28.3.2024 | Svátek má Soňa


POLITIKA: Stávkující a jejich oběti

13.6.2011

Kdo bude nejvíce trpět odborářskou stávkou? Zaměstnanci

Na pondělí ohlásili odborářští bossové stávku v dopravě. Zablokovat chtějí celou republiku, nevyjedou autobusy, vlaky a metro a prý dojde i k blokádám. Co tím odboráři sledují, těžko soudit, protože jejich protest neprospěje vůbec nikomu.

Předně by se odboráři mohli poučit z minulosti, kde vyjma sociálně demokratických kabinetů jejich nátlaku vláda neustupuje. Stávky jsou sice zakotveny v zákoně, nenesou však v sobě nic dobrého. Nemohou stávkovat všichni (státní zaměstnanci takové právo nemají), stávka je jednostranný akt, který v nikom nevyvolá pohnutí svědomí, které by jej donutilo jednat. Kromě toho, dohoda vyjednaná pod nátlakem není dobrá dohoda, protože nebyla vyjednána svobodně, a tudíž se zohledněním všech pro a proti. Jde čistě o zvýhodnění jedné skupiny obyvatel.

A to navíc ani té. Koho se totiž pondělní stávka dotkne nejvíce, jsou právě zaměstnanci, tedy ti, které by měli odboráři zastupovat. Jsou to totiž právě zaměstnanci, kdo nejvíce využívá hromadnou dopravu a kdo se tedy nedostane po víkendu do práce. Bohatým, proti kterým odboráři pravidelně protestují, zastavení MHD a vlaků tolik vadit nebude.

Stávka ani nebude mít svůj efekt, co se týká poškození pověsti vlády. Odbory nemají ani poloviční důvěru veřejnosti a patří k nejméně důvěryhodným institucím veřejného života. Každá jejich stávka jen rozčiluje lidi, kteří nemají v daný moment starost, jakou záminku si odboráři ke své stávce vybrali, ale především, že se nedostanou do práce. A za to, buď jak buď, nemůže Petr Nečas, ale samotní odboráři. Jsou to proto oni, kdo brzdí základní chod státu. Kdo má zájem na jeho fungování, má prostě smůlu.

Samostatnou kapitolou k debatě jsou důvody, kvůli kterým dopraváci stávkují. Nelíbí se jim důchodová reforma, zdravotní reforma nebo zvýšení DPH. Že ale odporem proti těmto změnám brání dalšímu fungování důchodového a zdravotnického systému, již neříkají. Přitom například stanovení standardu a nadstandardu ve zdravotnictví je tím nejlepším, co může pacient dostat. Dnes totiž neví, na co má právo a na co nikoliv, a nemá tedy ani možnost nijak se bránit. Péči nemůže vymáhat a je vystaven napospas doktorově vůli. Důchodový systém pak potřebuje reformu především kvůli neutěšené demografické situaci, kdy pracující již nebudou schopni v budoucnu důchodce platit. Reforma tudíž není výběrem, ale nutností.

Tak i tak, stávka nepřinese odborářům žádný užitek. Jenom naštvou lidi, kteří chtějí poctivě pracovat, a svých požadavků rozhodně nedosáhnou.

Autor je analytik HK ODS