30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Sociální dávky – další populistický počin

Efektivní „zatočení“ s nepřizpůsobivými občany je evergreenem české politiky de facto již od vzniku našeho státu v roce 1993. Samozřejmě má své racionální jádro, žádná společnost od pradávna nemá ráda členy a členky, kteří více či méně parazitují na ostatních.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Krásenský 1.9.2021 13:52

V principu souhlasím, jen je k tomu třeba, aby zaměstnavatel za plnou měsíční pracovní dobu platil tolik, aby to zaměstnanci stačilo alespoň na nájem, poplatky, stravu a cesty do zaměstnání - tedy na důstojný život.

P. Čech 1.9.2021 17:34

Důstojný život si představujete opravdu velmi skromně. Bez sportování, kultury a pod. V tom případě ovšem stačí lidem opravdu minimální mzda a tu mají zákonem zaručenou. Možná to neplatí v Praze, ale všude jinde ano. Můj příjem (důchod) odpovídá příjmu cca 65Kč /1 hod pracovní doby a vyjít s ním musím. Nic jiného mi nezbývá. V Praze by to nestačilo asi ani na nájem. A za to si mohou Prežáci sami. Zejména proto, že volí ODS, TOP 09, Piráty, ČSSD, KSČM, KDUČSL a STAN. Profláklé politické strany a hnutí, které s výjimkou Pirátů a STAN vedou celý stát do záhuby. Piráti a STAN jim v tom v posledních 4 letech vydatně pomáhají.

V. Povolný 1.9.2021 12:03

Dojem z vašeho článku mám velmi rozpačitý, pane Kolmane. Kritice novely věnujete skoro celý článek, ale řešení malou větičku u samého konce - zlepšit sociální práci a prevenci. Podtrženo a sečteno - máte naprosto jasno v to, že navrhované zpřísnění je špatné, ale řešení nemáte žádné. Řečmi o sociální práci a prevenci nikoho neohromíte. Nemluvě o tom, že u lidí, kteří jsou zvyklí na pobírání sociaálních dávek po celé generace, si můžete takové věci strčit za klobouk a u těch, co pracovat prostě nechtějí jakbysmet. Takže v podstatě navrhujete pokračovat v dosavadním placení výpalného, aby tito lidé nekradli a neloupili a aby udržovali svůj hnůj alespoň v nějakých mezích.

P. Čech 1.9.2021 13:28

Aby tito lidé nekradli a neloupili je možno dosáhnout jinými než socanskými způsoby. Několikanásobně zpřísnit tresty za krádeže a loupeže a zavést systém, který svého času již navrhoval Josef Lux. 3x a dost. Při třetím odsouzení, třeba za jakoukoliv krádež - doživotní vězení. Vězení ovšem s povinou prací třeba v kamenolomu. Při existenci takových podmínek by ti nepřizpůsobiví rychle a rádi opustili tuto republiku a bylo by to jen k dobrému.

E. Korbelová 1.9.2021 11:16

Vyděračům se neustupuje.

R. Langer 1.9.2021 11:37

Opravdu?

J. David 1.9.2021 12:03

Juj tož tak. Na chalupě jsem si nechal udělat novou střechu i s rýnami a okapy. Nechcete to (rýny a okapy) v mědi (Cu), máme slevy děl šéf, cenově to vyjde ve slevě, jako ty plastové. Ani za nic, nechci slevu ani zadarmo, plastové beru. Prý proč? Nu tož, plast není pro naše etnické spoluobčany zajímavý, na chalupu jezdím jednou za týden, takže bych tu měď nemohl obrnit. Přes týden by byly rýny a okapy čipernými přicmoudlíky přemístěny do sběren třeba Kovošrotu.

J. Janotová 1.9.2021 15:43

Opravdu? Ony totiž sběrny tu měď jen tak jednoduše, aby ji mohl udat kdejaký zloděj, už hezky dlouho neberou...

J. David 1.9.2021 20:23

Jak které, cenový dumping je výnosný.

P. Čech 1.9.2021 13:31

Máte pravdu v tom, že vyděračům se ustupovat nemá. Vykládejte to ovšem našim socanům. Ti vyděračům ustupují stále až tak, že na tom postavili dokonce svůj politický program. Potom se ovšem není co divit, kam jme to dotáhli!

M. Rozbořil 1.9.2021 11:07

Začínáte poněkud zprostředka "...co udělá muž či žena, kteří nejsou ve vězení a mají najednou omezený (resp. zkrouhnutý) příjem ze sociálních dávek....". Správně byste se měl ptát, co udělal muž či žena, že mají (asi nezanedbatelný) dluh na pokutách za přestupky? Sociálně se s nimi pracuje řádově 70 let, výsledkem je, že perfektně znají svá práva a neznají, nebo odmítají, své povinnosti.

