přišli už v roce 1999 za vlády Zemana. Modrákům to trvalo až do roku 2012, protože do té doby řešili, jak namontovat modré kolečko rovné daně do reality.

P. Schuster 30.4.2012 11:13

Re: pane Schuster

Vy jste vůbec nepochopil co je dluhová služba a jak funguje společně s ratingovými službami. Dobře vím co je roční i celkový schodek a dluh. V létech 1998 - 2006 byla v celé Evropě konjunktura a nebylo to díky vlády socialistů. A tyto "tlustá" léta doslova prožrala vláda ČSSD.

A ty výrazy "modrý svazák Nečas", "za modráků jde HDP vždy do hajzlu" svědčí o vás hodně. Mé vnuky nechte na pokoji, jednak žádné nemám a jednak vám po tom nic není.

V roce 1999, za vlády Zemana, byly sice prorůstová opatření ale ekonomika šlapal. Jinak se dělají opatření při růstu ekonomiky a jinak při stagnaci.

Vysvětlete mi jednu věc. Tak proč vláda ČSSD při 6-ti% růstu HDP nezačala splácet dluh? Přece každá normální rodina, která se zadluží a zvýší se jí příjem, začne dluh splácet. Nebo to u vás funguje jinak?

E. Došlík 30.4.2012 11:13

Re: soudruhu důchodče Lenci

Pane Schustere, když vy jste ekonom, tak jste asi z rodiny Kalouska, ten si také hraje na ministra financí . . .

P. Schuster 30.4.2012 11:22

Re: soudruhu důchodče Lenci

Ne s panem Kalouskem nemám nic společného, dokonce pan Kalousek není můj šálek kávy.

E. Došlík 30.4.2012 11:04

Re: Dobří lháři ....

Pane Lenci, kde vidíte zvýšení životní úrovně? Máte dobrý zrak?  Čím se mají? Tím, že ze svého výdělku první odloží na zaplacení činže a ostatních přidružených účtu, a pak se diví kolik jim zůstalo na stravu, a na ostatní nic. Tak vy hlupáku nenádavejte do soudruhů, raději se přiznejte kdo vás dotuje!!!

J. Chaloupka 30.4.2012 13:06

Za 1. co dělali předchozích 20 let?

To si mysleli, že činže budou nízké na věky?

 2. 30% obyvatel bydlí ve vlastním domě, dalších 30% v družstevních bytech (což je bydlení vlastnické) a pouze 40% obyvatel bydlí v nájemním. Tyhle čísla budou asi už i vyšší směrem k vlastnickému bydlení, protože jsou už pár let stará. No a kolik asi je důchodců z těch 40%?

Kolik jich bydlí na chatě a obecní byt pronajímá, nebo tam má děti? Jsme také v důchodu, ovšem posledních 20 let jsme tvrdě pracovali, investovali a tak jsme opravdu spokojeni. Kromě důchodů máme přijmy i z těch investic. Pravda je, že jsme pár let museli oželet dovolenou, ale teď se nám to vrací. Rozhodně nás nezajímá, zda nám vláda přidá stovku nebo dvě. To ovšem člověk musí zapojit tu hmotu, co má v hlavě a nepoužívat jí jen na čepici.  

E. Došlík 30.4.2012 13:33

Re: Za 1. co dělali předchozích 20 let?

Pane Chaloupko, toto nemusíme rozebírat, mám byt ve svém vlastnictví, a vím, že to není zadarmo. Ale bohužel, každému nebylo dáno, že mohl investovat třeba jako vy, a to ještě po dobu 20 let . . .

S. Netzer 30.4.2012 13:07

Ale no tak!

"Nelíbý" se nám?

A to jsem Vás na jiném článku pochválila, protože jste konečně napsal jeden bezchybný příspěvek.

:-)))))

J. Blažek 30.4.2012 14:01

Re: Dobří lháři ....

