26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Svjatlana Cichanouská v ČR

Postoj k návštěvě Svjatlany Cichanouské je postojem k demokracii. Je-li politika také o symbolech, pak tu máme symboly dva. Lukašenko představuje jeden druh politiky. Cichanouská její protipól.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Mertl 10.6.2021 17:04

Ejhle, jedenapadesát komiků! Srandy kopec.

V. Církva 10.6.2021 16:50

:-)

J. Skotnica 10.6.2021 16:40

Tchajwanec Vys-trč-il (pozor!neplést s Kim-čong-ilem. to je jiný f'cking bastard, severokorejský, Vys-trč-il je náš!). v Bělorusku znám coby Vystrčilenko, opět prokázal, že ve funkci šéfa senátu nemá co dělat. Maximálně může působit jako obecní blázen Pepek Vys(trč)koč. A o tom to je.

J. Černý 10.6.2021 15:56

Kosovo, Afghanistán, Irák, Sýrie, Jemen jenom za posledních 10 let

J. Černý 10.6.2021 15:53

Nevypada to.

J. Černý 10.6.2021 15:52

ženská v domácnosti udělá takový bordel, jaký se povedl na Ukrajiněa odletí si užívat prachy na Floridu.

J. Pospíšil 10.6.2021 15:44

Se zpožděním (jsem již strší člověk) mě napadá jednodušší reakce:

proč Slovinci, Chorvati a další jihoslovanské národy ano, avšak Češi ne, Slováci ne, Skotové ne, Qebečané ne, Katalánci ne.

A to s tím Vystrčilem jsem si mohl odpustit, to uznám. Ačkoli je to brouk pytlík, který bude v budoucnu právem zapoemnut.

J. Pospíšil 10.6.2021 14:58

To je ten dvojí metr, pane Stejskale, vůbec nejde o odlišná témata. Vy se snažíte unikonout z klinče, do něhož jste se sám dostal tím, že podle Vás demokracie je správná jen někdy. Jste-li odpůvcem rozdělení státu, demokracie nic neznamená - Katalánsko musí být španělské navzdory demoracii. Avšak rád čtu Vaše články, jakkoli s nimi ne vždy ( s výjimkou Izraele) souhlasím.

E. Gibiec 10.6.2021 14:54

Nikdo asi neví ,odkud se vzala tato paní. Byla i v Polsku, kde ji vláda slíbila podporu. Potom v klidu šla podpořit demonstrací organizovanou opozici.

A. Jaroš 10.6.2021 14:07

Pane Stejskale, po více jak 50 letech života v sk si vám při vší úctě dovolím tvrdit , že jste v tom rozdělení č-s vedle jak ta jedle. Představte si ten maglajz, kdyby současný trend v sr (zavírání těch skoro nejvyšších státních, policejních, justičních) pracovníku měli na starosti třeba policejní komanda z Prahy, Brna, Ústí, anebo naopak, kdyby puč na vládě čr blahé paměti vykonalo komando z Banské Bystrice vedené slov.Šlachtom. Tu asi platí to zprofanované Gott sei Dank za to poklidné rozdělení č-s a ať si každý vyžere to, co si zvolil a navařil (Jedem das Seine) . Sorry jako za tyto citace, ale jak praví klasik, nemohu jinak! když čtu povzdechy dobročincu proč to ten Klaus a Mečiar rozdělili. A to nemluvím uý vubec o tom jak by vás asi nazvala moje milovaná slov. manželka, kdybyste ji nazval separatistkou.

F. Navrátil 10.6.2021 13:54

Ve slovech "Kdo nesouhlasí s Cichanouskou, není demokrat!" slyším: "Kdo nesouhlasí se Stejskalem, není demokrat!" Obojí zní stejně hloupě.

