5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Rozděl a panuj

Předvolební kampaň začala minulé úterý večer. Bude krátká, ostrá a výsledek je předem odhadnutelný. Na skóre vyhraje jasně levice. Něco jiného by bylo asi stejným překvapením jako přílet bájných Marťanů Jiřího Paroubka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 3.9.2013 8:06

Ano, "rozděl a panuj"!

Tato stará známá pravda je základním hybatelem systému vlády a moci politických stran ve státech, drze nazývaných demokraciemi. Bez toho totiž politické strany nemohou žít.  A tak si vytvořily podideologie k ideologiím základním, pravé a levé. Stranické podideologie, které se sice málo, ale přece jen liší. Toto se děje za účelem vytvoření stád ovčanů, která hýkají tak, jak si představitelé oněch politických stran přejí. Rozděl (rozuměj rozděl lidi na malá stáda) a panuj (rozuměj vládni jim)! To je to, co po celou dobu existence vlády a moci politických stran nad občany zemí, charakterizuje státy, které na této skutečnosti staví svou (?) existenci. Svou?  Asi nikoliv. Staví na tom existenci oné vlády a moci politických stran nad mocí zákonodárnou, výkonnou a soudní, tedy ve svém důsledku absolutní moci nad občany. To má být ona, tolik vzývaná, demokracie? K smíchu! Jedná se o umně zakrývanou absolutní diktaturu menšiny nad většinou, tedy pravý opak demokracie. Rozděl a panuj! Toto platí dodnes a u nás obzvláště.

K. Frauknecht 3.9.2013 8:41

Zase musim :-)).

Pravice vs. levice vznikla v období Francouzské revoluce. Dnes především rozpor ekonomický (např. úloha státu, daně ...) a "trochu" ideologický (např. svoboda a odpovědnost jednotlivce ...).

Dám všanc svůj žilnatý, téměř důchodový krk, že pokud se vámi preferovaná uskupení nevyprofilují nemohou dělat politiku! Bude to parta "kámošů" vykřikujících populistická hesla. Tak to prostě je, vzpomeňte na OF.

P. Čech 3.9.2013 9:01

Re: Zase musim :-)).

Pane Frauknechte, podívejte se, prosím, do slovníku cizích slov na vnitřní obsah slova "populistický" Potom seznáte, že   v š e c h n y   politické strany nedělají nic jiného, než populistická hesla vykřikují. Všechny, bez výjimky. V tomto kontextu mi programy  hnutí ANO a Úsvit populistické připadají stejně, jako programy všech politických stran. To, že seděli jakobíni v konventu vlevo a girondisté vpravo vím a právě proto tvrdím, že obsah dnešního pojmu "pravice" a "levice" je jiný. Takový, aby bylo možno vytvořit co nejvíce podideologií podle jednotlivých politických stran, sehnat do stád co nejvíce ovčanů, kteří budou hýkat podle přání svých pastýřů, tedy rozdělit je a panovat jim, jak v nadpisu zmínil autor. Stále nechápu, co máte na mysli pod pojmem "vyprofilovat se". Pokud tím myslíte zařazení se vlevo či vpravo, potom s Vámi zásadně nesouhlasím. Jsem totiž toho názoru, že občané nechtějí být ani vlevo ani vpravo, chtějí být vedeni a vést si rozumně. Chtějí si vládnout sami a k tomu nepotřebují politické strany, zařazené vlevo, vpravo, ve středu, v levém středu, pravém středu, v levolevém středu či kdekoliv takto jinde. Občané chtějí být svobodnými a nechtějí žít pod diktátem politických stran a naprosté menšiny jejich ovčanů.

K. Frauknecht 3.9.2013 9:15

Hmmm :-)

Je to OPRAVDU jen vaše volba :-). Já vás nechci nikam "tlačit" nebo přemlouvat! Jen si myslím, že je do voleb spousta času a informací je hromada. Pokud dokážete zkuste třeba: http://eportal.parlamentnilisty.cz/Articles/6118-zamlcel-mi-andrej-babis-ve-svem-psani-ze-dotace-do-jeho-podnikani-jdou-i-z-mych-dani-odepsal-jsem-mu-od-srdicka-ze-je-dotacni-kral-a-jen-zvani.aspx

Tady není prostor pro velké teoretizování :-), ale v příspěvku si trochu odporujete. Tvrdíte, že občané "chtějí být vedeni a vést si rozumně" a hned vzápětí konstatujete, že "Občané chtějí být svobodnými a nechtějí žít pod diktátem". Třeba pudem někdy na pivo a všechno si vyříkáme :-))).

P. Čech 3.9.2013 9:22

Re: Hmmm :-)

Pod pojmem "být vedeni" rozumím vedení ve smyslu zastupitelské demokracie. V dnešní době už opravdu nejde vyznávat heslo "urob si všechno sám".Ono je možno být veden svobodně zvolenými zástupci, ovšem všeho s mírou. Být veden neznamená být ovládán. Občan musí mít možnost, v případě že je veden špatně, vedoucího odvolat. odvolat ihned, ne až za 4 roky. Na to pivo bych s Vámi šel rád, záleží ovšem kde. Já jsem v Liberci.

K. Frauknecht 3.9.2013 10:13

Re: Hmmm :-)

U toho piva by sme se asi kousli, naštěstí jsem z Benešova :-)). Já teda rozhodně nechci aby mě někdo vedl, aby za mě rozhodoval co je pro mě dobrý a co je špatný, koho mám mít rád a koho né! Chci prostě "malý" stát (státní aparát), kde úředník nebo jeho kámoši nebude mít možnost cucat ze státního (našeho!!!), z různých podpor a dotací (=korupce!!!).

No a to "slavné" odvolávání? Vidím to v barvách :-). Nedostanu státní zakázku? No, něco na tebe (ministře, poslanče ..) najdu nebo si vymyslím. Média to trochu rozmažou a půjdeš od válu!! Tak buď rozumnej! No vidíš, tady máš to značkový víno v krabici. SMUTEK.

Pro dnešek končim, hezkej den.

M. Pechr 3.9.2013 22:28

...svoboda...

...obává se, že ta touha po svobodě nebude zas tak velká, jak bychom si přáli... ...krom toho, že o tom lze číst v literatuře, je to vidět i kolem... ...mnohým vyhovuje područí...