4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Střet zájmů ve Švejkolandu

Každá vláda je svým způsobem špatná. Přesto není naděje, že bychom se někdy dožili zlatého věku, v němž bychom se bez takové instituce obešli. Platí to i o vládě v demokratickém zřízení, jež je nejpřijatelnější ze všech špatných způsobů vládnutí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Grundmann 1.8.2021 15:57

Pravidla o střetu zájmů neřeší, zda někdo něco konkrétně rozhodl. Pravidla řeší, zda k tomu má nadměrné možnosti. Jedná se o preventivní legislativu a pravidla.

Andrej Babiš není ve střetu zájmů proto, že něco rozhodl ve svůj prospěch ( o tom osobně nevím ), ale proto, že mu jeho současná pozice takto rozhodovat umožňuje. Přesně tak jsou tato pravidla formulovaná.

Stát má zájem na tom, aby podniky fungovaly. Jenomže zájmy podniků, jejich majitelů a státu nejsou stejné. Autor příspěvku zapomněl na 90. léta, kdy byly podniky masivně tunelovány. Podnikatel a celá společnost nemají stejné zájmy, jejich zájmy jsou velmi často v protikladu. Stejně tak jsou v rozporu zájmy zaměstnanců a podnikatelů. Zaměstnanci chtějí co nejvyšší mzdy a podnikatelé mzdy co nejnižší. Celá společnost je založena v zásadě na protichůdných zájmech, společných zájmů je mnohem méně než těch protichůdných.

P. Tesařík 1.8.2021 17:16

Aha tak ona pro strašlivého Babiše neplatí presumpce neviny, bych to i zavedl na vás, máte dvě ruce, máte, tedy můžete krást v obchodě, bych vám zakázal vstup do obchodů, máte také 2 možnosti, buď si necháte useknout ruce nebo nebude nakupovat ;-D

Jinak vůbec nechápete smysl EU dotací, jestli o tom nevíte, tak investiční dotace nejsou na podporu podnikatelů, ty jsou na podporu regionů hlavně na ekologii, rozvoj zaměstnanosti, to snad chtete trestat celé regiony za to, že Babiš je premiérem, takže podle vás když je Babiš premiérem tak budou hezky občané z regionů kde jsou chemičky Agrofertu dýchat špatný vzduch. Holt patologická nenávist a závist to jak je vidět na vás je ošklivá porucha. Rv

Apropó proč se udavači od Pírátů neobrátí na naše soudy, když tvrdí že tady dochází k porušování zákona.

M. Grundmann 1.8.2021 17:27

V oblasti střetu zájmů neplatí presumpce neviny. Je to legislativa preventivní, která má zabránit nadměrné kumulaci moci a vlivu v jedněch rukou. Toto pravidlo platí pro každého, ne pouze pro Babiše.

Udělení nenárokových dotací je výhoda, kterou stát zvýhodňuje určité občany na úkor ostatních občanů, kteří nic nedostali. O těchto dotacích rozhoduje stát. Pokud je stát ve velké míře ovládán určitou osobou, je zcela logické, že není dovoleno, aby tento stát mohl zvýhodňovat firmy této osoby na úkor ostatních.

P. Tesařík 1.8.2021 18:01

To jsou ale jen vaše pocity a dojmy, nedoložené ničím, znova se ptám, proč tohle podle vás nezákonné neřeší naše soudy, proč se na ně udavači od Pirátů neobrátí a namísto toho jak 99 kolaborantrských Pragováků, udávají do Bruselu a za pomoci svých extremistických zelených kamarádů z Německa poškozují celou naši ekonomiku.

Nelžete o zvýhodňování firem Agrofertu, nic takového se ani náznakem neprokázalo, je to přesně naopak udavači od Pirátů se snaží naši třetí nejvýznamnější firmu hrubě znevýhodňovat před EU konkurencí podobných firem a tím poškozují celou českou ekonomiku.

J. Jurax 31.7.2021 14:02

Točí se to vlastně kolem dotací a působí to dojmem, že bez dotací zouplna všechno zhyne.