Nechápu, proč bych měl být hloupý proto, když upozorním na to, že vláda nedodržuje své vlastní programové prohlášení. To se mi opravdu nelíbí! Vám se snad líbí, když někdo nedrží slovo a lže?? ...... Omílat pořád dokola, že zemi zadlužili socialisti, to umí jen všelijací vrtichvosti Lencové. Vždyť kdyby si vzali statisdtiky z posledních let, tak by se dočetli, že nejvyšší zadlužení je právě v posledních letech. A je to propto, že pravicové vlády velice polevili ve vybírání daní a pojištění u nejbohatších a podporují podvodný švarcsystém. .... A strašení tím, že budoucí vláda bude horší - naprosto bez důkazů - tak to začíná být předvolebním koloritem oněch vrtichvostů.  Nic horšího než tato vládá korupčníků, prospěchářů, kmotrokracie a neumětelů už být nemůže!

Z. Rychlý 30.4.2012 1:05

Je to tak,

jak píšete, pane Drápale.

S jedinou věcí nesouhlasím. Střední třídu nevysává jen jedno procento nejbohatších, to by asi bylo pro ni snesitelné. Mnohem víc vysává střední třídu financování všeho, co je "zadarmo".  Když totiž obere stát každý z 10 tisíc boháčů třeba o 1 mil Kč ročně, pak je to 10 bilionů. Když naproti tomu 10 mil občanů dostane od státu stovku měsíčně, pak je to ročně bilionů 12 (skoro stejná částka). Přitom milion se krade dost špatně (ne že by to nešlo), kdežto stovka měsíčně jsou jedny cigarety a dvě piva (což si dopřává i bezdomovec z vyžebraného). Stovka je sice almužna - a ve výsledku je to docela pěkná suma.

Na to, aby všichni chudí Češi (zřejmě je jich podle stěžování si několik milionů) dostali nějakým způsobem "přidáno" několik tisícovek, aby to vůbec vnímali nikoli jako almužnu, pak se dostaneme spíš ke stovce(kám) bilionů korun. A komu to asi bude "odebráno" ? Kdo to zaplatí ? Bude to ona střední třída. Zavřít Bártu, či volit přímo prezidenta, případně tohlr přání zdanit bohaté - jsou populární hesla, volání davu a divočiny - ale výsledek asi zklame.

Vychází mi to tak, že nejvíc budou nakonec zdaněni ti, co dostávají průměrný plat a vyšší - to jsou zřejmě ti boháči, na které je nyní se zdaněním spadeno. Že se většina z nich cítí střední třídou, či okonce chudými ? No to  mají ovšem smůlu, někdo ten mejdan zaplatit musí. A tahání peněz z opravdu bohatých má své limity, které vám přizná i rozumný komunista, teda pokud to zrovna není ten, co v rámci třídního boje sní o věšení buržujů a nastolení všeobecné rovnosti. V chudobě.

P. Pavlovský 30.4.2012 4:07

Re: Je to tak,

jako již pět let blahobytný důchodce (a manželka rovněž) stoprocentně souhlasím. S Drobilem mě Nečas otrávil, ale jinak nemám zásadní výhrady, naopak, přeji si tuto vádu co nejdéle, protože vše, co přijde po ní, bude nutně horší. Čím víc nevratných reforem tato vláda prosadí, tím lépe.

Světélkem na konci tunelu je povolební "velký kompromis" (a la Mitterand), tedy vstup KSČM do koalice s ČSSD. Musejí dostat šanci se v očích svých voličů historicky znmemožnit, za těch 22 let získali alibistický punc nevinnosti. Snad se dožiji nadějných voleb 2018.

J. Blažek 30.4.2012 5:49

Re: Je to tak,

1) Prozraďte svůj důchod, pane blahobytný a také své majetky. Vždyť většina důchodců pláče, neboť je na tom velmi špatně.

2) Předvolební lží je nyní stále více strašení bez jakéhokoliv důkazu, že to co přijde po této vládě břídilů bude ještě horší. Já už si nic horšího neumím představit a historie mluví také o něčem jiném. Po vládě Václava Klause, která vedla zemi do ekonomické propasti, přišla úspěšná vláda Miloše Zemana. (Samozřejmě vím o tom, že mezitím bylo půlroční působení vlády J.Tošovského).

