5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Růst příjmů a realita

Obsah volební kampaně většiny politických stran by se dal shrnout do jediného hesla: postaráme se, aby v kapsách občanů zůstalo více peněz.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Rychlý 10.7.2017 6:05

Re: Musí se řídit trhem?

No to je mi řešení. Suchý chleba se špatně polyká a Kunerol mě nadavuje.

Máslo je drahé, protože soudruzi udělali někde chybu v dotování zemědělců. Buď dotovali někde moc, nebo někde málo. Proč se zabývat pěstováním krav, když řepka je tutovka a vynáší. Nač pást krávy na pastvině, když tam může vydělávat pole fotovoltaiky bez práce? Konec konců stačí pole nechat ladem, dvakrát posekat a natáhnout dlaň směrem k EU.

P. Čech 10.7.2017 6:23

Re: Musí se řídit trhem?

Přesně to chtějí obchodníci, abychom si mysleli. Bez másla se vydržet i půl roku dá. Na chleba je možno namazat mnoho jiných věcí (sádlo, různé pomazánky, játrovou paštiku, hořčici a pod) Obchodníci to však půl roku vydržet nemohou. Ono totiž vůbec nejde o nějaké dotování zemědělců. Zemědělci v tom jsou nevinně. Výkupní cena mléka (surovina pro výrobu másla) se totiž nezvýšila Také jde o to, že se na tomto stavu opět nemalou měrou podílejí novináři. Stačí, aby v televizi moderátor ve zprávách pronesl, že asi bude zdraženo máslo (benzín, pečivo a pod, vyber podle libosti) a hned druhý den se ono zdražení projeví. Obchodníci se rychle chytají nabízené možnosti. S tím máslem to tady již jednou před pár lety bylo. V době, kdy máslo obchodníci zdražili z 20 na 25 Kč. Po internetu se začaly šířit výzvy l lidem, aby máslo nekupovali a ejhle! Oni se lidé tímto začali řídit a do 3 týdnů bylo máslo s cenou na původní úrovni. Opravdu se musíme chovat tržně!

Z. Rychlý 10.7.2017 6:42

Re: Musí se řídit trhem?

Organizování hromadné akce není nic jiného, než snaha o jiný způsob regulace. Za prvé to nedáte nikdy dohromady, za druhé je to blbost. Léčíte následky, nikoli chorobu.

Máslo není jen na chleba, ale i na vaření. Květáková polívka bez másla! To si ji raději nedám. Náhražky, náhražky. Copak jsme ve válce ? Musím se stát veganem, abych pomáhal řešil státní problém vyvolaný přemírou regulací a dotováním chovu krav? A vyvolal tím problém s nedostatkem obilních klíčků. Jediné v čem s vámi souhlasím, že zemědělci jsou v tom nevinně. Dělají jen to, co mohou a musí. Nabízí se plodinová bomba-řepka? Hr na ni! Stačí býlí a lebedu na poli dvakrát posekat a vydělat si? Proč ne!

P. Čech 10.7.2017 6:52

Re: Musí se řídit trhem?

Mám za to, že se zásadně mýlíte. Květáková polévka je např. s použitím sádla (sádlové zásmažky) stejně dobrá jako ta máslová. Vařím si sám a již půl roku žádné máslo nepoužívám. Kdo umí totiž dobře vařit, žádné máslo nepotřebuje. Přiznávám, že některá jídla, např. smažený pstruh jsou na másle lepší, nicméně s použitím sádla se to vydržet pár měsíců dá. Nedám to nikdy dohromady? Ale ono to tady již nedávno jednou bylo. Stačí málo. Rozšířit po internetu (sociální sítě, emaily a pod) výzvu. Lidé se chytnou. Hodně z nich jsou totiž ovce a ty je potřeba postrčit

R. Langer 10.7.2017 14:38

Re: Musí se řídit trhem?

No, já například máslo nepoužívám vůbec. Vůbec na nic.

Z. Rychlý 10.7.2017 14:46

Re: Musí se řídit trhem?

Tož to jste panu Čechovi s jeho výzvou úplně nanic :-)

R. Langer 10.7.2017 15:17

Re: Musí se řídit trhem?

No jo, no. :-)

F. Svoboda 10.7.2017 8:18

Re: Musí se řídit trhem?

Prosím vás, co všichni opakujete, že máslo je drahé nebo dokonce předražené ? Vždyť kostka másla za totáče stála 10,- Kč a dnes čtyř- max. pětinásobek. Koeficient platů je však min. sedminásobek, možná i více. Takže pánové probuďte se !!!

J. Kavalír 10.7.2017 10:57

Re: Musí se řídit trhem?

Bohužel nám neúměrně narostly "mandatorní výdaje", tedy výdaje na to, co k životu nutně potřebujeme, pžedevším náklady na bydlení. Také máme nové "nutné" výdaje - kolik jste tenkrát utratil za mobilní telefon nebo počítač s připojením na internet? :-)))

Potovnávat můžete až to, co vám po odečtění nutných výdajů zbyde.

