28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Kudrnová 13.6.2011 17:29

Stávkující a jejich oběti

Já bych nemluvila tak dramaticky o obětech, myslím, že už dost  nadělali různí pisálkové pro stávku o nás chudácích co se námi stane, když bude stávka. Když  zvolení ministři  budou dělat to co mají  t.zn.  zajistit obranu nás co chceme normálně jet do práce  a kamkoliv jinam,  zajistí plynulý  chod naší republiky, to znamená zajistí nám autobusy a jiné prostředky a policie bude pracovat tak jak má. protože nezapomeňte  Státní zaměstnanci jsou placeni  z našich daní všech  obyvatel ČR  ministři policie atd.    Odbory   jen  z příspěvků odborářů.Tak o co jde, teď si tedy uděláme obrázek, jak to tedy v naší republice chodí.Koho se kdo bojí.    Já taky nejsem spokojena s určitými kroky co dělá vláda, taky se mi nelíbí reforma třeba zdravotnická a to nemluvím ani o důchodové, ale toto  je pro odboráře jenom zástupný problém a chtějí zase po dlouhé době se trochu ukázat. jako naši chrabří zástupci.A ani se mi nelíbí, že sama ODS nestojí za svým předsedou a že tam pořád zaclání pan Tluchoř, teď zase se svými sedmi body proti VV. Ale  jsem proti stávce, nevím co by nám dobrého přinesla.

V. Tikalský 13.6.2011 16:54

Autor lže,jako když tiskne

stačí,když špatná vláda odstoupí a stávka nebude.Vydržím,když v den stávky budu omezen den.Ale tato vláda mne chce omezit daleko více ekonomicky a do smrti.Navíc,když vidím toho "největšího bojovníka" proti korupci Nečase, jak  hrdinně prohlašuje "padni komu padni!" a když to padne na člena ODS (Drobil, Vondra),tak to zamete pod koberec. A k tomu 3 ekonomičtí Alí  z TOP - Kalousek,Drábek, Heger .To je štafeta pro bohaté,nikoliv pro normální lidi,natož nemocné ,postižené,staré!

J. Blažek 13.6.2011 14:14

Autor se mýlí

Se stávjkou souihlasí víc jak 60% obyvatel, důvěra nemá vláda u 80% obyvatel !!!!!

P. Rada 13.6.2011 14:29

Re: Autor se mýlí

Autor se nemýlí - on jen tvrdošíně dělá svou modrou propagandu za kterou je dokonce svou stranou placen.

A. Bocek 13.6.2011 13:12

Komu se nelíbí jednání odborářských bossů,

nechť odbory opustí.

J. Slanina 13.6.2011 13:10

Tak lopata prý stávkuje i za mne.

Nechci mluvit za jiné, ale co se mne týče, doporučuji mu, aby se na mne klidně vysssral. Zaměstnán jsem totiž u továrníka, nikoli u "podnikatele", kteréžto slovo je pro mne pouze synonymem pro lumpa, zloděje a podvodníka. MŮJ továrník je totiž naprosto férový chlap, proto mu taky tak říkáme. Za to, že komouši toto slovo zprofanovali a zdehonestovali,nemohu já ani on.

A. Hrbek 13.6.2011 9:28

Vážený pane Klíči,

jako obvykle prokazujete absolutní nevědomost o předmětu, o kterém píšete. Právo stávkovat státním zaměstnancům samozřejmě přísluší, zákonnou výjimkou jsou soudci, státní zástupci, příslušníci ozbrojených sil a příslušníci bezpečnostních sil.

Odvoláváte se na to, že odbory nemají ani poloviční důvěru veřejnosti. Skromně přitom mlčíte o tom, že tato důvěra podstatně větší než důvěra veřejnosti vládě, která v současné době skutečně patří k nejméně důvěryhodným institucím veřejného života.

