6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Různé recepty

Výroční zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu jsou rok od roku kritičtější. Těžko v tom přitom vidět součást ideologického zápasu. Ve vedení NKÚ najdeme odborníky i politiky a instituci teď devět let šéfoval bývalý sociálnědemokratický poslanec Miloslav Kala, jehož nedávno sněmovna s pravicovou většinou navrhla prezidentu republiky k opětovnému jmenování.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 6.4.2022 14:30

Je-li stát (jakýkoliv) řízen diletantskou vládou, tedy ministry, jejichž jedinou kvalifikací je jejich politická příslušnost, stává se automaticky sám neefektivním. Jde o klasickou ukázku státu jako je Česká republika. Od roku 1993 zde máme neodborné vlády plné naprosto neschopných ministrů s několika velmi málo výjimkami. Není to ovšem přímá vina státu a potažmo jeho občanů, ale celkového politického systému, který nemá se skutečnou demokracií téměř nic společného. Sstému, který byl občanům nadiktován neschopnými politiky a t.zv. odborníky, kteří vypracovali a následně i schválili naprosto špatnou ústavu a posléze i neméně špatný volební zákon. Je nutno vidět, že jediný stát v Evropě, o kterém lze říci že je efektivní představuje Švýcarsko. Tomuto se blíží jedině Lichtenštejnsko. Stát, který jako jediný v Evropě není zadlužený. Není nic jednoduššího než převzít ten švýcarský systém za svůj a hned budeme mít možnost dostat se k přebytkovému státnímu rozpočtu. Chce to jen jediné. Sebrat moc z rukou politických stran a hnutí a dát ji do rukou přímo občanům. K tomu je nutno udělat jediné. Vypracovat a schválit zákon o obecném referendu, jehož výsledky musí být obecně závazné bez jediné výjimky. Jak jednoduché!

M. Šejna 6.4.2022 9:33

Tady je vidět, že Jelínek je jen politolog s totální neznalostí základů matematiky.

Proto se podivuje nad tím, že málo zadlužené Česko bylo zemí s třetím nejrychleji rostoucím zadlužením během epidemie.

Asi Jelínek neví, co je to kalkulačka a matematické rovnice. Já mu tedy teď poskytnu doučování z matematiky:

Jsou dva stejně velké státy se stejným postižením epidemií. Oba státy použijí stejnou metodu boje proti covidu, takže oba vydají 500 mld na tento boj. První stát měl před covidem dluh 500 mld., druhý měl dluh 2000 mld.

Po skončení epidemie se zvýšil dluh prvniho státu na 1000 mld, to je o 100 procent. Druhému státu se dluh zvýšil na 2500 mld., to je o 25 procent.

Takže to je ukázka toho, proč se málo zadlužené země se během covidu zadlužily nejrychleji. Stačí na to obyčejná matematika ze základní školy.

F. Kusák 6.4.2022 9:40

Že bych si myslel, že vysokoškolský pedagog Jelínek ovládá základy aplikované matematiky, tak to tedy ne. Ale prostý lid povětšinou také ne. Úžasný způsob jak oblbovat lidi. Bohužel, v dnešní době běžné.

P. Čech 6.4.2022 14:39

U nemála našich vysokoškolských pedagogů znalosti základní matematiky nehledejte. Oni je prostě nemají. Hloupě žvanit však umí a příkladem je právě socan, pan Jelínek. A zdaleka není sám. Stačí se podívat na pana Petra Fialu, také vysokoškolského pedagoga, dokonce profesora. Nezbude Vám než zaplakat.

B. Rameš 6.4.2022 11:45

Dobrá, víte, co je kalkulačka.

Co nevíte, je skutečnost, že zadlužení a tedy i jeho navyšování se počítá v procentech HDP toho kterého státu.

M. Šejna 6.4.2022 11:59

A jejda,

další "matematyk", tentokrát Rameš, co nechápe, o čem je řeč. Asi mu nedošlo, že rychlost zadlužování se také měří v procentech toho kterého státu.

Proto jsem, aby to pochopili i idioti, použil příklad stejně velkých států, lišících se pouze velikostí původního zadlužení.

Zdá se ale, že pro některé méně nadané žáky ani toto zjednodušení nestačilo. :-P

J. Hanzal 6.4.2022 13:01

Těžko cosi vysvětlovat když si "matematyk" myslí, že 1+1=11;-D

J. Jurax 6.4.2022 18:54

Nikoliv. 1+1=10.

Ve které číselné soustavě?

P. Čech 6.4.2022 14:35

Zkuste takto matematicky srovnat dva geograficky, počtem obyvatel a strukturou průmyslu a zemědělství srovnatelné státy. Českou republiku a Švýcarsko. Oba byly postiženy COVIDem stejně. Jakpak se zvýšil dluh Švýcarsku a jak ČR?

F. Kusák 6.4.2022 9:02

Blíží se komunální volby a volby do části senátu. Pokud chci něco málo změnit, pak půjdu volit a určitě nebudu posilovat neschopné a provařené politiky této pseudo koalice.

F. Kusák 6.4.2022 8:59

Blbosti NKÚ nemá smysl rozebírat. Místo, aby se zabýval kontrolou výdajů vládních a státních úřadů a institucí, plodí politická prohlášení. Bohužel, dělají to i jiné instituce, třeba BIS supluje ministerstvo školství.

J. Moravec 6.4.2022 8:27

“Téměř 90 procent meziročního nárůstu celkových výdajů loňského státního rozpočtu nesouviselo s bojem proti covidu.”

“ Covidové kompenzace zase loni i předloni nejhlasitěji prosazovala pravicová opozice.”

... a ANO může za to Babiš, protože pouze prodávalo salámy a dělalo reklamní kampaň.

To jsou ale věci jeden by skoro neuvěřil.

F. Navrátil 6.4.2022 7:47

Pětikolka už ani nevládne. Pouze vypouští mediální kouřovou clonu, aby nebylo vidět, že na řešení problémů státu a občanů kašle.

P. Dvořák 6.4.2022 8:19

. . . že na řešení problémů státu a občanů nemá.

J. Nevrkla 6.4.2022 9:07

R^ Je to hrozná bída neumětelů.

F. Kusák 6.4.2022 9:42

Souhlas, tedy až na to "už".

J. Pankovic 6.4.2022 6:16

..já bych začal šetřit na politických análnících jako Jelínek :-P

P. Hatina 6.4.2022 2:29

Tedy, obávám se že to je naprosté nepochopení funkce NKÚ a jeho zpráv, a to nejen těch výročních.

To prosím nejsou nejsou zdroje pro politickou sebepropagaci vlády , ani politická předsevzetí (novoroční či povolební, krizové, pokrizové, atd..), typu "vláda slibuje, že už to teď bude dělat nějak naprosto jinak, mnohem lépe a naprosto bez chyb. "

Zprávy NKÚ popisují ta konkrétní zjištěná pochybení na konkrétních ministerstvech a úřadech. A ta by měla vláda a její ministři ve svých rezortech řešit, okamžitě, tvrdě a nesmlouvavě. A to tedy personálnímu zásahy, odvoláním těch konkrétních lidí kteří za ty chyby zodpovídají z jejich funkcí. Nemluvě třeba o vymahání náhrady škody, popřípadě i trestním řízením.

A o takové scifi, aby sám rezortní ministr přiznal, "ano, je to moje chyba (nedostatečné kontroly a řízení seshora) a odstoupil sám, si můžeme leda povídat pohádky... ;-D