A. Jaroš 10.6.2021 13:51

Spaste duši: Pan Stejskal se utrh s tou Cichanovskou! "Jak důležitá byla snídaně francouzského prezidenta Mitteranda s československými disidenty v budově pražské ambasády jeho země 9. prosince 1988." Já bych citoval něco cosi jiného: Jó to když Salvator Dali posvačil na bříšku plavovlasé dívky , svět se divit nestačil , když si dal ruži do polívky. To bylo něco!

J. Urban 10.6.2021 12:54

Ono to v tom Belorusku snad taky skonci, ale scenar bude nejspis pripominat Rumunsko 1989.

F. Fousek 10.6.2021 11:53

Vidím dost rozdílů:

- na Snowdena byl v té době vydán mezinárodní zatykač

- šlo o "soukromý" let

- pokud vím, přistání ve Vídni zvolil pilot, protože mu neumožnili průlet Evropou, ale nikdo nevymýšlel falešnou záminku, jako že mají na palubě bombu

- hloupé na tom bylo, soudím, hlavně to, že šlo o omyl (?) a Snowden tam nebyl

Nemyslím si, že motivací bylo Moralese zastrašit, jak to Latinoamíci interpretovali, možná tak ve smyslu "my ti dáme abys Snowdenovi poskytnul azyl, ty hade!". Poněkud to sice rozmazávají různá tvrzení proti tvrzení, ale proti tomu ten běloruský případ vyznívá naprosto jednoznačně a to "buransko-pirátsky".

I. Pávek 10.6.2021 11:49

Naprostý souhlas pane Nevrklo. Osobně by mě zajímalo, co ,,režim" v Bělorusku konkrétně stejskalovi udělal, že se do něj takhle naváží. Bylo by srandovní, kdyby se ,,vyjádřil" k tomu, jak Kim zákazal dovoz západní kultury do Severní Koreje. To by byl teprve vývar !

Š. Hašek 10.6.2021 9:56

Samozřejmě!

Jenže tady se to hemží samými "řediteli lidskoprávní zeměkoule"!!!

P. Hák 10.6.2021 9:54

...kdo neodmítá odsoudit...

P. Hák 10.6.2021 9:53

Ještě bych doplnl, že kromě nesouhlasu s návštěvou Cichanovské a nadšeným souhlasem s chováním pana Vystrčila jsou i méně fanatické ostoje. On svět není černobílý a nejsou všechno Lidice.

Jinak o Lukašenkovi mám svoje informace, kterým věřím více, než propagandistům v českých novinách, a jsem přesvědčen, že demokratem není. Což Vás patrně, pane Stejskale, zmate, protože Vy rozlišujete jen "rudé noky" a obdivovatele Vaší názorové party. O návštěvě paní Cichanouské si myslím, že zas Vystrčil dělá politiku. O ní samé si nemyslím nic.

P. Hák 10.6.2021 9:48

Rozumím. Takže když Asad bojoval s IS, znamená to, že Asad je demokrat, viďte? Kdo je ve sporu s nedemokratem, sám demokrat musí být, to je jasné. A kdo odmítá odsoudit masakry spáchané Daeš, je asadovec.

Podle Vaší logiky.

J. Nevrkla 10.6.2021 9:43

Bloud by rád vyrazil do Běloruska porazit tamního Hitlera a dát tam co čela prezidenta, ktery se nám líbí a kterého my uznáváme. Slušné ovšem je nechat to na Belorusech.

M. Valenta 10.6.2021 9:12

Vývozy probíhají oboustranně, jak je vidno z Vašich příspěvků pane Meišnere.

P. Han 10.6.2021 9:12

Zajímavé. Viděl jsem tutéž fotku, ovšem s šipkou na toho prostředního.

P. Han 10.6.2021 9:09

Obzvlášť nejste-li přemýšlení schopen.

