29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Smutné Vondrovo loučení

Kde jsou ty časy, kdy ministři rezignovali okamžitě - ve chvíli, kdy cítili, že jim hoří půda pod nohama. Dali si poslední kafe, posbírali tužky, naposled zažertovali se sekretářkou a šli. Resort do příchodu nového šéfa kočíroval první náměstek.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 3.12.2012 19:06

Ubohý článek

Dokonce i pan Jindřich Šídlo, jehož (tehdy) primitivně multikulturní vidění světa bylo jedním z hlavních důvodů, proč jsem zpočátku tak skvělý "Respekt" přestal číst, dokázal napsat v podstatě pozitivní hodnocení pana Vondry a to přesto, že ho jako vykonavatele politiky ODS v dílčích záležitostech obvykle kritizoval. To, že k tomu pan Jelínek nedorostl je jeho hanba a naše smůla (ztráta času).

P. Gabriel st. 2.12.2012 17:06

Mám smíšené pocity

Je nepochybné, že Vondra je poctivý a pracovitý člověk. Z tohoto pohledu se k němu nepasují dvě věci. Členství v ODS - spolku bezskrupulózních pragmatiků a prospěchářů neštítících se (podobně a stejně oposmluvně, jako socdem) pro moc a osobní prospěch udělat prakticky cokoliv. A kauza Promopro. Tu kauzu přičítám jakési bohorovné přezíravosti tak typické pro všechny blízké Havlovy spolupracovníky. Veškerá jejich polistopadová činnost se vyznačovala podceňováním možných negativních důsledků a tak se nám stalo, že nebyla zakázána ani KSČ ani komunistická ideologie, V zkorumpované privatizaci byla rozkradena podstatná část domácího průmyslu, byly rozkradeny a vytunelovány banky... Vždy způsobem, který byl předvídatelný, na který část politiků a veřejnosti upozorňovali předem, ale z přehnané svobodymilovnosti se do zákonů nevtělila potřebná protiopatření. No a panu Vondrovi se stalo, že zatímco se soustředil na diplomatické a společenské záležitosti summitu, rozkradli mu pod rukama stovky milionů. Ten první důvod k pochybnostem je zřejmě neléčitelný v důsledku nedostatku mravní motivace k odstupu od lumpů. Ten druhý je při troše sebereflexe snad léčitelný. Léčení však nepochybně nespočívá v tom, že jakoby pokorně vycouvá z exekutivy, aby se uklidil do lukrativních funkcí v zahraničí.

Š. Hašek 2.12.2012 13:26

Pane Jelínku,

už jen věta "partaje si myslí, že ministerstva jsou jejich kořist", svědčí o vaší posedlosti nahradit nedokonalý současný stav stavem naprosto dokonalým - ministerstva budou řízena odborným všeznalým politbyrem jedné strany/názoru. Tzv "odborníky" bez dalšího.

To již tady bylo.

No, jste "odborný budovatel světlých zítřků nepolitickými metodami". Komise rozhodne, napište to příště rovnou, ušetříte čas a neopotřebíte klávesnici.

P. Gabriel st. 2.12.2012 17:17

Re: Pane Jelínku,

Pane Hašku, demagogie vám není cizí (žeby tím příjmením?). Jenom naprosto hluchý slepec bez rukou může nevědět, jak každá nová politická garnitura přeobsadí všechny slušně placené posty na ministerstvech a ve státních úřadech i firmách, aby sanovala své členy, donátory a sem tam nějaké bolševiky za poskytnuté úlitby. A to bez ohledu na odbornost. Přispívá to dle vás ke kvalitě stární správy?

Řešení je snadné a nemá noc společného s tím co dost krátkozrace a demagogicky naznačujete. Úplně by stačilo, kdyby každé ministerstvo bylo řízeno státním tajemníkem vybraným v řádném výběrovém řízení, mělo kvalitní úředníky s definitivou a politická správa  = ministr a jeho kabinet by nezasahovali do organizace ministerstva a zadávali prostřednictvím státního tajemníka jenom politická zadání. Ale to by přišli partajní šíbři o možnost personálních čachrů i zlodějen v podobě zakázek pro ministerstvo, zadávaných bez výběrového řízení.

