4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Karel S 8.5.2008 17:16

Je to trochu jinak...

Toto je další, silně zamindrákovaný názor na tuto problematiku pane Olšer. Takový ten český, zapšklý a silně ahistorický názor na Církev.

Stát vzal, stát by měl vrátit. Tomu se říká spravedlnost pane Olšer, tedy pokud jste pro právní stát.

IH 8.5.2008 16:45

Je třeba zjistit kolik je skutečně věřicích

a podle toho zvážit restituce. Podle obsahu příspěvků do této diskuze a když se podívám někdy do kostela , tak se domnívám, že katolická církev i další církve už žijí jen ze setrvačnosti a vlastně ani neexistují. Takže ty peníze vlastně dostane parta kardinála Vlka pro své potěšení. Osobně mám křestní list a nevím, jak se ho zbavit a přitom je možné, že jsem veden jako věřicí.

stoun 8.5.2008 15:45

Re: Re: Re: Sněm v Kostnici

Znám jejich fary a vím, jak se dá vybrat od státu, města či hejtmanství cca 60 milionů na nový kostel, v němž nesmější chybět nejmodernjší varhany, kamery atp.  Ano, církev žije velmi chudě, zvláště na ve Vatikánu, který patří k nejbohaším státům světa...

Rostislav Zídek 8.5.2008 14:09

Re: Re: Sněm v Kostnici

Pane stoune,

ač nejsem katolík, přesto několik katolických kněží znám. O každém z nich mohu prohlásit něco jiného, ale o žádném z nich nemohu prohlásit, že by byl zhůvěřilý, naopak o všech mohu prohlásit, že jsou chudí - žijí skromně a pokud dokonce mají auto, je vždy docela malé a dost ojeté. Ano v šatníku mají i slavnostní šaty, ale to snad není známkou bohatství.

Kde berete poznatky, které tu prezentujete?

stoun 8.5.2008 13:55

Co kdybys , MEJLO, už kápl božkou, že máš VUML a jsi agentem StB?

Většina z nás už to ví, ale zajímalo by to jistě i ostatní... 

Standa 8.5.2008 13:54

Svatá

pravda. "Že by bylo zapotřebí uplést nové důtky na kupčíky...? " Ano, ale rychle a hlavně použít!

Mejla 8.5.2008 13:44

Komunista Tlustý pochopitelně ví, že "doložení" je v praxi nereálné, protože by trvalo roky.

Od něj je to jen cesta, jak se opět dostat na výsluní.

Mejla 8.5.2008 13:43

Olšer má VUML ? A je dokonce v Cibulkových seznamech ?

.

Mejla 8.5.2008 13:36

Nevím, jestli to lze tak zjednodušovat. Holokaust jistě křesťanský nebyl,

a křesťanské církve spíše pronásledovaným pomáhaly a kolaborovaly méně než běžná populace. Holokaust (správně Šoa, protože holokaust znamená původně něco jiného) byl naopak výsledkem socialismu v Německu a v Rusku, kteréžto dvě socialistické země rozpoutaly 2.sv.válku.

Esmerald 8.5.2008 13:27

Re: generační problém

 " Téměř 3 generace!!budou zatíženy sumou, kterou předcházející generace bolševiků rozkradli, zničili a zplundrovaly. O tomhle opravdu každý, drahá "Vero"; i ti, co to rozkradli !!!!

None 8.5.2008 12:57

Re: Vrátil bych církvím úplně všechen majetek...