To, zda stávka naštve lidi, kteří chtějí poctivě pracovat, nechte laskavě na nich. Současné průzkumy ukazují něco jiného, než tvrdíte. Ale to může být "statistická chyba".

Rozhodně se to netýká Vás, protože se živíte jiným způsobem, než poctivou prací.

P. Kolář 13.6.2011 10:29

Re: Pane Hrbku, s tou důvěrou

bych se moc neoháněl, protože odbory mají půl milionu členů a ne všichni se stávkou souhlasí. Koho tedy vypasení odborářští bossové zastupují? Mne určitě nikoliv, hlavně sami sebe v boji tučná koryta.

A. Hrbek 13.6.2011 12:01

Re: Pane Hrbku, s tou důvěrou

Kolik členů mají ODS, TOP09 a Věci veřejné dohromady? Co takhle pokusit se zorganizovat stávku nebo alespň statisícovou demonstraci na podporu škrtreforem? Kolik lidí by, podle Vás přišlo? Vyviňte iniciativu!

J. Blažek 13.6.2011 14:17

Re: Pane Hrbku, s tou důvěrou

Mýlíte se - podle průzkumů souhlůasí se stávkou víc jak 60% obyvatel, současnáí vláda však podle průzkumů NEMÁ DůVĚRU 80% obyvatel !!

J. Blažek 13.6.2011 14:17

Re: Pane Hrbku, s tou důvěrou

Mýlíte se - podle průzkumů souhlasí se stávkou víc jak 60% obyvatel, současnáí vláda však podle průzkumů NEMÁ DůVĚRU 80% obyvatel !!

J. Blažek 13.6.2011 14:17

Re: Pane Hrbku, s tou důvěrou

Mýlíte se - podle průzkumů souhlasí se stávkou víc jak 60% obyvatel, současná vláda však podle průzkumů NEMÁ DůVĚRU 80% obyvatel !!

J. Blažek 13.6.2011 14:20

Re: Pane Hrbku, s tou důvěrou

Podle průzkumů souhlasí se stávkou víc než 60% obyvatel, se současnou vládou nesouhlasí 80% obyvatel - takže Váš názor je statisicky nevýznamný !

J. Blažek 13.6.2011 14:21

Re: Pane Hrbku, s tou důvěrou

Omlouvám se, ale nějak mi toho sem naskákalo moc. Prvně totiž nic a najednou tolik. Tak ať !

M. Gavlák 13.6.2011 6:45

Bože, to je najednou rozborů!

Spousta lidí, co chtějí "poctivě pracovat", je na vládu tak naštvaná, že stávku podporuje, i když pokládá odborové předáky za tak trochu mamlasy. Poraďte své ODS, aby tu agónii neprodlužovala a aby začala konečně pracovat na své přeměně na skutečně pravicovou stranu s konzervativními hodnotami - třeba s tou, že normální je nekrást a nepodvádět ...

V. Kusý 13.6.2011 8:23

Re: Bože, to je najednou rozborů!

Jenže to už by nebyla ODS!Ta totiž má pravicovou jen rétoriku a kdyby měla přestat její velká část krást,stala by se z ní marginální partička, poněvadž by ji většina členů opustila.Co taky se stranou, která bojuje proti svým lidem?

A. Sedláčková 13.6.2011 8:36

Re: Bože, to je najednou rozborů!

Ano, spousta lidí je na vládu naštvaná a tak se klidně nechá zneužít těmi "tak trochu mamlasy" k jejich - mamlasovic - cílům. A že jim přitom nejde o nás, běžné občany, na to vemte jed. Domýšlíte vůbec, co se bude dít dál? Vláda padne - s naší mohutnou podporou těch tak trochu mamlasů, ve volbách zvítězí socani a budou nám vesele s podporou KSČ vládnout k lepším zítřkům. A všichni budou konečně šťastni. A já ve čtvrtek opráším své staré kolo a snad se nějak do těch kopců v Brně Bohunicích, kde pracuji, nějak dopravím. Vyjedu s předstihem, 67 let není žádná p...l.