P. Pavlovský 30.4.2012 6:25

Re: Je to tak,

Pracoval jsem nepřetržitě 47 roků od svých 16 let  (nástup do ČKD Sokolovo jako pomocný dělník), i střední školu jsem dělal při práci topenáře (maturita 1967). Jenom při vysoké - FFUKI -  jsem si dovolil přivydělávat jenom brigádami a nemít "stálý pracovní poměr". Velmi chudých 5 let.

Na oficiální průměrný plat jsem dosáhl poprvé v roce 1986, ve 42 letech jako dramaturg loutkového divadla (s protekce). Za to vše mám 12000 Kč důchodu. Manželka 8000 Kč. Pravda, externě pracuji i teď, jinak bychom nevyžili. Listopad považuji za nejšťastnější událost svého života, vstávaje, lehaje děkuji Bohu za to, že jsem se dožil. Jiní, kteří by si to zasloužili víc, se nedožili.

Máte špatnou paměť nebo malou představivost. Všechno, co bylo před Listopadem, bylo horší než dnes (výjimečné detaily nebo zvýhodnění nomenklaturníků ponechme stranou). Když už si nic horšího nedovedete představit, zajeďte si do Albánie, na Rumunský venkov nebo i do toho tak dlouho socialistického Řecka - zájezdy tam jsou - příznačně - levnější než kdykoli dříve. Pohovořte si s mladými Španěly, oni Vám tu představivost oživí.

V. Hájek 30.4.2012 8:23

Re: Je to tak,

Jako rovněž důchodce, plně souhlasím.

O. Uživatel 30.4.2012 9:37

Uživatel požádal o vymazání
E. Došlík 30.4.2012 11:21

Re: Je to tak,

Pavlovský, vy jeden nemravo, každý důchodce nemůže externě pracovat a tak zabírat místo mladým, a pak se chlubit jak ten listopd byl krásný, nepřeji vám nic zlého, ale na takové vašeho typu jednou dojde, a pak probrečí i peřinu.

P. Pavlovský 30.4.2012 12:25

Re: Je to tak,

Jsem pouhý publicista v oblasti kultury, především divadla. Nikomu místo nezabírám, když budou mladí psát lépe než já, budou tisknout je a ne mě.

S tím zabíráním místa je to vůbec nesmysl, jinak by ministři financí nechtěli pořád zvyšovat věk oschodu déo důchodu, ale naopak by jej snižovali - aby se zabíralo méně míst mladým.

Nebo jste to celé myslel jen jako humor? Docela mi to tak připadlo.

E. Došlík 30.4.2012 12:41

Re: Je to tak,

Pane Pavlovský, rád bych si některé vaše kulturní publikace přečetl, protože jak píšete - pořád zvyšovat věk oschodu deo . . . , to jste byl tak nervózní?

P. Pavlovský 30.4.2012 14:04

Re: Je to tak,

Nejjednodušší je otevřít stránky Divadelních novin www.divadelni-noviny.cz, tam mám jako jediný teatrolog a kritik v ČR blog  /jiní mají asi také blogy, ale ne na Divadelních novinách/ - Time Out Petra Pavlovského. Píši tam zdarma a nevěsím si tam věci sám, to činí dle své úvahy redakce. Jinak píši pravidelně do tištěných DN, doTýdeníku rozhlas a dvouměsíčníku Loutkář. To vše už je mírně honorováno. Ovšem nejnáročnější jsou texty do odborné revue jako Divadelní revue či Orient a tam je to čistě pro prestiž - neplatí nic, ale autoři se derou. I tam občas něco mám. Konečně v nejbližší Amatérské scéně začne vycházet na pokračování má studie České divadlo pro děti od roku 1918 do současnosti.  Tam mi možná také něco zaplatí.

Někdy píši moc rychle, omlouvám se.

J. Brunner 30.4.2012 12:33

Re: Je to tak,

Vy jste chorý mozek, jinak se nedají Vaše připomínky pochopit.

E. Došlík 30.4.2012 13:11

Re: Je to tak,

Brunnere, hlavně, že váš mozek je dokonale vymytý do čista, do čista . . .

S. Donát 30.4.2012 13:42

Re: Je to tak,

Že se s ním vůbec bavíte. Teplé troly co, Halík ? Teplé troly nekrmíme...