2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Rechnovský 23.8.2010 14:03

Realita je ještě horší!

To, co tady paní Rakušanová nakousla a velmi diplomaticky okomentovala, je skutečnosti podstatně silnější káva. Legálním zdrojem financování nesystémovosti, podvodů a diletanství je tzv. Technická pomoc. Jde o peníze, které jsou určeny na administraci každého opereačního programu na celé období (nyní 2007-13). Platí se z toho tech. vybavení, platy pracovníků, konference, studie...atp. Jde přibližně o 3% všech peněz. U velkých operačních programů to může dělat až několik miliard Kč. Kontrola využití těchto peněz  není dostatečná, navíc  systémová nařízení Komise EU jsou velmi obecná.  Systém tedy umožňuje vytvoření lokálního systému, který bude obtížně kontrolovatelný a lze z něj "vydojit" velmi slušné peníze. Vládnoucí strany tohle dobře věděli a do čela OP dostadili své lidi.

Příkladem muže být velmi důležitý OPPI (řídící orgán MPO), který ještě před pár měsíci řídil lobysta ODS Miroslav Elfmark, napojený na býv. ministra Římana. Zneužívaní funkce mělo klasické projevy. Nákupy zbytečného technického vybavení, předražené studie na cokoli s předem dohodnutým výsledkem, zbytečné a předražené mediální kampaně, dosazování "spolehlivých" lidí do funkcí a velmi pravděpodobná korupce při udílení podpor pro vybrané subjekty. Mimo to všudypřítomná ministerská nesystémovost a diletanství.

Propustit 30% úředníků min. Dobešem u o. programů pod MŠMT bych viděl jako první krok. Nejdůležitější však budou systémové změny. Obávám se však, že za současného stavu to bude i na ministra příliš velké sousto.