29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Pansky 19.11.2010 4:36

Autor si sam odpovedel: senat neprekrocil sve pravomoce ...

Je tu ale jina oblast, ktera mozna stoji za zamysleni: "Senát se obvykle označuje za pojistku demokracie a za komoru, jež má

korigovat chyby v zákonech přijatých Poslaneckou sněmovnou. Měl by být

„komorou reflexe“, která moudře posoudí, zda v záplavě legislativy

schvalované sněmovnou nevězí nějaký problém."  Tohle je cesky vyklad funkce Senatu, kdy byl Senat ustaven tak, aby se vlk nazral a koza zustala cela.  Jinak receno: Senat byl zakotven v Ustave az po uz fungujici Poslanecke snemovne.  Protoze se Senatem nikdo nemel zadne zkusenosti pri vzniku Ustavy, Senatu se prisoudily znacne mensi pravomoce, nez Poslanecke snemovne.  De facto, Poslanecka snemovna muze Senat kdykoliv prehlasovat (pri vraceni zakona do Poslanecke snemovny).  Pojdme dat Senatu pravomoce, ktere si zaslouzi plnohodnotna demokracie - postavme Senat na uroven Poslanecke snemovny, kdy kazdy zakon (krome rozpoctu statu) musi schvalit obe komory, aby nabyl platnosti.  Tim by se odbouraly rychlokvasne zakony se stovkami prilepku z Poslanecke snemovny.  top0625top@hotmail.com

J. Kanioková 19.11.2010 2:01

Co to je, proboha, „metapravidla“

Prostě starý senát hlasoval po právu, noví na to budou mít právo teprve po slibu. Zrychlený způsob schvalování sice může vyvolávat pochybnosti, bylo to ale třeba, aby ty zákony mohly v nejbližším termínu začít platit. Takže to neodsuzuji, a zařazuji si vás, autore, k Pehemu a Dvořákové.

R. Bébr 19.11.2010 11:57

Re: Co to je, proboha, „metapravidla“

Zařadit autora k Pehemu a Dvořákové je ovšem pro něj velká pocta. Pehe je mezinárodně uznávaná autorita a Dvořáková je skvělá dáma, profesorka na svém místě.

Kam ovšem zařadit Kaniokovou, která neví ani co to jsou metapravidla, to bych věděl, ale napsat to nejde.

A jen tak mimochodem: vláda mohla ty zákony už dávno dát do parlamentu, ale to se čekalo na volby, aby snad ty debilní zákony příliš nenaštvaly voliče.

P. Vaníček 19.11.2010 14:45

Re: Co to je, proboha, „metapravidla“

Bébr,že jsou voni trochu i když víc natvrdlej? A ten politolog Mlejnek,PCHE a Bludimíra Dvořáková jsou známí jen tady  v levičáckejch kavárnách.

R. Bébr 19.11.2010 16:44

Re: Co to je, proboha, „metapravidla“

To říkáte vy, protože znáte jen svůj chlíveček. Kdybyste uměl nějakou cizí eč, našel byste třeba jen na Internetu (taky v knihovnách) leccos, co by vás překvapilo. Těch lidí si váží většina lidí s pořádným vzděláním - najděte si o nich údaje v zahraničních publikacích (o vás tam není nic, tak asi plivete jen ze závisti).

Myslíte opravdu, že každý musí být blbec, když vy to řeknete?

R. Bébr 19.11.2010 16:57

Re: Co to je, proboha, „metapravidla“

Myslíte, že paní profesorka Vladimíra Dvořáková dostala profesuru jen tak za nic a že úspěšně učí na VŠE v Praze (víte vůbec, co to je?).

Z vašeho vyjádření lze jen soudit, že natvrdlej jste vy, když o tak úspěšných lidech nic nevíte.

R. Bébr 19.11.2010 16:55

Re: Co to je, proboha, „metapravidla“

Jiří Pehe: Vystudoval Právnickou a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Přispíval do deníku New York Times. Pracoval v rádiu Svobodná Evropa. V roce 1985 ukončil studia na Škole mezinárodních vztahů na Kolumbijské univerzitě v New Yorku. V letech 19971999 byl ředitelem Politického odboru Kanceláře prezidenta republiky.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a přednáší na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Vede pražský Institut pro demokracii a kulturu Newyorské univerzity (PIDEC). Od roku 2005 je členem správní rady Open Society Fund.

Píše články a analytické studie o vývoji ve východní Evropě pro . Přispívá do českých deníků. Je předsedou redakční rady americké, české a německé deníky a vědecké časopisyčtvrtletníku Přítomnost, který se zaměřuje na politický a kulturní vývoj ve střední Evropě.

To je podle jakési Kaniokové blbec? Svatá prostoto!

S. Sedlák 19.11.2010 23:00

Re: Co to je, proboha, „metapravidla“

Pehe je především známý levičák.

To, že někdo někde přednáší neznamená, že je nějak moc chytrý. To platí i o Dvořákové nebo o jiném podobném - Kellerovi.