1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

POLITIKA: Současnost a její pokračování

V souvislosti s posledním vývojem naší politické scény se často cituje opoziční smlouva z roku 1998. Ta poznamenala funkční období premiéra Miloše Zemana až do roku 2002 a v obecném povědomí se stala jakýmsi logem bez konkrétního obsahu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Blažek 15.8.2013 19:54

V článku je připomenutí ....

.... tzv. opoziční smlouvy. Bohužel zde není uveden hlavní důvod jejího vzniku a to, že malí (Unie svobody a KDU ČSL - tedy Rum a Lux) vydírali a chtěli odstavit od moci velké (ODS a ČSSD - tedy Klause a Zemana). A od těch stálých kritiků opoziční smlouvy jsem nikdy neslyšel, co se mělo místo opoziční smlouvy stát. .... Za sebe konstatuji: Klaus a Zeman efektně s Rumlem a Luxem vydrbali.

P. Urban 15.8.2013 19:14

Konzervativní liberál proti populistovi ?

Co tím autor myslí ? "Karlovo číro" ?

V. Bok 15.8.2013 14:12

No, hlavní problém se Zemanem je

to, že je to ON, TEN ZEMAN. Obr asi tak o tři třídy nad konkurenty. A to se neodpouští.

Všichi presidenti měli tytéž či vyšší pravomoci. A že je neuměli použít? Ale zkoušeli to všichni. Havel s Tošovským, Klaus s Topolánkem , kdo si vzpomene na jeho výrok ...koalice s komunisty. Takovou vládu neumožním. Kdo tehdy protestoval? (i když s hlediska občanského to chápu..).

Takže, máme konečně v čele chlapa. Ten který umí. A sliby plní. Jsem tomu rád.

P. Pavlovský 15.8.2013 14:19

Re: No, hlavní problém se Zemanem je

Jak Havlovy, tak i Klausovy vlády vždy nakonec dostaly důvěru v parlamentu.

Něco takového Zeman zřejmě neumí, málo platné.

Ono mu ale o to asi moc nejde, i když si ve sněmovně pysk třepil.

V. Bok 15.8.2013 14:52

Re: No, hlavní problém se Zemanem je

No, on chtěl předčasné volby, což slíbil. Což se stalo. Sám při jmenování Rusnoka sdělil, že je to nejrychlejší cesta k předčasným volbám. Byla. A i tak to bylo na vážkách, i když důvěra by\asi nebylo moc dobré řešení. Na tom by vydělala jen ODS či Babišovci, což byly právě ty vážky, že. A Píkovci to kromě své šéfky taky nepochopili.

J. Vlk 15.8.2013 17:13

Re: No, hlavní problém se Zemanem je

Předchozí prezidenti byli v parlamentu VYDRAŽENI !

A to je důvod proč se to nelíbí. Najednou jsou lobbysti, mafie  a prachy k prdu.

P. Mach 15.8.2013 20:18

Re: No, hlavní problém se Zemanem je

Prachy, mafie a lobbysti měli u zemana dveře vždy otevřené, když působil jako premiér a je nepochybné, že je mají otevřené i dnes. A to je problém se zemanem.

V. Bok 15.8.2013 21:19

Re: No, hlavní problém se Zemanem je

Jo a upláceli ho buřty, tlačenkou a pivem. Fuj, úplatkář to byl.

J. Vlk 16.8.2013 8:59

Re: No, hlavní problém se Zemanem je

A sakra. A já ho ve druhé volbě volil, nikdo mě ani neoslovil, nedal guláš, tlačenku, a ani korunu. Příště budu vybírat pečlivěji !  :-) :-) :-) :-) Pokud do té doby nebude opět moci sežrat to za mě a rozhodovat nějaký lobbysta.

P. Vítek 15.8.2013 11:40

Karel se nasr..

http://m.idnes.cz/blog/clanek.355483.idn

M. Pechr 15.8.2013 23:04

Re: Karel se nasr..

...skvělé čtení...

