7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Sobotkův moravský risk

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka je údajně katolík (určitě je členem Křesťanskosociální platformy vlastní strany). Jeho bubnování proti restitucím, z nichž se evidentně snaží vytlouci politický kapitál (o čemž svědčí i načasování celé akce), vyvolává i všetečnou otázku, zda náhodou nejde proti svým, ve smyslu proti své církvi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Reček 20.8.2012 12:55

Líbí se mi diskuzní žlučovité prskání odpůrců majetkového vyrovnání

Oni přece ví nejlépe jak to s majetky kdysi bylo, nyní je a bude, až nenasytný klérus křesťanských církví se k němu zase dostane. Přitom vlastně ví úplné prd. Když v devadesátkých letech vznikalo katolické biskupství nové Ostravsko-opavské diecéze, hned se našlo několik expertů a znalců, kteří vymýšleli kdejaké pomluvy, např. o budovaném sídle paláce pro biskupa atd. Nic se z jejich nenávistných pomluv nesplnilo, ale dodnes včetně některých novinářů nebyli schopni veřejně říci - pardon, mýlili jsme se!  Ale to jim nevadí, dnes pokračují ve stejně nenávistné a lživé kampani ohledně restitucí tak, jak se chovali tehdy.  Dnes však tamní věřící měli možnost prohlédnout jejich demagogii, včetně té levicové.  A společně se o jejich sprostotě baví s tím, že už jim nenaletí. 

R. Langer 20.8.2012 13:27

Re: Líbí se mi diskuzní žlučovité prskání odpůrců majetkového vyrovnání

Není potřeba vědět, jak to s majetky kdysi bylo, nyní je a bude, stačí předložit patřičné dokumenty o vlastnictví a na jejich základě provést restituce. Nic víc, a nic míň.

T. Marek 20.8.2012 9:26

A je to tak?

Já si nejsem vůlbec jist, že jde o kartu aniklerikální - aspoň v očích obyčených lidí. Relativně chudý věřící vůbec nemusí mít zájem na tom, aby církev zbohatla, konečně celá léta se nezajímal, z čeho vlastně žije. Bohatství a hlavně nabubřelá okázalost vysokého kléru v kontrastu s rostoucí drahotou a přáním lepší životní úrovně, může škodit právě církvi. A kdyby pan B.S. ještě pustil fámu, jak se budou Kraje po volbách starat o opravy kostelíčků bez ohledu na vlastníky (Pán Bůh je přece nad tím..), tak může těžce zabodovat.

T. Marek 20.8.2012 9:28

oprava

správně:  vůbec  a antiklerikální. Omlouvám se.

J. Kadeřábek 20.8.2012 9:08

Záhadu lze snadno vyřešit

I na té "silně katolické" Moravě najdete v kostele převážně staré babičky. Rozhodně věřící netvoří tu údernou sílu, která poráží ODS na Moravě. Troufám se tvrdit, že ODS se poráží především sama svými korupčními aférami, nerespektováním rozumné míry provizí a v poslední době zdražováním všeho co stát může ovlivnit.

P. Pavlovský 20.8.2012 6:45

Je to opravdu tak jednoducé?

"KDU-ČSL se stejnou tvrdohlavostí odmítá pochopit, že sociální poměry jejího reálného i potenciálního elektorátu příliš neladí s jejím dosavadním převažujícím tíhnutím od středu spíše doprava".

Sociální demokraté na západě vyhrávají volby cca z 50% případů. Je to opravdu jen tím, že je volí chudší vrstvy?

F. Pavlis 20.8.2012 13:15

Re: Je to opravdu tak jednoducé?

F. Pavlis 20.8.2012 13:22

Re: Je to opravdu tak jednoducé?

Omlouvám se za úskok klávesnice. Panu Pavlovskému bych ale odpověděl jinak.  Spravedlivé rozdělování na dluh je doménou levice. I na "západě", jak dokládají okolnosti zadluženého regionu jižní Evropy a jeho politického profilu posledních desetiletí. O EU a USA raději pomlčím. Dotace jsou ale démonem nevykořenitelným . Pokud jde o odklánění státních peněz do soukromých kapes, tak o tom nelze soudně diskutovat. Dělají to partaje všechny a dokonale ovládají taktiku.  Levice jako pravice.

J. Blažek 20.8.2012 6:19

Je to jinak!

I katolíci na Moravě ví, že ČSSD není proti vyrovnání s církvemi, ale proti navrhovanému nemravnému vyrovnání. Ta nemravnost a nespravedlnost spočívá například v tom, že neexistuje soupis majetku a vše je uděláno "od boku". Církve také mají být restituovány mnohem výhodněji než ostatní subjekty. Hrozí prolomení hranice 25.2.1948, atd. ......

J. Blažek 20.8.2012 6:51

Re: Je to jinak!

A taky není například ošetřeno předkupní právo státu na vracený majetek. Takže mnozí šíbři již se nemohou dočkat toho, až si na vydaném církevním majetku smlslnou. A že se tak v českém mafiánském ksapitalismu nemůže či nebude dít? Ale bude, různé společnosti na Kajmanských ostrovech už se nemohou dočkat!

T. Marek 20.8.2012 9:29

Re: Je to jinak!

Máte pravdu. Proto to také kmotři z ODS tak podporují.

P. Zeman 20.8.2012 11:46

Re: Je to jinak!

