4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Století s hlavním spojencem

Tomáš Masaryk měl americkou manželku, přijal i její příjmení; syn Jan měl také americkou manželku, sestru prvního velvyslance USA v Československu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Salajka 8.3.2019 13:26

Spojenci ČR

Hodžova koncepce Federace ve Střední Evropě má tu slabinu, že předpokládá, že se Maďarsko vzdá Revize Trianonské smlouvy a že Němci akceptují rovnoprávné postavení s ostatními členy federace. Polský nárok na Těšínsko je už jen drobnost.

Orientace na Sovětský svaz neměla alternativu - přitom si viditelně Masaryk i Beneš byli vědomi jejího úskalí - což je zřejmé ze způsobu jakým upozadili Karla Kramáře. Cestu do Moskvy těžko Benešovi vyčítat - kdyby jí nepodnikl, Velká Británie, by se mohla cítit vázaná Mnichovskou dohodou. Kdyby chtěla, měla VB dost času, aby Benešovu vládu uznala dřív než Sověti.

Bylo sice jasné, že vliv USA ještě zesílí, ale vždy tu byla hrozba, že se vrátí k izolacionismu. Rozdělení sfér vlivu velmocí mohl Beneš ovlivnit v daleko menší míře než při jednání ve Versailles.

Je dobře si připomenout, že Beneš čelil také vnitropolitickým tlakům, přičemž např. při volbě v r. 1935 se opozice shodla na tom, že ho nechce, a teprve když zíkal Beneš hlasy fašistů s SDp a od Hlinky odstoupil jejich kandidát Bohumír Němec.

I dnes bohužel platí, že garantem naší západní hranice je Rusko, protože se mu nehodí posílení Německa. Ukazuje se, že v moderní době je vedle hranice více chránit pozitivní identitu národního státu.

M. Prokop 8.3.2019 21:07

Re: Spojenci ČR

Garantem naší západní hranice jsou smlouvy s Německem, Rusko naštěstí ne. Podobně je to s Polskem, kde je problém mnohem vážnější.

Ten zbytek by byl na článek, tak jen stručně orientace na Sovětský svaz je až válečná záležitost, od doby, kdy přestal být německým spojencem. Před válkou ani náhodou.

Ano, Beneš byl pod tlakem vnitropolitických záležitostí (po válce), ale ustupoval jim příliš ochotně. První chyba byla NF a pak už to jelo jak dráha.

K. Salajka 8.3.2019 23:40

Re: Spojenci ČR

Smlouvy s Německem mají podobnou hodnotu dnes jako včera. Např. v roce 1934 byla uzavřena mezi Německem a Polskem. Se vzrůstající expanzí Německa od roku 1933 usiloval Beneš o normalizaci vztahů s Ruskem. S uznáním de iure čekal až poleví odpor spojenců Rumunska a království SHS a především vyčkával, až podobný krok učiní Francie, proto k němu došlo až v r. 1935.

Mimochodem první Národní fronta byla vytvořena již počátkem 30tých let. Představa, že Beneš mohl podstatně zasáhnout do rozdávání karet při poválečném uspořádání je iluzorní. Kde měl najít spojence proti armádě a vnitru prošpikovanému komunisty. ??? Mohl zabránit ostrakizaci agrárníků? Měl se jinak postavit k pozemkové reformě ?