8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

POLITIKA: Růst příjmů a realita

Obsah volební kampaně většiny politických stran by se dal shrnout do jediného hesla: postaráme se, aby v kapsách občanů zůstalo více peněz.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kavalír 10.7.2017 10:57

Re: Musí se řídit trhem?

Bohužel nám neúměrně narostly "mandatorní výdaje", tedy výdaje na to, co k životu nutně potřebujeme, pžedevším náklady na bydlení. Také máme nové "nutné" výdaje - kolik jste tenkrát utratil za mobilní telefon nebo počítač s připojením na internet? :-)))

Potovnávat můžete až to, co vám po odečtění nutných výdajů zbyde.

M. Valenta 10.7.2017 10:36

Re: K tomu drahému bydlení.

Na zemědělské půdě se v normálním státě nestaví.

M. Prokop 10.7.2017 10:12

Re: K tomu drahému bydlení.

Pokud vlády tisknou jak zjednané, je inflace dokonale pochopitelným výsledkem.

Růstu cen spotřebního zboží brání konkurence, u bydlení, kterého je málo, to nefunguje.

Tak nestavte, chytráku. Můžete třeba čůrat do králičí kůže kolem beder.

L. Černín 10.7.2017 10:03

Zdá se, že pan Křeček

dodnes nepřekonal finančně-psychickou "újmu", kterou mu způsobila deregulace nájemného.

M. Valenta 10.7.2017 9:23

K tomu drahému bydlení.

Je to prosté. Počet čtverečných metrů na planetě zemi zůstává stejný, počet obyvatel toužících po vlastní střeše nad hlavou raketově vzrůstá a tudíž vzrůstá i cena bydlení. A to máslo je jen předzvěstí budoucího zdražování potravin, a to ze stejného důvodu jako u bydlení.

A my chytráci si na zemědělské půdě stavíme sklady a nesmyslně hustou síť dálnic.

J. Tachovský 10.7.2017 9:00

Re: Kdepak, jak jde o byty a bydlení

A z tech 20% najemniku je tretina lidi tesne po skole, kteri se zatim rozkoukavaji a startuji, tretina duchodci, ctrtina socialni pripady, kterym najem plati stat. A zbytek jsou ti kterym to takkhle dlouhodobe vyhovuje.

Ja jsem mel par najemniku. Vsichni odesli, protoze si poridili vlastni bydleni.

P. Švejnoch 10.7.2017 8:49

Kdepak, jak jde o byty a bydlení

tak pan Křeček naprosto ztrácí soudnost, kterou osvědčuje u jiných témat...

Mimochodem - shodou okolností jsem včera zahlédl jakousi statistiku na téma bydlení, která uváděla - předem se omlouvám za případné drobné nepřesnosti, protože to šlo trochu mimo mou pozornost - že 38% Čechů má vlastní dům, 28% vlastní byt, a že "nájemníků" je jen asi necelých 20%.

Takže vlastně nevím, jestli je otázka nájemného bydlení skutečně tak "společensky palčivá", aby se jí bylo nutno neustále (v případě autora) zaobírat...

J. Tachovský 10.7.2017 8:49

Podle me se od roku 1990 porad zlevnuje.

Cisty prijem mi vzrostl cca 50x. Maslo stalo tehdy 10 Kcs, ted 50 Kc, takze realne je 10x levnejsi. A podobne je to, snad s vyjimkou zlata a pozemku, u vseho. Chapu, ze ostatni maji ty parametry jine, ale to neni muj problem. Az pujdu do duchodu, tak to budu mit jinak, ale pripravuju se na to. Vychovou deti a hromadenim majetku, ktery ponese rentu.

J. Brožek 10.7.2017 8:24

Kde jste byl při devalvaci?

Radostně přikyvoval zloději Singrovi, když devalvoval korunu, aby rozpoutal inflaci. A Rusnokovi, když tiskl další bilion korun jen aby dál zhoršil kupní sílu lidí. A teď tady blábolíte něco o tom, že ceny rostou a je to chyba.