M. Gavlák 13.6.2011 10:21

Re: Bože, to je najednou rozborů!

... doymýšlím. Jestliže členům ODS (snad ještě nějaké nezkorumpované má, proboha) nestačily volební lekce minulých let, pak potřebují jít do opravdu drsné opozice, sáhnout si na dno. Pak si třeba uvědomí, cože jim to voliči vzkazují. Za tuhle lekci stojí pár let vlády levice, protože, co si budeme namlouvat, o moc horší, než tahle slavná koalice to být zase nemůže...

J. Horal 13.6.2011 5:01

Výzva Pražanům

Pražané, odmítněte odborářské agresory obsloužit v obchodech a restauracích!

M. Trhlík 13.6.2011 5:26

Re: Výzva Pražanům

Pane Horale,autor článku má v podstatě pravdu.Stojí jen za zmínku,když vše je potřebné,proč lidé odborářským bossům naslouchají a do stávky jdou.A jak poznáte odborářského agresora od občana Prahy,či turisty?A proč se i vláda začne třást,až dojde ke stávce? Ono vše bude určitě složitější,než vše svádět na odborářské předáky.Nedávné problémy s lékaři,kterým z počátku odmítala vláda   vyhovět,aby nakonec podlehla a požadavkům vyhověla,mnohým lidem dodala chuť k tomu zkusit to také.A v době problémů lékařú nebyli bráni lidé jako štít?Dá se namítnout,že tam se jedná o něco jiného,ale podstata je stejná.Vláda se začíná zabývat problémy až dojde k velkým akcí.Malé ponechává bez povšimnutí.Vzpomeňme na protesty zemědělců,policistů,hasičů či jiné.Bohužel pořád u nás něco není v pořádku a žádná z vlád ještě nenašla dostatečné řešení.Levice slibuje něco,co nelze provést a část pravice je v tom tiše podporuje.Pravdou je,že většina lidí souhlasí i s úspornými opatřeními,které se všek nesmí dotýkat jich.Ono to bude ještě hodně složité.

P. Rada 13.6.2011 6:48

Re: Výzva Pražanům

Ano úsporná opatření musí přijít a to i důraznější ale komplexněji protože společnost na lecos prostě prostředky nemá a nejspíš jich bude časem navíc ubývat. Mám totiž za to, že úsporná opatření vlády jsou sice správná a nutná ale vytržená s kontextu a tak zcela nesystémová. Pokud je totiž např. už volební systém založen na neprůhledném a nelimitovaném financování pol. stran do voleb... které si zásadně nepřejí průhlednost svého účetnictví a zákon jim to umožnuje podobně jak akcie na majitele..... Či si veřejná správa už s pohodlnosti zásadně nepřeje průhlednost hospodaření a zákon jí to de facto také umožnuje.... Pak je to půda pro jejich korupční provazování s kapitálem a to i pochybného pozadí a systém se podle toho chová tím, že preferuje jeho zájmy a nikoli svou celkovou vyváženost a stabilitu. Opravdu to proto bude ještě hodně dlouhé, složité a asi i bolestné. Kořeny to totiž má neprůhledné a hodně hluboko.

P. Rada 13.6.2011 1:25

Krizový vývoj.

Osobně jsem  předně pro konstruktivní jednání a teprve až vše selže .... Žel mám za to, že v tomto státě selhává soudnost ve vztahu managmentu mocných k potřebám vývoje společnosti už dlouhodobě. Např v pražské MHD se toto děje už víc jak celé desetiletí kdy naprosto neprůhledným a bezkoncepčním způsobem se  zadávají a posléze nakupují dopravní prostředky - např tramvaje. Výsledek je ten, že po hlavním městě dnes jezdí cca desítka typů a odvozenin různých tramvajových souprav... K tomu je potřeba zázemí několika dep s odpovídajícím sortimentem lidským i náhradních dílů... A toto vše samozřejmě něco stojí. Typuji, že v šíři vozového parku může Praha směle kandidovat na smutný evropský primát.