P. Čech 10.7.2017 17:17

Re: Musí se řídit trhem?

Přesně tak. To ovšem pánové jaksi nevidí. A máslo předražené je. Když při výkupní ceně mléka cca 10Kč/litr stálo máslo jisté konkrétní kvality 20 Kč, potom při výkupní ceně mléka současné (10Kč/litr) by mělo máslo stejné kvality stát opět 20 Kč, započítáme-li zvýšení platů lidí, kteří se na tom podílejí, tedy ať nejím, 25Kč. a ne padesát.

V. Kún 10.7.2017 12:25

Re: Musí se řídit trhem?

Ještě vysvětlete, proč za totáče stál kubík vody circa devadesát halířů, a dnes se blíží stokoruně. A to při vašem koeficientů platů rovnajícího se sedminásobku.

P. Vaňura 10.7.2017 22:51

Máte, samozřejmě, pravdu!

S. Tomáš 10.7.2017 6:11

Re: Musí se řídit trhem?

Tak jak říkával jeden můj známý: K fackování jsou třeba dva, jeden co fackuje, druhý, co se nechá fackovat. Kdyby nebyla poptávka, tak by se za vysoké ceny neprodávalo.

P. Čech 10.7.2017 6:24

Re: Musí se řídit trhem?

Přesně tak. A jsou-li lidé ovce (ovčané), jiné zacházení si nezaslouží.

Z. Rychlý 10.7.2017 6:53

Re: Musí se řídit trhem?

a ne-ovčané jdou a hodí to ve volbách nějakému lidumilovi, co to zařídí prý pro lidi, a že teda byty budou všude zadarmo.

Prostě někde jsou byty těžko dostupné a někde jsou lacino k mání. Hlavně se neschovávejte za lidi, neřešte to po socialisticku, nemluvte jejich jménem a nechte trh, ať si tohle vyřeší sám. Budete řešit problém nějakého ajťáka na úkor všech ostatních, dobrotrusové.

P. Čech 10.7.2017 7:01

Re: Musí se řídit trhem?

Vždyť nic jiného neříkám. Když trh, tak trh. Ovšem skutečný a ničím neomezovaný trh. Rozhodně ne trh ne fungující v ČR. To totiž není trh, ale systém socanských dotací, dávek, přídavků a pod. Nefungující systém jako všude tam, kde se stát snaží pomocí zákazů příkazů, nařízení, dávek, dotací a podobně vstupovat do obecně fungujících systémů a činit je tak nefunkčními.

M. Těhanová 10.7.2017 7:18

Re: Musí se řídit trhem?

Vy jste mimořádně tupý. To, co je u nás a vlastně v celé EU přece žádný skutečný trh není.

Pokud tady má někdo socialistické myšlení, jste to vy, s celým vaším trhem.

Z. Rychlý 10.7.2017 14:07

Re: Musí se řídit trhem?

Jako vždy máš pravdu, tupko!

J. Kavalír 10.7.2017 11:05

Re: Musí se řídit trhem?

Vždyť on si to trh řeší. Když je někde práce a rostou mzdy, rostou i ceny bydlení (a obchodníci prodají i dražší máslo). Kde práce není, je bydlení levnější.

Jen na té životní úrovni zaměstnance se to nějak výrazně neprojeví, protože z jeho vyššího platu profitují jiní. A o tom článek pana Křečka je.

K. Kovář 10.7.2017 4:24

Platí!

Sliby se slibujou a blázni se radujou!

Z. Jemelík 10.7.2017 0:59

A to není všechno

Realizace všech volebních slibů, o nichž píše pan JUDr. Stanislav Křeček, zdraží práci, to se odrazí v cenách výrobků a sníží konkurenčí schopnost českých exportérů. Povede to k omezení exportu, ztrátě pracovních míst, poklesu životní úrovně. Proto: radostně vzhůru k volbám !

Zdeněk Jemelík

J. Jurax 10.7.2017 2:25

Re: A to není všechno

Jakápak realizace - po volbách se oblbenému a podle toho již zvolivšímu lidu sdělí, že sliby nebyly zasazeny do ekonomického rámce. Copyright na tohle sice má nynější premiér ještě z doby, kdy byl financministrem, ale výrok je použitelný kýmkoliv. A pojistí se to sloganem, že nám to nedovolili naši koaliční partneři, u nichž jsme v tomto punktu nedosáhli shody (arciť po vzájemné dohodě, že).