Kdyby vláda byla proti vyrovnání s církvemi, pak bych věřil, že ČSSD pro vyrovnání bude. Jinak ne. Ta oranžová banda trolů musí v tom prázdnu ukázat, že má program (který je ovšem pouhou negací čehokoliv).

J. Blažek 20.8.2012 20:52

Re: Je to jinak!

Doporučení: Místo nadávek, osočování, jedovatých slin a lží  se naučte diskutovat s použitím věcných, relevantních argumentů.

B. Brousková 20.8.2012 14:56

Re: Je to jinak!

Těžko může existovat nějaký soupis majetku. Majetek totiž není zapsán na církev. Majitelem byly jednotlivé farnosti a biskupství čí kláštery. A tito majitelé, také budou dokládat svoje nároky pomocí zápisů v pozemkových knihách.Vatikán, ani církev jako celek, v tom žádnou roli nehraje.

J. Blažek 20.8.2012 20:56

Re: Je to jinak!

A tak mi pak řekněte, jak se došlo k těm konkrétním obrovským částkám v řádu desítek miliard. A přidat ještě můžete, proč je církvím oceňován majetek v mnohem větších cenách než ostatním restituentům.

B. Brousková 20.8.2012 22:56

Re: Je to jinak!

Částky jsou samozřejmě pouhý odhad. Pokud jsou vraceny pozemky a budovy jejich původním majitelům, k čemu jsou vám nějaké výpočty? V tom je právě část té socanské demagogie. Jiná věc jsou náhrady za majetek který vydán být nemůže. Ale i tam přece nejde o konečné číslo.Proč ovšem sčítají  hrušky se slepicemi ,to jest  cenu vracených pozemků s náhradami za nevydané pozemky, do jedné cifry namalované na měšec, by měli snad vysvětlit socani.

K. Kužel 20.8.2012 5:26

Ale fuj, to se dělá?!

"...ČSSD, vystresovaná z klapotu umělých zubů Miloše Zemana..."

Pan Zeman načerpá sílu objímáním stromů a placaté lahvičky a pak pámbu s vámi, neuctivý mladíku!!!

V. Grycz 20.8.2012 1:09

Ti vaši katolíci z článku

nebudou mít z restitucí vůbec nic. Maximálně jim prelát milostivě povolí si uřezat sušku v lese.

V. Čech 20.8.2012 4:37

Pro katolíky je nejlepší socialismus

Uřezat si soušku v církevním lese - to nebude jen tak; vážně. Půjde o jednu z forem mimořádné odměny těm nejaktivnějším papežencům, například za aktivní pomoc církevní vrchnosti během procesů s čarodějnicemi.

Jinak papežence čeká totéž  co roduvěrné Čechy, nás Leninabojné ateisty - privatizace, restituce, posilování kapitalismu a demokracie, růst moci církve, buržoustů a feudálů, prohlubování krize, nezaměstnanost, bída, hlad a smrt.

Katolíci mají JEDINOU možnost, jak smrtící restituce zarazit: Masovými protesty vyvolat vládní krizi a nové volby, ve volbách volit ČSSD a KSČM. Jakmile tyto pokrokové strany získají nadpoloviční počet křesel ve Sněmovně, počnou se dít divy až zázraky:

Poručíme větru dešti lépe než Pánbu, z KDU uděláme opět ČSL, z opravených kostelů a klášterů opět ruiny. A pak se bude konečně tančit všude!

Vlasti zdar!

T. Marek 20.8.2012 9:33

Re: Pro katolíky je nejlepší socialismus

Vtipné, ale zbytečné a spíše hloupé. Zkuste si zase po čase přečíst Nový zákon. Jestli by se skutečně duchovní úroveň národa měla odvozovat od rozsahu restitucí, tak nás opravdu Pán Bůh ochraňuj.

V. Čech 20.8.2012 11:04

Re: Pro katolíky je nejlepší socialismus

No samozřejmě - Marek je autorem části takzvaného Nového zákona. Tudíž si dělá reklamu, ve snaze zvýšit prodej + své zisky. A takhle je to se vším.

Na druhou stranu: Duchovní úroveň národa skutečně NELZE odvozovat od rozsahu restitucí; to bychom na tom byli HODNĚ špatně.

Protože my Češi jsme ZCELA SPRÁVNĚ nevzali lidu VĚTŠINU znárodněného majetku našich dědičných nepřátel. Kupříkladu nic a NIKDY nevrátíme Němcům, Maďarům, velkoburžoustům, černoprdelníkům a jiným podobným. A po našem opětovném vítězství nad multikulti a Euroamerikou opět znárodníme ten majetek lidu, který nám byl rozkraden v posledních 23 trpkých letech.

A duchovní úroveň všeho našeho lidu bude opět tak vysoká, že se až hvězd bude dotýkat. A tančit, tančit se zase bude všude.

Vlasti zdar!

B. Brousková 20.8.2012 15:04

Re: Ti vaši katolíci z článku

Zkuste si uříznout soušku v oboře některého z našich kmotrů. a pak se můžete s námi podělit o své zážitky. Těch obor  už u nás jako hub po dešti a všechny byly získané v dobré víře. Jak jinak.  Jeden z kmotrů nemusel přece odstranit ani na černo postavený bazén, protože prý "nebylo  prokázáno" , že by uměl plavat.