Ja celkem chapu ze Cesi nemaji radi cirkve, netusim jak si muzou myslet, ze jsou nejak bohate??? Realita platu duchovnich je spis statni vydirani nez cokoli jineho (ovsem CSSD a KSCM to musi vyhovovat spis nez nejaka ekonomicka nezavislost), s opravou staveb jsou zavisle na statnich a zahranicnich grantech (1 mil Kc od statu na zapadoceske pamatky neni mnoho) atd.

snílek 8.5.2008 12:23

jak to bylo?

o tom jak církev nabyla své majetky lze jen neúspěšně spekulovat.možná je nejpravdivější výrok kázat vodu-popíjet víno!tisíce zemědělských restituentů a nejen jich bylo státem okradeno.a ejhle stal se zázrak-v zemi kde je cca 10 procent skutečně,aktivně věřících se vláda upíše dáblu na desítky let.myslím že se tím potvrdily všechny nepěkné spekulace o presidentské volbě.věřím že parlament neschválí tak nevýhodný kšeft a církve odškodní jednorázově sumou,která bude stanovena racionálně.

stoun 8.5.2008 12:18

Re: Sněm v Kostnici

Já to pochopil jako symboliku, podobenství. Vy snad máte historicky prokázáno, že Ježíš vstal z mrtvých a vstoupil na nebesa...? Podstatný na tom je princip, že kněží nemají být zhůvěřilí, ale skromní a chudí...

čtenář zdrojů 8.5.2008 12:18

Re: Můj dům bude zván domem modlitby...

chátrat církevní stavby nechávaly všechny režimy. Od roku 1918 se o církevní stavby finančně stará stát. Chrám sv.Víta nechal vystavět Karel IV. a nikoli církev. Tento chrám byl dostavěn až za 1.republiky v roce 1930 dvěma novogotickými vstupními věžemi. A i tuto dostavbu financoval stát a nikoli církev.

Aaron 8.5.2008 12:07

Můj dům bude zván domem modlitby...

...jenomže i dům motlitby je třeba udržovat a to stojí peníze. Bolševik majetek zabavil, nechal zchátrat a dnes se mají církve starat... a za jaké peníze? Za ty srandovní příspěvky od státu?

Jerry 8.5.2008 11:57

Sněm v Kostnici

Sněm v Kostnici se nesešel kůli Husovi, ale kuli papežskému schizmatu (tenkrát existovali současně dokonve tři papežové).Nevím odkud autor článku čerpá, ale pochybuji, že by kuli Husovi, který byl jen jedním z mnoha bodů jednání, chtěli sněm rozpustit.

A ještě něco, ač je mu to připisováno, z historického hlediska Ježíš z chrámu rozhodně kupčíky nevyhnal.

stoun 8.5.2008 11:38

Re: Bolševický ksindl Olšer opět ukazuje svoji pravou tvář - nenávidí stejně křesťany i bojovníky proti komunismu.

Hlavně si musíme dát pozor na tebe, co se pyšně doma těší svým absolventským vysvědčením z VUMLu. Takových křiváků má Cibulka ve svých seznamech nepočítaně...

stoun 8.5.2008 11:35

Re: Ale Ježíš ten chrám nezapálil

Tím, te vyhnal kupčíky, zabránil znárodnění chrámu. Chtěl, aby nebyl znesvěcen farizejskou lůzou, hanebně bohatými kněžími... Tobě by též pár ran bičíkem neuškodil. Malý dvůr a velký bič, to je to, co potřebuješ...

vládík 8.5.2008 11:20

Re: Ale Ježíš ten chrám nezapálil

Doporučuji příště psát až poté, co vychladne hlava. Takový blábol!!

čtenář zdrojů 8.5.2008 11:20

mejlo

to bylo asi tím, že církev měla po celou dobu evropských dějin Židy ve velké lásce. Křesťanská Evropa svou lásku k Židům projevovala  pogromy, ghety, holocausty a podobnými láskyplnými křesťanskými pozornostmi. A tak si ti Židé nejspíš řekli, že toto je ta správná křesťanská láska a projevili jim pak lásku podobnou.;-P

tomcat 8.5.2008 11:08

Re: Zbyva otazecka

příživnictví, krásné slovo, již dlouho jsem ho neslyšel;-D

Ccecil 8.5.2008 10:55

Re: Zbyva otazecka

ptáš se po 1000 na to co bylo stokrát odpovězeno. Blobost?

