18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

POLITIKA: Století s hlavním spojencem

Tomáš Masaryk měl americkou manželku, přijal i její příjmení; syn Jan měl také americkou manželku, sestru prvního velvyslance USA v Československu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 8.3.2019 13:21

Re: Největšími viníky WW2, samozřejmě kromě Německa,

Ale neblbněte. Po hrůzách první světové se nedalo očekávat (bohužel), že vnitřní poměry Francie i GB připustí nějakou další válku jimi začatou. Takže, jako demokratické země proti odporu vlastního obyvatelstva prostě nemohly.

Z italské fronty by porážka Německa trvala ještě déle, mimo jiné i z logistických důvodů. Otázka spíš je, zda měla být italská fronta vůbec otevřena.

M. Prokop 8.3.2019 13:17

Re: Jalta

Ano, ale ...

... Beneš sice podepsal spolupráci, ne však vazalství.

Zdali by se Československo mohlo vyvíjet jinak, nebýt ostudného výsledku voleb v roce 1946, těžko říci.

Rakousku se to podařilo, Polsku ne. Každopádně, na Jaltě se Stalin dozvěděl, že se s reálným odporem nesetká.

J. Babička 8.3.2019 4:39

Re: Jalta

To je ale hloupost. O výsledku rozhodl postup armád. Takže co obsadili Rusové si nechali. Dokážete pochopit, že vyhnat rusy z Polska a Madarska, by šlo jedině vyhlášením války SSSR ?

Takže jedině my a Rakousko, které obsadili obě armády, dostali možnost si vybrat, My sme si ve svobodných volbách vybrali komunisty, rakušáci ne.

J. Hruška 8.3.2019 6:02

Re: Jalta

Co tady melete o svobodných volbách, Jone? My sme?. Jsme! Snad. nikoho vítězem války nezvolili. Tehdejší smečku agentů kolaborantů zrádců (vůdců) někdo zvolil? Jména jsou známá, že.

A. Reček 8.3.2019 8:29

Re: Jalta

Bohužel v květnu 1946 mnoho našich občanů v Čechách a Moravě uvěřilo předvolební propagandě KSČ a volilo je. Na Slovensku tomu tak nebylo! Rovněž pozdější příklon socdemáků ke komoušům umožnil převrat v únoru 1948.

V. Petr 8.3.2019 11:26

Také šlo opustit nesmyslný požadavek "bezpodmínečné

kapitulace," což by mohlo vést ke svržení Hitlera v Německu. Namísto toho ten "píp" Morgenthau, ovlivněný sovětským agentem na svém ministerstvu, vyhlásil šílený "Morgenthaův plán," který, ačkoliv byl Rooseveltem nakonec odmítnut, nesmírně pomohl Gobbelsově propagandě!

A proboha, nesrovnávejte nás s Rakouskem. Američané, vinou generála Eisenhowera, který byl v zajetí politiky již mrvého F. D. Roosevelta, obsadili jen malou část Československa. Toto nelze vůbec srovnávat s Rakouskem, které bylo až do roku 1956 rozděleno na čtyři okupační zóny, stejně jako Německo. Čtyři okupační sektory měla i samotná Vídeň.

A jakou jsme měli svobodnou volby ve skutečnosti se ukázalo r. 1968, kdy Brežněv řekl v srpnu unesenému Dučekovi "Výsledkem WW2 je, že patříte do naší zájmové sféry a abychom tento stav udrželi, jsme ochotni vést další válku. Pokud bych i já toto nepodpořil, tak bych tady neseděl."

M. Valenta 8.3.2019 8:57

Re: Jalta

Možná jste to ještě nezaznamenal, ale USA vytáhli Evropany 2 x z pěkný šlamastiky - takže spojenec velmi dobrý.

M. Valenta 8.3.2019 9:14

Re: Jalta

oprava: vytáhly

K. Pavlik 8.3.2019 11:59

Re: Jalta

To ano, ale pote co jim nekdo paradne slapl na kuri oko.