27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

POLITIKA: S Čínou na věčné časy a nikdy jinak

Omlouvám se za jistou modifikaci hesla, které bylo v dobách ne až tak dávných rozvěšeno po našem Československu. Staré časy se vracejí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Petr 11.10.2019 15:34

Textilní průmysl v Česku odrovnala EU, protože ho na základě POLITICKÉHO ROZHODNUTÍ BRUSELU přenechal třetímu světu. Toto jsem slyšel na vlastní uši od V. Špidly, tehdy premiéra!

J. Fridrich 11.10.2019 15:33

Souhlas pane Vodvářka... Základní výzkum a realizace IT je stále na Západě USA - na Stanfordově univerzitě ( studovali tam i " praotci " IT, pánové Hewlett a Packard ) a na Caltechu a potom na technologických firmách na západním pobřeží v USA - tedy v Redmondu a Sillicon Valey - tam, kde se posouvá lidský, technologický a technicko-vědecký pokrok dopředu.. No a Číňánci to okopírují a ukradnou a jako chytré opičky levně vyrobí..

J. Vlček 11.10.2019 15:17

Jistě. Tady v Česku se dělá všechno špatně. Špatní lidé si zde volí do čela státu špatné představitele, a ti naši zem špatně vedou, že.

Vy máte velké štěstí, pane Valento, že Německo vedou takové osobnosti, jako je kancléřka Merkelová a ostatní vládní činitelé. Ti sice Německo vedou do kopru, ale toho vy si nevšímáte, to vás nechává v klidu. Vám leží na srdci jenom to Česko.

Pro mne je záhadou ta vaše angažovanost a otázka, proč vy jste vlastně emigroval. Snad ne proto, abyste měl někdy kam se vrátit?

M. Valenta 11.10.2019 14:51

Nebude to tím, že dělají obchody a nelezou přitom po zemi? Někdy ovšem také krátkozraké, neboť podobně jako v Čechách jsou oblasti (třeba ten textil, hračky), které levné dovozy z Číny v podstatě odrovnaly.

Š. Hašek 11.10.2019 14:39

Netušil jsem, že podepisujeme Číně cokoliv.

Co se týče kšeftů, po zvážení/rozmyslu - já jsem podepisoval kšefty i s lidmi, se kterými bych večer (při západu Slunce) nepil víno.

Jak jste na tom Vy???

J. Vlček 11.10.2019 14:15

Pane Valento, je to opravdu psina, že se v Německu nenajde jedna silná osobnost, která by svoji kancléřku poslala s její vítačskou politikou do patřičných míst, a to včetně vás, vy hrdino, co si chodíte vytahovat kšandy jenom sem, do diskuse na Psu.

A že naopak kancléřka dělá významné obchody, narozdíl od Zemana? To je zase tím, že se v tom samém Německu nenajdou pitomci jako u nás, kteří jako "dělají vysokou politiku", ale ve skutečnosti jenom kazí obchody.

M. Valenta 11.10.2019 13:37

To je fakt psina. Zeman nevyjednal a nezískal od Číny pro stát nic co by stálo za řeč, jen svojí servilností ke komunistické mocnosti ztrapňuje prezidentský úřad i stát a rozvrací zahraniční politiku a pan Vlček a spol. ho pořád mají za kabrňáka.

M. Valenta 11.10.2019 13:25

Z čeho, že se s Čínou dá obchodovat i bez hlubokého předklonu a písemných omluv.

F. Houžňák 11.10.2019 12:33

My za to nemůžeme, že jste zaostalý a hloupý Čech-obchodník, ale proč máte to nutkání nám to tady sdělovat?

V. Petr 11.10.2019 12:28

Můžete mi sdělit, jak "čínská totalita" ohrožuje existenci čínského národa???

Akce jako "nemějte děti, způsobíte globální oteplování" neřku li import migrantů ovšem ohrožují existenci evropských národů ZCELA REÁLNĚ!

P. Pavel 11.10.2019 11:57

Tvoje dojmy co představovala Šikova reforma ve srovnání s dosavadním tuhým a zcela nefunkčním centralismem jsou minimálně srandovní. Každopádně to, že Tengovy liberalizační reformy, v té době zcela rozložené čínské ekonomiky, byly inspirovány právě Šikovými reformami, je věc známá.

