7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Senát doplácí na genetickou vadu

Se vznikem Senátu v nově vytvořené ČR a jeho působením jsou spojeny různé paradoxy. K současným patří to, že v době značného znechucení občanů z politiky se v nedávných senátních volbách ucházel o křeslo nejvyšší počet kandidátů v celé historii této komory.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 3.11.2014 0:39

Re: Kdyz je spatny system

Asi je to tím, že si v textu hnutí ANO podtrhoval soudruha Babiše (alias Bureše) "pravítkem" (a ne levítkem)!

B. Rybák 3.11.2014 0:27

Re: Jičínský, Klaus, Zeman, Schwarzenberg,

Být politikem se adepti v USA, Francii, Japonsku... učí od dětských let a v době svého politického vrcholu mají tedy obvykle za sebou minimálně 40-50 letý "tréning". V Japonsku dokonce politika mladšího než 70 let považují za příliš nezralého! Proto je např. úroveň projevů a rozhodování těchto skutečných politiků pro naše "rychlokvašky" zcela nedostupná!

Když pomineme otázky internetového pirátství je při internetových volbách prakticky nemožné zajistit, aby volič volil opravdu svobodně!

Z. Bureš 2.11.2014 17:33

Vážení diskutující......................

.....to už jste opravdu tak hluboko klesli, nebo jste postiženi alsheimerovou chorobou, že tu diskutujete nad slinty starého bolševického koryfeje, který zde v potu tváře budoval komunistické peklo na zemi a poté se podílel na genocidní Ústavě ČSSR.....a který po okupaci v r. 1968 "nasedl" omylem do špatného vlaku ???

.....a nebýt té proklaté okupace - byl by v KSČ dosud !!!

To jste opravdu všichni ztratili paměť ???

M. Prokop 2.11.2014 17:23

Jičínský, Pithart, Rychecký,

pachatelé špatného volebního systému.

J. Boleslav 2.11.2014 8:38

Re: Kdyz je spatny system

ANO že by bylo pravicové? Jak jste prosím Vás na to přišel?

J. Boleslav 2.11.2014 8:36

Re: Tak tohle zombie se snaží poučovat:

Není. Článek dokumentuje, jaké byl autor kdysi bolševické hov.do a jak vidno, do značné míry jím zůstal.

P. Dvořák 2.11.2014 0:48

Re: Tak tohle zombie se snaží poučovat:

Jestli jsem se díval dobře, tak o tomto článek není.

Takže je to naprosto irelevantní.

J. Urban 1.11.2014 20:33

Jičínský, Klaus, Zeman, Schwarzenberg,

Kalousek, Filip a mnoho dalších. Geronti, fosilie, senilové - jak chcete. Je-li někdo 20 či ještě více let v politice, je tím velmi poznamenaný, ba přímo zdegenerovaný. Čímž degeneruje celý systém. Jak nejlépe bránit přílivu nových lidí do politiky? Trváním na stávajícím volebním systému, zděděném po komouších či první republice. Lékem by byly volby po internetu, tak jak to např. ve Slovinsku funguje už asi 10 let. To ovšem výše uvedení geronti nebudou nikdy chtít připustit, proto se o tom raději nikdo ani jako o teoretické možnosti nezmiňuje.

P. Čech 1.11.2014 17:43

Re: Autor ukazal sve naproste odtrzeni od reality !!! Proc?

Levice ustoupila pravici tím že připustila senát, pravice zase levici tím, že nadala senátu odpovídající pravomoce. Vznikl tak kozopes, chytrá horákyně, nefungující systém. A tak je to u nás se vším. Mnohem lepší je vláda občanů, tedy žádných politických stran. Pro každý zákon je nutno získat nadpoloviční většinu poslanců a ti musí hlasovat výhradně podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Nikoliv podle diktátu svých stran. Politické strany prostě nesmí být obdařeny mocí nad občany. Volná soutěž politických stran jinak řečeno jejich boj o moc nad občany musí být zrušena (čl.5 ústavy), jinak nikdy nemůžeme nastoupit cestu k demokracii - vládě občanů. Nikoliv vládě politických stran, znichž žádná nikdy nemůže dosáhnou potřebné demokratické většiny. Ale i vláda jedné strany, která vzejde z většinových voleb (musí dosáhnout min 50%+1 hlas) by byla lepší než jakákoliv vláda koaliční, i kdyby koalice byly voleny občany.

