29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Diskuse k článku

POLITIKA: Rozkládání státu

Do rodiny internetových formátů televizního typu přibyl Rozstřel na webovém deníku iDnes. Prvním hostem Jaroslava Plesla byl Václav Klaus. Volbu prvního hosta pořadu jistě předcházely úvahy a jen Plesl sám by mohl vysvětlit, proč padla právě na člověka s minimálním vlivem na českou politiku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Hlosta 23.9.2016 9:05

Re: Institut 2080

A já souhlasím s tím, že Institut 2080 funguje tak trochu jako kdysi Charta 77. Že zrovna vy na to máte náhled od nás opačný, neznamená ještě, že jsme padlí na hlavu. Patrně vůbec nesledujete co z Instutu 2080 kdy vzešlo v názorech na současné dění. Ale to je právě ona vlastnost bolševického pojímání světa, že se rozhodně nenaslouchá jiným názorům a radikálně se odsuzují. Ideové dogma je přesně to, co vy byste rád. Komu dogma slouží, to nejste štonc pochopit.

K. Frauknecht 23.9.2016 8:57

Re: Pravda je,

Ano, bohužel. "Stát" mu totiž chytře vnutil myšlenku, že na to má právo.

P. Rudolf 23.9.2016 8:55

Institut 2080

který paradoxně funguje v dnešním českém světě trochu jako kdysi Charta 77 (!), píše autor. To chce urychleně lobotomii, neb se to jinak může ještě zhoršit.

Z. Lapil 23.9.2016 8:44

Re: Rozkládání? Spíš rozkrádání státu.

A/ Pan Neff sice píše o státU, ale vztáhnout se to dá na širší okolí. Konstatování, že zákon neplatí pro všechny stejně, je víc než u nás pravdivé v Německu a zejména ve Francii, ve Švédsku... Mluvím pochopitelně o "no go" zónách, toleranci k vandalismu včetně zapalování aut, osahávání děvčat a napadání policistů, s odůvodněním, že dotyčný (dotyčná) je aktivista, kulturně alternativní a tak vůbec. Pro české šíbry politické i ekonomické zákon platí a je i snaha ho uplatňovat - viz Topolánek, Opencard a jistě i další - byť to uplatnění bychom si jistě oba představovali lépe; ať už lépe znamená cokoliv.

B/ Vzpomenete-li si na (trestný čin) rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví, pak - při vědomí, že demokracie je vláda lidu a politici dělají to, co si lid přeje, například přidělují sociální dávky - "rozkrádání státu" dostává nový rozměr.

R. Tichý 23.9.2016 8:31

Hanobení skupiny obyvatel?

Posvátné krávy=nedotknutelní aktivisté?

:oP

M. Valenta 23.9.2016 8:26

Neutěšený stav pravice v Čechách a Klaus

Kdo že tady dlouhá léta ovlivňoval zásadně dění na politické scéně, kdo se vykašlal na budování právního státu, kdo zval komunisty do Lán, kdo tady pomohl instalovat jednoho na Hradě a kdo je teď chytrý až na půdu? Neutěšený stav pravice v Čechách je tedy i Klausovo dílo a to mu nikdo neodpáře.

A. Alda 23.9.2016 8:06

Dobře vystiženo.

Souhlasím, Astone.

P. Princ 23.9.2016 8:00

Dobrý postřeh,

pan spisovatel si Klause vytěsnil (ano, Freud) a přitom s ním koketuje.

F. Egerer 23.9.2016 7:51

To jste pojmenoval moc pěkně Astone,

že principem politického vládnutí je korupce veřejnosti za účelem znovuzvolení. Ovšem prapříčinou toho, že to jde, je všeobecné hlasovací právo. S ním to nikdy už jiné nebude. Proto teď také bude velký tlak na to, aby i migranti co nejrychleji hlasovací právo obdrželi. Ale to je jen poznámka na okraj.

V. Němec 23.9.2016 7:28

Zajímavé...

"Pravice podle Klause vymizela. Ona ale v důsledku korupce veřejnosti splynula s levicí"

Připadá mi, že pokud pravicový politik splyne (z jakéhokoliv důvodu) s levicí, tak to s jeho pravicovostí nebylo tak horké. Jinými slovy, pane Neff, říkáte, že naše "pravice" byla sice napravo od ČSSD, ale vlastně to byla názorově stále ještě levice. S tím bych souhlasil.