Proč vlastně máme dotace? Proč z peněz daňových poplatníků tu i cizozemských, jde-li o eurodotace, dotujeme? Ono je celkem jedno, jestli se zaplatí peníz za nedotovaný tovar případně vyšší nebo jestli si ten příplatek zaplatíme komplikovaně (a nákladněji, neboť dotační mašinérie zdaleka není zadarmo) přes dotace, majíce pak tovar levnější - ovšem jen opticky.

Dotace akorát posilují moc struktur, jež jimi disponují, struktur byrokratických a nevolených, mocně nahrávají korupci a deformují trh. Úspěšný není ten, kdo skýtá služby či tovar kvalitně a levně, nýbrž ten, který si umí jakkoliv opatřit dotace. Samozřejmě podle komplikovaného práva a předpisů přísně legálně nebo taky ne - od toho má právníky, aby to legalizovali.

Podotýkám ovšem, že nejsem ekonom.

P. Čech 31.7.2021 18:07

Proč vlastně máme ty dotace? Inu proto, že bez nich by vůbec nemohly existovat socanské politické strany (u nás všechny, v EU většina). Sama existence Evropské unie je na dotacích postavena. Zkuste sebrat Francii dotace EU do zemědělství a hned zde bude Frankcit. Totéž se týká Polska, Španělska, Itálie a dalších zemí. Dlouhodobě tvrdím, že všechny dotace, přídavky dávky, příspěvky a pobídky by měly být obecně zrušeny s jedinou výjimkou. S výjimkou těch, které směřují k lidem nemocným a zdravotně handicapovaným. Potom by ovšem zanikly všechny naše politické strany, protože by neměly před volbami lidem co slibovat. A bylo by dobře.

J. Jurax 31.7.2021 18:29

"Potom by ovšem zanikly všechny naše politické strany, protože by neměly před volbami lidem co slibovat. A bylo by dobře."

Nezanikly. A kdyby jo, tak by stěží bylo dobře; diktaturu nebrat! :-P

P. Čech 31.7.2021 21:36

Nesnáším jakoukoliv diktaturu s jednou výjimkou. Diktatury většiny občanů, což je v podstatě demokracie. Skutečné nadpoloviční většiny, jejíž vůli se musí menšina podřídit. Jinak totiž žádný systém nemůže efektivně fungovat. Učit se můžeme jen na jednom místě na světě a to ve Švýcarsku, jehož systém efektivně funguje již více než 200 let.

T. Kohout 1.8.2021 5:37

Co se týče dotací, doporučoval bych si nejdřív nastudovat, kde a proč vznikly (ve Francii, kvůli zemědělcům, za de Gaulla). A odtud se jako rakovina rozšířily do celého světa. Bez dotací "ani ránu".

P. Čech 1.8.2021 9:55

Ano, rozšířily se jako rakovina po celém světě a spolu se všelijakými příspěvky, přídavky, dávkami a pobídkami socanského státu a jeho socanských politických stran s výjimkou těch, které jsou směřovány přímo k nemocným a zdravotně handicapovaným občanům, se staly zbraní těchto stran. Zbraní, která je používána k volné soutěži těchto stran, ale i hnutí, a která jen vytváří a posiluje socanské smýšlení části společnosti. A o tom to všechno je.

J. Jurax 1.8.2021 12:45

Věci obecně známé ... :-)

P. Sura 31.7.2021 13:07

Přesná ukázka toho, jak lze výklad českých zákonů ošvejkovat. Zde z úst z nejpovolanějších.

To, co tu pan Jemelík uvádí, by mohlo platit v případě, že politika je jen jedním z oborů podnikání. Právnická veřejnost a lobby na tom pracují ze všech sil. Potom nás chraň Bůh!