F. Svoboda 10.7.2017 8:18

Re: Musí se řídit trhem?

Prosím vás, co všichni opakujete, že máslo je drahé nebo dokonce předražené ? Vždyť kostka másla za totáče stála 10,- Kč a dnes čtyř- max. pětinásobek. Koeficient platů je však min. sedminásobek, možná i více. Takže pánové probuďte se !!!

M. Těhanová 10.7.2017 7:27

Re: A to není všechno

Občanská hnutí? - to jako myslíte Babiše s Okamurou? No to potěš koště, to si opravdu pomůžeme. Do těchto hnutí obvykle přejde to nejhorší ze stran, které zavrhujete. Těm lidem jde daleko více o koryta, akorát v jejich předchozích stranách se jim nedařilo. Většinou pro jejich neschopnost, která byla zjevná.

To je pořád dokola - představa, že ti noví budou lepší! A je to čím dál víc stejné, spíš horší.

M. Těhanová 10.7.2017 7:18

Re: Musí se řídit trhem?

Vy jste mimořádně tupý. To, co je u nás a vlastně v celé EU přece žádný skutečný trh není.

Pokud tady má někdo socialistické myšlení, jste to vy, s celým vaším trhem.

P. Čech 10.7.2017 7:01

Re: Musí se řídit trhem?

Vždyť nic jiného neříkám. Když trh, tak trh. Ovšem skutečný a ničím neomezovaný trh. Rozhodně ne trh ne fungující v ČR. To totiž není trh, ale systém socanských dotací, dávek, přídavků a pod. Nefungující systém jako všude tam, kde se stát snaží pomocí zákazů příkazů, nařízení, dávek, dotací a podobně vstupovat do obecně fungujících systémů a činit je tak nefunkčními.

Z. Rychlý 10.7.2017 6:53

Re: Musí se řídit trhem?

a ne-ovčané jdou a hodí to ve volbách nějakému lidumilovi, co to zařídí prý pro lidi, a že teda byty budou všude zadarmo.

Prostě někde jsou byty těžko dostupné a někde jsou lacino k mání. Hlavně se neschovávejte za lidi, neřešte to po socialisticku, nemluvte jejich jménem a nechte trh, ať si tohle vyřeší sám. Budete řešit problém nějakého ajťáka na úkor všech ostatních, dobrotrusové.

P. Čech 10.7.2017 6:52

Re: Musí se řídit trhem?

Mám za to, že se zásadně mýlíte. Květáková polévka je např. s použitím sádla (sádlové zásmažky) stejně dobrá jako ta máslová. Vařím si sám a již půl roku žádné máslo nepoužívám. Kdo umí totiž dobře vařit, žádné máslo nepotřebuje. Přiznávám, že některá jídla, např. smažený pstruh jsou na másle lepší, nicméně s použitím sádla se to vydržet pár měsíců dá. Nedám to nikdy dohromady? Ale ono to tady již nedávno jednou bylo. Stačí málo. Rozšířit po internetu (sociální sítě, emaily a pod) výzvu. Lidé se chytnou. Hodně z nich jsou totiž ovce a ty je potřeba postrčit

P. Čech 10.7.2017 6:44

Re: Pan Křeček paušalizuje.

Dotovat by stát neměl nic. Snad pouze nemocné a jinak zdravotně handicapované lidi. Jakákoliv dotace totiž křiví trh a tím i celý systém. Stačí se podívat na spoluobčany, kteří již po dvě generace nikdy nepracovali. Proč myslíte, že nepracují? Protože berou dotace, kterým se vzletně říká sociální dávky. Cesta z toho ven existuje. Všechny dotace, dávky, přídavky a pod. je nutno, až na výše uvedenou výjimku, obecně zrušit. Jen tak se systém jakž takž může narovnat. Že potom zmizí socanské politické strany? Žádná škoda!

Z. Rychlý 10.7.2017 6:42

Re: Musí se řídit trhem?