V. Vaclavik 1.11.2014 17:41

Kdyz je spatny system

perestrojkove solichani uloh v nem nic neresi. To je jako kdybychom se pred r 89 snazili menit ustavni system pri zachovani totalniho socialismu s tim, aby lide chodili k volbam radostne, o vlastni vuli.

Nezajem o senat ma koreny ve zkusenosti volicu, kteri tam za velkeho halasu dosadili treba toho televizaka Zelezneho, nebo cestovkare Fischera, aby pak o skutcich techto panu nebylo vidu, slechu, aby se po nich slehla zem... to same prakticky ve vsech pripadech. Zvysovani pravomoci Senatu by ovsem znamenalo, ze by si kapri na sebe museli uplest sit...

Proc taky zdvojovat sito, kterym musi zakonodarci celit - znamena to, ze sito PS selhava, neplni svou roli? Neni pak spis na miste zabyvat se opravou tohoto primarniho sita zakonu?

U voleb do PS volicum aspon rozproudi krev v zilach pravo-leva ideologie, kdezto pri volbach do Senatu jde o osobnosti zpravidla opatrnicke, levo-pravo nepoliticke, neco jako 'hnuti jednoho obcana'. Lide sice odhodili letargii v pripade hnuti ANO, ale to bylo a je politicky pravicove, jako stehno, kdezto senatni kandidati nejsou ani nahodou, anebo kazdy po minulych zkusenostech vi, ze je to stejne na nic.

T. Pansky 1.11.2014 16:35

Re: Autor ukazal sve naproste odtrzeni od reality !!! Proc?

Pane Cechu, v tomto nazoru s Vami naprosto souhlasim.  O tom ostatnim bychom mohli debatovat. .... Dve nezavisle rovnopravne rozdilne volenen komory parlamentu jsou pojistkou proti politickym vykyvum a prevzeti moci jednim politickym uskupenim.  Nase spolecnost je v krizi.  Ted prisel pan Babis a celkem bezbolestne by prevzal moc v zemi, prestoze jeste na politickem poli nic nedokazal.  Ma PS v kapse.  Jenze Senat voleny tretinove kazde dva roky je pojistkou, ze k vymene politicke generace nedochazi tak rychle, existuje urcita kontinuita a hlavne bleskovemu nastupu politickych vizionaru ala Hitler.  Senat je proto velmi dulezity.  Jenze v ceskem postkomunistickem prostredi mu byla dana role Popelky, protoze sice mame Senat, ale s velmi omezenymi pravomocemi.  Jak je to mozne?  Protoze obe komory naseho parlamentu nevznikly ve stejnou dobu.  PS vznikla drive kooptovanim CNR a nedala pozdeji vzniklemu Senatu nic moc pravomoci diky levici, ktera byla naprosto proti vzniku Senatu.   ...  Nejhorsi na tom je, ze tohle vetsina lidi nechape.  Lide stale veri, ze jejich veci vyresi nekdo jiny !!!!

V. Ondys 1.11.2014 15:52

Re: :)))))))) Asi je správné a normální

:))))))) Obávám se, že bych jich fakticky bylo mnohem méně z těch, kteří dnes můžou beztrestně těžit ze své stranickosti i nestydatého předstírání respektu k pravidlům pro všechny, nekompromisně by je semlely v přirozené a tvrdé soutěži o nejschopnější i nejpovolanější sloužit ostatním sebevědomým občanům bez nutnosti korumpovat své voliče s nejhlubším ponížením podavačů nejrůznějších :))))))) koblih až k nadřazenému pohrdání s bezmocnými po vyhraných volbách.

