17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

POLITIKA: Sláva a bída Charty 77

Zář reflektorů a obstarožní hrdinové přicházejí na mediální scénu. Oslavné řeči, ale podstata nesmazatelného činu odporu proti totalitní diktatuře se v nich vytrácí. Přeživší aktéři ji spíš tuší, než opravdu znají.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Frauknecht 11.1.2017 7:04

Re: Tak "jiščo raz" - Fuj, soudruhu Bednáři,

:-)))

A furt nic, co? Zkuste si tipnou proč:-))).

J. Jurax 10.1.2017 22:35

Re: Pravda je potřeba a na ni odvaha

No, to máte těžké.

Někteří vstoupili do KSČ z upřímného přesvědčení - před válkou, pak hlavně krátce po válce, ale i později - komunistické ideje jsou chytlavé. Jiní vstoupili jaksi automaticky, měli to v rodině a když jim to nabídli, nebyli proti - to se týkalo hlavně dělnických profesí. Do strany se honili hlavně dělníci, protože byla směrná čísla a dělníkům kromě placení příspěvků nic moc žádné výhody členství ve straně neskýtalo; akorát se hodilo, chtěl-li potomek na výběrovou střední nebo vysokou školu - ale to se hodilo všem.

Jíní, hlavně pracující inteligenti se tam drali sami, protože červená knížka byla podmínkou, aby mohli vykonávat svou práci a dostat za ni líp zaplaceno (jeden čas u nás ve fabrice bylo podmínkou třídy T13 členství v KSČ) a samozřejmě byla podmínkou (skoro) nutnou k vyzdvižení do vyšších a lépe placených funkcí. Jiní byli přemlouváni a podlehli nebo se zoufale kroutili, až se vykroutili; další měli to štěstí, že jim vstup mezi lidi zvláštního ražení nebyl nabídnut, takže byli ušetřeni dilematu. No a někteří byli tak blbí, že ani komunisti o ně nestáli.

No a pak byla ještě sorta, co se uklidila do zbývajících tří stran národní fronty; ty dělaly akorát komančům stafáž a jinak totéž co oni, avšak na jejích členech neulpívalo stigma komunisty, což se jim po sametu znamenitě hodilo.

Takže, pane Čechu - byl jste před sametem v nějaké straně nebo jste byl bezpartijní nebo aspoň jiskřička, pionýr, svazák? Nebo jste byl na to příliš mlád?

J. Řezák 10.1.2017 20:52

Re: Jako každé hnutí

Znám ještě čtvrtou skupinu: ty, které na všechno s...ou. Na politiku nejvíce a demokracie nebo komoušokracie je jim u ...e.

M. Pivoda 10.1.2017 20:29

???

Je Charta 2017 již zkoncipována a připravena na přicházející nevyhnutelné změny, na rozdíl od Charty 77 ????

M. Pivoda 10.1.2017 19:06

Pro Jana Ráže

"Aby nás bylo více v Česku slyšet, spojíme se dnes s kýmkoliv! A pak se uvidí." Tato strategie byla evidentně chybou původně ušlechtilé iniciativy zvané Charta 77.

A co následovalo po tzv. Sametové revoluci? Bankovní úředník Klaus nebyl schopen žádné sociálně-ekonomické inovace než návratu zpět k minulosti (připomínající středověkou rekatolizaci). Ivan Kočárník již říjnu 1989 (na Klubovém večeru Komitetu pro vědecké řízení) naznačoval, že bude třeba se vrátit k tomu, co již bylo ověřeno, tzn. k tržní ekonomice. Źádné experimenty, zdůrazňoval!

Jenže teď nás ale znovu čekají nějaké ty nejisté experimenty! Dnes totiž tržní ekonomika dostává těžké rány s pokračujícím sociálním a hlavně technologickým vývojem. Takže inovace společenského systému nás čeká v každém případě - a to již poměrně brzy (můžou to být léta a v nejhorším případě i celé desetiletí než přijde k té změně). Určitě ale ta změna přijde. Jak se tomu novému společenskému systému bude říkat si ale netroufnu předpovědět. Alternativou může být systém s nelidskou tváří, kdy se stávající (prodkutivní) kapitalismus bude snažit zbavit nepotřebných nezaměstnaných. Technologická nezaměstnanost přichází.