Organizování hromadné akce není nic jiného, než snaha o jiný způsob regulace. Za prvé to nedáte nikdy dohromady, za druhé je to blbost. Léčíte následky, nikoli chorobu.

Máslo není jen na chleba, ale i na vaření. Květáková polívka bez másla! To si ji raději nedám. Náhražky, náhražky. Copak jsme ve válce ? Musím se stát veganem, abych pomáhal řešil státní problém vyvolaný přemírou regulací a dotováním chovu krav? A vyvolal tím problém s nedostatkem obilních klíčků. Jediné v čem s vámi souhlasím, že zemědělci jsou v tom nevinně. Dělají jen to, co mohou a musí. Nabízí se plodinová bomba-řepka? Hr na ni! Stačí býlí a lebedu na poli dvakrát posekat a vydělat si? Proč ne!

Z. Rychlý 10.7.2017 6:25

Pan Křeček paušalizuje.

Bytů je totiž v republice dost, jen nejsou ve velkých městech a proto jsou dražší. Pokud ten problém začne řešit stát, tak akorát vytáhne víc peněz od jednoho každého občana, co platí daně, a pak se vytasí s nějakým řešením, které bude stát za houno, a jen bude křivit informace o ceně.

Pokud by měl stát něco udělat, tak zredukoat stavební zákon. Případně když vůbec něco dotovat, tak tedy osobní dopravu mezi satelity na krátkých železničních tratích s konkurujícími si přepravci, nikoli jen se skomírajícím monopolním molochem, černou to dírou na peníze. Nebo takové státní stavební spoření, za které si můžete pořídit auto. No neberte to.

P. Čech 10.7.2017 6:24

Re: Musí se řídit trhem?

Přesně tak. A jsou-li lidé ovce (ovčané), jiné zacházení si nezaslouží.

P. Čech 10.7.2017 6:23

Re: Musí se řídit trhem?

Přesně to chtějí obchodníci, abychom si mysleli. Bez másla se vydržet i půl roku dá. Na chleba je možno namazat mnoho jiných věcí (sádlo, různé pomazánky, játrovou paštiku, hořčici a pod) Obchodníci to však půl roku vydržet nemohou. Ono totiž vůbec nejde o nějaké dotování zemědělců. Zemědělci v tom jsou nevinně. Výkupní cena mléka (surovina pro výrobu másla) se totiž nezvýšila Také jde o to, že se na tomto stavu opět nemalou měrou podílejí novináři. Stačí, aby v televizi moderátor ve zprávách pronesl, že asi bude zdraženo máslo (benzín, pečivo a pod, vyber podle libosti) a hned druhý den se ono zdražení projeví. Obchodníci se rychle chytají nabízené možnosti. S tím máslem to tady již jednou před pár lety bylo. V době, kdy máslo obchodníci zdražili z 20 na 25 Kč. Po internetu se začaly šířit výzvy l lidem, aby máslo nekupovali a ejhle! Oni se lidé tímto začali řídit a do 3 týdnů bylo máslo s cenou na původní úrovni. Opravdu se musíme chovat tržně!