P. Pavel 11.10.2019 11:47

Blábol. Existenci národů ohrožují totality typu číny nebo rusácka, nikoli bruselská byrokracie.

V. Církva 11.10.2019 11:43

Taky mne z toho mrazí.

V. Církva 11.10.2019 11:42

Ano jsme pro ostudu. Ale Piráti a Gréta přece neekologickou dopravu neslibovali, takže těm si nemůžete stěžovat.

V. Církva 11.10.2019 11:17

Skvělé. Když tam dosadíme Češi, ani to nikdo nepozná. Rovněz zaostalí a hlavně hloupí obchodníci, Teda přiznejme,kromě pana Kellnera, ten je mazaný i na Číňany. Jen nevím jestli z té lichvy něco přinese i k nám.

M. Krátký 11.10.2019 11:12

včera k večeru jsem jel po okruhu z Libuše na Černý most asi 1,5 hodiny - tak je to tam setrvale, kdyby tímto tempem stavěli komunikace Číňani tak ještě dnes jezdí rikšou. Před vánocemi jsem byl naotočku v Istanbulu - nadjezdy až ve čtyřech vrstvách nad sebou, všude pořádek a uklizeno - s Járou Cimrmanem - inu Turecko Rv8-oRv

P. Lenc 11.10.2019 11:02

Přesné pane Církvo.Mimochodem, ač Piráty slušně řečeno nesnáším, tak postoj vůči Číně schvaluji.

P. Dvořák 11.10.2019 10:46

PÁTEČNÍ GLOSY 11.10.2019 Miroslava Macka:

Německý statistický úřad zveřejnil zprávu s titulkem "Čínská lidová republika je opět nejdůležitějším německým obchodním partnerem".

V. Církva 11.10.2019 10:45

Diversifikace zahraničního obchodu je určitě správná. V tom bych Zemana bral. Nicméně bych rád viděl, která země má ze spolupráce s Čínou dlouhodobé výhody. USA mají levné zboží, ale zadlužení a přenos know-how do Asie. Francie totéž a nezaměstnanost. Švédsko vytunelované know-how z Volva. Státy v Africe a Jižní Americe vytunelované suroviny a dluhy. Ještě tak Německo či Švýcarsko mají positivní obchodní bilance. My zatím z Číny dovážíme a zajišťují nám fotbal

Takže obchod s Čínou snad ano. Ale jen výhodný pro nás či oboustranně. Lezením do zadku těch správných výsledků nedosáhneme. Pravda fanfarónství smlouvy Praha - Peking nemusí být ta správná cesta protože jde víc o fanfarónství než o pomoc Tibetu či Tchaj-Wanu.

Přesto nechápu kdo mohl podepsat bod uznání jedné Číny. Ve smlouvě mezi přátelskými městy nemá co dělat.

F. Houžňák 11.10.2019 10:36

Ale jen ať píše, my se pobavíme a nikdo jiný to stejně nečte, tak co.

M. Šejna 11.10.2019 10:35

nechte se vyšetřit u psychiatra Vodvářky, vy pravdoláskový spratku Církvo. ;-O

Mě tady, vy hovado Církvistické, nebude nikdo označovat za agenta Číny.;-O

V. Církva 11.10.2019 10:29

Tak 10 milionová země miliardovou Čínu nepoučí. Ale to že jim podepíšeme cokoliv a polezeme do zadku Číňané stejně neocení. Pravda je, že dodatečný humbuk se smlouvou Praha-Peking už byl pozdě. Ale komunismus a nesvoboda byly svinstvo a můžeme mít tolik hrdosti aby nám to v Číně nebylo jedno. Obchodní bilance s Čínou je negativní, jsme tedy pro Čínu zákazníci, ale oni se podle toho nechovají, proto čínské výrobky nekupovat pokud to jen trochu jde. Procesory a mobily má i jihokorejský Samsung.

V. Petr 11.10.2019 10:22

Zato Evropané jsou "pokrokoví" idioti a Brusel ohrožuje samotnou fyzickou existenci evropských národů!

V. Petr 11.10.2019 10:20

Já bych řekl, že příčinou akce pražské radnice je snaha eurohujerských Pirátů sabotovat snahu presidenta Zemana o diverzifikaci českého zahraničního obchodu. Tato snaha je odpovědí na naprostou ztrátu rozumu v Bruselu...