P. Čech 10.1.2017 18:27

Re: Jako každé hnutí

Kdo by tam zbyl? Slušní a zásadoví lidé. Lidé, kteří se nikdy neušpinili členstvím ve zločinecké a zavrženíhodné politické straně. ve straně, která by bez těchto lidí nemohla reálně existovat. Členství v KSČ je Kainovým znamením, které si dotyční sebou nesou až do hrobu. Jsou mezi nimi lidé trojí. Ti, kteří setrvávají na zvých nesmyslných a protiobčanských zásadách (současní členové KSČM) , "bývalí" komunisté, rozlezlí po všech možných politických stranách, z jejichž pozic nadále brání vzniku demokracie a "bývalí" komunisté, kteří, když už nic jiného se snaží svou prací přispět ke změně současného nedemokratického systému. Jména si dosaďte sám.

P. Čech 10.1.2017 18:14

Re: Máte pravdu, pane Řezáku.

Ono totiž vůbec nejde o to, proč se vstupovalo do KSČ, ale ž e se tam vstupovalo. Já v té době měl také rodinu a své děti jsem vychoval dobře. Přitom jsem nikdy do KSČ nevstoupil, přesto, že mi nabízeli snadný život. Jde totiž o přesvědčení, zásady a obecnou slušnost. Komunistická moc se snadno a rychle zhoutila nejen u nás, ale i v Polsku, Maďarsku, NDR, Rumunsku a Bulharsku. Poze v Rumunsku to bylo těžší. Byl to zákonitý proces, kdy nesmyslná ideologie skončit jednou zákonitě musí. Ono jde asi o něco jiného. Mám za to, že lidé, kteří byli v KSČ proto, že věřili této protilidské ideologii nadělali méně škody než ti prospěcháři, kteří tam vstupovali "pro rodinu". Ti, kteří tam vstupovali "pro rodinu" po listopadu 1989rychle zahodili rudé knížky a nacpali se do OF. Posléze, když Václav Klaus OF rozbil, infiltrovali se do téměř všech vznikajících politických stran, které následně ovládli a nadále z těchto pozic škodí státu.Takto to vidím já.

P. Čech 10.1.2017 18:01

Re: Pravda je potřeba a na ni odvaha

Již nevím, jestli jsem to říkal tady a nebo někde jinde. To, že tady můžeme takto diskutovat je díky vyšší míře svobody, která nám byla jako úlitba uštědřena "bývalými" komunisty. To ovšem neznamená, že zde máme nějakou demokracii Je ostatně faktem, že demokracie bez svobody býti nemůže ale svoboda bez demokracie ano. Např. náš současný politický systém, který bych charakterizoval jako konglomerát socialismu a anarchie. Takto přežívá režim reálného socialismu.

A. Nový 10.1.2017 17:46

Re: Autor je filozof !

Vy jste volek i bez toho filozofa a zapomenutého přídavného jména. :-)

V. Petřík 10.1.2017 17:18

Proboha, nechte už je spát! Ostatně kdyby jich "chartistů" nebylo, tak jste možná dneska za přetrvávajícího socialismu myl výkladní skříně (nebo možná byl rektorem FF UK, kdo ví).

M. Pivoda 10.1.2017 16:12

Pro Františka Vejra

Děkuji za váš názor, se kterým ale nesouhlasím.

1. Na Klausovi mi vadí nejvíce, že to byl a stále je duchem bankovní úředník. A přitom žijeme v technologické době.

1a. Takže ekonom Klaus určitě nešel správným směrem: Nějakých přebytečných 40 miliard, tuším v roce 1991 nebo 1992, investoval Klaus právě do bankovníctví a nikoliv českého technologického rozvoje.

1b. Jako politik-manipulátor byl Klaus úspěšnější.