V. Petrová 15.8.2013 10:11

Dosavadní diskuze

je trochu vedle. Teď není čas na " co by kdyby ", ale musí se urychleně uvažovat, co dál. Už několikrát jsem při různých příležitostech připomínala historku ze Starého zákona, v níž Hospodin nechal národ vyvolený 40 let bloudit po poušti, krmil jej manou a křepelkama a do Země zaslíbené směli vstoupit až ti, kteří se na poušti narodili a bylo jim 40 let. Tedy lidé, kteří se uměli o sebe postarat, nečekali na manu a křepelky. My se na pomyslné poušti pohybujeme  teprve 23 let a jak ukazují průzkymy, je mezi námi 70 % těch ( hlavně jsou to lidé starší 60 let a s nižším vzděláním), kteří se bez many a křepelek nedokáží uživit. Jenže - pokud se nechceme znovu dostat do otroctví, pokud si chceme zachovat svobodu, musíme urychleně přemýšlet, jak si ji zachovat a upevnit. Především si myslím, že rozpouštět sněmovnu je pitomost. Jaký rozdíl je v tom, mít   volby o  7 měsíců dřív ?  Jen  ten, že se nezvládnout projednat a schválit ( nebo zamítnout ) již připravené zákony. Lidem se u nás sice nežije nijak zázračně, ale hladem se neumírá, bydlet se má také kde ( pokud se nechce být bezdomovcem ) a navíc - těch 7 měsíců to již opravdu nehraje takovou roli. Navíc jsou v ních Vánoce - nejméně měsíc  z této doby bude stejně "klid po pěšině", i nově jmenovaní ministři si po 2 měsících  odjeli na dovolenou.  Takže - páni poslanci, nerozpouštějte se  20. srpna ( vzpomeňte na 21. srpen 1968 - chcete se stát , pomyslně, sovětskými tanky?), počkejte, až budou v klidu projednáné všechny zákony, které máte v Parlamentu a to včetně podpisu prezidenta, a pak si dělejte co chcete. Třeba se rozpusťte, jestli Vám to bude stát za to. Začínám mít pocit, že jedině paní Němcová ještě střízlivě uvažuje. Patrně i proto, že jí o nic nejde. Když nebude v politice, bude v důchodu ( třeba předčasném, to nevím ) a bude si užívat rodiny a volna. 

V. Hajková 15.8.2013 10:27

Re: Dosavadní diskuze

To  jste  napsala  skvěle   A  k  té  paní  Němcové!   Opět  máte  100%   pravdu.  Tato  skvělá  žena-  která  se  dokázala  poprat  s  rakovinou  aniž  by  to  veřejnost  věděla   skutečně  nemá  zapotřebí  ty  spousty  urážek   od  stupidních  lidí  at  z  leva  či  z  prava!   Přeji  ji  jen  to  dobré  a  obrovsky  si  ji  vážím!

P. Pavlovský 15.8.2013 10:32

Re: Dosavadní diskuze

Vláda zemanových kamarádů až do června - to je přesně to, co on potřebuje.

Do té doby už bude z ČSSD zcela ČSSZ a SPOZ zesílí.

ODS se beztak nevzpamatuje a TOPka oslabí.

Odklad voleb nám rozhodně nepomůže!

J. Vlk 15.8.2013 17:43

Re: Dosavadní diskuze

Kolikpak jste křepelko asi živila těch starších přes šedesát let ? A kdo bude VÁS živit v Zemi zaslíbené, když ne ti s nižším vzděláním ? Páni právníci, otitulovaní politici, nebo snad politologové ?  Umíte si sama něco praktického udělat promě snad zapmutí PC ? Věřím, že svobodu pro 30% "vašich" si nezachováte. To už tady bylo !!!  Jste výstavní kousek svobody                         a demokracie :-) :-)

V. Petrová 17.8.2013 11:45

Re: Dosavadní diskuze

Je mně už 20 přes 60, mám důchod a ještě řídím malé hospodářství. Jsem magistra UK a nevím, jak jste přišel na to, že mám něco proti lidem s nižším vzděláním. Navíc jsem zaučená dělnice na obráběcích strojích, živila jsem se i jako mzdová účetní, fakturantka a jsem členkou Klubu novinářů Pražského jara 68.  Jako první jsem napsala v červnu 1968 článek o "hradčanském domečku", referovala o procesu s Heliodorem Pikou a 1. února 1949 vyšla v příloze Mladé fronty moje reportáž o Karlu Vašovi; vyjmenovala jsem tam vše, za co byl o více než 30 let později postaven před soud, který konstatoval, že vše je pravda, ale je to promlčené. Článek se jmenoval K VRAŽDĚ GENERÁLA. Můžete si jej najít na internetu, podepsala jsem jej vlastním jménem. Mé děti to stálo  jednak potíže v zaměstnání, jednak nepřijetí na vysokou školu.  

