17.6.2024 | Svátek má Adolf


Diskuse k článku

POLITIKA: Špitální žalozpěv

Věčné dilema, jak nakrmit zdravotnický systém, se stále dožaduje řešení. Všichni chceme co nejlepší zdravotní péči za co nejméně peněz. Jenže i zde platí to, co v penzijním systému.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Hlubek 2.9.2013 6:24

Všechno co je povinné je drahé nehospodárné

Tato situace má řešení. Zrušit povinnou platbu zdravotní daně a nasměrovat striktně do zdravotnictví spotřební daně z tabáku a lihovin. Ostatně kvůli zdravotní škodlivosti těchto komodit byly zřízeny. Těchto asi 60 mld. by sloužilo na úhradu skutečně základní zdravotní péče, tj. poskytnout základní pomoc nepojištěným a dětem. Zůstala by jediná Státní zdravotní pojišťovna, která by těmito prostředky disponovala. Všichni by se stali nepojištěnými, ale mohli by si zjednat komerční zdravotní pojištění u komerčních pojišťoven. Částka, kterou dnes platíme na zdravotní dani by zůstala v peněženkách daňových poplatníků a jen na nich by bylo jak s těmito prostředky naloží. Všem, za které se platí z veřejných peněz, přidat k důchodu těch, já nevím cca 700 korun. Komerční zdravotní pojišťovny, u kterých by si zájemci sjednávali zdravotní pojištění dle svých přání a možností by rozhodně lépe kontrolovaly hospodárnost poskytované péče. Ve smlouvách by byla jasná kriteria stanovující cenu a rozsah pojistného krytí. Každý by měl možnost svým životním stylem výši pojistného ovlivnit a pojišťovny systémem bonusů a malusů motivovat klienty. Mimoto by se ulehčilo všem, kteří pojištěni být nechtějí a v návaznosti i soudům a exekutorům, kteří tuto dlužnou daň vymáhají. Je to téma na rozsáhlou diskusi, ale mnohde ve světě to dobře funguje.

T. Vodvářka 2.9.2013 5:44

Pane Párale

trh ve zdravotnictví udělá následující - objeví se společnost /se sídlem řekněme na Kajmanských ostrovech, která v prvním kole nabídne pro pojišťovny nejlákavější finanční nabídky za péči. /kupř 2/3 současných nákladů/. Všichni ostatní poskytovatelé zkrachují, nebudou mít tuto konkurenční schopnost. Po jejich likvidaci se firma na Kajmanských ostrovech zamyslí a řekne, že to trochu podcenila a jsa monopolem, ceny za péči se budou muset navýšit, aby nám obyvatelé tolik nechuravěli.

Všichni zkrachovavší již nebudou mít sílu se znova postavit na nohy.

Že přeháním? V našem právním systému je toto obvyklý scénář. Trh ve zdravotnictví nefunguje ve Vašem pojetí nikde na světě, neboť stát má za poskytování péče odpovědnost.