2. Ing. Vlastimil Tlustý vykřikoval dva měsíce před listopadem 1989 o nutnosti posilování socialismu! Trapně. Osobně jsem ho slyšel. Stál asi dva kroky za mnou na schůzi občanů v Brně-Bohunicích, kde se řešily rozkopané chodníky a nefukční kolečka na pojízných košících v samoobsluhách. Ing. Tlustý nás tam šokoval svou naprosto zbytečnou politickou propagandou. Za dva měsíce hovořil opět z balkonu na náměstí Svobody, ale tam už hovořil jinak. --- Piráti? V minulých volbách jsem volil Piráty, protože posunují potřebný technologický pokrok. Pokud se ovšem spojují s ing. Tlustým, pak je už určitě volit nebudu (tam nikdy nevíte jak to skončí). Totéž, jako pamětník, doporučují svým spoluobčanům. Amen.

M. Prokop 10.1.2017 16:04

Re: Pan filosof si nevčímá jedné zásadní věci.

Pan Čech je tím posedlý a na realitu nehledí.

A. Nový 10.1.2017 16:03

Re: Pravda je potřeba a na ni odvaha

Oni oba jsou i s filosofem jsou neohrožení a nefalšovaní hrdinové dneška. :-) Vy, soudruhu Rudáčku/Hofmane, jste bývalý černoch!

M. Prokop 10.1.2017 16:02

Re: Proč jsem odmítl podepsat Chartu 77

To máte sice pravdu, ale nic lepšího tehdy bohužel nebylo.

F. Netopil 10.1.2017 15:59

Autor je filozof !

Ale vždycky tam před to podstatné jméno "filozof" zapomenou napsat taky to jméno přídavné. A já to schválně nedoplním, aby mě někdo nenařkl, že jsem vulgární.

F. Vejr 10.1.2017 15:51

Re: Byl Havel realista nebo špatný obchodník?

Pane Pivodo je známo, že Charta na listopad nebyla vůbec připravena a tak V. Havel se stal marionetou této změny. Jediným hráčem, který vše uvedl správným směrem, byl V. Klaus. Ostatní politici byli většinou"diváci" a glosátoři jeho myšlenek. Co se týká Vlasty Tlustého, nehodnoťme ho jako komunistu, komunistou nebyl, jen měl krátce knížku či přihlášku, to nevím, ale jeho reformní program o rovné dani a dalších reformách nám má co říci i dnes. Podívejme se na část Pirátské strany, která se k některým jeho myšlenkám vrací a chce aby byl jejich poradcem. Pragmátoři! Totéž platí i o ODS, kdyby tehdy prosadily všechny 4 reformy tak by dnes nehráli druhé housle.

J. Fridrich 10.1.2017 15:26

Tak "jiščo raz" - Fuj, soudruhu Bednáři,

Tak "jiščo raz" -

Fuj, soudruhu Bednáři, vaše malost, zapšklost a závist k těm, co se opravdu té zrůdné komunistické moci postavili - jmenovitě, tedy ne anonymně je ZŘEJMÁ..

Vy patříte k Vénovi Klausovi, který si váží hlavně SEBE a té většiny, která byla potichoučku a bojovala tím prazvláštním způsobem - že prostě NEBOJOVALA...

J. Ráž 10.1.2017 14:56

Proč jsem odmítl podepsat Chartu 77

Když za mnou přišli abych podepsal a já viděl, že jedním z mluvčích je člověk, který v padesátých letech ublížil naší rodině (Jaroslav Šabata), tak jsem je vyhodil s tím, že s komunisty, byť bývalými, nechci mít nic společného.

P.S. Podivné jednání "chartistů" (a jejich potomků) , kterého jsme často svědky, je vyvoláno tím, že jejich sen o socialismu s lidskou tváří, byl i díky Klausovi, většinou společnosti ve volbách v roce 1992 odmítnut.

R. Tichý 10.1.2017 14:53

Pekny clanek. Trocha realistickeho pohledu bez hysterie vuci jedne ci druhe strane.

M. Starý 10.1.2017 14:25

Naši "demokraté" si vystačí se Zemanem, Babišem a Trumpem

To, jak dopadla (po revoluci) Charta bylo logické. Společný nepřítel "neostalistická" KSČ se zdála historicky poražena a společenství anitkomunistů a "reformích" komunistů (po r. 68 vyhozených mnohdy v 50. letech velmi aktivních komunistů) se rozpadlo. Místo toho, aby zůstali "dozorčí radou" nově vzniklé demokracie, všichni se rozprchli za korýtky...