P. Švejnoch 23.9.2016 7:06

Článek mi přijde srandovní

protože Ondřej Neff vlastně ve zkratce říká toto:

"Souhlasím s tím, co říká Václav Klaus, ale protože to říká právě on, vynaložím všechen svůj spisovatelský um, abych svůj souhlas zamlžil a naopak ho prodal jako nesouhlas.".

A ještě je celý ten markýrovaný a demonstrativní nesouhlas naroubovaný na téma, které předestírá Roman Fiala, a které (i podle autora) vlastně nijak nesouvisí s tím, co říká Václav Klaus.

Příště by nám pan Neff mohl okomentovat třeba příkrý rozpor mezi politickými tezemi Václava Klause (případně Miloše Zemana, to bude mít taky úspěch) a výkonem naší hokejové reprezentace na SP.

No tak jo, no... :-D

P. Maleček 23.9.2016 7:04

Re: Rozkládání? Spíš rozkrádání státu.

Lid je opičák, dělá to co vidí nahoře.

L. Novák 23.9.2016 4:04

Kořeny novodobé korupce hledejme i u Klause

Když jsem na začátku 90. let poprvé uslyšel, že ODS pořádá "večeře s Klausem za 100 tisíc Kč", docela mě to vyděsilo. O pár let později jsem četl, že Klaus tráví dovolenou v sídle podnikatele Koláčka; bylo mi jasné, že tohle je konec ODS i jeho "pravice" v parlamentu. Smlouva mezi Klausem a Zemanem o rozdělení pozic ve státě byla vyvrcholením ideového znemožnění klausovské "pravice" před voliči s výhodou pro Klause. Udržel se ve funkcích až do opožděného odchodu důchodu a přišel si tak na pěkných pár desítek milionů do rodinného rozpočtu...

Dnes se demokracie v ČR tváří, že je to systém umožňující vládu blbů.

J. Jurax 23.9.2016 1:27

Re: Rozkládání? Spíš rozkrádání státu.

Přestat nahoře lhát - slibovat a krást. To ano. Ale proč jenom nahoře?

Co si lid zvolil, to má.

J. Jurax 23.9.2016 1:25

Re: Pravda je,

S pravicovým volebním programem máte zaručený volební debakl. Sprostný lid uvykl paternalistickému státu a nerad slyší, že by se měl o sebe starat sám.

J. Jurax 23.9.2016 1:22

Přesně

"Princip politického vládnutí je korupce veřejnosti za účelem znovuzvolení."

To je dokonalá definice zastupitelské demokracie. Zejména pak té, která sama sebe opatřila všeobecným a rovným volebním právem.

S. Kalužík 23.9.2016 0:59

Re: Pravda je,

že byla, mezi lidmi stále doutná, ale nikdy nebyla u politické moci!

P. Maleček 23.9.2016 0:35

Rozkládání? Spíš rozkrádání státu.

Nebo ještě přesněji. Stát se rozložil poté co byl rozkraden. Což se bezesporu v té absolutní rovině v Česku neděje. Stejně jako tu nebyla a není Zemanova spálená země (byť čert ví co bude po jeho prezidentování).

Ale úroveň rozkrádání státu (kulantně nazývaná korupce) dosáhla, hlavně s oposmlouvou ODS-ČSSD takové úrovně, že to v hlavách lidu vytočených zlodějnami demokratických papalášů odskákala chudák demokracie.

No a tak v rozkrádáním rozvrácené demokracii opět vyklíčilo semínko silné ruky, tudíž totality. A to nejen té otevřené -Babišovské, ale i té maskované socialistické, která je připravena v prosazování sociálně lidskoprávního dobra, tomuto dobru se vzpouzející občanstvo umlátit.

Jak z toho maléru ven - jednoduše. Přestat nahoře lhát - slibovat a krást. Ale kdo to ty nahoře donutí?

J. Matoulek 23.9.2016 0:20

Pravda je,

že skutečná pravice tu nikdy nebyla.