V. Petr 11.10.2019 10:18

To "kopírování" dělali v jisté fázi všichni, dokonce se dělaly přímé krádeže. Krádež larev bource morušového a semen moruší z Číny Byzancí je třeba známa. Toto se týká spousty plodin, ty byly kradeny dokonce opakovaně, kdy dřívější zloděj byl okraden někým dalším. Nazabránily tomu ani tresty smrti.

Francie ukradla v 17 století Benátčanům technologii výroby zrcadel.

V 19 století se houfně kradly britské vynázezy, i velké díly byly např. pašovány pod kýly lodí. Američané v té době též kradli vynálezy cizincům i sobě navzájem.

Před WW2 prosluli krádežemi průmyslového vlastnictví zase Japonci.

M. Pivoda 11.10.2019 10:18

S Čínou na věčné časy a nikdy jinak.

Nejen s Čínou. Proč? Pozemský svět se nám (hlavně v důsledku technologického rozvoje) zmenšuje - a na Marsu zatím nejsme. Takže celý svět se musí nějak dohodnout.

Pražský Magistrát měl jiný názor než osmašedesátník Miloš Zeman. Není třeba dramatizovat vypovězení smlouvy.

České morální zásady jsou jistě ocenitelné, ale Česko nehraje silnými figurami ve světovém Šachu. Sledujte proto pozorně vyšší hru.

V. Církva 11.10.2019 10:14

Vodvářka ale technologie zmínil jen okrajově. Možna si opravdu nepřipouští že už jsou Číňané technologicky dál, ale to není vůbec podstatné.

Podstatné je to, co v článku chtěl sdělit. Politicky jsou Číňané šmíráci, mafiáni a zpátečníci. A my je v tom obdivem a nakupováním jejich výrobků podporujeme.

V. Církva 11.10.2019 10:09

Cha, cha! Agent Číny mne bude poučovat? Zrovna o polovodičových technologiích něco vím? Sám jsi napsal, že se Kirin vyrábí v Tchajwanské (tedy nekomunistické) TSMC! používá tedy Korin vlastní bloky pro RAM? Je jádro ARM čínské, jak víš že nevykradli někde know-how co se týká třeba cache? ale i něčeho jiného. Polovodičový vývoj dnes používá tzv. syntetické bloky. To že někdo první nechal vyrobit čip na 7nm technologii od TSMC neznamená že nemohl logické moduly okopírovat nebo koupit To že jsou první na trhu znamená že rychle uchopili bloky, navrhli design se 7nm technologií a hlavně čip otestovali!!! Pokud bude čip spolehlivý, pak v tomto jsou obdivuhodní. Což čínský agent ač bezdůvodně zdůraznil.

Ale člověk který rozumí psanému text ví, že jsem psal o tom, že Čína v posledních pár letech a budoucnosti v některých technologiích může bude i leaderem, ale to neznamená že to není proto že šmírují a donedávna kopírovali.

Podstata článku Vodvářky včetně toho že Číňané šmírují a kopírují je tedy pravdivá a logická. Zdůrazňovat že dnes už Číňané nejen kopírují je zeovna pod tímto článkem pouze pročínská propaganda komunistů.

J. Ptáček 11.10.2019 9:54

Starý mongolský příběh:

Mongolští lovci celý rok dřeli a pak jeli vyčiněné kůže prodat do Číny. Čínští obchodníci je nejprve pozvali na 2 týdny jako hosty, že teprve potom uzavřou obchod. Po 2 týdnech lovci začali jednat o ceně kůže. Museli sice hodně slevit proti svým představám, ale nakonec kůže prodali. Pak jim čínští obchodníci řekli, že musejí další 2 týdny zůstat a na oplátku hostit Číňany jako zákazníky. Po 2 týdnech se rozloučili.

A výsledek ? Mongolští lovci se vrátili domu bez kůží, samozřejmě i bez peněz, ale zato s hřejivým pocitem, že mají v Číně dobré přátele.

A co naši milovníci Číny? Jsou na tom stejně?

Š. Hašek 11.10.2019 9:53

Mein lieber Gott, pane Církvo!!!

To není otázka vadění či nevadění! Začínám mít dojem, že hlupákům sice "teče střechou, neumí algebru u maturit, mají problém pěstovat dost brambor, staví koleje do Ruzyně už třicet let, ........ ale oni nejdřív svolají petice za dobroprávo v Číně"!!!

Tak tedy hrrr na Čínu!