6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Roztomilá upřímnost Petry Buzkové

V sobotním rozhovoru pro Lidové noviny projevila Petra Buzková otevřenost pro naše politiky nezvyklou, ba výjimečnou. Její očividně upřímné odpovědi na některé dotazy Renaty Kalenské by ale mohly dát jiným politikům návod, jak se postavit k vládním funkcím.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
mamina v čase deformací 8.11.2005 18:22

Au,

"Nezbývá než doufat, že politici někdy dospějí a uvědomí si..." - Autore, vážně jste ochoten uzavřít svou kritiku větou - Zbývá jen věřit, že "nedospělý politik " (nedospělý = nepřebírající plně odpovědnost za důsledky svého jednání), dostane-li se k moci, začne S NÍ (!!!) hledat vlastní charakter a zatouží začíst nést odpovědnost? :-) Vy nejspíš rád legraci...
P.M. 7.11.2005 18:03

Je ta Buzkova stale ministrem?

Takova slova bych ocekaval od nekoho, kdo uz odevzdal klice a ve zlosti za sebou prasknul dverma.
mackie 7.11.2005 13:51

Chce to většinový volební systém

aby každý politik vystupoval ve volbách za sebe a ne za partaj. Osobní zodpovědnost proti kolektivní nezodpovědnosti.
jonáš 7.11.2005 16:17

Ani by nemusel bejt většinovej

stačilo by, kdyby volič musel zakroužkovat jednotlivě všech dvacet jmen, které si přeje mít za svůj okrsek v parlamentě -- to by se náramně provětralo.
Jan 7.11.2005 13:49

Ministr nikdy nemůže vystupovat sám za sebe - hájí vždy program své strany nebo koalice

Ministr je především politická figura. Je tam proto, že lidé zvoliti jeho program. Jakýkoli rezort, nebo jakákoli část státní správy si nemůže tvořit své vlastní cíle, stejně tak jako nemůžeme sloužit jakémusi imaginárnímu ekonomickému, důchodovému či jinému systému. Toto vše je tady pro lidi, nebo přesněji pro voliče.
Jestliže ministr řekne, že je jednodužší se řídit svým vlastním názorem, to má jistě pravdu - jenže v ten moment už by neměl (neměla) být ministrem. Jeboť jeho (její) názory voliče vůbec, ale vůbec nezajímají -stejně tak jako nás nezajímají názory advokáta, který nás odmítá hájit. V ten monent, jak to udělám ztrácí mandát
Jura Jurax 7.11.2005 16:35

Re: Ministr nikdy nemůže vystupovat sám za sebe - hájí vždy program své strany nebo koalice

No, ministr je nezřídka poslanec (tzv. politik dvoukorytný, eventuálně multikorytný); a v ústavě někde je taková srandovní věta, že poslanec se rozhoduje podle vlastního svědomí a ničeho jiného.
Tedy politická figura ministr a zároveň poslanec - kromě nikoho již nevzrušující zhůvěřilosti, že je zároveň oudem moci zákonodárné i výkonné a že jako zákonodárná moc kontroluje sebe sama jako moc výkonnou - ještě navíc jako poslanec se má rozhodovat podle vlastního svědomí a ničehož jiného, kdežto jako ministr má hájit vždy program své strany či koalice a na vlastní názor zapomenout.
Pozoruhodné - a poněkud schizofrenní - ještě že je ta ústava vztažmo rozhodování se poslanců (podle vlastního svědomí a ničeho jiného) chápána jako jenom takový nezávazný text ... taky je možnost, že svědomí správně vycvičeného politika produkuje automaticky rozhodnutí přesně podle pokynů stranického sekretariátu ...
 
Lid si vládne skrze volené zástupce, kdežto ti volení zástupci lidu vládnouce onomu lidu na něj kašlou (tedy kromě období před volbami - na lid kašlou furt, ale navíc jej oblbujou ...)
Jura Jurax 7.11.2005 11:44

No

to je objev - že ministr nečiní v zájmu rezortu a zprostředkovaně tedy sprostného lidu, ale primárně v zájmu svém, aby se u koryta udržel, potažmo rodné strany, aby ho příště aspoň na volitedlné místo kandidátky šoupla ... jojo, tohle ještě nikoho nenapadlo, nevykecat to ta Buzková ...
divitel 7.11.2005 11:22

2 autor: Nevím, jak Vy

ale já jsem z textu nevyrozuměl, že je ministr řízen partají, ale spíš že je řízen pitomými voliči, kteří chtějí koláč sníst a zároveň ho mít. Takže všelijak kličkuje, aby se snědl jen kousek, ale působilo to dojmem, že se snědla víc než půlka a zároveň víc než půlka zbyla.
divizna 7.11.2005 9:15