M. Pechr 15.8.2013 23:24

Re: Dosavadní diskuze

...biblické texty - velmi poučné a inspirativní...

V. Hajková 15.8.2013 8:35

Vážený p. NEFFE

Je  směšné  -  tady   vypočítávat-  jak  který  prezident  se  choval  ke  komunistum!   Tento  národ  byl  vždy   celých  40 let  po   komunistickém  puči  a   dále  pak  po  okupaci   ruským  hegemonem  -  stádem  ovcí  !!  Vuči  svému  okupantovi  se  vždy  choval   s  ohnutým  hřbetem  -  daleko   servilněji  než  všechny  ostatní  národy  ,  které  ruský   bolševismus  uchvátil!!  Komunistickému  běsnění  a  vraždění-- v  50  letech  se  dokázalo  postavit  jen  několik  lidí  mezi  nimi  i  bratři  MAŠÍNOVÉ-  a  přesto   se  k  nim  nechováme  jako  k  hrdinum  -  ale  jako  k  vrahum!  V  tom  je  celý  problém  tohoto  národa!  Komunisté  měli  být  po  roce  1990-  postaveni  mimo  zákon  -   jenže  to  nešlo !  Bylo  jich   příliš  mnoho  !  Výmluvy,   k  ponechání  komunistu  ve  vládě  -  od  p.  Havla,   že  nejsou   odborníci  na  vládnutí   byl  obrovský  omyl!   Heslo  ""  nejsme  jako  oni"  -  se  nám  dnes   vrací  i  s  UROKY! 

P. Čech 15.8.2013 9:42

Re: Vážený p. NEFFE

Paní Hájková, mohla byste laskavě definovat pojem "národ"? Občané České republiky totiž nejsou stádem ovcí. Stádem ovcí jsou ovčané. Procentuelní zastoupení občané - ovčané odhaduji tak na 70:30. Komunisté v roce 1990 se dělili (a dělí se dodnes) na tenkrát současné a "bývalé". Těch "bývalých" bylo velmi mnoho a byli prolezlí  disentem. Je jen otázkou, zda již tenkrát náhodou a nebo úmyslně. Docela bych sázel na to druhé. Pan Václav Havel byl pod jejich vlivem, protože ve své lidumilnosti a obecné dobrotě rozlišoval mezi komunisty "bývalými" a současnými. Rozdíl mezi nimi je, ovšem jiný než viděl pan Havel. Zatímco komunisté současní (v té době) byli jen hloupí, protože věřili nesmyslné ideologii, komunisté "bývalí" byli a jsou hajzlové a prachsprostí prospěcháři. Jako takoví se posléze infiltrovali do téměř všech vznikajících politických stran a z těchto pozic škodí opět a nadále. My, občané, opravdu nejsme jako oni.

P. Pavlovský 15.8.2013 9:44

Re: Vážený p. NEFFE

Výjimečně 100% souhlas, paní Hajková, jakkoli na disidenty, kteří se nechali zavřít do kriminálů byste také neměla zapomínat - oni hřbet neohnuli.

I mezi nimi ovšem rozlišuji na býv. komunisty a ty druhé.

Pokud jde o Mašíny, používám je jako lakmusový papírek místo dlouhých řečí: Kdo se mi k nim vysloví záporně, není můj člověk a nemá smysl s ním ztrácet čas.

V. Hajková 15.8.2013 9:53

Re: Vážený p. NEFFE

Děkuji

P. Čech 15.8.2013 10:06

Re: Vážený p. NEFFE

Národ se ke svým okupantům choval s ohnutým hřbetem? Kdo je to ten "národ", který má paní Hájková na mysli? Patřím k němu já, ona či Vy? Já jsem se k okupantům s ohnutým hřbetem nechoval, ba právě naopak.  Jak Vy či ona, nevím. Je sice pravdou, že velmi mnoho lidí při prověrkách schvalovalo přítomnost cizích vojsk na našem území. Zdaleka to ovšem nebyl  celý národ, nábrž pouze jeho menšina. Konkrétně ta menšina, která nám dnes z pozic v různých politických stranách opět vládne. O tom to je.