P. Čech 10.7.2017 6:12

Re: A to není všechno

Každému co jeho jest. Pokud jsou lidé hloupí a ochotni volit stále tytéž profláknuté politické strany, které sedí již téměř 25 let v parlamentu a které m.j. zadlužily stát neskutečnou sumou (ODS, ČSSD, KDUˇČSL, KSČM, TOP 09), potom si nic jiného nezaslouží. A přitom se vše zdá být jednoduché. Volit v míře nejvyšší občanská hnutí. Ta mají ve svých programech prosazování zásadních změn v politickém systému. Hodlají dát občanům do jejich rukou nástroj, pomocí něhož tito budou moci prosazovat přímo svou většinovou vůli - obecné referendum. Za určitých okolností (není to vyloučené - viz Polsko) je možno přestat si hrát na nějakou koalici a opozici. Ona ta opozice je v podstatě k ničemu, pouze paralyzuje poslaneckou sněmovnu a nedovoluje jí smysluplně pracovat. V této souvislosti je bezpodmínečně nutné, pokud chceme, aby se stát stal funkčním, zrušit systém absolutní vlády a moci politických stran (čl. 5 ústavy) a nastolit skutečnou zastupitelskou demokracii. Tedy takovou demokracii, ve které jsou do zastupiteských orgánů voleni zástupci občanů přímo a nikoliv přes politické strany. Mnozí t.zv. politologové by se asi velmi divili, jak rychle by v poslanecké sněmovně zasedali tak max 2 - 3 komunisté. Jde totiž o to, že aby systém koalice - opozice jakž takž na oko fungoval, musí být ona opozice silná. A to bez komunistů v PS nejde. Bez komunistů v PS by totiž mnohdy koalice nebo dokonce i jeden subjekt (ideální stav) dosahovaly téměř vždy ústavní většiny a politické strany by v parlamentu nemohly hrát to jejich směšné divadélko pro ovčany.

S. Tomáš 10.7.2017 6:11

Re: Musí se řídit trhem?

Tak jak říkával jeden můj známý: K fackování jsou třeba dva, jeden co fackuje, druhý, co se nechá fackovat. Kdyby nebyla poptávka, tak by se za vysoké ceny neprodávalo.

Z. Rychlý 10.7.2017 6:05

Re: Musí se řídit trhem?

No to je mi řešení. Suchý chleba se špatně polyká a Kunerol mě nadavuje.

Máslo je drahé, protože soudruzi udělali někde chybu v dotování zemědělců. Buď dotovali někde moc, nebo někde málo. Proč se zabývat pěstováním krav, když řepka je tutovka a vynáší. Nač pást krávy na pastvině, když tam může vydělávat pole fotovoltaiky bez práce? Konec konců stačí pole nechat ladem, dvakrát posekat a natáhnout dlaň směrem k EU.

P. Čech 10.7.2017 5:54

Musí se řídit trhem?

Dozajista ano. Ovšem řídit se trhem znamená jediné. Skutečně se trhem řídit. Já se trhem řídím. Od doby, kdy bylo máslo (po předběžném upozornění v médiích) zdraženo obchodníky nad 30 Kč jsem si máslo nekoupil (od 6. prosince loňského roku). Řídím se trhem, bohužel však asi sám. Jde o to, že bez másla se žít dá. Pokud by lidé předražené máslo nekupovali, museli by obchodníci jít rychle s cenou dolů na přiměřenou mez (30Kč). protože jsou však lidé hloupí a předražené máslo kupují, byli by obchodníci ještě hloupější, kdyby za kostku másla 50 Kč nepožadovali. I zde platí rčení, že každý dělá jen to, co je mu dovoleno. Zdá se, že naši lidé toho obchodníkům dovolují až moc. A tedy, dobře jim tak.

K. Kovář 10.7.2017 4:24

Platí!

Sliby se slibujou a blázni se radujou!

J. Jurax 10.7.2017 2:25

Re: A to není všechno

Jakápak realizace - po volbách se oblbenému a podle toho již zvolivšímu lidu sdělí, že sliby nebyly zasazeny do ekonomického rámce. Copyright na tohle sice má nynější premiér ještě z doby, kdy byl financministrem, ale výrok je použitelný kýmkoliv. A pojistí se to sloganem, že nám to nedovolili naši koaliční partneři, u nichž jsme v tomto punktu nedosáhli shody (arciť po vzájemné dohodě, že).

Z. Jemelík 10.7.2017 0:59

A to není všechno

Realizace všech volebních slibů, o nichž píše pan JUDr. Stanislav Křeček, zdraží práci, to se odrazí v cenách výrobků a sníží konkurenčí schopnost českých exportérů. Povede to k omezení exportu, ztrátě pracovních míst, poklesu životní úrovně. Proto: radostně vzhůru k volbám !

Zdeněk Jemelík