Čestní, schopní, pracovití, kvalifikovaní, zkušení

takoví by měli být politici (nejen podle představ, ale i podle potřeby voličů). Může mi někdo říct, čím by takové lidi mohla politika přitahovat?
Platy - ani náhodou většina vedení soukromých firem má platy několikanásobné.
Moc - nedejte se vysmát. Bosové velkých firem, ředitelé soukromých televizí a mnozí další jsou daleko mocnější.  
Pocty - jaké? trvalé (většinou stupidní) dotyza novinářů, sledování i soukromého života - k čemu to.
A tak se politika musí spokojit spíše třetí než druhou ligou.
Kysely Sven 7.11.2005 10:47

Re: Čestní, schopní, pracovití, kvalifikovaní, zkušení

Odpověď je v poslední větě - v politice jsou (většinou) lidé, kteří by si v normálním zaměstnání neškrtli. A pokud ano, rozhodně by nedosáhli na takové odměny.
tris 7.11.2005 10:47

Re: Čestní, schopní, pracovití, kvalifikovaní, zkušení

Pokud porovnám moc paní Buzkové nade mnou a moc ředitele velkých firem a televizí, tak mi vychází, že ředitelé velkých firem nade mnou žádnou moc nemají. Nic mi nemůžou přikázat, zakázat... Pánové ministři mohou. A rádi to dělají. Přikazují mi, jaké mám komu platit daně a poplatky, co dělat smím a nesmím..... A dělají to rádi...
divitel 7.11.2005 11:25

Re: Čestní, schopní, pracovití, kvalifikovaní, zkušení

To už řekl Phil Marlow: "Policie potřebuje ty nejlepší lidi. Potíž je v tom, že na policejní práci není nic, co by je přitahovalo." Takže nic nového. A přidáme ještě profesora Parkinsona no a co vidíme? Svět jaký je a lepší to nebude! Tak buďte šťastní, že nemáte hlad a není Vám zima.
Jura Jurax 7.11.2005 11:38

Re: Re: Čestní, schopní, pracovití, kvalifikovaní, zkušení

Marlowe - Marlow je město na Temži
Jan 7.11.2005 13:59

Re: Čestní, schopní, pracovití, kvalifikovaní, zkušení

Když říkáte soukromé firmy, myslíte tím ty skutečně soukromá, kdy existuje max. 10 osob - fyzických vlastníků, nebo těch nestátních (a tedy soukromých) akciovek jako je ČEZ, Telecom, Česká pošta a další, kde vedoucí pracovníci jsou ti známý a známý těch známých. Pokud je v této mafii jedno, zdali do politiky nebo do správní nebo dozorčí rady, pak máte pravdu. Většina poslanců ale v příslušné mafii ještě není a proto je pro ně poslanecký post velmi výhodný - odtud se mohou dostat již do těch mafií vyšších. Stanou se potom lidmi, kteří celý život chodí po postech generálních ředitelů, jejich poradců, ministrů, primátorů, starostů, atd..
ll 7.11.2005 8:35

A kdyby ne Jahn prosazovaný Paroubkem

snad by možná i znovu kandidovala. To je ale upřímnost.
onlooker 7.11.2005 7:42

sakra

že by na tý "nepolitický politice" bez politických stran něco bylo?
jura-p 7.11.2005 2:44

jezevče

Padala do měkkého polštáře, co zbyl po ODA doma.
jezevec 7.11.2005 2:36

wagnerův objev století

. . . . ministr je ve své práci omezován a řízen partajním aparátem a stává se tak pouhou loutkou poslušnou příkazů stranického grémia. . . .
vítej z marsu, potvůrko podivná.
nebolelo to moc, spadnout až tak z vysoka?
mol 7.11.2005 1:11

naopak

kdepak politici, tohle je čistě v rukou voličů a toho, co oni vyžadují po politicích
Netřeba 7.11.2005 7:08

Re: naopak

"je to v rukou voličů" je stejné klišé jako byla "moc v rukou  dělnické třídy."
Ty dvě sekundy jednou za čtyři roky u voleb přece nemůžou nic změnit na chování politiků. Mimochodem, vy jste volil např. pro to, aby si rozdávali za miliardy pozemky na restituční náhrady? To jen příklad z posledních dnů.
A nemyslím si, že by to bylo jinak, kdyby u těch vládních koryt seděl třeba Langer, Tlustý nebo Kalousek. Sedí u koryt teď, proč by neseděli i potom.