16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Diskuse k článku

POLITIKA: Rozevírání nůžek mezi ANO a ČSSD

Mohlo by se na první pohled zdát, že se na půdě tripartity setkávají úplně jiné, mimoběžné světy. Své zájmy mají zaměstnavatelé, zaměstnanci i vládnoucí strany.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Müller 28.6.2021 15:21

Diktovat a zvyšovat zaměstnavatelům cenu práce znamená diktovat a zvyšovat minimální daně/odvody, které musí zaměstnavatel platit. Navíc bez ohledu na rozdílné podmínky a náklady v regionech, v druhu a ve velikosti podnikatelské činnosti.

Centrální úřední a plošné diktování cen všem a všude už tady bylo 40 let a skončilo to zbídačením a nakonec revolucí.

Regiony východního Slovenska s dlouhodobou nezaměstnaností 15-25 % jsou skanzeny úspěšnosti centrálně diktované minimální mzdy a minimálních daní/odvodů.

Obdobnou zkušenost mají východní a severní regiony Polska.

Zaměstnanci chtějí vyšší čistou mzdu, když je firma v zisku. Té lze docílit podílem na zisku nebo snížením daní a odvodů ze mzdy pro zaměstnavatele. To by ale znamenalo méně peněz k přerozdělování a tlak na úspornost a efektivitu státního aparátu a výdajů.

To ale ČSSD nikdy nechtěla a nechce, protože právě ty peníze na přerozdělování a moc nad nimi je pro ně zdroj obohacování, moci a hlasů ve volbách.

Na sladké, bezbřehé heslo "životní úroveň" musí nejdřív někdo vydělat. V realitě ji levice diktuje a vynucuje násilím. Škubat pracující víc a víc, hned a rychle. Zadlužuje příští generace a cenovou inflační spirálou zvyšuje životní náklady lidem už dnes.

Paralytik ČSSD, ve stranické bublině, mimo realitu podnikatelského sektoru.