30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Sociální dávky – další populistický počin

Efektivní „zatočení“ s nepřizpůsobivými občany je evergreenem české politiky de facto již od vzniku našeho státu v roce 1993. Samozřejmě má své racionální jádro, žádná společnost od pradávna nemá ráda členy a členky, kteří více či méně parazitují na ostatních.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Písařík 1.9.2021 6:42

Když nám odeberete daffky, budeme krást abychom se uživili. Kdepak já jsem to už slyšel?:-P

R. Langer 1.9.2021 7:10

U vrcholových politiků? 8-o

L. Písařík 1.9.2021 8:08

Tam asi ne, ti by sotva připustili něco takového, vždyť i mezi těmi na daffkach mohou být voliči.:-)

R. Langer 1.9.2021 8:43

Ne, to ti politici říkali o svých dotacích... ;-)

V. Kolman 1.9.2021 12:23

Připodotknutí k panu Písaříkovi.

A dyš ani to nepomůže - tak pudeme STÁVKOVAT!!!!!!

(toto OPRAVDU!! prohlásil jeden náš spoluobčan);-D;-D;-D

M. Vlasák 1.9.2021 6:36

Sluníčkářský článek o tom, že si máme darebáky hýčkat. Rv

J. Strakoš 1.9.2021 5:42

V podstatě tím autor řekl, že nepřizpůsobivý občan drží zbylé obyvatelstvo v šachu - buď je okrade nebo zničí život svým dětem coby rukojmí.

Jak dlouho to už zkoušíme se sociální prevencí? A výsledek je právě ten, že si mnozí uvědomili, že zákon a předpisy pro ně neplatí - viz jízda "na občanku". A kupodivu se to zbývající části veřejnosti, která tento cirkus platí, nelíbí a volí strany, které slibují jiné řešení než další podporu neziskovek.

J. Pavelka 1.9.2021 9:04

Ovšem, řada lidí má třeba různé psychické potíže a na situaci reaguje jinak, než by si "spořádaný občan" představoval...a i s těmi lidmi musíme nějak žít a nějak to řešit, nelze očekávat, že se jim "seberou dávky" a oni nastoupí ke strojům...Samozřejmě že k omu nelze přistupovat naivně...

V. Petr 1.9.2021 10:10

Mohou ale "být nastoupeni" do koncentráků! A tam pracovat budou!

J. Prikner 1.9.2021 4:49

Zatím jsme se se sociální prevencí moc daleko nedostali. Živíme jak nepříznivé tak nezizkovky pro sociální přizpůsobení. Děti nepřizpusobených do školy nechodí a hlavn3 s tím je třeba něco dělat. Místo drobných krádeží které jsou pokutovány ale nezaplaceny vede následovat drsné vymáhání. Místo neplacených pokut za noční mejdany bude tato pokuta vymáhána. To je cílem působení na nepřízpusobivé. Půjdou li si půjčit k vyděračům, pak i to budou opatrní jim půjčit.

J. Pokoutný 1.9.2021 9:42

Pokud "neziskovka" vydá až 75% vyžebraných peněz na vlastní fungování a platy manažerů odpovídají dobře fungující soukromé firmě, je to ziskovka!

P. Hatina 1.9.2021 2:40

Mimochodem, snad se nepletu, ale jako přestupek už se dnes počítá i krádež do hodnoty 10 000 Kč. (tedy včetně i věcí do té hodnoty). Tudíž morální dilema pana doktora Kolmana, že tito lidé NEMAJÍ být za onu krádež být vůbec potrestáni, a to ani pokutou, protože přece pobírají soc dávky se zdá být naprosto groteskní, že asi vůbec nechápe pojem prevence. Patrně si jí plete s nějakým náboženským osvícením, typu "Jdi a nehřeš více".

Jinak, má jistě pravdu, v tom že lidé kterým tu pokutu strhnou, se dostanou do tíživější sociální situace, ale už mu nedochází, že právě v tom okamžiku by měla zafungovat ta jeho oblíbená "sociální práce a prevence". - že třeba jistě není nutné (a žádoucí), aby mu tu pokutu strhli na úřadě celou, ale po splátkách, tak jak si to dohodne s nějakou sociální "pracovničkou", aby mu zbylo třeba právě a jen na živobytí rodiny, a už ne třeba cigarety a hernu, a nemusel se přitom zadlužovat u lichvářů, ani znovu krást...

L. Písařík 1.9.2021 6:45

Pane Hatino, znáte ten příběh z Malého prince o lišce, slepicích, lovcích a ideální planetě?;-(

P. Hatina 1.9.2021 9:20

No, raději jsem si ho našel a znovu přečetl. A jak i z něj vidím, ani ta liška nenabízí Malému princi zcela naivně okamžitě své úplné přátelství (ochočení) ale vysvětluje mu "budeme přátelé, pokud.." budeš plnit ty a ty podmínky našeho vztahu. " Pak jistě ano, a takto je to popsáno správně.

Zatímco, v našem reálném případě pokud vyjdeme už z toho bodu, že ti lidé ty podmínky a pravidla společného soužití porušují, ani z tohoto příběhu neplyne, že by neměli být penalizováni, aby si svou chybu uvědomili.

Protože to bychom se možná dostali k jinému, Štastnému princi od Oscara Wilda, který se, při dobré paměti, nechal z lásky k lidem oškubat ze všeho co měl, a pak ho jako zcela nepotřebného vyhodili...;-(

L. Písařík 1.9.2021 9:32

Ano, je to jako život sám. Máme to štěstí, že si více pamatujeme ty šťastnější okamžiky. Ještě bych pznamenal, že od Wilde-ova Malého prince je jen krůček ke Kafkovu Procesu, případu člověka, který postupně vzdal všechno, co vzdát mohl.

P. Hatina 1.9.2021 11:01

Víte, ono je dost těžké chápat Kafku, právě podle jeho dlouhých románů. Čili, bych ten Proces popsal spíše tak, že pan K, nikoli vzdal všechno, ale až na konci pochopil, že od začátku žádnou šanci obrany neměl.

Ta jeho šance přežívat (a to mu bylo celou dobu vysvětlováno) byla v tom, když se naprosto podřídí a zůstane zticha , tak se možná na jeho případ (načas) zapomene.

Ostatně - velice krásně to Kafka popisuje v mnohem kratším příběhu Před zákonem.

Když se na konci, taky těsně před smrtí, ptá hrdina zda přeci jen neměl jinou možnost, Dveřník mu odpovídá "Ještě stále si nic nepochopil, vždyť přece tento vchod byl určen jen pro tebe." (Tedy, pro vysvětlenou vchod pro něj určen byl, ale stejně mu nebylo nikdy dovoleno vstoupit).

Ale berme to čistě jako Kafkovu autorskou filozofii a jeho vnímání světa. V realitě života má jistě každý určitou možnost reakce, jak obrany (ať fyzicky či právně), nebo útěku.

R. Langer 1.9.2021 7:12

Ani, to je velmi dobrá poznámka.

J. Joudová 1.9.2021 1:09

„Musíme zde hlavně zlepšit sociální práci a prevenci...“

Jak si to konkrétně představujete?