J. Ziegler 10.6.2021 9:04

Výborný článek :-)

L. Stejskal 10.6.2021 8:51

Reakce autora---Obavám se, že jste smyslu kritizované věty neporozuměl. Takže ještě jednou a lépe: kladný postoj k návštěvě Cichanouské je kladným postojem k demokracii. Neboť, vzhledem k tomu, oč v Bělorusku jde, se věci mají tak, že negativní postoj k Cichanouské rovná se kladný postoj k Lukašenkovu režimu. Žádná "třetí strana" tam v současné době nefiguruje. Cichanouská reprezentuje standardní pluralitní demokracii západního typu, Lukašenko její východní karikaturu. Sám píšete, že "demokracie je právo na to mít vlastní názor a říkat jej". A přesně to těm Bělorusům, kteří toužící po skutečné svobodě a opravdové demokracii, chybí. A protože nynější běloruský režim skutečnou demokracií není, jsou tamní kriminály plné těch, kdo se jako demokraté zachovali - přesně podle Vaší definice demokracie (s níž já souhlasím). --- Můj článek není o "vnucování pravdy" či "jediného správného názoru", ale o něčem jiném. Chtěl jsem upozornit, že ten, kdo se postaví kriticky k návštěvě Cichanouské u nás, měl by si uvědomit, že se tím, byť třeba nevědomky, staví na stranu - slovy prezidenta Zemana - posledního evropského diktátora. --- Čili: tady nejde o to, jestli někdo souhlasí nebo nesouhlasí "se Stejskalem", ale o něco jiného. Použiji drsný, ale jasný příklad. Kdo odsoudí nacistické vraždění v Lidicích, patří do protinacistického tábora. Kdo vraždění v Lidicích schvaluje, patří do tábora sympatizantů s nacistickým režimem. Zveřejnění takovéhoto příměru nelze přece ztotožnit s nedemokratickým postojem; jde o pouhé konstatování názorových pozic.

L. Stejskal 10.6.2021 8:49

Reakce autora---Pane Pospíšile: domnívám se, že jde o dvě zcela odlišná témata. Úsilí o svobodu a demokracii v rámci jednoho státního celku je něco poněkud jiného než separatistické tendence v té či oné zemi. A můj osobní názor: Byl jsem proti rozdělení Československa a nesouhlasím ani s oddělením Katalánska od Španělska, Skotska od Spojeného království, Québeku od Kanady. Naproti tomu jsem podpořil nezávislé Slovinsko, Chorvatsko a další státy vzniklé v rámci rozpadu Jugoslávie. Myslím si, že tyto případy je nutné posuzovat individuálně. Čili za mě: panu Vystrčilovi ve věci katalánských politiků nic doporučovat nehodlám; to musí ti, kdo chtějí rozbít španělskou korunu a spatřují ideál ve vzniku nezávislého katalánského státu. Já to nejsem, podporuji jednotné Španelsko (Spojené království, Kanadu).

P. Milan 10.6.2021 8:47

Jo, to by TAKÉ neškodilo.

P. Milan 10.6.2021 8:46

Vždyť jim ho nikdo nebere (ani ten Putin). Otázka je jen, jaké má být. Ještě si docela dobře pamatuji, jaký vliv na to občani mají, režimech (bělo)ruského typu.

Demokracii vyvážet nejde, co diktaturu?

Š. Hašek 10.6.2021 8:19

Souhlas.

Cichanovskou sleduji málo. Prostě se jí nelíbí Lukašenko a další program nemá. A dále si pamatuji, že za Husáka byli mezi disidenty ještě horší anarchokomouši, než Husák. Pouze čekali, až to budou mít v ruce. A hezky mluvili. Zkráceno.

R. Meišner 10.6.2021 8:18

autore já bych ponechal Bělorusko Bělorusům, co Vy na to.?--s tím vyvážením *demokracie* po světě nejsou úplně nejlepší zkušenosti,, těch příkladů je tolik, --Vy je nevidíte, nebo nechcete vidět? --v druhém případě už radši nic nepište. díky.8-o