Bohužel, dnes "demokratům" nevadí, že každodenním hostem v ČT je někdo z KSČM, kdo "poučuje a káže o demokracii". Hlavně když se s nimi shodnou na společném nepříteli. A tím pro naše "demokraty" je prezident Zeman, Andrej Babiš a nově Donald Trump.

Z. Pešek 10.1.2017 14:02

jsme také lidi

každý si luxus charty nemohl dovolit, spousta slušných lidí se chovala slušně a byli hrdiny právě pro svůj každodenní poctivý způsob života......je arogancí, když pak slyším jak jeden ze signatářu říká, že nám odpouští..........nemá co

M. Pivoda 10.1.2017 13:03

Byl Havel realista nebo špatný obchodník?

V roce 1989 Komunisté nebyli bez moci, ale určitě už tahali za kratší konec provazu. Havel si to tehdy zřejmě plně neuvědomoval (během jeho studia na střední ekonomické škole tam neměli předmět "obchodní jednání"). Možná byl Havel polichocen, že se s ním už konečně někdo baví.

Spekulace: Měl to vyjednávání o (dočasném) předání moci ještě protáhnout a vyjednat si tak lepší podmínky? Existovala naděje na reálné lepší podmínky?

A jak vysvětlíte další vývoj: tzn., že z dobře viditelného komunisty Vlastimila Tlustého před listopadem 1989 se později stal dokonce i místopředseda pravicové strany ODS? Jakto, že čeští lidé byli postiženi slepotou i bez metylalkoholu?

J. Urban 10.1.2017 12:35

Havel a spol. byli jistě dost naivní, ne ale tak naivní,

že by otevřeně šli proti komunistům. Viz Čalfa v první "demokratické" vládě, viz Klaus z líhně KGB ihned do OF, viz beztrestnost všech komunistických zločinů a jejich pachatelů, ba ani ta zločinná (později i ze zákona) KSČ nebyla zakázána. Že se nám to pak vymstilo a důsledky neseme a poneseme stále?

P. Rudolf 10.1.2017 11:45

Re: Pravda je potřeba a na ni odvaha

Řekl bych, že vy oba s filosofem jste takoví neohrožení a nefalšovaní hrdinové dneška.

P. Rudolf 10.1.2017 11:38

Že vy jste se autore

spolu s Bohumilem Doležalem, kolem té Charty motali jenom proto, abyste ji rozložili ze vnitř? Mazané!

F. Houžňák 10.1.2017 11:18

No, že jste to tenkrát nezařídil,

když jste byl tak chytrej ...

T. Hraj 10.1.2017 11:14

Re: Pan filosof si nevčímá jedné zásadní věci.

Váš "seznamu kandidujících fyzických osob" je vhodný pouze do zcela akademické debaty. V praxi by Vámi navrhovaný systém znamenal nemožnost fundované volby (kolik znáte individuálních kandidátů, jak znáte jejich názory, charaktery, vztahy s ostatními?) a nulovou politickou odpovědnost parlamentu (budete snad vždy analyzovat způsob hlasování 200 jednotlivců?)

J. Řezák 10.1.2017 11:13

Re: Pravda je potřeba a na ni odvaha

Proboha, to není výmluva. Nemám důvod se vymlouvat, já tam nebyl. Ale řekněte si to obráceně: představte si, že by tam bylo 90 % jenom kovaných a zaslepených. To by v tom 89 mohla být nakonec také občanská válka nebo přinejmenším Rumunsko, uvědomte si, že ty svině měly ještě pořád v rukou armádu a policii (o milicích nemluvě). Je sice fakt, že naše armáda byla banda Švejků (ostatně je dodneška, koneckonců jí šéfuje herec a nejvyšším je opilec), ale přeci jen ... A kdyby režim přežíval, tak bychom asi tady my dva takto nediskutovali, že?

V. Kotas 10.1.2017 11:05

Re: Pravda je potřeba a na ni odvaha

Řekl bych, že ta pravda, kdo je kdo, se ukázala hned po r. 1989, převlékáním kabátů.

V. Kotas 10.1.2017 10:58

Re: Jo,

Tak archivy nejsou jenom u nás a vsadil bych se, že něco jistě někomu zůstalo za nehtama ( pro jistotu ).