B. Rybák 3.12.2012 19:59

Re: Pane Jelínku,

Jenom naprostý laik amatér nebo opravdu velký demagog může "přehlédnout", že podobná praxe je skoro všude (Francie, Rakousko, Itálie...). A to nejenom proto, že je potřeba odměnit "zasloužilé" straníky. S rozdílnou politickou ideou se také mění váha (velikost) různých úřadů (některé je potřeba zrušit) a je tedy potřeba, aby "úřednický trh" byl pružný a ne aby svou zabetonovanou strukturou bránil reformám. Další podstatná spočívá v tom, že nový ministr (jako kdokoli jiný) chce pochopitelně spolupracovat s lidmi, k nimž má důvěru s lidmi, kteří nebudou jeho snažení bojkotovat (Dovedete si představit, že by např. současný ministr životního prostředí mohl spolupracovat s "kůrovcovými" parazity ve vedení NPŠ?

P.S. Tam, kde k této životodárné obměně nedochází (např.v USA ve vysokém školství, se celý rezort stane kořistí levičáckých "intelektuálů", ke škodě celého národa).

B. Rybák 3.12.2012 19:08

Re: Pane Jelínku,

Přesně tak.

P. Lenc 2.12.2012 9:16

Soudruhu Jelínku,

začínáte být trapný.Škoda, že jste tak mladý.Svého času jste mohl být hvězdou úvodníků Rudého práva.

Š. Hašek 2.12.2012 14:41

Re: Soudruhu Jelínku,

Připojuji se.

P. Gabriel st. 2.12.2012 17:18

Re: Soudruhu Jelínku,

Pánové, vaše krátkozrakost a demagogičnost je udivující!

S. Ševeček 1.12.2012 15:17

"Všichni teď trneme, co bude s resortem obrany dál"

Zlatý padáky, podruhé na nový způsob?

J. Vintr 2.12.2012 15:15

Re: "Všichni teď trneme, co bude s resortem obrany dál"

Resort obrany je jednou z nejlepších cest na rabování erární kasy. Takže nikdo trnout nemusí. Krást se bude určitě dál ...

P. Gabriel st. 2.12.2012 17:21

Re: "Všichni teď trneme, co bude s resortem obrany dál"

Jedno, co lze Vondrovi přičíst k dobrému je, že se za něj na Obraně nekradlo, nakupovalo se za tržně dolů optimalizované cerny a armáda byla spokojena s řízením rezortu a cítila podporu pro svou práci.

V. Zatloukal 1.12.2012 13:30

husí kůže?

Byly doby, kdy se říkalo "hroší kůže". Husí kůži mám, když čtu o tom, že kvůli popularitě "rozfofrované pozoruhodně rychle" (prý šlo podání autora o morální kredit) končí celkem schopný člověk. Ve skutečnosti jde podle mne o výsledek zákulisních her tzv. politiků.

A navíc ještě jeho odchod srovnává pan Jelínek s odchody z md a mpsv. Tak z tohoto mediálního babralství a hroší kůže novinářů mám opravdu husí kůži.

V. Němec 1.12.2012 12:21

Vina

Pan Jelínek nemůže odpustit že Saša Vondra se aktivně podílel na pádu jeho zamilovaného režimu

J. Urban 1.12.2012 11:23

Jednobarevný (rudooranžový) blábol a odpovídající

minimální odezva na něj. Tak to má být.

J. Stejskal 1.12.2012 2:05

Je to jasné!

"..že si dá obzvlášť záležet, aby Alexandr Vondra předával klíče člověku, jehož angažmá na obraně vládě pomůže, nikoli uškodí." V tom případě jedině Karolína!

J. Vyhnalík 1.12.2012 1:22

Jenom počkejte

Autor zná ODS pouze z doslechu a jak jim vidí do karet. Nejspíš ani zmínění politici toho o sobě tolik nevědí.

Už se těším, až se rozepíše o ČSSD, kde leští kliky. To se teprve něco dozvíme. Jak to bylo s Gripeny, Pandury, Severočeskou uhelnou, jaké mají současní i bývalí politici ČSSD politici ČSSD příjmy z fotovoltaických elektráren.

S. Sedlák 1.12.2012 7:34

Re: Jenom počkejte

A neopomene se zmínit o předsedovi ČSSD, který lhal o místu svého bydliště, aby získal větší náhrady na bydlení a rychleji budoval svůj domeček. Pochopitelně ostatní poslanecké náhrady na to padly také.

P. Kolář 1.12.2012 8:36

Re: Jenom počkejte

Pánové,vy chcete,aby pan Jelínek hodnotil spravedlivě obě strany?Vždyť tento novinářský robot je naprogramovaný pouze jednostranně.On kope za Sobotku a spol.Až zvítězí Sobotka ve volbách,tak nebude mít o čem psát.

J. Brunner 1.12.2012 0:21

Tenhle v podstatě

pamfletista dělá ostudu Neviditelnému psu.

M. Prokop 1.12.2012 0:09

Vzpomeňtež vašeho Tvrdíka, soudruhu.