P. Čech 10.7.2017 6:12

Re: A to není všechno

Každému co jeho jest. Pokud jsou lidé hloupí a ochotni volit stále tytéž profláknuté politické strany, které sedí již téměř 25 let v parlamentu a které m.j. zadlužily stát neskutečnou sumou (ODS, ČSSD, KDUˇČSL, KSČM, TOP 09), potom si nic jiného nezaslouží. A přitom se vše zdá být jednoduché. Volit v míře nejvyšší občanská hnutí. Ta mají ve svých programech prosazování zásadních změn v politickém systému. Hodlají dát občanům do jejich rukou nástroj, pomocí něhož tito budou moci prosazovat přímo svou většinovou vůli - obecné referendum. Za určitých okolností (není to vyloučené - viz Polsko) je možno přestat si hrát na nějakou koalici a opozici. Ona ta opozice je v podstatě k ničemu, pouze paralyzuje poslaneckou sněmovnu a nedovoluje jí smysluplně pracovat. V této souvislosti je bezpodmínečně nutné, pokud chceme, aby se stát stal funkčním, zrušit systém absolutní vlády a moci politických stran (čl. 5 ústavy) a nastolit skutečnou zastupitelskou demokracii. Tedy takovou demokracii, ve které jsou do zastupiteských orgánů voleni zástupci občanů přímo a nikoliv přes politické strany. Mnozí t.zv. politologové by se asi velmi divili, jak rychle by v poslanecké sněmovně zasedali tak max 2 - 3 komunisté. Jde totiž o to, že aby systém koalice - opozice jakž takž na oko fungoval, musí být ona opozice silná. A to bez komunistů v PS nejde. Bez komunistů v PS by totiž mnohdy koalice nebo dokonce i jeden subjekt (ideální stav) dosahovaly téměř vždy ústavní většiny a politické strany by v parlamentu nemohly hrát to jejich směšné divadélko pro ovčany.

M. Těhanová 10.7.2017 7:27

Re: A to není všechno

Občanská hnutí? - to jako myslíte Babiše s Okamurou? No to potěš koště, to si opravdu pomůžeme. Do těchto hnutí obvykle přejde to nejhorší ze stran, které zavrhujete. Těm lidem jde daleko více o koryta, akorát v jejich předchozích stranách se jim nedařilo. Většinou pro jejich neschopnost, která byla zjevná.

To je pořád dokola - představa, že ti noví budou lepší! A je to čím dál víc stejné, spíš horší.

P. Čech 10.7.2017 17:29

Re: A to není všechno

Je vidět, paní Těhanová, že vůbec netušíte, o čem píšete. Např. hnuití ANO 2011 reprezentují převážně lidé, kteří v občanském životě něco dokázali a kteří si nepotřebují vydělávat na živobytí politikou. U SPD je to to samé. Těmto lidem určitě nejde o nějaká koryta, to prohlašuje jenom největší de bil Kalousek a mnozí mu naslouchají. Např. libereckou kandidátku ANO 2011 vede jistý pan Bláha, velmi úspěšný podnikatel, který si dozajista nepotřebuje vydělávat politikou. U takových lidí, kteří přesto do politiky jdou je možno s nejvyšší pravděpodobností předpokládat, že jim jde o věc, o zásadní změnu v politickém systému. Změnu, která je naprosto nutná k tomu, aby stát začal fungovat. Toho ovšem pod vedením politických stran dosáhnout nelze.

J. Jurax 10.7.2017 20:33

Re: A to není všechno

" Např. hnuití ANO 2011 reprezentují převážně lidé, kteří v občanském životě něco dokázali a kteří si nepotřebují vydělávat na živobytí politikou. U SPD je to to samé"

Sancta simplicitas ...

Všetci kradnú, iba ja čerpám - a proto jsem šel do politiky. Je to jednodušší než zlobbovávat, potažmo si platit politiky cizí.

J. Jurax 10.7.2017 20:27

Re: A to není všechno

No - volte v co největší míře občanská hnutí - třeba takové ANO se nabízí.

Jinak neshledávám rozdílu mezi stranou a hnutím - on jistě nějaký je, ale ve finále to vyjde nastejno. Zvolíte pitrýsky, o nichž nevíte nic, než že chtějí být zvoleni ... nevyberete si.

A s referendem jdětež do kamsi - není to zdaleka všelék, slouží to často jako alibi politikům a konečně blbost stvrzená referendem nepřestává být blbostí - viz třeba případ JE Zwentendorf v Rakousích nebo nakonec i náš vstup do EU - akorát se mnohem hůř napravuje. Protožoe vox populi, byť na hlavičku uhozený, je furt vox Iovi.

" ve které jsou do zastupiteských orgánů voleni zástupci občanů přímo a nikoliv přes politické strany." - no, myslíte-li něco jako většinový systém - tam stran není nezbytně třeba (pokud ovšem někdo má na kampaň prachy) - tak vězte, že se jím volí do senátu. Výsledky jsou stejně tristní jako v parlamentu. Takový systém by patrně nevytěsnil ani tak komunisty, ale spolehlivě by vytěsnil tzv. malé strany a ta Vaše politická ad hoc hnutí.

A podle Vás ideální stav můžete mít na dosah - když občané ještě trochu skrze volební kampaň zblbnou, možná bude hnutí ANO opravdu hegemonem. A je to hnutí a jako takové tudíž Vašemu srdci milé ... :-)