Ccecil 8.5.2008 10:53

Re: Splétá už Ježíš nový bičík na kupčíky?

a kolikrát pod kolika různými nicky tady chceš blít?

Ccecil 8.5.2008 10:52

Ale Ježíš ten chrám nezapálil

Vyhnal kupčíky, v dnešním pojetí rudého Vlastíka. A rozhodně se nesnažil chrám znárodnit a předat do rukou lůzy. Je komické, jak právě tento obraz z bible autor dokáže pokřivit a vykládat  k obrazu svému. Zeptám se autora. Ježíš by snad chrám svého otce nechal ukrást a ještě by obhajoval tuto krádež? Nikoliv. Ten kupčík, který kšeftuje s chrámem totiž nyní není církev, ale poslanec ODS Tlustý v čele bandy jejíž nedílnou součástí jsou experti typu Parouba, Jandáka, Ratha a jim podobných. Tohle jsou ti praví směnárníci, které by někdo již měl tím bičem vyhnat.

Budíš 8.5.2008 10:49

Topolánek se zapíše do dějin

třemi katastrofálními rozhodnutími. 1)Vyznamenání Mašínů , 2)Přesun peněz určených pro fungování státu církvi v době už tak zadluženého státu, a to třetí nejhorší nás čeká, ale rozhodně ještě něco nepochopitelného v brzké době vymyslí.Reforma veřejných financí ho rozhodně neproslaví, protože si neuvědomil, co to je veřejné finance.Nebo to bude ten třetí bod ? Uvidíme- pak zmizí z pol.života.

cesar 8.5.2008 10:48

Splétá už Ježíš nový bičík na kupčíky?

Je nutno si uvědomit jak se církev k takovému majetku dobrala a co přináši pro současnost. Naše vláda by měla vzít v úvahu kolik křesťanů je v naší zemi. Myslím, že  bychom se nestačili divit. V žádné, případě není možno zadlužovat zemi na úkor drzé a neomalrné církve. 

Spravedlnost 8.5.2008 10:44

Splétá už Ježíš nový bičík na kupčíky?

Je nutno si uvědomit jak se církev k takovému majetku dobrala a co přináši pro současnost. Naše vláda by měla vzít v úvahu kolik křesťanů je v naší zemi. Myslím, že  bychom se nestačili divit. V žádné, případě není možno zadlužovat zemi na úkor drzé a neomalrné církve. 

Mejla 8.5.2008 9:32

Církev totiž likvidovali v 50.letech Olšerovi světci - Kriegl, Otto Katz, Schling, London, Slánský, Frank atd.

A to byli vyvolení lidé.......

Mejla 8.5.2008 9:29

Bolševický ksindl Olšer opět ukazuje svoji pravou tvář - nenávidí stejně křesťany i bojovníky proti komunismu.

Zničené či poškozené sakrální památky v počtů tisíců, rozbité kláštery, rozprášené řehole. Na komunistického pohůnka Olšera si budeme muset dát ještě pozor.

Budíš 8.5.2008 8:59

To se to rozdává, z cizího krev neteče

a když nebudou, zvýší se poplatky.Páni poslanci si musí uvědomit ,že jsou jim svěřeny do správy peníze občanů.Jestli ví co to znamená.Církev je tak drzá, že si to neuvědomí.Stát je zadlužen,není na dálnice, není na školství atd., ale církev to nezajímá a shromažďuje majetky.Kolik je vlastně v Čechách věřících v katol. církvi ??? Ví to někdo -církev stavy záměrně zkresluje.Jistě méně než rybářů, jistě méně než kaktusářů, jistě méně než filatelistů.Odškodnění církve si vyžaduje referendum.Nebo je snad někdo oslněn s ohledem na výši platby vidinou příslušné provize.