A vývoj nových typů přitom zdaleka nejde k efektivnějšímu. Nedávno byl např. vyvinut a zprovozněn typ tzv "Porsche" (14T) ale až po nasazení na trat se zjistilo, že neprojede všude a navíc v zatáčkách pro své pevné podvozky doslova hobluje koleje - a přitom obnova kolejového tělesa je jednou z největších položek provozu tramvají. Neuběhlo mnoho a už je tu další typ (15T) - zas sice velice pohledný... ale velice těžký a opět se zásadním problémem - tentokrát co se průjezdností sněhem týče...

Pokud je autor opravdu dobrým analytikem HKODS - která de facto šéfuje přidělování veřejných zakázek a to i těch pražských, asi je mu jasné kam stamilionové prostředky tečou a pro koho s jakým efektem. Na toto téma kdy česká veřejnost je dlouhodobě rukojmím tunelování ale autor nepíše - zato o tom, kdo koho bude mít za rukojmí ve stávce se rozepisuje... Ta stávka asi sama o sobě skutečně nic nevyřeší ale na druhou stranu mám také za to, že celá dlouhá řada kaus je nevyřešena a zametána pod koberec. Tento stav se ve společnosti rozmohl v rozporu s trendem společenské prosperity a to nutně dřív či později musí vést do krize. Tak ji tu tedy pane analytiku máme. Nebylo by ale bývalo lepší už dříve analyzovat efektivitu hospodaření s veřejnými prostředky  jak až nyní dopady krizového vývoje?

P. Skřivan 13.6.2011 4:19

Re: Krizový vývoj.

Řekl bych, že článek jasně signalizuje především obavu z toho, že kabinet nebude ustupovat jako v případě akce lékařů. Doufejme, že jako analytik zajistil dostatečnou zásobu plenkových kalhotek na dobu tohoto hrdinství - jistě o něm nikdo nepochybuje. :-)

Jinak ve věci nakládání s věřejnými prostředky Vám musím dát za pravdu. Bohužel se tak děje prakticky se vším a nejenom v případě tramvají. Zn. výhodný obchod je ten, kde je maximální provize.

M. Starý 13.6.2011 6:08

Re: Krizový vývoj.

Fajn, nakupují se (za velké peníze) nevhodné tramvaje, které pak mají problémy jezdit po městě. A co proti tomu udělali odboráři Dopravního podniku? Neslyšel jsem žádný pokřik, žádné články v novinách, žádné stávky proti špatnému hospodaření managementu Dopravního podniku. Zatím jsem pouze slyšel nářky nad zdaněním (DPH) režijních jízdenek. Odborům nejde o boj proti korupci ve vlastním závodu, možná, že jim i vyhovuje, ale soustředí se na 800 Kč za DPH z režijní jízdenky, které má odvádět zaměstnavatel (zaměstnanec ne, protože není plátcem DPH), tak jako ji odvádí z každé "běžnému občanu" prodané roční předplatní jízdenky.

P. Rada 13.6.2011 8:53

Re: Krizový vývoj.

Ano pane Starý zaměstnanci DP se starají skutečně především o to své a je to trochu škoda  - hrozila přece také před časem jejich stávka ohledně propouštění pro nedostatek finančních prostředků na platy právě v pražské HD.

Analogicky před časem nebylo na platy lékařů.... ač na hromady nevhodně indikovaných léků podporované lobistikou farmaceutického průmyslu i na přístrojové vybavení.... jde podstatně více peněz... také však ze státního.  Lékaři se také nepostarali o problém s důrazem na systémovost ale především o to své... 

Tomuto pohledu ze strany zaměstnanců se ale nelze tolik divit - systémovost není jejich parketa.

