24.5.2024 | Svátek má Jana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Švrček 25.5.2011 10:04

...aneb zapomenutý čert

S jednou věcí jste nekalkuloval. S jednou čertovskou věcí, na kterou jste zapomnněl. Vizi levného, štíhlého, ale přitom silného státu dnes nelze realizovat v náručí Evropské Unie. To bychom museli z toho socialistického spolku vystoupit a já bych přivítal na toto téma referendum v dohledné době.

J. Schwarz 25.5.2011 10:00

Lidská práva

by bylo třeba doplnit o jedno z nejzákladnějších - o právo na dobrovolné opuštění struktur, které pro dotyčného nejsou žádným přínosem, ba které považuje pro sebe za škodlivé. "Jednota národa", Lidu či Lidstva je dílem Ďáblovým. Veškerá buzerace a násilí jsou zdůvodňovány údajnou "povinností" postarat se o "bližního" ať se dotyčný chová jakkoli. Kdyby  existovalo právo vykašlat se na každého, kdo druhým otravuje život, kdyby si "sociálno" zajišťovaly jednotlivé dobrovolně ustavené subspolečnosti samy, bez vynucování státním násilím, mohlo by se hned přikročit k redukci státu a jeho aparátu. Kdo by jó stál  o šikanu a buzeraci, mohl by si je zřídit v rámci svého spolku či církve podobně jako sadomasochisti v příslušném "salónu". A neotravovat tím všechny.

P. Čech 25.5.2011 9:26

Re: Výborně!

Všechno má šanci. Předpokládá to ovšem, aby většina občanů přemýšlela o věcech obecných  a v souvislosti s tím zásadně odmítala býti tupým stádem, davem, který hýká tak, jak jej k tomu nabádají naprosto menšinová seskupení ovčanů ( "v" je zde správně) - politické strany. Občan totiž znamená něco jiného. Občan je tvor svobodný, přemýšlející a nesoucí odpovědnost za své rozhodování. Svou odpovědnost nepřenáší na nikoho ( lépe řečeno nic) jiného. Takovýto občan ovšem může existovat jen ve skutečné demokracii, v současné ČR nikoliv. ČR totiž není demokratickým státem, ikdyž je možno připustit zde určitou větší míru svobody. ČR je tuhou diktaturou naprosté menšiny ovčanů nad občany ostatními, danou jí špatnou ústavou a neméně špatným volebním zákonem a mnoha zákonů dalších.

P. Čech 25.5.2011 9:14

Co je a co není možné.

Vyjděme z předpokladu, že pokud je něco (cokoliv) možné někde, musí totéž být možné i jinde, tedy kdekoliv. Začněme u země, počtem obyvatel, strukturou zemědělství a průmyslu podobné, ne-li skoro stejné - Švýcarskem. Švýcarsko je objektivně fungujícím státem a to ve všech oblastech. K tomu, aby tento stát fungoval, potřebuje 7 (slovy sedm) ministerstev. Česká republika má nyní ministerstev 15 plus jeden nový úřad. Navíc nefunguje. Připustíme-li obecně zavedení švýcarského modelu řízení státu a budeme-li pouze zhruba počítat, je možné v ČR dosáhnout tímto způsobem okamžité úspory ve státním rozpočtu ve výči cca 130 miliard Kč a v období dalších let minimálně 40-60 miliard. Chce to jen jediné. Učit se tam, kde to funguje a ne tam kde jsou se systémy potíže ( USA, Německo, Francie, Rusko, GB a podobné t.zv. demokracie). Výsledkem nutně a logicky musí být fungující stát s relativně spokojenými občany, kteří si skutečně (nejen na papíru) vládnou a na toto vládnutí mají svůj přímý vliv.

J. Novak 25.5.2011 8:10

Re: To je těžké,

Nějak jsem si nevšiml, že by pan Kalousek propagoval slevy na daních, spíše zavádí daně nové. "Uhlíři, už máš zaplacenou daň na příští rok?..." A nejsem si jistý, jak by v Čechách dopadla veřejná doprava bez dotací. Asi by ještě více stoupl počet míst, kam se dostanete jenom pěšky, pokud nevlastníte auto. Jinak, hlavním provozovatelem železniční dopravy ve Švýcarsku jsou SBB - Schweizerischen Bundesbahnen, které jsou vlastněny státem, čili žádný soukromý podnik.

P. Sulc 25.5.2011 6:41

Re: To je těžké,

To vseobecne pravo hlasovaci podepsal nas cisar v roce 1907, ale pouze pro volbu do Risske Rady, nikoliv ale pro volby okresni a mistni. Duvod: Volby do RR je zalezitost politicka, at tedy hlasuji vsichni. Ale mistni a okresni volby, to je zalezitost hospodarska, jedna se o zachazeni s okresnimi penezi, potom at voli pouze ti, kdo do te spolecne kasy prispivaji, tedy: plati dane. Stary pan byl velice rozumny clovek.

K. Kužel 25.5.2011 6:28

Re: To je těžké,

Doporučuji článek p. Jocha:

http://joch.blog.idnes.cz/c/119109/Proc-demokracie-zanikne.html

K. Kužel 25.5.2011 6:25

Výborně!

... a špatně zároveň. Výborná je formulace problému a náznak řešení poukazem na Švýcarsko. Špatné je to, že švýcarský recept nemá ve zbytku Evropy šanci na použití. Je ten sociální stát nákaza horší než AIDS a naděje na vyléčení minimální. Člověk se skoro ani nediví čínským vládcům, že se snaží brutálními metodami zabránit přenosu nákazy za každou cenu.

E. Vašátko 25.5.2011 6:05

To je těžké,

já myslím, že všechno začalo všeobecným právem hlasovacím. Jestliže v zájmu rovnosti začali nemajetní rozhodovat o majetku těch ostatních, vyvrbil se stav, který teď máme. Stačilo by vše vrátit o krok zpátky, ať mají volební právo pouze ti, co platí daně. A možná, že by se vše vyřešilo suchou cestou. Jenže to je také jenom sen. Správně na to jde pan Kalousek, i když mu mnozí nemohou přijít na jméno. Žádné podpory, ale slevy na daních. A holt - kdo nepracuje a daně neplatí, má smůlu. Alespoň tak by to mělo být.