28.5.2024 | Svátek má Vilém


Diskuse k článku

POLITIKA: Senát doplácí na genetickou vadu

Se vznikem Senátu v nově vytvořené ČR a jeho působením jsou spojeny různé paradoxy. K současným patří to, že v době značného znechucení občanů z politiky se v nedávných senátních volbách ucházel o křeslo nejvyšší počet kandidátů v celé historii této komory.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Pansky 1.11.2014 3:44

Re: I vy jste ukázal své odtržení od reality.

U senatoru, kteri se voli primo, je mnohem jednodussi si dohledat, jak volili a potom je volit ci nevolit.  U poslancu si muzeme leccos dohledat.  Je nam to ale platne?  Neni.  To by uz poslanec musel udelat hodne velky prusvih, aby byl vykrouzkovan.  Prave proto by pomohlo nasi demokracii, kdyby meli senatori stejna rozhodovaci prava jako poslanci.

P. Dvořák 1.11.2014 2:21

Re: I vy jste ukázal své odtržení od reality.

Můžete mi říct jediný důvod, proč by se senátoři "museli třást před nevolí" svých voličů? Naopak. Poslanci jdou na výměnu každé čtyři roky, kdežto senátor má jistotu na šest let. Jak jste přišel na jejich odvolatelnost?

T. Pansky 1.11.2014 0:43

Autor ukazal sve naproste odtrzeni od reality !!! Proc?

Autor ukazuje na nizkou popularitu Senatu a zduvodnuje to tim, jak Senat vznikl !!!  To je naprosty omyl a podle meho nazoru to svedci od naprostem odtrzeni autora od reality. ... Predstavte si, ze by byl Senat postaven na stejnou uroven jako Poslanecka snemovna.  Jinymi slovy: kazdy zakon by musel byt prijat obema komorami parlamentu (jedna komora by tedy nemohla prehlasovat tu druhou a protlacit zakon do platnosti, jak se tomu deje dnes).  Co by to znamenalo?  Obcane by si velmi lehce dohledali, jak jejich senatori hlasuji a senatori by se museli trast pred jejich nevoli = senatori by pak hlasovali tak, jak si jejich volici preji !!!!  To by bylo neco  - najednou by byli politici dohnani k zodpovednosti a odvolatelnosti.  Libilo by se to politikum?  NE - zlate casy nicnedelani by byly pryc; politici by museli komunikovat s obcany a mezi sebou a prosazovat skutecne zajmy obcanu. ... Tohle autor clanku asi nechape, protoze zije v zajeti socialitickeho pojeti obcanske svobody a prava.  top0625top@live.com