Systémově by ale přeci měla už s logiky věci povinost strarat se především vrcholová politika (minimálně o svou vlastní čistotu) a její nástroj tedy právě ta vláda. Ale jak jinak než stávkou přimět naši vrcholovou politiku k očistě i systémovosti, když legální cesta prostřednictvím svobodné volby je zatarasena praktikami korupčního prostředí?

M. Starý 13.6.2011 9:56

Re: Krizový vývoj.

Píšete: "Ale jak jinak než stávkou přimět naši vrcholovou politiku k očistě i systémovosti, když legální cesta prostřednictvím svobodné volby je zatarasena praktikami korupčního prostředí?"

Můžete mi říct, čím je zatarasena legální cesta svobodné volby ? Vám bylo bráněno jít volit ?

P. Rada 13.6.2011 14:27

Re: Krizový vývoj.

Ta cesta je přece zatarasena mocenskými vztahy a korupcí kterou dosavadní volební zákon de facto umožnuje. Pokud velikost investice do volební kampaně má podstatný vliv na výsledky voleb pak výsedek voleb je tím pokroucenější čím více někdo může investovat do kampaní oproti tomu jak kvalitní program nabízí. Později se mu to i s úrokem přes přidělování zakázek, rozdělování dotací.... přece vrátí. Právě zde mají přednost nikoli ideje ale známosti, zákulisní dohody, lobing, přístup k médiím...

Nevěříteli podívejte se jak dopadly poslední volby např. v Praze, kde se k regulérnosti při čachrování s volebními obvody vyslovoval i ústavní soud. A to nebyly brány v potaz další problémové okolnosti. Oproti vůli voličů pak jednoznačně zvítězila pragmatičnost jednání mocenských špiček. Dnes mocenské špičky přes ovládané pol. strany zas vzkazují - neustoupíme - reformy jsou nutné - a le nikoli v našich praktikách.

E. Heusinger 13.6.2011 10:49

Ale prdlajs velebnosti

to byla zase novinářská neserioznost. Srovnávaly tramvaje pro Prahu s tramvajemi pro jiná města o zcela odlišných zadaných parametrech.

P. Rada 13.6.2011 14:50

Re: Ale prdlajs velebnosti?

Pane E.H. neserioznost je zde na tomto příkladu jen demonstrována příkladem. Pokuste se sám zjistit kdo co komu a proč zaplatil s veřejných rozpočtových zdrojů, kdo kdy a jak udělal na jakou zakázku výběrové řízení a s jakým výsledkem.... za posledních 20let ohledně nákupů vozového parku DP a zjistíte, že veřejné v tomto případě není prakticky nic konkrétního.

 Pěkný efekt jak se množí pohledná městská vozidla zastinuje náklady na nákup, provoz, údržbu .... na platy už pak jaksi nezbývá. Mnohé co by mělo hromadnou městskou dopravu dělat hospodárnější jak jízdu osobním autem na stejnou vzdálenost se kdesi vytrácí a jen faktická neprostupnost silniční sítě, parkovišt...  vede k tomu, že se tolik nejezdí po městě auty - a to při srovnání nikoli společenských nákladů na kilometr v hromadné dopravě ale jen oproti ceně jízdenky.

I. stihelova 13.6.2011 12:41

Re: Krizový vývoj.

Jeste k tem rezijnim jizdenkam. Pristehovala jsem do CSR v roce 1959 (CSSR jeste nebyla) a porad nemohu pochopit, proc je to vyhoda jen dopravcu. Proc by takove rezijni vyhody nemeli  mit vsichni? Proc bych ja, treba kazdych deset let,  vzhledem k naplni prace,nemohla pritahnout domu  takovy radiokokator? Proc laborant by nemohl take nosit pravidelne domu mikroskop? A t.d. Muze mi to nekdo  vysvetlit? Myslite si, ze napr.prodavacce nepomohl takovy rezijni nakup vice nez zeleznicarum?