J. Slanina 1.11.2014 14:58

Tak tohle zombie se snaží poučovat:

Socialistické právo a zákonnost v lidově demokratickém Československu, Rudé právo 1956, autor Zdeněk Jičínský

"Vládnoucí dělnická třída odnímá pomocí socialistického práva nepřátelským elementům různá práva a svobody, kterých by mohly využívat k působení na pracující vrstvy, k boji proti socialismu. Zbytky svržené buržoazie jsou zbaveny možnosti legálně politicky působit, je jim zakázáno se politicky organizovat, konat schůze, vydávat vlastní tisk a podobně. Socialistické právo otevřeně prohlašuje, že politická práva a svobody slouží pracujícím, nikoliv však buržoazii. V socialistickém státě veškerá činnost státních orgánů, tedy i právotvorná činnost socialistického státu, zejména zákonodárství, jsou určovány silou diktatury proletariátu, komunistickou stranou."

http://www.lidovky.cz/ln-jicinsky-v-roce-1968-radil-jak-na-cssd-d8z-/ln_domov.asp?c=A080116_213020_ln_domov_fho

P. Čech 1.11.2014 14:09

Re: :)))))))) Asi je správné a normální

Asi ano, ale trpělo by  pouhých cca 20-25% těch společensky příkladných Ti, jimž vyhovuje dnešní socialismus, notně stříknutý anarchií.

V. Ondys 1.11.2014 13:20

Re: :)))))))) Asi je správné a normální

:)))))))) A umíte si představit, pane Čechu, jak nespravedlivě by trpěli bez posvátného dirigismu všichni společensky příkladní pod jhem nejisté svobody a demokracie?

P. Čech 1.11.2014 12:39

Re: Autor ukazal sve naproste odtrzeni od reality !!! Proc?

Soudruh profesor Zdeněk jičínský je expertem na socialistické ústavní právo a z toho to všechno vyplývá. Člověk, který při průšvihu opustí svou rodnou KSČ a vtoupí do jiné strany se nestane jiným. Zůstává komunistou až do své smrti a stejně se tak chová. Není vůbec důležité, zda je dnes členem ČSSD, ODS, TOP 09, VV, KDUČSL, ale i ANO či Úsvitu.

P. Čech 1.11.2014 12:33

Re: I vy jste ukázal své odtržení od reality.

Stejné preavomoci senátu i poslanecké sněmovny by vedly jen k anarchii. Aby mohl být senát garantem ústavnosti a pojistkou demokracie musely by být běžnými dvě věci Za prvé by musel být senát nadřazen poslanecké sněmovně a za druhé by u nás musela být ta demokracie.

P. Čech 1.11.2014 12:27

Re: :)))))))) Asi je správné a normální

Správné to není a normální už vůbec. klasický socialismus to není a anarchie také ne. Je to něco mezi tím. Socialismus stříknutý anarchií. O nějaké demokracii si můžeme nechat jen zdát.

L. Novák 1.11.2014 11:25

Pravda je, že moc převzala druhá liga politiků

Pak už se z přijímání zákonů stal jenom boj o dobře placená koryta s co nejdelší trvanlivostí. Jako svým způsobem jiný druh sociálního zabezpečení pro staré komunistické kádry.

F. Lesniak 1.11.2014 11:06

Re: Apoštol

Třeba jako Zdeněk Svěrák, že?

V. Ondys 1.11.2014 10:34

:)))))))) Asi je správné a normální

Pokud nám dávají lekce z demokracie při tom našem socialistickém přerozdělování nejkovanější, kteří ho tak horlivě vybudovali, asi největší malér by nás potkal, kdyby se vrátili všichni, kteří se v ní prokazatelně prosadili, když je naši lidumilní budovatelé :)))))) jenom vyhnali, a snažili se ji zavést i u nás bez socialistického přílepku...

B. Novacek 1.11.2014 10:33

Nevazeny zombie Jicinsky,

vratte se laskave do hrobu, nebo do jine diry, kterou jste prave opustil...prolhany bolsevicky kecale. Kazdy soudny clovek vi ze senat a senatori v Czechii jsou lidem k naprostemu hownu a nikdo soudny nepotrebuje vase idiotske doporuceni ani zavery...HUS! zpatky do Kremlu, rudy prizraku!

Divim se velice, ze jinak pomerne soudny pan Wagner dava tomuto tatrmanovi prostor ve weekendovem vydani NP...

P. Čech 1.11.2014 10:15

Re: I vy jste ukázal své odtržení od reality.

