4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Střízlivé rozhodnutí Miloše Zemana

V situaci, kdy prezident svým typicky hulvátským způsobem a ještě ke všemu na sjezdu seniorů, tedy na fóru, kde toto téma bylo (opět typicky) zcela mimo mísu, vyhlásil svou potřebu nejmenovat Martina C. Putnu profesorem, je řešení, které se dnes našlo, zřejmě jediným možným. Profesor Putna bude jmenován, dekret podepsaný prezidentem mu předá ministr školství.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Sohorova 28.5.2013 9:02

Mame sanci

 Ze kdyz pan Zeman nebude statej pod obraz ze udela neco dobre :):)

J. Vozábalová 28.5.2013 0:10

Stroj na podpisy?

Neviděla bych to úplně tak.

Vzhledem k tomu, že některé pravomoci vyhrazené presidentovi jsou vcelku poplatné ještě době monarchie, viděla bych to spíše tak, že se jedná o tradiční, ryze ceremoniální povinnosti, které nemají s věcnou náplní toho kterého aktu celkem nic společného.

Je-li to dobře či špatně - o tom je možné se dohadovat, nicméně jsem přesvědčená, že i ceremoniální povinnosti mají ve výkonu presidentských pravomocí své místo a neviděla bych je ani v nejmenším jako snižování presidentské autority.

J. Blažek 27.5.2013 22:11

Ale, ale ....

.... autore pane Veselý: Hulvátská nadávky prezidentu republiky jste si mohl, lépe řečeno  měl, odpustit!

L. Šádek 27.5.2013 20:36

Pane Veselý,

strojem na podpisování by neměl být vůbec nikdo, tím méně prezident. Nebo Vy podepíšete i "třetí světovou válku" nebo čistý papír a dáte ho komukoliv? Nevymýšlejte takové hlouposti - každý by měl ručit svým podpisem za to, co podepsal.

V. Kusý 27.5.2013 19:19

Zeman a střízlivé rozhodnutí ? Oxymóron ! non plus ultra.

t. peterka 27.5.2013 11:43

četl jsem článek P. Šustové..čili na pivu byla s Vámi ?

V. Novák 27.5.2013 10:35

A jste si jistý, že takový nebyl záměr od počátku?

Prezident se nevzdal žádné pravomoci - povinnost skákat, jak jakási anonymní akademická obec schovaná za akademickými svobodami, píská, není pravomoc. Zeman zbavuje prezidentský úřad nesmyslné povinnosti stylu "podepiš a drž hubu!".

Správně učinil.

P. Urban 27.5.2013 8:58

Zeman je politický génius

Jeho původní rozhosnutí rozpoutalo kampaň, ve které hrál roli hlavní hvězdy. Reklama k nezaplacení. Pana prezidenta nestála ani korunu. A ani příliš osobního nasazení; většinu práce dobrovolně a ochotně oddřeli jiní. Zeman nejprve potěšil konzervativnější část české společnosti (zdaleka ne jen na pravici) a na závěr se projevil jako obhájce akademických svobod. Takže se zavděčil všem. Kromě liberáních radikálů, ale to mu moc neuškodí.

A při tom všem ještě dokázal vzbudit v něktrých lidech dojem, že prohrál ...

J. Kunes 27.5.2013 7:25

straseni plzenskymi pravy

Pane autore, myslim, ze argument proti funkcim mistum profesoru ala "Na takových plzeňských právech by jistě za chvíli nebylo pro samé profesory kam šlápnout", ktery se casto objevuje, je mylny. Za prve, pocet profesorskych mist na dane skole je (rozumej v zemich, kde takovy system maji - coz je vetsina rozvinuteho sveta) striktne omezen financemi (napr. fakuta ma 10 kateder a na kazde z nich jsou 2 profesorska mista). Vytvoreni profesorskeho mista neni levne a skola na kazde musi ziskat dlouhodobe financovani (od statu nebo soukromeho sponzora). Za druhe, no a co? Tak by na plzenskych pravech byla spousta profesoru. Delalo by to z nich lepsi skolu? Pokud se budou akreditace udelovat na zaklade fakticke vykonnosti akademickeho sboru a ne podle alibistickych formalnich kriterii typu "pocet profesoru", tak at jmenuji profesorem, klidne i vratneho. Je to jedno.

T. Pansky 27.5.2013 3:39

Nazor autora pouze ukazuje, jak moc (vubec) se vysoke skoly ...

... nezmenily.  Uvazujeme zde o dalsi komisi, ktera by "objektivne" rozhosovala o profesurach.  Proc???  Proc to nenechame na Universitach?  University by si rozhodovaly o profesorech, ktere ale musi zaplatit .... aha, na tohle nejsme zvykli.  To je totiz trzni prostredi, ktere se na nase vysoke skoly zatim nedostalo.  Jak to funguje jinde: skola dava profesorske tituly likem, ktere si potrebuje udrzet, nebot ji prinasi penize v grantech.  Ty granty nejsou statni, to jsou soukrome granty.  Kazda skola si z toho cast odrizne na provoz.  Clovek, ktery prinasi tyto granty ma potom narok na profesuru.  Protoze tohle u nas nefunguje, budeme uvazovat o dalsich komisich o udelovani titulu.  top0625top@live.com

J. Kunes 27.5.2013 7:34

Re: Nazor autora pouze ukazuje, jak moc (vubec) se vysoke skoly ...

V principu souhlas, ale skolam je uplne jedno, zda profesori prinasi granty soukrome nebo statni. Vetsina grantu je z verejnych penez, napr. National Science Foundation nebo Department of Energy (USA), Deutsche Forschungsgemeinschaft nebo European Research Council (Nemecko), a tak by se dalo pokracovat. 

Jinak mate pravdu, ze granty dostavaji jednotlivy vyzkumnici (a ze z nich plati svemu zamestnavateli nemaly tzv. overhead) na rozdil o Ceska, kde granty dostava rovnou zamestanavatel (diky pane Mateju). Rozdil je samozrejme v tom, s kym grant jde, pokud se dany badatel rozhodne zmenit pracoviste.

V. Zatloukal 27.5.2013 2:36

střízlivé rozhodnutí?

tsss. stejný podraz jako pokus ovládnutím akademické půdy dát najevo, kdo je tady pánem. střízlivé rozhodnutí není z mysli páně Zemana, nýbrž jeho "koučů".