V. Hajková 15.8.2013 10:23

Re: Vážený p. NEFFE

Samozřejmě-  že  celý  národ   neohnul  hřbet!   Ale   více  jak  50%   jich  bylo  a  ti  se  i  dnes  projevují   v nadšení   pro   odporného  opilce  ZEMANA-  který  se  svou  stranou  SPOZ-   má  ke  komunistum  blíže  jak   která  koli   jiná  strana!   tito  lidé  kdysi  dali  legitimitu  vrahu  GOTTWALDOVI  -  dnes  ji  dávají -  člověku  Zemanovi,  který  nedokáže  zvládnout  svuj  život  opilce  a  chce  vládnout  národu!  Bude  trvat   ještě  více  jak  1  generaci-   než  se  to  zvrácené  myšlení  lidí  změní!   Než   tito  lidé  pochopí,  že   pravice  -  není  nic  zlotřilého  ale  vyžaduje   odpovědnost  každého  jednoho  za  svuj  život!  

P. Čech 15.8.2013 10:55

Re: Vážený p. NEFFE

Zde je na místě otázka. Chcete zde, paní Hájková, demokracii? Považujete se za demokratku? Bez ohledu na stranickou ideologii? Pakliže ano, potom musíte ctít demokratickou vůli většiny. Většiny, která přímo volila pana Zemana prezidentem. Já jej v lásce nemám, stejně jako mnoho lidí ostatních, nicméně jako demokrat, za jakého se považuji, ctím, že jej prezidentem zvolila demokratická většina a nenazývám jej opilcem jen proto, že klopýtl na schodech. Všechno je to o té, tolik vzývané demokracii. Demokracie totiž není anarchie, kde si každý může dělat, co chce.  Pana Zemana prostě zvolila většina a to jako demokrat dobrovolně ctím, ikdyž bych na jeho místě raději viděl někoho jiného (zde nemám na mysli pana Schwarzenberga).

P. Vítek 15.8.2013 11:59

Re: Vážený p. NEFFE

Kdyz slibite pecene holuby vyhrajete.A kdyz pot a slzy prohrajete.Jak tohle vyresit v zahnivajicim stadiu socialniho statu,kde 3/4 obyvatelstva zije ze zbytku?Vyloucit neplatici dane...?Koho byste rad videl presidentem?

M. Pechr 15.8.2013 23:17

...

...obávám se, že ani jedna generace nepostačí...

...obávám se totiž, že na pochopení otázek odpovědnosti jedince nepostačí žádné množství generací, ale v každé generaci se najde určité množství jedinců, kteří pochopí...

P. Pavlovský 15.8.2013 10:25

Re: Vážený p. NEFFE

V  době prověrek nestraníků jsem byl topičem, takže se mne nikdo na nic neptal.

Ale i kdyby u nich někdo komisi do očí tvrdil, že je okupací přímo nadšený, ohnutím hřbetu bych to nenazýval.

Ono šlo spíš o to, co dělal a ne co těm sviním říkal.

V. Hajková 15.8.2013 10:30

Re: Vážený p. NEFFE

Tak  s   2  větou  naprosto  nesouhlasím!

P. Pavlovský 15.8.2013 10:34

Re: Vážený p. NEFFE

představte si, že někdo vydával samizdatové periodikum.

Měl na sebe u prověrek upozorňovat nebo být nenápadným?

M. Pechr 15.8.2013 23:33

Re: Vážený p. NEFFE

...já ano... ...komu člověk prospěje tím, že si otevře hubu a pak je zavřenej nebo popravenej ? ...netřeba jít hlavou proti zdi... ...chce to vynalézavost... ...mříže nelze rozrazit hlavou, ale když tu hlavu použije člověk k tomu, by onu mříž šikovně naříznul, časem nečekaně vypadne sama...

...metodou uvařené žáby... ...proti přesile se silou probojovat nelze...