V. Kolman 1.9.2021 10:59

Nebuďme na "ně" tak zlí - mají přece NEZADATELNÉ PRÁVO!! na svá "specifika". Shazujme jim proto "cocálku" jednou týdně (třeba každé pondělí) na náměstí z vrtulníku.

Víte, kolik by se ušetřilo za ouřady, které dosud tu "cocálku" přerozdělují???

P.S. - Doufám, že to nikdo nebude brát vážně;-D

O. Kožušník 1.9.2021 10:29

Zdravím, pan Kolman omílá bezduché názory, aniž by byl schopen postihnout celou šíři problému - ani náznak, jak situaci řešit. Nepřizpůsobiví - převážně cikáni, nazývejme věci správnými pojmy, sem přišli z Indie, kde byli označováni za nedotknutelné, a odkud byli vypuzeni pro svoji nepřizpůsobivost před cca 500 lety. Za celou tu dobu, která uplynula, nebyli schopni a ochotni se přizpůsobit, jsou zkrátka takoví, jací jsou, asi to mají v genech a přes to vlak nejede. Je nutné pochopit základní fakta. Oni nejsou hloupí , jsou vyčuraní až na půdu - kde se objeví možnost využít nějakou výhodu, okamžitě jsou tam.

Jsou, ať chceme nebo nechceme , našimi spoluobčany. A to, co po nich musíme důrazně vyžadovat ,se zdá být pro nás maličkostí, ale pro ně je to těžko z jejich vlastní vůle proveditelné. Musíme, i pro jejich vlastní dobro, důrazně a nekompromisně vyžadovat plnění základních občanských povinností.

To jsou, stručně, a asi ne komplexně -

1. Občanské soužití, ohleduplnost, neotravovat svými projevy okolí, neznečisťovat prostředí

2. Pečovat o výchovu potomstva, posílat děti do školy a vést je ke kulturnímu způsobu života

3. Pečovat o byt - čistota, hygiena a neničit , pojem vybydlení je výsměch.

Při těchto úvahách si uvědomuji, jak jsou naši přizpůsobiví spoluobčané zodpovědní .

Je nutno po našich orgánech vyžadovat kontrolu bytů , kde bydlí nepřizpůsobiví , když se nestarají o byt řádně, vystěhovat, a už nikdy nepřidělit byt. Bezdoplatkové zóny jsou pouze zlomkem výchovných prostředků nepřizpůsobivých

Š. Hašek 1.9.2021 10:36

R^R^R^

H. Rybnická 1.9.2021 10:25

Pane autore máte samozřejmě pravdu. Nenechte se ovlivnit zdejšími "odborníky " na všechno.

Š. Hašek 1.9.2021 10:35

Paní Rybnická, samozřejmě máte pravdu. Jako vždycky. Nenechte se ovlivnit zdejšími "pracujícími drzouny".

A jen tak pro kontrolu - nám tady předložte údaje o Vaší konkrétní finanční pomoci "chudnoucím tlustým lenochům". Měsíční výkaz převodů. Jména příjemců nezačerňujte, je to přeci znak jejich občanské hrdosti a jejich práv.

Jelikož toho nebude, domnívám se, že jste pouze poměrně hloupá a drzá plkalka.

Nebo se nudíte.

T. Pospěch 1.9.2021 10:12

Člověk, který nechce pracovat, se musí mít špatně natolik, aby ho to motivovalo jít do práce. Za mě by měl dostat jen základní potraviny, žádné peníze. Peníze jen za práci, třeba nesmyslnou, jako převážení písku z jedné strany na druhou. Maximálně ve výši 1/2 minimální mzdy, není to pracovní poměr. Pokud bude krást, patří do vězení, jeho volba.

Často slyším, že nebudou peníze na důchody, ale o dávkách jsem to nikdy neslyšel.

V. Petr 1.9.2021 10:20

R^R^R^

Š. Hašek 1.9.2021 10:27

R^R^R^

P. Jaroš 1.9.2021 11:51

Přesně tak, pokud někdo nepracoval, nemá nárok na čerpání sociálního pojištění, tedy finančních dávek. Jinak na rozdávání potravin bych založil reklamní kampaň (abychom předešli označení rasisti a pod.) - jsme humánnější zemí než Švédsko, potraviny dáme každému příchozímu, i Marťanovi (ale jinak ani korunu!).

Co se týče práce, u každé obce by se mohl stavět ručně obchvat, v délce stavby žádný rozdíl a "pracovníky" stejně platíme už teď.

J. Pavelka 1.9.2021 12:26

Prostě na důchody jde řádově více peněz než na dávky, proto je to problém řekněme státního rozpočtu...Dávky jsou tedy daleko menší položkou a jde tam o motivaci lidí k práci apod...