Proč nám to není nic platné? Proto, že poslance nevolíme. Volíme jejich politické strany (jednoznačně to vyplývá z textu volebních zákonů). Možnost kroužkování je pouhá úlitba a podvod na voličích, protože obecně nic neřeší, jako ostatně vše.

P. Čech 1.11.2014 10:12

Re: I vy jste ukázal své odtržení od reality.

Rychlá, nejlépe okamžitá možnost odvolání nejen senátora, ale i poslance by měla být samozřejmostí tehdy, pokud by se tento zpronevěřil svému poslaneckému slibu (čl. 23, odst.3 ústavy). Není totiž normální, ani logické, aby podvádějící poslanec či senátor (podvádějící občany) setrvával nadále ve své funkci a škodil státu, tedy občanům a činil tak po dobu svého t.zv. mandátu.

P. Čech 1.11.2014 10:07

Re: Autor ukazal sve naproste odtrzeni od reality !!! Proc?

Naprosto souhlasím až na jednu maličkost. To, jak senát vznikl, je jednou z příčin, proč nefunguje a fungovat nemůže.  Jedna strana politického spektra jej chtěla (měla pro to své důvody) a druhá strana jej nechtěla (měla pro to své důvody). Dopadlo to stejně, jako ostatně dopadá u nás vše. Kompromisem, který je vždy horší než kterýkoliv z původních návrhů. Senát existuje, ale nemá žádné pravomoci, pomocí nichž by mohl  vykonávat svou funkci. Funguje pouze jako drahá, zbytečná instituce, která má jediný význam. Slouží jako odkladiště vysloužilých politiků, jako trafika, představující u nás velice rozšířenou politickou korupci

P. Čech 1.11.2014 9:59

Re: Apoštol

On je totiž tak drzý, jako ostatně každý "bývalý" komunista. Místo toho, aby bil hlavou o zem a neustále se občanům omlouval z toho, jak zprasil ústavu, snaží se občany poučovat, což dělal celý život i před listopadem 1989.

P. Čech 1.11.2014 9:56

Re: Nemohou. Mají špatné kompetence i špatné složení.

Nejen v senátu, ale ani v poslanecké sněmovně nemají politické strany co pohledávat. V zastupitelské demokracii totiž (i parlamentní demokracie je zastupitelskou demokracií) mají občany v zákonodárných sborech zastupovat jimi svobodně, většinově a přímo zvolení zástupci - fyzické osoby. Nikoliv nějaké spolky občanů typu politických stran. Žádné spolky občanů totiž nemohou zastupovat tyto občany, z jednoho prostého důvodu. Nikterak se občanům ze své činnosti nezodpovídají. Tedy, v poslanecké sněmovně zasedají nikoliv zástupci občanů, ale zástupci politických stran. A o tom to je, pane Janyško.

P. Čech 1.11.2014 9:51

Ano, byl velký boj!

A nakonec, jak je naším národním zvykem, dospěli politici k obvyklému kompromisu.Ani nahá, ani oblečená, ani učesaná, ani prostovlasá, chytrá horákyně dala občanům dar nedar. Senát, jakožto "pojistka demokracie a garant ústavnosti" sice existuje, nicméně nemá téměř žádné odpovídající prevomoce, pomocí kterých by ev. mohl jistit demokracii či garantovat ústavnost. Poslanecká sněmovna jej totiž může kdykoliv přehlasovat prostou většinou hlasů. Všechno to má svůj původ v narosto zprasené ústavě, na jejímž textu se významně podílel i autor článku, Zdeněk Jičínský. Profesor a "bývalý" komunista, který plnil roli podobnou roli  jako po válce jiný Zdeněk. Zdeněk Nejedlý, také profesor. Občané nejsou hloupí, vše toto vidí a proto nechodí volit. Na protest. O nic jiného nejde. Podsouvat občanům nějaké jiné důvody, proč rezignovali na své volební právo je trapné a směšné.

K. Janyška 1.11.2014 9:25

Nemohou. Mají špatné kompetence i špatné složení.

V Senátu nemají co politické strany pohledávat stejně, jako jednotlivci ve sněmovně... Dzp.

P. Lenc 1.11.2014 8:41

Apoštol

socialismu promluvil.Díky, dědečku Mrazíčku.