L. Severa 31.7.2021 12:00

Zásadní otázkou je, zda Babiš může ovlivnit výši dotací. Zda Aglofert ovládá nebo neovládá je nepodstatné. Svěřenecké fondy vymyslela chytrá horákyně, protože jestliže majitel firmu převede do cizí správy, tak přece ví, že je jejím majitelem a může si z titulu své funkce nahrávat dotace. Pokud to je ovšem možné – v tom je jádro pudla. Nevím, nejsa právník, ale možná by dokonce bylo možné fingovaně prodat firmu bílému koni.

J. Jurax 31.7.2021 14:04

Ano.

Ovšem primární zlo, od něhož se celý kolotoč odvíjí, jsou jen ty dotace.

V. Čermák 1.8.2021 12:59

Dotace=Mantra, kterou se jen zabývat je ztráta času. Bez Dotací by se zhroutil Svět skrz naskrz zDotovaný. Ale jen Babiš, jehož Agrofert pobírá vesměs Kompenzační dotace, vadí. Mimochodem, bez Dotací do Zemědělství a Potravinářství v EU by Agrofert byl ještě Bohatší a Úspěšnější....;-D

J. Jurax 1.8.2021 15:59

"bez Dotací do Zemědělství a Potravinářství v EU by Agrofert byl ještě Bohatší a Úspěšnější"

Pak tedy ovšem nechápu, proč je Agrofert bere?8-o

P. Čech 31.7.2021 18:11

Jádro pudla je v ČR v tom, že veškeré dění v politickém a společenském systému stojí a padá s kompromisy typu právě té "chytré" horákyně. Obecně totiž platí, že jakýkoliv kompromis je vždy horší než kterýkoliv z původních návrhů. To ovšem nehraje do karet zájmům politických stran, protože právě ty nemohou bez kompromisů žít.

M. Grundmann 1.8.2021 1:24

Střet zájmů se týká pouze nenárokových dotací. Tedy těch, na které není právní nárok. Stát tedy logicky rozhoduje o výši dotací, které udělí či neudělí podle vlastního uvážení. Andrej Babiš tedy přímo či nepřímo rozhoduje o tom, kolik jeho firmy dostanou peněz.

Je to křišťálově jasný případ střetu zájmů.

P. Čech 1.8.2021 10:13

Babiš o tom nerozhoduje ani přímo ani nepřímo.Prostě o tom nerozhoduje. Opakuji, máte-li důkaz v podobě příkazu podepsaného Babišem a přikazujícího poskytnutí dotace Agrofertu, předložte jej. Potom soud a jedině soud, rozhodne o případném střetu zájmů. Soud, nikoliv nějaký pan Grundmann.

R. Polášek 31.7.2021 11:14

Přesný popis situace.

Jinak já jsem nějakou dobu u dotovaného obooru, jiného než zemědělství nebo potravinářství byl a trochu k tomu "přičichl".

Dotace Babišovu Agrofertu jsou úplně stejné a úplně stejně prosazované jako dotace kterékoliv větší firmě. Včetně firem modroptákových a TOPsebrankovýchi případně lidoveckých kmotrů.

Kdyby se opozici podařilo zarazit dotace do Agrofertu, musely by se ve stejném kroku nebo hned v následujícím zarazit dotace do poloviny velkých firem. Včetně firem opozičních kmotrů.

Proto opozice bojuje proti Babišovi jen slovně, ale ne činy. Aby se hloupé ovce chytly, navnadily na povznášející pocit okopávat kotníky a škodit někomu, kdo je ve společnosti výrazně výš než oni a házet ty správné hlasy do volební truhly.

Ale aby to firmy spřažené s opozicí ekonomicky nijak nepoškodilo.

J. Bárta 31.7.2021 10:16

Vy požadujete po demo opozici myšlení. Toho opravdu není schopná.

J. Jurax 31.7.2021 14:05

:-) :-)

P. Hatina 31.7.2021 9:43

To by snad pan Jemelík mohl vědět, že zmíněné vyšetřování páně Babiše už dávno probíhalo a probíhá, ba dokonce ve dvou směrech. (Tedy, ještě krom a nepočítaje v tom ono známé Ptačí hnízdo) :-)

Jednako tedy skrze vlastní Střet zájmů, jako takový. Což jest, tedy dle zákona přestupek a řešila ho jako takový, obec Černošice. (Dá se dohledat jak dopadla).