P. Kubáč 1.9.2021 10:02

Austrálie a Maďarsko mají dokonce v Ústavě paragrafy proti nepřizpůsobivým - což je v obou případech reakce vlády a parlamentu na rozsudky ústavních soudů, které považovaly za protiústavní požadovat po nepracujících za dávky práci. ( V Austrálii to proběhlo už v roce 1947 )

Stejné soudí spory ( se stejným výsledkem ) proběhly i v Polsku, na Slovensku a u nás. Po tolika výrocích, že odměna podmíněná prací - porušuje ústavní/lidská práva - se mi právníci nezdají jako kompetentní v rozhodování kterého nepracujícího má společnost živit a kterého ne.

V. Petr 1.9.2021 10:01

Pozavírat je, až budou černí!

P. Pepax 1.9.2021 9:20

Náš svět se svými nekonečnými lidskými právy se od vyřešení tohoto problému spíše vzdaluje, než aby našel nějaké jednoduché řešení. Ve středověku tento problém asi neexistoval a neexistovaly ani neziskovky zřizované pro tyto účely. Do středověku se ale vrátit nechceme, takže se nic nezmění a občas budou vznikat nějaké populistické návrhy.

Š. Hašek 1.9.2021 9:02

1. Šlo by začít.

2. Vystěhovat, sestěhovat. Jedna společná místnost. Už jim ani nedochází, že mají lékařskou péči, školy, život - vše placené ostatními.

3. Ponechat základní minimum. Minimum nepočítat podle Šabatové ale podle Rašína.

4. Vydávat pouze ošacení a základní potraviny (byl pokus o blokované platební karty - samozřejmě!!!).

5. Policie bude asi muset makat. Hasiči nebudou jezdit ku škráblé Fabii, ale jednou týdně spláchnou dvorky ubytoven. Víme proč.

6. Snažit se, aby ta školní dítka nebyla moc vystavena posměchu. Občas normálně pohlédnout na kopáče škarpy pro kabel. Bez kabelu se nedá ten rychlý internet. Všechny začátky jsou těžké.

7. Peníze začleňovacím neziskovkám vážit jako šafránu! Budou s nima v létě na táboře, budíček v 6:00, atd., nádobí si umejou sami. A děvčata z těch neziskovek nebudou na těch kursech smět přijímat pánské návštěvy! Když neziskově, tak neziskově!!!

Zkráceno.

J. Pavelka 1.9.2021 9:07

Úplně ne, ale něco z toho by šlo použít...

Š. Hašek 1.9.2021 9:09

To jsem si jist! Stačilo by něco.

V. Braun 1.9.2021 9:01

Z uvedených důvodů pro odebrání sociálních dávek, resp. strhávání pokut, bych byl snad jen pro to zanedbávání školní docházky, protože to přímo ovlivňuje další generaci. Jinak souhlas s autorem.

S. Zemitý 1.9.2021 8:30

Sociální práce s těmito lidmi se zlepšuje a zlepšuje a zlepšuje ... už třicet let. Na kdeco existují indikátory. Rád bych viděl nějaký, který by toto zlepšování postihl. Co to všechno stálo - a stojí - se buď neví, nebo nechce vědět, nebo nepoví a nepoví. Strhávání z dáfek je něco na způsob sběru vrstvičky špinavé pěny z hluboké znečištěné louže. Dost (většina) lidí ví, že tento problém nemá v lidskoprávních poměrech řešení.

Mili mikro snaha, jako tento zákon, je ... populismus par excellence, vlas do cesty tanku. Problém bude zkrátka růst a růst a růst ... nikoli nad všechny meze, ale na takovou, až budou lidská práva těchto zapomenuty. Kdy to bude, nevím, ale hážete-li stohrannou kostkou, pak nejpozději po tisícím hodu vám padne stovka. A tady se háže a háže 24 hodin denně.

Jinak: Při - 100 můžeš vhodit do sudu s benzínem hodit hořící sirku a - nic, při + 20 je dost par, aby stačila jiskérka. Lidskoprávní bezmozci nechápou a slina z úžasem otevřeného ústního otvoru huby jim kanouti bude, jako v případě Afghánistánu.

F. Navrátil 1.9.2021 8:25

Autor tedy navrhuje, aby stát uplácel sociální parazity, aby se nenaštvali a nepáchali trestnou činnost. Samozřejmě penězi, které do státního rozpočtu odvádí občané, kteří pracují, platí daně, zdravotní a sociální pojištění a vychovávají své děti. Tedy pracovitým brát a příživníkům dávat! Na rozdíl od autora se domnívám, že by měli být zrušeny všechny nepojistné sociální dávky pro lidi, kteří nepracovali, nepracují a pracovat odmítají, i když by mohli. Pokud někdo páchá trestnou činnost, patří do vězení. Pokud způsobil společnosti škodu, pak by ji měl zaplatit a ve vězení pracovat, třeba formou rekvalifikace nebo pracovní rehabilitace.