A druhako tedy, co kdyby z toho Babiš v konkrétních případech nějaké prachy měl. Což tedy pro podezřelé dotace řeší na udání policie. Ovšem nedával bych jí moc šance, dokavad na MF sedí Schillerová, která jistě na policii dosvědčí že k žádné škodě vlastně nedošlo..

Takže, vyšetřování, ano, ale jak se říkalo v jednom filmu, Zapomeňte..

J. Jurax 31.7.2021 14:29

No jo no, vyšetřovat lze do alelujá, když je vůle.

Jsou čtyři možnosti:

Vyšetřovaný čin se nestal. Celé vyšetřování je politikum, politikou je živeno a udržováno.

Čin se stal, ale máme neschopné vyšetřovatele.

Čin se stal, vyšetřovatele máme schopné, ale nesmí nic moc vyšetřit, neboť politika.

Právo se nemůže shodnout, zda čin byl činem trestným. A kolem toho se politicky tančí a vykrúcá.

M. Grundmann 1.8.2021 1:29

Andrej Babiš má hodně firem a tedy i hodně různých kauz. Nejvíce se mluví o kauze dotací pro Čapí hnízdo, ale zrovna tato kauza vypadá nejméně nebezpečně. Podle mého názoru se Andrej Babiš v tomto případě ničeho trestného nedopustil. I když se choval velmi podivně. Ale podivné chování není nutně trestné.

Slyšel jsem ale o jiných kauzách, o kterých se mluví velmi málo, které vypadají na první pohled mnohem hůře.

P. Hatina 2.8.2021 11:33

No ja, on totiž pro připomínku, pan Babiš jest taky už 8 let poslancem, tudíž ho vlastně ani tak lehce trestně stíhat nelze -tudíž na každou tu jeho kauzu zvlášt by si musela policie vyžádat souhlas Parlementu - což se, snad se nepletu, podařilo právě jen v tej kauze Čapí hnízdo. V těch dalších, jak předpokládám ne, čili si sice policajti můžou něco "předběžně" vyšetřovat, ale leda tak do šuplíku...

M. Grundmann 2.8.2021 11:42

Podle mého názoru se Babiš dotačního podvodu u Čapího hnízda nedopustil. Kdyby nebyl v politice, tak by bylo jeho stíhání už dávno zastaveno. Svým způsobem mu tato kauza pomáhá, vypadá jako nevinná oběť. Jeho chování v této kauze je sice na hraně zákona a za hranou nějakých obecných pravidel slušnosti, ale není trestné. Chová se jako velká část podnikatelů využívajících různé právní kličky k obohacení.

P. Hatina 2.8.2021 11:58

No popsal bych to takhle, kdyby Babiš nebyl v politice, tak "buď" by bylo jeho stíhání už dávno zastaveno,

ale i naopak, by třeba už prošlo soudním řízením a nějaký soud by tu žalobu (antož by to prošlo celou sérií odvolání a stížností), pravděpodobně stejně zrušil...

M. Grundmann 2.8.2021 12:20

Státní zástupce by nikdy s touto kauzou k soudu nešel, protože nemá nic v ruce. Babiš pouze využil díry v předpisech a to trestné není. V podstatě tato kauza vyhovuje jak Babišovi, tak opozici. Babiš nic neriskuje a vypadá jako oběť, opozice si zase našla nějaký argument proti Babišovi. A novináři mají o čem psát a Milión chvilek záminku k manifestacím. Tato kauza vyhovuje hodně lidem a o podstatných věcech se nemluví.

T. Kohout 1.8.2021 5:42

To byl ale Kalouskův vynález. Když tady někdo ukradl prachy (ale ve velkém), hlásal přeci, že ty peníze tu ale "nikde nechybí". Takže o nic nejde...